Tuesday, 26 August 2014

ala pandora from Angie..



               To my dearest friend Angie. This is the photo I promised you..of course with the bracelet ala pandora gubahan you sendiri.

                        Ni at the canteen pagi tadi..ada kawan melawak dia ambik gambar tak dak mata..he he.but the bracelet is clearly seen here.You see I wear both including the complimentary one from you..nampak sangat tamak cikgu ni..he he.

             Ni my pupil tolong ambik lain..yang ada mata punya ha ha..well tq so much for all the trouble you took to send it to me.menyeberang lautan lagi ..
             Hopefully you keep on producing even yang lebih cantik dari yang ni untuk peminat2 barang ni..Tq again my friend Angie.

Thursday, 21 August 2014

kenduri niece..


  Kenduri my niece. msti la smpai awai awai kan..tengok hiasan Dewan Warisan Kangar. Pernah 2 kali menyanyi di sini dulu2...

             Semua family members pakai baju color ni..not my favourite color because dah la kita gelap, I know I will look even darker in this color. Tapi dah depa set semua pakai color ni terpaksa la..he he..So nak bagi balance I put on tudung biru to cool down the bright peach tone.



          Photo corner...posed la just to mark the day.Tapi bila orang dah penuh tk sempat lagi ambik gambar.sibuk tengok itu ini.make sure majlis runs well till the end of the day. Apatah lagi kawan rakan jauh dan dekat semua mai.


       The next day di rumah pengantin lelaki. Me and my sweetheart Sara. Dah nmpak dia letih , panas..muka dah masam.Tok masih lagi dok senyum meleret.....

Friday, 15 August 2014

makan makan makan..


   ish ish mkan makan makan.tk habis2.selesai saja posa 6, berduyun2 ada kenduri kat sekolah. Kenduri class silih berganti. semua cikgu di jemput. adussss..

         Ni this morning punya cerita.. kendur year 6. Parents mai hantar macam2 ..Food is served di tengah dataran.tak nampak dalam gambar. Murid murid tengah serbu..right in front of us. Di tangan masing2 ada semangkuk laksa siam..macam teringin nak mkan semangkuk penuh, tapi bila ambik hanya mampu masuk 2, 3 sudu saja...

               Ada ketupat, roti jala, nasi dagang, kek, puding dan berbagai lagi tak larat nak habaq .
Untung juga selera saya tak berapa sejak muda, so lepas makan sikit laksa tu, benda lain langsung tak boleh telan..
              I remember my mak selalu kata, dari kecik susah makan , bila dah tua pun masih sama..
Seronok tengok kawan2 makan, lepas satu..satu lagi masuk ke perut..
             Tapi walaupun selera tak tinggi, saya telah naik balik 1kilo lepas raya walau pun msa posa dah turun 4 kilo..ish kena turun balik..kena turun balik..

Friday, 25 July 2014

Selamat Hari Raya semua....


             Today is the last day of school before we celebrate Hari Raya. Macam biasa di sekolah ada pemberian duit raya to those unfortunate children. Anak yatim, anak miskin ..dari derma guru2 dan insan2 perihatin semua budak dpat duit raya.
             At 1030 am semua berkumpul di dataran perhimpunan. Acara berjalan lancar.

                  Masa lagu raya di mainkan kami sempat ambik gambar ramai2. Ada candit ada saja2 bergaya. Macam2 telatah. cikgu2 pun orang juga. Rasa lega. Tension mengajar hilang.
                 Saya bagi homework setiap class yang diajar sesuai dengan cuti seminggu.Raya raya jugak, homework msti kena buat. Dateline hari Isnin lepas raya..tak buat jaga..he he.




                    Murid2 mula beratur bersalaman dengan semua cikgu...

             Selepas selesai semua kami bersembang lagi diatas bangku batu di luar darjah. Salam semua.minta maaf kalau ada salah silap masing2..


                 With my headmistress. Baju merah dia pakai.Sempat bisik ketelinga saya.."kerja banyak menimbun "
                 Selamat Hari Raya Aidilfitri. Forgive me for evry mistake I made. Jangan simpan dalam hati. yg jauh di mata yang dah lost contact..tolong sambung kembali.lets be friends again..
                If tomorrow takes the beautiful and you away from me, at least I will have an old time movie on my spools of memory....



.

Thursday, 24 July 2014

Ubat lena teacher..he he.



       I was passing by a year two class this morning. The kids were making the hell of a noise. No teacher was in the class. Today a few teachers sakit. Maybe yang di suruh ganti class tu tak dapat surat ganti kut. Since I was free I pun masuk senyap2 dari belakang.

     A few boys tengah meloncat2 macam kera kena belacan, tak ingat dunia. Sampah yang dikoyak2 dari buku latihan bertaburan merata class.

     Two boys were fighting. Dua2 menjerit melolong macam kena rasuk..Someone shouted.
        "wei teacher , teacher.! duduk2."
        Semua bertempiaran ke tempat masing2.

        "  Assalamualaikum..."..I said aloud.
        " Waalaikummusalam teacher ! !"
           I did not say a word, hanya tengok muka sorang2 ..
           Class macam kena langgar garuda..senyap sepi..

        "Pelajaran apa sekarang? "
        "mathematics teacher ? "
        "Cikgu mana? "
        "Cikgu xxxxxx teacher "
        "cikgu awak mungkin sakit perut ke, apa ka..awak jangan la bising. Sakit dada saya tau."
         Semua senyap. Tak bergerak.
          kesian la pulak tengok budak2 senyap menikus macam tu.

       " Ok, pasai apa kamu gaduh tadi ? "
         Sorang terus melompat ke depan dan berkata
       " Teacher, dia tumbuk saya dulu"
          Yang sorang tak mau kalah.
       " Dia kata kat bapa saya dulu "
       " Dia kata apa kat bapa awak ? "
        "Dia kata bapa saya Man Musang. Saya marah la. (sambil menangis.)
         Saya tahan tak mau gelak, tapi tersenyum juga..last2 tak tahan saya gelak kuat..ha ha ha..

        "Adoi , tak yah dok gelar orang macam2.Kalau saya gelar bapa kamu ? marah tak ? "
         Angguk kepala...tau pun .
        " jum kita buat craftangan. Sapa tau buat topeng ? "
        "SAYAAAAAA.."

         Saya bagi lebihan kertas A4 yang ada dalam laci meja .Cikgu class punya kut.tk pa nanti saya ganti.
         Nak gelak tengok semua buat topeng dengan senyap. Saya went  round the class tengok depa buat kerja. Mulut menyanyi lagu Pelangi Petang by Sudirman.
         Budak2 sengih2..tengok saya nyanyi.

         "Apa sengih2. sapa sini pandai menyanyi? "
         "Saya teacher . tapi nak ajak kawan boleh ? '
         "Boleh2...come to the front here."


                                    Nak nyanyi konon, tapi yg sebelah kiri tu gelak tak habis2..

     Maka menyanyi la si kenik dua orang tu. Budak umur 8 tahun..belasah ja. Tapi suara tk sedap.Entah apa2 depa nyanyi..Sat ja dah berhenti. Saya pun puji.

         " Ish sedap sungguh nyanyi na..nanti boleh nyanyi lagi."
           Saya tengok muka depa punya la puas...senyum lebar.
         "Teacher nak nyanyi lagi boleh? "
         "Dah lain kali..( ada hati nak nyanyi lagi he he ).
   
                                      
                                                dua kraft yang siap paling awal...

          "Sapa belum pernah tinggal posa.Angkat tangan " .Ada 5, 6 orang angkat tangan.
          "Mai sini teacher nak bagi hadiah.." Kagum saya umur 8 tahun tk tinggal puasa, saya umur ni dulu selalu ponteng posa..he he.
          Duit syiling yang sarat dalam purse saya bertukar tangan.
          Kanak2.dapat sorang secekak syiling bukan main suka.


                                           muka muka orang berposa tak tinggal..
         
           When I stood to get out semua bising balik. ...
           " Teacher ada satu ubat sembur dalam beg tangan teacher ni.Kalau saya sembur kat muka awak yang bising, kamu akan tiduq sampai tahun depan. raya pun tak bangun. nak tak ? ?
           Semua tempik.."Tak nak "
          Suddenly a boy in front came nearer.
          "teacher, nak tengok ubat lena tu boleh ? "
          "Ooops teacher tertinggal dalam bilik guru.Jum kita pi ambik.tapi syarat kena sembur awak dulu."
          "Ooooo tak mau tak mau.."Dia undur kebelakang .
          "Tau takut".
          I bet esok satu sekolah akan bercakap.
         "Teacher ada ubat lena, sekali sembur tak bangkit sampai tahun depan."

                          Ni budak Thai.yang asyik berdiri sebelah I dgn tangan buat peace.Rupanya nak suruh teacher ambik gambaq dia..he he.mcm2.


         Bila saya berselisih dengan budak2 tahun dua tu masa nak turun tangga ke kereta, semua bisik2.
           "Eh teacher teacher.  jangan bising, teacher ada ubat lena sekali sembur tak bangkit smpai tahun depan "
           Saya rasa nak gelak kuat tapi tahan.. Biarla depa terus percaya..he he.

          

          

Tuesday, 22 July 2014

Hi Teacher.! !


      Dah 3 hari dia  di situ setiap kali saya ke kereta masa nak balik. He smiled.Manis. And saya balas senyuman dia.
     "Hi teacher ." sapa dia.
     "Hi " saya jawab.
     Terloncat2 dia gelak.
     "Awak darjah berapa ? "
     "Darjah 4 "
     "Saya tau nama teacher ."
     Matanya berkilau2.
      "Mana tau?"
      "kakak saya drj 6. Teacher ajaq dia ."
      "Oh.."
      "Bye teacher " tangan keciknya melambai saya bila saya masuk ke kereta dan mula nak bergerak keluar.
      "Bye .." I said.giving him the widest smile ever.

      Dia capai basikalnya. Dia kayuh laju mengikut kereta saya. Apa hal pulak budak ni dok ikut kereta pulak nih.
      "Rumah di mana ? " saya tanya.
      "Taman tu "
      "Dah pergila balik rumah.Semua orang dah balik." I said.
      "OK .bye teacher " ish berapa kali nak bye ni..(dalam hati ).

        I would always see his familiar figure around my car.
      Ish budak ni dok tunggu sini ke? ..heran pulak.
      'Awat kamu dok tunggu saya sini tiap2 hari ? "
       "Saja..."
       Esok tak yah tunggu na...saya ada mesyuarat."
       Dia mengangguk .

       The next day we really had a meeting. Habis dah hampir 320 ptg.
        Saya melangkah letih kekereta.

       Aik , ada juga hang tunggu..karut dah ni ..
       Buat pa kamu tunggu saya? dah pi balik , pi balik buat kerja rumah kalau ada." I said with a firm voice.
       "kerja rumah tak dak.. "
       "Kalau takdak, baca buku nanti nak peksa ni "
        Dia menunduk dengan muka masam.
        "Saja nak tengok teacher. Baju teacher cantik . Beli di mana ?  berapa ringgit ? mahai ke ? "
        "Sudah dah . nak tanya harga baju saya pulak. "


          " kamu ni lelaki. Pasai apa nak ambik tau semua ni?"
          " Mak saya tak beli lagi baju raya. hari Khamis ni baru kami nak beli baju."
          " ooh.."
          "Berapa ringgit teacher ? "sambil menunjuk ke dress yang saya pakai.
           I tunjuk dengan jari " RM 200. Saya tak beli .anak saya hadiah."

           " kakak kata teacher nak bagi duit raya kat dia , saya tak dak ka.? "
           " Bapa kerja apa ? " (Sebenarnya saya sudah tau saja nak tanya. because his sister was included in the list yang perlukan bantuan.Memang orang susah.

           "kerja kampung, kadang2 dia pi cat umah orang, kadang2 dia ambik upah mesin rumput."
           Hati saya dah sayu. Mulut terkunci.
           "Adik beradik berapa orang ? "
          "5 orang "
          
           "Nanti saya bagi duit raya na. esok saya bagi.hari ni duit saya dah habis beli biskut raya."
           "Ok teacher." Dengan pantas sambar basikal dan mengayuh pergi.

           Saya mengeluh panjang..teringat kisah hidup saya puluhan tahun dulu.susahnya hidup tanpa ayah. peritnya kehidupan masa tu.

            Today masa saya ke kereta, dia sudah di situ .
            " Teacher " dengan senyuman nya. Saya keluarkan RM 50.mukanya berseri2 tengok sekeping 50 di tangan saya.
             "Teacher bukan orang kaya, ini saja teacher boleh bagi.Jangan lupa cakap dgn mak teacher bagi duit ni. Biar dia tahu. takut kamu  belanja beli mercun pulak."

             " best la teacher ni." Dia menarik basikal nak memecut pergi.
             "hey , cakap apa teacher bagi duit ? "
             "TQ TEACHER ! ! " Dia sudah sampai di selekoh pagar sekolah.
             Rupanya ada hajat dia menunggu saya setiap hari..kesian kanak2..moga dia happy.
             Today I will get his house phone nmber from the class register, kena call mak dia.Bukan apa ,takut kena tipu lagi..he he.

             
          






tq again mak chaq



          
                       Dear Makchaq,
             Ni gambar yang saya janji nk pos pagi tadi. Nk cerita lebih tk boleh.yg empunya diri tk kasi. he he.Tq makchaq.