Tuesday, 16 September 2014

payung jangan tinggal...



Dear readers and friends..

       Bila mengenjak ke usia lanjut ni, rupanya bawa payung sangat berguna..
Last 2 days I was in Cameron . Dengan hujan nya , dengan licinnya..maka payung di tangan sangat membantu..

      Orang kiri kanan tengok ja.Tapi semua akan faham, makcik sorang ni pakai payung to support herself in case there're  holes here and there. ..boleh juga membantu kalau tanah tak rata kan..If I am younger maybe I would use the umbrella for self defence..kalau ada org kacau.kan?

      Dalam bahasa mudah ni peringkat awal pakai tongkat la..he he...



                                   Hi sweethearts out there..Saya dengan payung ...tak lepas tu.

    I was thinking about UPSR actually. Pi mana pun suka duduk mcm ni now. bertongkat dagu.Perihal budak2 kena re-sit for the exam keep bothering me..Kesian budak2 and kesian cikgu2.
    Entah apa pula soalan yang nak keluar. My year 6 pupils are now in KL. Rombongan sekolah. Everything dh plan..takkan nak cancel pulak. When the break is over they have less than 10 days to continue struggling for those two papers. Science and English...Adoi.letihnya ..
   Apa pun kena senyum juga.sebab senyum itu pengubat hati...
  


Saturday, 6 September 2014

hanya pada MU...Allah.




            Orang kata lagi dekat nak peksa jangan mengajar lagi.biaq budak relax..betui ke?


                      This morning at school..while waiting for all to come. My pupils and I sat on the bench and talked like old friends..I shared their stories, little2 things..we got closer that way..

                lagi dekat nak melangkah ke dewan peksa lagi kerap saya jumpa budak2 dan pesan itu ini..Primary school pupils are not like university students..experience has taught me..lagi dekat tarikh peksa lagi kerap kena sembang.Petua itu petua ini..


              My last words ." dont disapoint me.."
              All of them answered together. "insyaAllah teacher "

      Hanya kepada MU kami berserah..rahmatmu mengatasi segala..rahmati kami ya Allah.berkati usaha ku dan kasihani kanak2 ini. bantu mereka utk berjaya. hanya KAMU mampu melakukannya. Amin.

Friday, 29 August 2014

aduhai murid-muridku...


       Saturday . I was on my way to school. buat apa lagi ..class tambahan la.. UPSR is around the corner. Slepas 7 bulan bertungkus lumus mengadap muka budak2 tu .Pagi class , ptg kelas tambahan pulak..now dah melarat ke Saturday pulak..lagi dekat lagi la rasa macam ada saja benda tak cukup di perturunkan..
      Budak2 pulak dah dekat sangat peksa ada saja yang nak test kesabaran mak cik tua ni..
Kesalahan2 lama di ulang ulang. Ish rasa macam nak cubit2 pipi lembut depa.. awat la hangpa tak reti2..
    Mengajar kelas peksa ni rasa gayat sepanjang masa..walau pun separuh hidup mengajar tahun 6.Homework dibagi almost tiap hari.Macam kilang ,kita bagi depa buat.corrected bagi yang lain pulak.satu class ada 35 orang maknanya 35  .Saya mengajar kelas peksa 2 class.karangan nak di baca dan di peksa.tak kira MCQ (multiple choice questions)  lagi.Objective 40 soalan..habis buat kena bincang..satu2.
     Saya tau ada cikgu yang hanya tulis di papan hitam.nmber 1= A, 2= C.memang cara ni mudah bagi cikgu, tapi alangkah tak betulnya buat begitu.kesian budak2. Sepatutnya mesti cerita sebab apa A ,bukan C atau D. Sebab tu membincang soalan saja ambil masa lagi lama dari menjawab. Kering tekak. Air mineral ada sebelah.Asyik teguk..

   Sekolah sunyi sepi. I went up to the class.tingkat 3..budak2 dah hampir penuh class.Ada juga yang lambat .Ish...janji pukul 8. Kita 8 tepat dah sampai..ish ish.

   Waited for another 3 minutes then terus mengajar. yang lambat tak mau dinanti lagi.
   Maka mulala kerja...yang tulis ayat silap di panggil sorang2 kedepan,dibetulkan.di suruh buat correction masa tu juga..depan mata kita..

   Sambil membetulkan ayat2 depa, mulut teacher pot pet pot pet..Saya tau budak2 dah jemu dengar mak tok ni dok babling..tapi I think they know I do it for their own good.

   Pukul 11 pagi selepas 3 jam , I let them go..ladened with homework .Next extra class Isnin.
  sapa pun tak berani merungut walaupun Isnin cuti..I reminded again.Monday class mcm biasa 8 till 11. Semua angguk dengan kepala longlai.."OK TEACHER"..

   Yang sweetnya masa bersalam nak balik the girls semua sayang pipi teacher...aduhai.You see depa tak marah teacher membebel, they love me. I know that. And I know they will smile their widest on 11th September..English paper.he he.

   Aduhai..Letih saya hilang.. Ya Allah pls bless them .Hopefully terang hati depa di dewan peperiksaan nanti..Amin Ya Rabb.
  
   

      
    

Tuesday, 26 August 2014

ala pandora from Angie..



               To my dearest friend Angie. This is the photo I promised you..of course with the bracelet ala pandora gubahan you sendiri.

                        Ni at the canteen pagi tadi..ada kawan melawak dia ambik gambar tak dak mata..he he.but the bracelet is clearly seen here.You see I wear both including the complimentary one from you..nampak sangat tamak cikgu ni..he he.

             Ni my pupil tolong ambik lain..yang ada mata punya ha ha..well tq so much for all the trouble you took to send it to me.menyeberang lautan lagi ..
             Hopefully you keep on producing even yang lebih cantik dari yang ni untuk peminat2 barang ni..Tq again my friend Angie.

Thursday, 21 August 2014

kenduri niece..


  Kenduri my niece. msti la smpai awai awai kan..tengok hiasan Dewan Warisan Kangar. Pernah 2 kali menyanyi di sini dulu2...

             Semua family members pakai baju color ni..not my favourite color because dah la kita gelap, I know I will look even darker in this color. Tapi dah depa set semua pakai color ni terpaksa la..he he..So nak bagi balance I put on tudung biru to cool down the bright peach tone.



          Photo corner...posed la just to mark the day.Tapi bila orang dah penuh tk sempat lagi ambik gambar.sibuk tengok itu ini.make sure majlis runs well till the end of the day. Apatah lagi kawan rakan jauh dan dekat semua mai.


       The next day di rumah pengantin lelaki. Me and my sweetheart Sara. Dah nmpak dia letih , panas..muka dah masam.Tok masih lagi dok senyum meleret.....

Friday, 15 August 2014

makan makan makan..


   ish ish mkan makan makan.tk habis2.selesai saja posa 6, berduyun2 ada kenduri kat sekolah. Kenduri class silih berganti. semua cikgu di jemput. adussss..

         Ni this morning punya cerita.. kendur year 6. Parents mai hantar macam2 ..Food is served di tengah dataran.tak nampak dalam gambar. Murid murid tengah serbu..right in front of us. Di tangan masing2 ada semangkuk laksa siam..macam teringin nak mkan semangkuk penuh, tapi bila ambik hanya mampu masuk 2, 3 sudu saja...

               Ada ketupat, roti jala, nasi dagang, kek, puding dan berbagai lagi tak larat nak habaq .
Untung juga selera saya tak berapa sejak muda, so lepas makan sikit laksa tu, benda lain langsung tak boleh telan..
              I remember my mak selalu kata, dari kecik susah makan , bila dah tua pun masih sama..
Seronok tengok kawan2 makan, lepas satu..satu lagi masuk ke perut..
             Tapi walaupun selera tak tinggi, saya telah naik balik 1kilo lepas raya walau pun msa posa dah turun 4 kilo..ish kena turun balik..kena turun balik..

Friday, 25 July 2014

Selamat Hari Raya semua....


             Today is the last day of school before we celebrate Hari Raya. Macam biasa di sekolah ada pemberian duit raya to those unfortunate children. Anak yatim, anak miskin ..dari derma guru2 dan insan2 perihatin semua budak dpat duit raya.
             At 1030 am semua berkumpul di dataran perhimpunan. Acara berjalan lancar.

                  Masa lagu raya di mainkan kami sempat ambik gambar ramai2. Ada candit ada saja2 bergaya. Macam2 telatah. cikgu2 pun orang juga. Rasa lega. Tension mengajar hilang.
                 Saya bagi homework setiap class yang diajar sesuai dengan cuti seminggu.Raya raya jugak, homework msti kena buat. Dateline hari Isnin lepas raya..tak buat jaga..he he.




                    Murid2 mula beratur bersalaman dengan semua cikgu...

             Selepas selesai semua kami bersembang lagi diatas bangku batu di luar darjah. Salam semua.minta maaf kalau ada salah silap masing2..


                 With my headmistress. Baju merah dia pakai.Sempat bisik ketelinga saya.."kerja banyak menimbun "
                 Selamat Hari Raya Aidilfitri. Forgive me for evry mistake I made. Jangan simpan dalam hati. yg jauh di mata yang dah lost contact..tolong sambung kembali.lets be friends again..
                If tomorrow takes the beautiful and you away from me, at least I will have an old time movie on my spools of memory....



.