Friday, 5 December 2014

Memorable visit to Vietnam..



                Ramai dah kawan2 have the chance to visit Ho Chi Minh City. now its my turn.

                                           With friends at KLIA.

                 Ho Chi Minh City..here I am.On the streets there was barely room for anything else.banyknya motorcycles. Kereta boleh di kira dengan jari..Mostly all of the people wear sunglasses and masks on their faces...debu banyak. Formally known as Saigon Ho Chi Minh city is the largest city in Vietnam.


            Some pictures from  the internet. How people of Vietnam suffer during the Vietnam war from 1945 to 1975. The war killed millions of Vietnamese civilians. Leaving Vietnam in ruins for decades.




The use of chemical weapons by the Americans affected the local people a great deal.Millions suffered from serious diseases ,  with malformations and severe defects of the immune and nervous system.



















   Here at the Cu Chi Tunnels we saw how tunnels were used by the Viet Cong guerrillas as hiding spots during the war.

           Beautiful laquared paintings. All done by handicapped Vietnamese .They are victims of war who earned their living by producing these beautiful work of art.



                     The Central Post Office. the biggest one in Vietnam. a remnant of the French during colonial time in Vietnam.


             Inside was quite dark. After a quick look around here I am ambik gambar..hehe.

The second day..to Mekong River.Of course beli la topi..nanti sunburned pulak..dah la kita gelap nanti tambah gelap ..

            On a private longtail boat ride along the Mekong River..



         On the sampan along the canals under the green canopy of the water coconut trees...I was scared stiff at times bila sampan berlaga dinding...adoi takuuut.


             Here we were given some honey, and bee-pollen to try. bought some although I already have at home..My friend Lee  from Toronto here I follow your advice.bee pollen jangan lupa. haha. There were many cottage industries here. I like most is coconut candy factory..delicious candy.

             Lastly BenThanh market. Everything is sold here.You name it..semua ada.souvenirs, local handcrafts, food, clothes, fruits.  Here you see posing among the flowers of Vietnam..
             I learn one thing here in Vietnam .Modern technologies versus organized determined human beings...human beings won..People of Vietnam...I salute you..


Saturday, 20 September 2014

My childhood friend is here...!



             She was my childhood friend.berkawan sjak dulu sampai sekarang. She is now living in KL with her children. Been a long time since she last came, since we last met..
             Last week on Wednesday pi ambik dia kat airport Kepala Batas Alor Star . Then mulala sessi jejak kasih with her relatives. I took her to see her aunties, cousins, uncles and neighbours masa di sini dulu.
             I took her around Perlis.Negeri kecik , sat saja dah habis satu negeri..Mana nak bawa melawat?
            
            Makan laksa di Kuala Perlis, beli buah2 kampung on the way, Pdg Besar beli buah lagi, and blouses( which are not cheap any longer )..
            
This morning took her to Tasik Melati. No one was there until masa nak melangkah balik. Ada couple makan angin .They snapped our photo together.
          

                                                        Beautiful Tasik Melati.

         
                                                              Breathtaking...

                                                  Rasa nak ambik bunga tu...

                                                 Berlatar belakangkan kilang simen

                    Then we went to Timah Tasoh Resort. Lagi cantik. No one was around..sunyi.

                Bilik2 untuk di sewa sapa2 yang ingin bermalam...( takut! !) heard macam2 cerita.



                                        The place was  beautiful..Cant find good enough words to describe.


            And tonite she 'll be leaving to KL..flight 830 pm. balik umah tengok cucu2 yang ditinggalkan di sana.

Tuesday, 16 September 2014

payung jangan tinggal...



Dear readers and friends..

       Bila mengenjak ke usia lanjut ni, rupanya bawa payung sangat berguna..
Last 2 days I was in Cameron . Dengan hujan nya , dengan licinnya..maka payung di tangan sangat membantu..

      Orang kiri kanan tengok ja.Tapi semua akan faham, makcik sorang ni pakai payung to support herself in case there're  holes here and there. ..boleh juga membantu kalau tanah tak rata kan..If I am younger maybe I would use the umbrella for self defence..kalau ada org kacau.kan?

      Dalam bahasa mudah ni peringkat awal pakai tongkat la..he he...



                                   Hi sweethearts out there..Saya dengan payung ...tak lepas tu.

    I was thinking about UPSR actually. Pi mana pun suka duduk mcm ni now. bertongkat dagu.Perihal budak2 kena re-sit for the exam keep bothering me..Kesian budak2 and kesian cikgu2.
    Entah apa pula soalan yang nak keluar. My year 6 pupils are now in KL. Rombongan sekolah. Everything dh plan..takkan nak cancel pulak. When the break is over they have less than 10 days to continue struggling for those two papers. Science and English...Adoi.letihnya ..
   Apa pun kena senyum juga.sebab senyum itu pengubat hati...
  


Saturday, 6 September 2014

hanya pada MU...Allah.




            Orang kata lagi dekat nak peksa jangan mengajar lagi.biaq budak relax..betui ke?


                      This morning at school..while waiting for all to come. My pupils and I sat on the bench and talked like old friends..I shared their stories, little2 things..we got closer that way..

                lagi dekat nak melangkah ke dewan peksa lagi kerap saya jumpa budak2 dan pesan itu ini..Primary school pupils are not like university students..experience has taught me..lagi dekat tarikh peksa lagi kerap kena sembang.Petua itu petua ini..


              My last words ." dont disapoint me.."
              All of them answered together. "insyaAllah teacher "

      Hanya kepada MU kami berserah..rahmatmu mengatasi segala..rahmati kami ya Allah.berkati usaha ku dan kasihani kanak2 ini. bantu mereka utk berjaya. hanya KAMU mampu melakukannya. Amin.

Friday, 29 August 2014

aduhai murid-muridku...


       Saturday . I was on my way to school. buat apa lagi ..class tambahan la.. UPSR is around the corner. Slepas 7 bulan bertungkus lumus mengadap muka budak2 tu .Pagi class , ptg kelas tambahan pulak..now dah melarat ke Saturday pulak..lagi dekat lagi la rasa macam ada saja benda tak cukup di perturunkan..
      Budak2 pulak dah dekat sangat peksa ada saja yang nak test kesabaran mak cik tua ni..
Kesalahan2 lama di ulang ulang. Ish rasa macam nak cubit2 pipi lembut depa.. awat la hangpa tak reti2..
    Mengajar kelas peksa ni rasa gayat sepanjang masa..walau pun separuh hidup mengajar tahun 6.Homework dibagi almost tiap hari.Macam kilang ,kita bagi depa buat.corrected bagi yang lain pulak.satu class ada 35 orang maknanya 35  .Saya mengajar kelas peksa 2 class.karangan nak di baca dan di peksa.tak kira MCQ (multiple choice questions)  lagi.Objective 40 soalan..habis buat kena bincang..satu2.
     Saya tau ada cikgu yang hanya tulis di papan hitam.nmber 1= A, 2= C.memang cara ni mudah bagi cikgu, tapi alangkah tak betulnya buat begitu.kesian budak2. Sepatutnya mesti cerita sebab apa A ,bukan C atau D. Sebab tu membincang soalan saja ambil masa lagi lama dari menjawab. Kering tekak. Air mineral ada sebelah.Asyik teguk..

   Sekolah sunyi sepi. I went up to the class.tingkat 3..budak2 dah hampir penuh class.Ada juga yang lambat .Ish...janji pukul 8. Kita 8 tepat dah sampai..ish ish.

   Waited for another 3 minutes then terus mengajar. yang lambat tak mau dinanti lagi.
   Maka mulala kerja...yang tulis ayat silap di panggil sorang2 kedepan,dibetulkan.di suruh buat correction masa tu juga..depan mata kita..

   Sambil membetulkan ayat2 depa, mulut teacher pot pet pot pet..Saya tau budak2 dah jemu dengar mak tok ni dok babling..tapi I think they know I do it for their own good.

   Pukul 11 pagi selepas 3 jam , I let them go..ladened with homework .Next extra class Isnin.
  sapa pun tak berani merungut walaupun Isnin cuti..I reminded again.Monday class mcm biasa 8 till 11. Semua angguk dengan kepala longlai.."OK TEACHER"..

   Yang sweetnya masa bersalam nak balik the girls semua sayang pipi teacher...aduhai.You see depa tak marah teacher membebel, they love me. I know that. And I know they will smile their widest on 11th September..English paper.he he.

   Aduhai..Letih saya hilang.. Ya Allah pls bless them .Hopefully terang hati depa di dewan peperiksaan nanti..Amin Ya Rabb.
  
   

      
    

Tuesday, 26 August 2014

ala pandora from Angie..



               To my dearest friend Angie. This is the photo I promised you..of course with the bracelet ala pandora gubahan you sendiri.

                        Ni at the canteen pagi tadi..ada kawan melawak dia ambik gambar tak dak mata..he he.but the bracelet is clearly seen here.You see I wear both including the complimentary one from you..nampak sangat tamak cikgu ni..he he.

             Ni my pupil tolong ambik lain..yang ada mata punya ha ha..well tq so much for all the trouble you took to send it to me.menyeberang lautan lagi ..
             Hopefully you keep on producing even yang lebih cantik dari yang ni untuk peminat2 barang ni..Tq again my friend Angie.

Thursday, 21 August 2014

kenduri niece..


  Kenduri my niece. msti la smpai awai awai kan..tengok hiasan Dewan Warisan Kangar. Pernah 2 kali menyanyi di sini dulu2...

             Semua family members pakai baju color ni..not my favourite color because dah la kita gelap, I know I will look even darker in this color. Tapi dah depa set semua pakai color ni terpaksa la..he he..So nak bagi balance I put on tudung biru to cool down the bright peach tone.



          Photo corner...posed la just to mark the day.Tapi bila orang dah penuh tk sempat lagi ambik gambar.sibuk tengok itu ini.make sure majlis runs well till the end of the day. Apatah lagi kawan rakan jauh dan dekat semua mai.


       The next day di rumah pengantin lelaki. Me and my sweetheart Sara. Dah nmpak dia letih , panas..muka dah masam.Tok masih lagi dok senyum meleret.....