Monday, 19 October 2015

MTC and I. ..



          MTC juga di panggil M4P.   Maktab Perguruan Persekutuan P Pinang. It has always been in my mind. ..This is the place. The place where I studied to become a teacher.

           Recently saya berpeluang menjejakkan kaki ke sana lagi.kali ini berjaya persuading the guard to let me in.Susahnya nak pujuk guard tu. But akhirnya dia bagi saya masuk.

          The minute mata saya memerhati sekeliling...hati rasa sayu.Semua dah berubah.Tiada lagi tempat2 saya dan si dia duduk bersembang..Entah kemana jalan2 kecil tempat kami susuri waktu petang selepas aktiviti di maktab.






               Namanya pun dah berubah menjadi Institiut Pendidikan Guru Kampus P Pinang.
I was lost in this familiar place.The place once so close to my heart.  New buildings took the place of the old ones. Suddenly it looked so strange to me..
            



                I did not stay there long.I knw now that was  not the place for me.Though it was the witness of so many sweet memorable moments there. Barely 10 minutes,  I made my way out.
                Before that my nephew took a few shots of me there. Taking photos in the hot sun. Could feel the sharp rays of the sun on my face. Panas sungguh. Tak bolih tahan.
                I took a last glance at the building behind me before we drove off. Bye MTC..bye history.bye love.











Saturday, 3 October 2015

Teacher's day and Merdeka celebration at school.




                                                               Hi there....



                                Teachers getting ready for the day..Me in the most front in chili red dress.



                              


                                               
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                 
                                               Merdeka Day celebration.below.


                                                            Colourful


                                            Wearing dresses we ordered online. Yours truly in green..

Wednesday, 30 September 2015

From Hong Kong with love..

                   



                                        A  short getaway..



                       At the airport..nmpak gemuk macam berat 80 kg..haha.
 

                                                        beautiful....I mean the scenery.






                                                                 malam di HK



                                                            posed la nak hidup
    

                                             our breakfast here

                                                                   cable car



                                                        our tour guide May

                     fresh cherries sold by hawkers outside the restaurant where we had our lunch.



                                                I love the tree.well cropped. shady.

          

                  let the pictures speak. nanti lain kali boleh explain lebih lanjut. bye .




































Wednesday, 23 September 2015

selamat hari raya aidil adha



        Its been quite a long time since I last appeared here. Just to wish all of you Selamat hari Raya Aidil Adha. Maaf zahir bathin.



Wednesday, 18 March 2015


  Saya nyanyi untuk anda semua..terimalah."Fatwa Pujangga."



        
                                        
              Khas untuk pengunjung blog yang tak sepertinya ini. terimalah sebuah lagu untuk hiburan anda.Lagu ini telah saya nyanyikan semasa hari persaraan guru besar saya akhir tahun lepas.masa buka ni suspen sikit.tunggu beberapa saat baru boleh play dan dengar suara saya tau.so sabar....
              Sorry ada satu bahagian selepas chorus yang telah tiba2 hilang pulak suara saya...kita bukan recording artist  penyanyi cerok dapor saja..sorry kalau ada flaws sana sini.Just for you all.here it is.
               A present for u all from the very bottom of my heart.  ..hope to hear yr comment soon. kalau suka nanti boleh letak lagi lagu2 lain pulak. Enjoy....



Saturday, 14 March 2015

Surat misteri dalam laci teacher...



        It was a beautiful morning. Saya masuk nak mulakan pengajaran hari itu..tajuk hari tu nak membina ayat dalam Past Tense. ..
        Selepas diterangkan sikit sebanyak , drill dan soaljawab.maka murid2 pun memulakan latihan bertulis.
        Selalunya  masa budak menulis saya akan menyanyi2 kecil sambil meronda melihat kerja mereka. Kadang2 saya bercerita..
        Hari tu saya cerita pasai buah2an dalam syurga. Bagaiman buah2an itu hanya within reached. Tak payah guna galah panjang, tak payah pakai tangga. Apa makanan yang di inginkan belum di sebut dah terhidang di depan mata..


       "Kamu ni kebanyaknya belum baligh..dosa belum dikira, so buat baik banyak2.  balik umah hari ni mula dengan sembahyang..jangan tinggal. nanti boleh masuk syurga."

       Setiap kali bercerita pasai syurga I could see how their faces lighted up.Semua suka...
   
       Saya bersuara tiba2..

       "Class , if anyone here has any problem at all, dont hesitate to tell me."
       Semua memandang saya.
       "problem apa teacher? "
       "Anything at all. apa saja you wish you want to share with me."
      Silent.......
      "maybe you have problems with your friends. kena buli ke. masalah keluarga ke. maybe..apa saja boleh cakap dengan teacher."
       "kalau kamu anggap teacher macam emak kamu , ceritala...nanti kita selesai sama2.."
     
      "oooo. maybe you are shy to tell it here.? "
      "Ok you can write to me. and put the letter in my drawer in the staffroom."
      "Ok you must be wandering how I will solve your problem...? "
       "Well I will reply your letter, and put it in my drawer too. You can collect it the very next day"

       Did I see smiles ?...yes most of them are smiling..Now I was wondering why..

        Last 2 weeks there was a letter in my drawer. Surat itu di tulis dalam keadaan terburu-buru. Tulisannya herot petot..

       " Saya orang miskin. Emak saya kerja kilang. Ayah saya kerja di Alor Star. malam baru balik. Saya tak pernah tengok mak atau ayah solat. Saya ada seorang adik umur 8 tahun. juga di sekolah ni. Saya pun tak solat. Saya hanya tau fatihah dan satu dua  ayat lazim yang lain."
       Saya teringin nak masuk syurga. Saya nak emak dan ayah pun masuk syurga. Tapi macammana nak suruh mak dan ayah sembahyang? ."

       Berdebar hati saya membaca surat kecil itu. Serta merta saya balas .Cadangan saya ialah menyuruh dia mulakan solat secepat mungkin. Jangan tegur mak ayah pasal solat tu.let them see .ajak adik solat sama. Biar ayah atau mak nampak dan tau dia dan adiknya solat.
     
       Masa masuk kekelas saya cuba meneka2 sapa murid tersebut. Tapi muka tiap orang relax ja.biasa saja bila saya merenung mata setiap orang..Pandai sungguh dia simpan rahsia.. 

       Saya belikan buku panduan solat dan letakkan dalam laci saya sebagai hadiah padanya. Bila saya buka laci the next day, buku dan surat dah tak ada ! !.

       Mesti dia dah baca surat saya...happy pulak dalam hati. macam zaman tulis2 surat untuk buah hati zaman remaja dulu. Dulu2 setiap kali posmen bagi surat meloncat2 suka. walaupun sidia masa itu rajin menulis hampir setiap hari..

        Selepas 3, 4 hari saya tulis pulak surat.bertanyakan  apa kesudahan rahsia yang kami kongsi itu.

        Hari Khamis lepas baru saya dapat balasan suratnya.

        " Tq teacher. Emak dan ayah dah mula solat. Buku yang teacher bagi tu depa dah ambik. ayah pun baca.Bestnya...saya happy sebab nanti saya boleh masuk syurga. "
     
       Mudah dan ringkas saja surat itu...Walaupun saya tak tahu tuan punya surat itu  tapi debaran hati saya masa membaca tu mengalahkan masa terima surat cinta dulu2..

      Tanpa di  sedari air mata saya mengalir laju...Alhamdullillah.






      

Wednesday, 4 March 2015

Maysa...dan yang senasib dengannya.



        Saya di dalam kelas 5C. menggantikan kawan yang tak sihat.
        "Good morning class "
  Saya isi masa itu mengajar grammar. Pronouns.  habis drilling ,tiba masa menulis latihan, teringat saya nak bertanya.

      "  Sapa dalam kelas ni dah tak ada emak atau bapa."
      "  Saya teacher." sorang budak laki mengangkat tangan.
      "  Mak atau ayah? kemana depa? meninggal? "
      "  Dak aih.ada dua2.tapi saya dok dengan tok."
      "  la, mak ayah pi mana? "
      "  mak tak suka ayah, ayah pun tak suka mak dah.Depa cerai.tok bela saya."

     Terkedu saya.pasai lapulak saya bawa topik ni.mesti ada yang sedih nanti.Ish.
     " kamu tak jumpa dah depa? "
     "Ada . masa cuti mak balik "
     "berapa lama? "
     "2 , 3 hari "
     "kadang2 ayah balik .atau saya  naik bas pi rumah ayah di KL."
     Saya terkedu lagi.budak sekecik tu dah melalui pengalaman sayu pilu macam tu.
     "kamu suka pi rumah sapa? mak atau ayah.? "
     "Saya suka mak.Ayah dah kawin lain. anak tiri dia suka buli saya. mak tak kawin lagi.saya suka mak balik sini "
      " kamu suka duk KL ?"
      "tak suka."
      "apa yang kamu suka? "
      "saya suka mak ayah duk sekali macam dulu." ..

       Aduh sedih giler ni. Air mata saya tergenang..
       Tiba2 ada sorang budak pompuan di tepi tingkap angkat tangan dan berkata.
      " teacher. tu Maysa tak dak mak "
      " yang mana satu Maysa.? tolong berdiri."

       Dengar namanya tahula saya dia budak Thai. Tapi fasih brcakap melayu.

      " mak mana Maysa.? "

      "mati dah." jawabnya pendek.
      Mesti mati muda ni.sebab Maysa anak sulung.
      " Ayah? "
      " ayah pun mati.Kencing manis"
      " Bila?"
      " Dua dua tahun lepas."

               Saya panggil dia kedepan. dekat saya.Cantik budak ni ..hidung mancung. kening dan bibir cantik. Rambutnya di ikat satu tinggi.

      "Maysa dok dengan teacher nak? Rumah teacher ada bilik kosong.nanti Maysa mai sekolah sama2 dengan teacher. Nak ?'
      geleng kepala.
     " Awat ?"
      "kesian kat tok."
      "kamu dok dengan tok ?"
      "Ya. dengan adik mak sekali..Depa bela saya."

      Yang paling bising dalam kelas angkat tangan.
      "Teacher, saya ada ayah tapi sakit. Ayah dok atas kerusi roda. Lumpuh. "
      "Mak ? "
      "Mak kerja angkat barang di Kangar."

      Aduh.hancur luluh hati saya...Ramainya murid2 yang susah, yang menderita kerana masalah keluarga. Broken family. Yang ibu bapa tak bekerja kerana masalah kesihatan. Sakit kronik dan lain2.
   
         Loceng rehat berbunyi. Saya mencapai beg.

         Saya melihat Maysa. Dia tengok saya.

        " Ok Maysa? Nazri? nanti jumpa teacher kat bilik guru."

         Saya tercegat melihat kanak2 itu menuju ke kantin. Fikiran saya berkecamuk.Teringat kisah pilu saya masa kanak2..dan kesempitan hidup yang amat perit masa itu . Saya melangkah ke bilik guru.
         Ya Allah kalau la aku kaya....


       
                   
                                                              Maysa and I......