Friday, 25 July 2014

Selamat Hari Raya semua....


             Today is the last day of school before we celebrate Hari Raya. Macam biasa di sekolah ada pemberian duit raya to those unfortunate children. Anak yatim, anak miskin ..dari derma guru2 dan insan2 perihatin semua budak dpat duit raya.
             At 1030 am semua berkumpul di dataran perhimpunan. Acara berjalan lancar.

                  Masa lagu raya di mainkan kami sempat ambik gambar ramai2. Ada candit ada saja2 bergaya. Macam2 telatah. cikgu2 pun orang juga. Rasa lega. Tension mengajar hilang.
                 Saya bagi homework setiap class yang diajar sesuai dengan cuti seminggu.Raya raya jugak, homework msti kena buat. Dateline hari Isnin lepas raya..tak buat jaga..he he.




                    Murid2 mula beratur bersalaman dengan semua cikgu...

             Selepas selesai semua kami bersembang lagi diatas bangku batu di luar darjah. Salam semua.minta maaf kalau ada salah silap masing2..


                 With my headmistress. Baju merah dia pakai.Sempat bisik ketelinga saya.."kerja banyak menimbun "
                 Selamat Hari Raya Aidilfitri. Forgive me for evry mistake I made. Jangan simpan dalam hati. yg jauh di mata yang dah lost contact..tolong sambung kembali.lets be friends again..
                If tomorrow takes the beautiful and you away from me, at least I will have an old time movie on my spools of memory....



.

Thursday, 24 July 2014

Ubat lena teacher..he he.



       I was passing by a year two class this morning. The kids were making the hell of a noise. No teacher was in the class. Today a few teachers sakit. Maybe yang di suruh ganti class tu tak dapat surat ganti kut. Since I was free I pun masuk senyap2 dari belakang.

     A few boys tengah meloncat2 macam kera kena belacan, tak ingat dunia. Sampah yang dikoyak2 dari buku latihan bertaburan merata class.

     Two boys were fighting. Dua2 menjerit melolong macam kena rasuk..Someone shouted.
        "wei teacher , teacher.! duduk2."
        Semua bertempiaran ke tempat masing2.

        "  Assalamualaikum..."..I said aloud.
        " Waalaikummusalam teacher ! !"
           I did not say a word, hanya tengok muka sorang2 ..
           Class macam kena langgar garuda..senyap sepi..

        "Pelajaran apa sekarang? "
        "mathematics teacher ? "
        "Cikgu mana? "
        "Cikgu xxxxxx teacher "
        "cikgu awak mungkin sakit perut ke, apa ka..awak jangan la bising. Sakit dada saya tau."
         Semua senyap. Tak bergerak.
          kesian la pulak tengok budak2 senyap menikus macam tu.

       " Ok, pasai apa kamu gaduh tadi ? "
         Sorang terus melompat ke depan dan berkata
       " Teacher, dia tumbuk saya dulu"
          Yang sorang tak mau kalah.
       " Dia kata kat bapa saya dulu "
       " Dia kata apa kat bapa awak ? "
        "Dia kata bapa saya Man Musang. Saya marah la. (sambil menangis.)
         Saya tahan tak mau gelak, tapi tersenyum juga..last2 tak tahan saya gelak kuat..ha ha ha..

        "Adoi , tak yah dok gelar orang macam2.Kalau saya gelar bapa kamu ? marah tak ? "
         Angguk kepala...tau pun .
        " jum kita buat craftangan. Sapa tau buat topeng ? "
        "SAYAAAAAA.."

         Saya bagi lebihan kertas A4 yang ada dalam laci meja .Cikgu class punya kut.tk pa nanti saya ganti.
         Nak gelak tengok semua buat topeng dengan senyap. Saya went  round the class tengok depa buat kerja. Mulut menyanyi lagu Pelangi Petang by Sudirman.
         Budak2 sengih2..tengok saya nyanyi.

         "Apa sengih2. sapa sini pandai menyanyi? "
         "Saya teacher . tapi nak ajak kawan boleh ? '
         "Boleh2...come to the front here."


                                    Nak nyanyi konon, tapi yg sebelah kiri tu gelak tak habis2..

     Maka menyanyi la si kenik dua orang tu. Budak umur 8 tahun..belasah ja. Tapi suara tk sedap.Entah apa2 depa nyanyi..Sat ja dah berhenti. Saya pun puji.

         " Ish sedap sungguh nyanyi na..nanti boleh nyanyi lagi."
           Saya tengok muka depa punya la puas...senyum lebar.
         "Teacher nak nyanyi lagi boleh? "
         "Dah lain kali..( ada hati nak nyanyi lagi he he ).
   
                                      
                                                dua kraft yang siap paling awal...

          "Sapa belum pernah tinggal posa.Angkat tangan " .Ada 5, 6 orang angkat tangan.
          "Mai sini teacher nak bagi hadiah.." Kagum saya umur 8 tahun tk tinggal puasa, saya umur ni dulu selalu ponteng posa..he he.
          Duit syiling yang sarat dalam purse saya bertukar tangan.
          Kanak2.dapat sorang secekak syiling bukan main suka.


                                           muka muka orang berposa tak tinggal..
         
           When I stood to get out semua bising balik. ...
           " Teacher ada satu ubat sembur dalam beg tangan teacher ni.Kalau saya sembur kat muka awak yang bising, kamu akan tiduq sampai tahun depan. raya pun tak bangun. nak tak ? ?
           Semua tempik.."Tak nak "
          Suddenly a boy in front came nearer.
          "teacher, nak tengok ubat lena tu boleh ? "
          "Ooops teacher tertinggal dalam bilik guru.Jum kita pi ambik.tapi syarat kena sembur awak dulu."
          "Ooooo tak mau tak mau.."Dia undur kebelakang .
          "Tau takut".
          I bet esok satu sekolah akan bercakap.
         "Teacher ada ubat lena, sekali sembur tak bangkit sampai tahun depan."

                          Ni budak Thai.yang asyik berdiri sebelah I dgn tangan buat peace.Rupanya nak suruh teacher ambik gambaq dia..he he.mcm2.


         Bila saya berselisih dengan budak2 tahun dua tu masa nak turun tangga ke kereta, semua bisik2.
           "Eh teacher teacher.  jangan bising, teacher ada ubat lena sekali sembur tak bangkit smpai tahun depan "
           Saya rasa nak gelak kuat tapi tahan.. Biarla depa terus percaya..he he.

          

          

Tuesday, 22 July 2014

Hi Teacher.! !


      Dah 3 hari dia  di situ setiap kali saya ke kereta masa nak balik. He smiled.Manis. And saya balas senyuman dia.
     "Hi teacher ." sapa dia.
     "Hi " saya jawab.
     Terloncat2 dia gelak.
     "Awak darjah berapa ? "
     "Darjah 4 "
     "Saya tau nama teacher ."
     Matanya berkilau2.
      "Mana tau?"
      "kakak saya drj 6. Teacher ajaq dia ."
      "Oh.."
      "Bye teacher " tangan keciknya melambai saya bila saya masuk ke kereta dan mula nak bergerak keluar.
      "Bye .." I said.giving him the widest smile ever.

      Dia capai basikalnya. Dia kayuh laju mengikut kereta saya. Apa hal pulak budak ni dok ikut kereta pulak nih.
      "Rumah di mana ? " saya tanya.
      "Taman tu "
      "Dah pergila balik rumah.Semua orang dah balik." I said.
      "OK .bye teacher " ish berapa kali nak bye ni..(dalam hati ).

        I would always see his familiar figure around my car.
      Ish budak ni dok tunggu sini ke? ..heran pulak.
      'Awat kamu dok tunggu saya sini tiap2 hari ? "
       "Saja..."
       Esok tak yah tunggu na...saya ada mesyuarat."
       Dia mengangguk .

       The next day we really had a meeting. Habis dah hampir 320 ptg.
        Saya melangkah letih kekereta.

       Aik , ada juga hang tunggu..karut dah ni ..
       Buat pa kamu tunggu saya? dah pi balik , pi balik buat kerja rumah kalau ada." I said with a firm voice.
       "kerja rumah tak dak.. "
       "Kalau takdak, baca buku nanti nak peksa ni "
        Dia menunduk dengan muka masam.
        "Saja nak tengok teacher. Baju teacher cantik . Beli di mana ?  berapa ringgit ? mahai ke ? "
        "Sudah dah . nak tanya harga baju saya pulak. "


          " kamu ni lelaki. Pasai apa nak ambik tau semua ni?"
          " Mak saya tak beli lagi baju raya. hari Khamis ni baru kami nak beli baju."
          " ooh.."
          "Berapa ringgit teacher ? "sambil menunjuk ke dress yang saya pakai.
           I tunjuk dengan jari " RM 200. Saya tak beli .anak saya hadiah."

           " kakak kata teacher nak bagi duit raya kat dia , saya tak dak ka.? "
           " Bapa kerja apa ? " (Sebenarnya saya sudah tau saja nak tanya. because his sister was included in the list yang perlukan bantuan.Memang orang susah.

           "kerja kampung, kadang2 dia pi cat umah orang, kadang2 dia ambik upah mesin rumput."
           Hati saya dah sayu. Mulut terkunci.
           "Adik beradik berapa orang ? "
          "5 orang "
          
           "Nanti saya bagi duit raya na. esok saya bagi.hari ni duit saya dah habis beli biskut raya."
           "Ok teacher." Dengan pantas sambar basikal dan mengayuh pergi.

           Saya mengeluh panjang..teringat kisah hidup saya puluhan tahun dulu.susahnya hidup tanpa ayah. peritnya kehidupan masa tu.

            Today masa saya ke kereta, dia sudah di situ .
            " Teacher " dengan senyuman nya. Saya keluarkan RM 50.mukanya berseri2 tengok sekeping 50 di tangan saya.
             "Teacher bukan orang kaya, ini saja teacher boleh bagi.Jangan lupa cakap dgn mak teacher bagi duit ni. Biar dia tahu. takut kamu  belanja beli mercun pulak."

             " best la teacher ni." Dia menarik basikal nak memecut pergi.
             "hey , cakap apa teacher bagi duit ? "
             "TQ TEACHER ! ! " Dia sudah sampai di selekoh pagar sekolah.
             Rupanya ada hajat dia menunggu saya setiap hari..kesian kanak2..moga dia happy.
             Today I will get his house phone nmber from the class register, kena call mak dia.Bukan apa ,takut kena tipu lagi..he he.

             
          






tq again mak chaq



          
                       Dear Makchaq,
             Ni gambar yang saya janji nk pos pagi tadi. Nk cerita lebih tk boleh.yg empunya diri tk kasi. he he.Tq makchaq.


Monday, 21 July 2014

mak bangun pkl 9 anak pkl 12....


        I call him 'Aad. His name is too long. A boy from the C class too. Now everybody start calling him that .macam saya panggil.
        Masalah dgn budak ni ialah dalam seminggu dia mai sekolah 2 or 3 days saja. Pernah a few teachers buat rombongan pi rumah dia awal pagi to see what really is the matter for his absence tu.

       The mother was still in bed. It was already almost nine in the morning. kalau dah mak bangun pkl 9 anak apatah lagi.

       Siap bagi alasan malam tidur lambat itu ini.bla bla bla..and that day masih tak pi sekolah  jugak..

       Today he came to school. Last week for the whole week tak mai. Bila tanya why.? dia kata mak dia tak bangun dia pun apa lagi tiduq la..sambung lagi. walhal last week ada trial exam..

       Someone told me dia tolong sepupunya jual air at pasar Ramadhan. He told me pulak dia demam.
       "Mana MC awak Aad.? "
       " Saya tak pi clinic teacher, saya makan panadol saja."
       " Muka kamu nmpak fresh saja.Tak pucat apa pun. nampak sihat ja."
      Masa tu baru pucat muka dia..

      So he has to do all the tests that he missed. Nmpak dia boring sungguh. Each paper attempt 20 minit dah hntar. I saw him doing his BM paper. langsung tak baca soalan, dia main tanda saja yang mana dia nak..
      For his mathematics , his math teacher suruh dia buat smpai almost sejam setengah....hoping he has ample time to calculate. Bila he came back for the paper, Aad was fast asleep on the sofa dalam bilik guru...

     Adoi garu kepala tak gatai la jawabnya...
 macam2 perangai budak2. I dont blame him. Anak2 di besarkan dan dididik oleh ibu bapa di rumah. Kalau didikan di rumah kurang maka jadi la macam yang terjadi pada Aad..apa la nasibnya di kemudian hari dalam kehidupan serba mencabar ini dimana hanya yang terbaik saja yang akan mendapat ksenangan...

      Tomorrow he will be doing his English paper 1 and 2. I hope I wont  lose my temper...kalau ikutkan hati mau luruh 2, 3 batang gigi kena penampar dengan saya..sanggup kah saya buat gitu? ..
      

Saturday, 19 July 2014

baju ke belacan ?



         She is very big for her age. Maybe baju size XXL kut. Been looking at her lately. bukan apa dok tengok her school uniform..
         Check her family background dalam register sekolah..Parent kerja bagus.Pegawai kerajaan. Gaji boleh tahan..tapi why jadi macam tu..?
         When I looked at her uniform it looked as if it has never been washed for a long time..dah jadi belacan. tempat poket baju kurung dia dah soiled. daki dah boleh dikikis kut..ish ish.teruknya.
         I called her .Kami bercakap 4 mata.
         " baju awak ni awak pakai berapa hari dalam seminggu.? "
        Muka dia selamba. Budak2 sekarang.Kalau kita dah merah padam muka malu kalau cikgu tanya macam tu.
        "Saya pakai tiap2 hari teacher. "
        " U mean from Monday to Thursday? "
        "yes "
        "Oh my God.." under my breath.
        " Ada berapa helai baju.?"
        "Ada 2, 3 helai."
        " pi mana baju2 tu ?'
        " Ada .Lipat."
        "who send u to school everyday ? "
        " Mak "
        "Mak tengok dak rupa baju kamu ni ? "
        "tengok ."
        "Dia kata apa ? "
        "tk kata apa "
        Saya sekali lagi.."Oh my God."
       "Kamu orang senang.Sebab apa tak bersalin baju, sanggup pakai baju belacan macam ni.Saya ingat kalau kamu buang kat sungai Kg Bakau boleh mati ikan.."
       To my surprise dia boleh senyum..suka la pulak.Adoi..
       "macam ni.Mulai esok teacher tak mau tengok kamu pakai baju sama sepanjang minggu.Kalau tak mau tukar baju lain, baju ni kena basuh.Rendam clorox pun tak sure boleh bersih..ni dah tahap gaban kotoq."
      Dia gelak lagi. Lucu ke saya cakap.? Rasa macam saya nak getu (cubit ) paha dia. 
      "Look here. Awak tu pompuan, jaga la kebersihan.nanti 5 , 6 tahun lagi kamu kawin nak jaga baju suami lagi.Lepas tu dapat anak  nak jaga baju anak lagi..latih diri dari la ni..Orang pompuan mesti bersih. mandi kerap sikit. cuci muka tu elok2.."
     Tunduk sengih. Ish ish.
      "Satu lagi . Awak makan banyak ke? "
      "Banyak "
      "Berapa pinggan sekali makan? "
      "Kalau lauk sedap 3 pinggan boleh habis teacher."
      " Lepas ni kena control makan. Kamu dah jadi besar sangat ni. Teacher dah naik takut tengok. Kurus sikit baru ok. Mata kamu cantik.. kalau kurus mesti lagi cantik."
      Tersenyum simpul la pulak dia.
      "Ingat pesan teacher? "
      "ingat teacher."
      "Ok Boleh balik class."

      The next day...dia pakai baju baru terus...putih melepak.Tudung dah tarik kemas.
      "baju baru ? "
      "Ya, mak kata beli baru senang."
       "Berapa helai mak beli ?"
       "3, " sambil tunjuk jari.
      "Balik hari ni, baju ni kena basuh tau."
      "Ok teacher."
    
      Selesai satu masalah...klau tidak masuk class dok tengok baju dia macam tengok pekasam Sg Baru yang saya beli bulan lepas..dah la duduk paling depan dalam kelas..
     Jadi cikgu cover semua..jadi mak, jadi pendidik, jadi kawan at the same time. Moga dia berubah jadi bersih lepas ni..anak murid ku..he he.





Friday, 18 July 2014

Sapa tak posa hari ni.?




         "Sapa tk posa hari ni ?  " tanya ustaz.
         "Saya ! ! "
         Beberapa tangan kecik angkat tangan.Murid2 dari tahun satu dan pra sekolah. Jujur betui.no cheating. he he.
         Ustaz pun terus berceramah lagi. Sirah Nabi included. terlopong mereka dengar. But only for a few minutes. Then bila dah rasa boring, semua mula bersembang sama sendiri.

        Kanak2.They cant focus for a long time macam orang dewasa..Tapi cikgu2 pun sama kalau berkursus memang nampak nyata. Orang bagi kursus kita sembang di belakang.Tak boleh kuat kita bisik. Yang pasti nak sembang..So nak marah budak2 pun tk boleh kan ?
                                          
                                                           

                  Pengisian Ramadhan. Budak2 dengar ceramah ..cikgu dengar sambil buat hal sendiri.
         
             Pandai Ustaz tarik perhatian. Bila tengok budak2 dah garu sana sini, dia ajak bernasyid lagu2 Raihan yang popular. Sebab dia sendiri  tak pandai nasyid maka di sediakan CD. Budak2 terus bernasyid dengan lantang. muka ceria.
             Sebelum akhir ceramah, siap ada soalan . Sapa boleh jawab dapat hadiah.Apa lagi berebut2 angkat tangan. Budak2 memang suka hadiah. (Cikgu pun sama he he ).


                Gambar ni bukan apa. Kawan ambik bukti kehadiran dengar ceramah Ramadhan. he he.