Wednesday, 18 March 2015


  Saya nyanyi untuk anda semua..terimalah."Fatwa Pujangga."



        
                                        
              Khas untuk pengunjung blog yang tak sepertinya ini. terimalah sebuah lagu untuk hiburan anda.Lagu ini telah saya nyanyikan semasa hari persaraan guru besar saya akhir tahun lepas.masa buka ni suspen sikit.tunggu beberapa saat baru boleh play dan dengar suara saya tau.so sabar....
              Sorry ada satu bahagian selepas chorus yang telah tiba2 hilang pulak suara saya...kita bukan recording artist  penyanyi cerok dapor saja..sorry kalau ada flaws sana sini.Just for you all.here it is.
               A present for u all from the very bottom of my heart.  ..hope to hear yr comment soon. kalau suka nanti boleh letak lagi lagu2 lain pulak. Enjoy....



Saturday, 14 March 2015

Surat misteri dalam laci teacher...



        It was a beautiful morning. Saya masuk nak mulakan pengajaran hari itu..tajuk hari tu nak membina ayat dalam Past Tense. ..
        Selepas diterangkan sikit sebanyak , drill dan soaljawab.maka murid2 pun memulakan latihan bertulis.
        Selalunya  masa budak menulis saya akan menyanyi2 kecil sambil meronda melihat kerja mereka. Kadang2 saya bercerita..
        Hari tu saya cerita pasai buah2an dalam syurga. Bagaiman buah2an itu hanya within reached. Tak payah guna galah panjang, tak payah pakai tangga. Apa makanan yang di inginkan belum di sebut dah terhidang di depan mata..


       "Kamu ni kebanyaknya belum baligh..dosa belum dikira, so buat baik banyak2.  balik umah hari ni mula dengan sembahyang..jangan tinggal. nanti boleh masuk syurga."

       Setiap kali bercerita pasai syurga I could see how their faces lighted up.Semua suka...
   
       Saya bersuara tiba2..

       "Class , if anyone here has any problem at all, dont hesitate to tell me."
       Semua memandang saya.
       "problem apa teacher? "
       "Anything at all. apa saja you wish you want to share with me."
      Silent.......
      "maybe you have problems with your friends. kena buli ke. masalah keluarga ke. maybe..apa saja boleh cakap dengan teacher."
       "kalau kamu anggap teacher macam emak kamu , ceritala...nanti kita selesai sama2.."
     
      "oooo. maybe you are shy to tell it here.? "
      "Ok you can write to me. and put the letter in my drawer in the staffroom."
      "Ok you must be wandering how I will solve your problem...? "
       "Well I will reply your letter, and put it in my drawer too. You can collect it the very next day"

       Did I see smiles ?...yes most of them are smiling..Now I was wondering why..

        Last 2 weeks there was a letter in my drawer. Surat itu di tulis dalam keadaan terburu-buru. Tulisannya herot petot..

       " Saya orang miskin. Emak saya kerja kilang. Ayah saya kerja di Alor Star. malam baru balik. Saya tak pernah tengok mak atau ayah solat. Saya ada seorang adik umur 8 tahun. juga di sekolah ni. Saya pun tak solat. Saya hanya tau fatihah dan satu dua  ayat lazim yang lain."
       Saya teringin nak masuk syurga. Saya nak emak dan ayah pun masuk syurga. Tapi macammana nak suruh mak dan ayah sembahyang? ."

       Berdebar hati saya membaca surat kecil itu. Serta merta saya balas .Cadangan saya ialah menyuruh dia mulakan solat secepat mungkin. Jangan tegur mak ayah pasal solat tu.let them see .ajak adik solat sama. Biar ayah atau mak nampak dan tau dia dan adiknya solat.
     
       Masa masuk kekelas saya cuba meneka2 sapa murid tersebut. Tapi muka tiap orang relax ja.biasa saja bila saya merenung mata setiap orang..Pandai sungguh dia simpan rahsia.. 

       Saya belikan buku panduan solat dan letakkan dalam laci saya sebagai hadiah padanya. Bila saya buka laci the next day, buku dan surat dah tak ada ! !.

       Mesti dia dah baca surat saya...happy pulak dalam hati. macam zaman tulis2 surat untuk buah hati zaman remaja dulu. Dulu2 setiap kali posmen bagi surat meloncat2 suka. walaupun sidia masa itu rajin menulis hampir setiap hari..

        Selepas 3, 4 hari saya tulis pulak surat.bertanyakan  apa kesudahan rahsia yang kami kongsi itu.

        Hari Khamis lepas baru saya dapat balasan suratnya.

        " Tq teacher. Emak dan ayah dah mula solat. Buku yang teacher bagi tu depa dah ambik. ayah pun baca.Bestnya...saya happy sebab nanti saya boleh masuk syurga. "
     
       Mudah dan ringkas saja surat itu...Walaupun saya tak tahu tuan punya surat itu  tapi debaran hati saya masa membaca tu mengalahkan masa terima surat cinta dulu2..

      Tanpa di  sedari air mata saya mengalir laju...Alhamdullillah.






      

Wednesday, 4 March 2015

Maysa...dan yang senasib dengannya.



        Saya di dalam kelas 5C. menggantikan kawan yang tak sihat.
        "Good morning class "
  Saya isi masa itu mengajar grammar. Pronouns.  habis drilling ,tiba masa menulis latihan, teringat saya nak bertanya.

      "  Sapa dalam kelas ni dah tak ada emak atau bapa."
      "  Saya teacher." sorang budak laki mengangkat tangan.
      "  Mak atau ayah? kemana depa? meninggal? "
      "  Dak aih.ada dua2.tapi saya dok dengan tok."
      "  la, mak ayah pi mana? "
      "  mak tak suka ayah, ayah pun tak suka mak dah.Depa cerai.tok bela saya."

     Terkedu saya.pasai lapulak saya bawa topik ni.mesti ada yang sedih nanti.Ish.
     " kamu tak jumpa dah depa? "
     "Ada . masa cuti mak balik "
     "berapa lama? "
     "2 , 3 hari "
     "kadang2 ayah balik .atau saya  naik bas pi rumah ayah di KL."
     Saya terkedu lagi.budak sekecik tu dah melalui pengalaman sayu pilu macam tu.
     "kamu suka pi rumah sapa? mak atau ayah.? "
     "Saya suka mak.Ayah dah kawin lain. anak tiri dia suka buli saya. mak tak kawin lagi.saya suka mak balik sini "
      " kamu suka duk KL ?"
      "tak suka."
      "apa yang kamu suka? "
      "saya suka mak ayah duk sekali macam dulu." ..

       Aduh sedih giler ni. Air mata saya tergenang..
       Tiba2 ada sorang budak pompuan di tepi tingkap angkat tangan dan berkata.
      " teacher. tu Maysa tak dak mak "
      " yang mana satu Maysa.? tolong berdiri."

       Dengar namanya tahula saya dia budak Thai. Tapi fasih brcakap melayu.

      " mak mana Maysa.? "

      "mati dah." jawabnya pendek.
      Mesti mati muda ni.sebab Maysa anak sulung.
      " Ayah? "
      " ayah pun mati.Kencing manis"
      " Bila?"
      " Dua dua tahun lepas."

               Saya panggil dia kedepan. dekat saya.Cantik budak ni ..hidung mancung. kening dan bibir cantik. Rambutnya di ikat satu tinggi.

      "Maysa dok dengan teacher nak? Rumah teacher ada bilik kosong.nanti Maysa mai sekolah sama2 dengan teacher. Nak ?'
      geleng kepala.
     " Awat ?"
      "kesian kat tok."
      "kamu dok dengan tok ?"
      "Ya. dengan adik mak sekali..Depa bela saya."

      Yang paling bising dalam kelas angkat tangan.
      "Teacher, saya ada ayah tapi sakit. Ayah dok atas kerusi roda. Lumpuh. "
      "Mak ? "
      "Mak kerja angkat barang di Kangar."

      Aduh.hancur luluh hati saya...Ramainya murid2 yang susah, yang menderita kerana masalah keluarga. Broken family. Yang ibu bapa tak bekerja kerana masalah kesihatan. Sakit kronik dan lain2.
   
         Loceng rehat berbunyi. Saya mencapai beg.

         Saya melihat Maysa. Dia tengok saya.

        " Ok Maysa? Nazri? nanti jumpa teacher kat bilik guru."

         Saya tercegat melihat kanak2 itu menuju ke kantin. Fikiran saya berkecamuk.Teringat kisah pilu saya masa kanak2..dan kesempitan hidup yang amat perit masa itu . Saya melangkah ke bilik guru.
         Ya Allah kalau la aku kaya....


       
                   
                                                              Maysa and I......

       
     





Wednesday, 11 February 2015

teacher awat sandwich kami tak rasa macam depa punya.?



        Orang kata kita dengar kita lupa. tapi kita buat kita ingat.That's why the children and their teacher decided buat sandwich last 2 weeks. haha..
       Bukan apa .just to make them understand some common cooking terms .Bukan semua budak tau apa itu DICE, CHOP, SPREAD, MIX, MASH,SLICE.BLEND.CUT ,GARNISH..DAN LAIN LAIN.
       So bila buat sandwich dengan muka masing2 excited gila...syok la sangat.sandwich je pun. kanak2...... bila dapat pegang bawang, dengan pakai apron pulak tu. Spreading butter on the bread..amboi bukan main suka lagi.Sampai teacher tak sempat nak explain banyak.Semua dah tau what to do.
      Cuma selang seli la dengan soalan.
    "What are you doing now.? "
    " I am slicing the cucumber teacher. " or " I am doing the plating teacher. "
      Syok tengok muka2 kecik buat kerja masing2..


                                        Group ni dah habis kerja. dok tunggu teacher puji...


                 Ha ha .saja nak tunjuk yang ni garnishing almost tak ada langsung.but their sandwich rasa boleh tahan. Main letak ikut suka hati saja.Look at those tomato slices.boleh tercekik. So thick.hehe



             Ni hasilnya...boleh tahan kan? nampak quite tempting. Ingat nak bagi cikgu2 lain rasa.Tengok2 dah licin...
             kesian kanak2.Ada yang tiba2 came to me and said." Awat kami punya tak rasa macam depa punya teacher.? " 
              "Maybe u tak letak ingredients lebih macam group tu. Siap ada mayonese lagi tambah baked beans segala.  haha "
             "makan la.enjoy your very own homemade sandwiches." I said. masing2 suka hati.
             "Yeah. Siap.! ! " yelled a chubby girl .muka bangga gila.
            At the end of the lesson, I gave them recipe tak siap.. And they have to fill in the blanks with the correct phrases on how to make sandwiches from their own experience tadi.
           A succesful lesson. semua jawapan betul.pandai anak murid ku...nanti nak buat recipe lain pulak yang tak perlu masak lebih2.

Sunday, 8 February 2015

Mak saya kata saya dapat C cukup la teacher...




         Its been like years since I last wrote in this blog. No big reasons actually.just plain tired, no mood to start even though there were so many things to write and share with everyone out there.
           So today lets start about something.I want to write about this boy. Now he is in form 1.

       Zainudin. (not his real name ).I noticed he was quite naughty the first day I entered the class..The last class . 6 C. A pint sized boy.pointed nose. and a smile on the face every time he saw me .

   The first 2 months was the hell of a time for me. Half of the class did not even know simple verbs like pray, wash, wear , put..etc etc. I know that very minute I would have a tough time here.

   Everyday we would be reading, drilling on action words like the above..I made them memorize. Maybe its not the way to most teachers , but to me its practical. Then by the end of February, we started writing simple sentences based on pictures I gave them. I have collected lots of pictures over the years then paste them in a thick book I kept.

   We  started with simple one like : Salleh is reading.
   Then I taught him to expand the sentence especially to the nouns in the sentence.
   Eg.:                                     Salleh is reading a story book.
                                              Salleh is reading a story book under a tree.
                                              Salleh is reading an interesting story book under a big tree.
 Then I  started teaching them complex sentences. After a week ( to my surprise ), a few from that same C class were able to write complex sentences including him..!
 E.g. Salleh who is wearing a T-shirt is reading an interesting story book under a big shady tree.

   I was overwhelmed with joy.

But at least they can attempt paper 2.first section of information transfer  without mistakes...( bahagian ni I gave them petua saja..dah ramai tk faham apa yang di baca, they boleh cam perkataan and fill in the correct words correctly..

   He said to me " teacher mak saya kata saya dapat C cukup la untuk English." he said to me one day.

   The first test he got 24 %. Then 32%, then 40%.

   Semua budak2 I paksa bawa dictionary. Wajib. buku vocab pun mesti ada. tulis makna in Bah Melayu.
   Once a week I buat dictation in Bah Melayu and they wrote back in English.
   Start dengan ayat mudah.: Saya sedang mandi
                                              Maznah sedang tidur..
                                              Noni sedang memancing.etc etc etc..

 For paper 1( 40 questions ) in 6B class,, semua orang mesti dapat at least 30 right answers.they are free to look into their dictionary. Yes they learn  that way too.and I reward them with money.I am not rich but a ringgit here and there didnt make me poorer.
   This went on for months... and everyone seemed to improve a little bit.. good. I was happy.

  Then I moved Zainudin into 6B, because he has the potential to get C.At least for the time being if not for long.(apa I cakap ni.)
   He was so eager to be in 6B. Before I took him in, I told the 6B pupils to make friends with him..and jangan underrate him..
  "Maybe he is better than a few of you in this class "
  The week  we had the trial. and guess what..HE GOT 57%..!

I  coached him more.I want him to get more..maybe a B..melangkah ke angka 6. possible ?
I think he can..( sebenarnya saya yang lebih..siap janji nak bagi hadiah lagi. he he.)
     When the UPSR results were out. I searched for his name. And I yelled like a crazy lady. He got B.! ! ! phuuuuh...alhamdulillah.
      And this year I got 6A class. mak ai..expectations lagi tinggi.lagi letih la..lagi tak dak mood buka blog...


                                    Among friends.muka nampak happy.dalam hati ? OMG.
                                             

Friday, 5 December 2014

Memorable visit to Vietnam..



                Ramai dah kawan2 have the chance to visit Ho Chi Minh City. now its my turn.

                                           With friends at KLIA.

                 Ho Chi Minh City..here I am.On the streets there was barely room for anything else.banyknya motorcycles. Kereta boleh di kira dengan jari..Mostly all of the people wear sunglasses and masks on their faces...debu banyak. Formally known as Saigon Ho Chi Minh city is the largest city in Vietnam.


            Some pictures from  the internet. How people of Vietnam suffer during the Vietnam war from 1945 to 1975. The war killed millions of Vietnamese civilians. Leaving Vietnam in ruins for decades.




The use of chemical weapons by the Americans affected the local people a great deal.Millions suffered from serious diseases ,  with malformations and severe defects of the immune and nervous system.



















   Here at the Cu Chi Tunnels we saw how tunnels were used by the Viet Cong guerrillas as hiding spots during the war.

           Beautiful laquared paintings. All done by handicapped Vietnamese .They are victims of war who earned their living by producing these beautiful work of art.



                     The Central Post Office. the biggest one in Vietnam. a remnant of the French during colonial time in Vietnam.


             Inside was quite dark. After a quick look around here I am ambik gambar..hehe.

The second day..to Mekong River.Of course beli la topi..nanti sunburned pulak..dah la kita gelap nanti tambah gelap ..

            On a private longtail boat ride along the Mekong River..



         On the sampan along the canals under the green canopy of the water coconut trees...I was scared stiff at times bila sampan berlaga dinding...adoi takuuut.


             Here we were given some honey, and bee-pollen to try. bought some although I already have at home..My friend Lee  from Toronto here I follow your advice.bee pollen jangan lupa. haha. There were many cottage industries here. I like most is coconut candy factory..delicious candy.

             Lastly BenThanh market. Everything is sold here.You name it..semua ada.souvenirs, local handcrafts, food, clothes, fruits.  Here you see posing among the flowers of Vietnam..
             I learn one thing here in Vietnam .Modern technologies versus organized determined human beings...human beings won..People of Vietnam...I salute you..


Saturday, 20 September 2014

My childhood friend is here...!



             She was my childhood friend.berkawan sjak dulu sampai sekarang. She is now living in KL with her children. Been a long time since she last came, since we last met..
             Last week on Wednesday pi ambik dia kat airport Kepala Batas Alor Star . Then mulala sessi jejak kasih with her relatives. I took her to see her aunties, cousins, uncles and neighbours masa di sini dulu.
             I took her around Perlis.Negeri kecik , sat saja dah habis satu negeri..Mana nak bawa melawat?
            
            Makan laksa di Kuala Perlis, beli buah2 kampung on the way, Pdg Besar beli buah lagi, and blouses( which are not cheap any longer )..
            
This morning took her to Tasik Melati. No one was there until masa nak melangkah balik. Ada couple makan angin .They snapped our photo together.
          

                                                        Beautiful Tasik Melati.

         
                                                              Breathtaking...

                                                  Rasa nak ambik bunga tu...

                                                 Berlatar belakangkan kilang simen

                    Then we went to Timah Tasoh Resort. Lagi cantik. No one was around..sunyi.

                Bilik2 untuk di sewa sapa2 yang ingin bermalam...( takut! !) heard macam2 cerita.



                                        The place was  beautiful..Cant find good enough words to describe.


            And tonite she 'll be leaving to KL..flight 830 pm. balik umah tengok cucu2 yang ditinggalkan di sana.