Wednesday, 27 November 2013

I sing this song for you..."Sepanjang Jalan Kenangan "



    Its been a long time I thought of singing a song untuk kawan2 yang singgah di blog ni.hasrat tercapai last few days. Masa tu rumah gelap pekat. Power failure.
    My son was sittng nearby, so dalam gelap tu di terangi cahaya lilin I sang a song.My favourite song yang I used to sing masa dulu2. Kira ni lagu wajib la..ha ha.
    Untuk Uncle AL yang pernah minta nak dengar suara, Angie and Queenie and Uncle Lee also among them..ini la lagu untuk mu..
    Untuk semua kawan2 bloggers..kalau tak sedap jangan marah..memang dah lain dari suara masa muda2 he he..If you hear some whispers before the song please ignore..ha ha .


CLICK HERE TO LISTEN :)


     TQ for listening .....  

Friday, 15 November 2013

PRIZE GIVING DAY...


      On Wednesday, we had this Prize Giving Day for the pupils. Saya in charge persembahan murid. So masa free bawa la budak2 to the hall, practised itu ini with two other teachers.

     Rasa cepatnya masa berlalu.Time really flies kan?  pejam celik pejam celik dah habis another year.bertambah la lagi umur...he he.

           Girls from standard 3 and 6. Menari tarian indang...Baju? ambik ja baju melayu abang masing2. selendang kain batik . Di ikat sekuntum bunga di bahu.Done. Sekolah kampung mana boleh suruh beli macam2...kesian depa.



          Suddenly I thought of "Bila Larut Malam " by Saloma. Mula2 ambik girls saja to dance and sing.Then we spotted this young talent.The boy in front who suddenly got up and twist. Apa lagi, let him lead the twist. The above photo was masa introduction of the song.Music tak masuk lagi masa ni...


                Tudia dah start dah. See how he did the twist..like a pro. Baru darjah satu. Everyone clapped.His mother was there too in the hall to see him perform.

                "Aku yang dulu bukan la yang sekarang..." A song made popular by Tegar, a boy from Indonesia.
                The girl ( a nine year old girl) who sang this on stage was a very sporting one..semua dia nak masuk..and she did it well, siap ajak ibu bapa ikut nyanyi sekali ! ..


                                             A flower for a beautiful song..

      This girl will one day become a great singer...she has a lovely voice. When she sang semua orang diam..tarik suara macam recording artist. Training her was easy, only a few flaws here and there, pitching and tempo lari sikit.After a few tries she was ok...


            Followed by prize giving, by an officer from the education department. Budak2 senyum from ear to ear..


              Ambik gambar with them all, penerima hadiah and also those who performed on stage..letih.....adusssss.

             Apa pun kena senyum..letih tolak tepi.
      mesti letih because I slept around 2am finishing the embroidery..notice the hem line of my baju kurung. Suruh tailor lambat sangat, so I buat sendiri baju kurung tu ...

            last function of the year selesai..lega. Photo with friends after all the pupils went home..
jumpa lagi....

Friday, 8 November 2013

Baju hitam ?



             Berbaju hitam ? What is the significant of wearing black in general? Many people are against this color. they say wearing black can be overpowering.(which I dont believe).
            I think its flexible and quite versatile too. setuju dak kawan2 ?

            To older women black clothing will highlight dark lines around the chin and the eyes..I start to believe this when they give very good evidence. faces of elder ladies in black looking like they are 80 years old although they are only in their 50s. In other words black ages the face..

           Suddenly I start to love black in spite of all these opinions against it. I have my own reasons..peduli apa orang kata apa kan..dah kita suka ..

    
     Men wear suits and coats in black.They appear masculine. and smart. What about us ? pompuan ? I think we will look elegant? sexy ? sophisticated ? what is the best word to describe.Lets hear from the men's point of view. from Uncle Lee or Uncle AL...or Mr Zul ?

           I used to love blue alot. and still do until now.Its the color of the ocean..tengok rasa tenang...lega..sejuk. I think it brings out the color out of me..(sometimes I feel I look radiant in blue ..he he )

          Green ? how ? orang kata green can improve your vision. betul ke ? and you are encourage to look at something green the minute you open your eyes in the morning.  refreshing .Segar macam rumput yang menghijau...I banyak baju hijau...berpuluh helai sebenarnya..

       
                                                        Hi there ...

   As you aged, badan pun dah naik sikit..(or naik banyak dah ! ha ha ) I think black can make people appear thinner..he he.this is the best reason I think. But dont you think its also stylish and timeless?  (yang ni saya setuju sepenuhnya 100% )..

    But when I was a young girl I used to have black dresses. Those little black dresses which made me look like sekeping papan..kurus kering.(weighing 45-46 kilos masa di college ). Just imagine now after puluhan tahun dah tambah 12 kilo over the years...banyak tu. And I am getting scared..

                                    Pi sekolah petang pun pakai black?  cikgu ni dah terlebih.

   I read somewhere, kena couple black dengan bright colours baru tak nampak macam hantu berjalan..like a bright selendang or.sparkling jeweleries or metallic accessories...pulak..hmmm.

    Actually tak kisah langsung bersebab atau tidak...just to share with all my friends  I am beginning to love black.jubah, caftans, dresses...all black.just love it. tak kisah gloomy ke, gelap ke..apa..just love being the lady in black..haha.


    Latest photo. A few days ago,pergi wedding rumah kawan wearing black ! !..but I softened it up wearing white jeweleries and white handbag..team it with silver coloured selendang..simply comfortable..




Sunday, 3 November 2013

Terima kasih Mak Chaq..



       Kerana budi baik seorang dermawan, maka kanak2 ini happy sangat ..Sorang rakan blogger kita Mak Chaq berhajat nak sedekah kepada murid2 miskin sekolah saya. Selepas bersembang2 dengan dia maka saya pun membanci berapa orang yang betul2 susah .
      Dapat la 14 orang kemarin.Ada lagi sebenarnya, tapi kerana masa singkat tak sempat nak selidik sorang2.Saya panggil cleaner , dia orang situ. so she knows yang mana budak susah, yang mana sederhana.
     So aturlah jadual kelas supaya selepas rehat free, tak atur budak tak dak cikgu pulak.Ajak 2 orang kawan yang free bawa budak2 dalam 3 buah kereta, ke pekan Arau lebih kurang 6 KM from school.Mula2 nak ke Kangar tapi memandangkan keadaan disana lagi sibuk dengan nak kawal budak2 lagi..msti susah sikit kan?


              Nak trackbottom tapi tak tau nak cari size...tengok aja masing2.Cikgu tolong pilih, ukur baru tiap sorang pegang hak masing2..

 Then cari beg sekolah pulak..bukan main pandai pulak memilih..yang murah tak mau he he..
  On to way to the cars, mak chaq called, kalau nak jamu depa KFC pun boleh. Cakap saja KFC meloncat2 budak2 tu. Namun ada yang ternganga ja...tak faham



  Masuk dalam KFC.." teacher ,kita makan sini ke? "
                                 "Yes la kita makan di sini "
                                 "Yeah..." masing2 bersorak.
                                 " Berapa orang pernah makan KFC ? "
                           Only 3 put up their hands...The rest diam...
  Letak saja ayam di depan mata ...one boy asked. '
                                "teacher ni apa ? " tunjuk cole slaw and mashed potato..
I felt a lump in my throat...sebak..betul la they have never eaten this before..kesiannya..
        They ate in silence.
                              My friend tanya " sedap dak ? "
                              Everyone of them jerit " SEDAP ! ! "
           Orang kiri kanan toleh tengok..he he.
                                                      

                               Look at him...tudia mulut kecik nak masuk semua mana boleh...



         Lupa nak habaq kat mak chaq, cikgu2 pun hentam sama sorang seketul.halal na?

     Pagi ni tiba2 dapat pulak muka baru lagi 3 boys.Guru kelas bagi info.depa nak T-Shirt sekolah.
Ada with me lagi RM307.10sen. Niat nak bagi lagi 2 orang yang absent hari ni..and to ibu tunggal yang anaknya di sekolah saya 2 orang.One husband tinggal, the other one husband kurang upaya.

    Terima kasih banyak2 Mak Chaq. Mudah2an Allah lipatgandakan rezeki mu, panjangkan usia, supaya dapat terus bersedekah..Saya hanya letih mengagih2kan, tapi duitnya duit mak Chaq.Alhamdullillah.
    Oooops, TQ and salam from my GB, guru2 and kanak2 ni semua.

PS. Masa saya tengah tulis ni baki di tangan saya ada lagi RM 67.00.niat nak bagi kepada 2 beradik yang tak hadir hari tu.Ditinggal ayah yang berkahwin lain..emak jadi tukang basuh pinggan di restoran..
    TQ again makchaq.

Wednesday, 30 October 2013

Bila canteen di tutup ! ! .............



       Canteen tempat budak2 and cikgu makan, suddenly dapat perintah suruh tutup. Not because of cleanliness reasons, tapi kerana air kena potong, sebab towkey canteen tak bayar bill air..berpuluh tahun mengajar this is the first time experience canteen kena tutup ! !.malu betul.kesian budak2.

       Just imagine, suddenly canteen di arah tutup oleh beberapa pegawai kesihatan yang datang melawat. True enough, kalau air pun sikit macam mana nak basuh, masak dengan bersih for the children to eat..
        The headmistress bagi surat to all parents , budak2 pun bawa bekal sendiri. They cannot even sit and eat on the benches at the canteen, warning from the officers, canteen mesti di kosongkan..! !.
     So you can see now children bawa bekal from home, either their mothers have to get up early masak, or beli from the stalls along the streets.

   Mula2 nampak macam semua orang berkelah...seronok juga..

             Sorry gambar timpa cahaya..berkelah dengan budak2..makan bawah pokok..the girls are eating home-cooked food..

  Now a few ladies come to sell nasi lemak outside the school gate. Cheap and delicious nasi lemak.I saw my pupils makan berselera..
  Teachers pulak ? we take turn macam potluck la..everyday 2 teachers kena bawa lauk..someone sponsor rice cooker and sorang lagi bagi bekas air yang boleh isi air banyak..

   My turn masak dah banyak kali juga, kalau sambal tumis masak dari malam, if its curry or vege then I will get up early at 430 am to cook, because by 530 semua mesti siap masuk tupperware..


               The other dishes are yet to arrive...pinggan plastic je .no one expect canteen tutup kan?

     I was the earliest to reach school (7 am ), So while waiting for the bell to ring at 740, I will boil water, buat coffee satu jug besar, milo satu jug kecik, then masak nasi periuk besar.
   By 8am, semua lauk2 dah terhidang on the table. Nasi panas2. kopi panas. For breakfast many bring nasi lemak or kueh...pengat pisang, currypuff, apom, bengkang, tapai, cucoq kodok...penuh meja..

          Yesterday everyone was busy.No one cooked,  so I gave some money to the  gardener suruh tapau saja.

       Yang tak da class will eat first.The cleaners and the gardeners pun makan sama...By 1030 semua dah licin...

                        I suka tengok everyone happy enjoying the food..

     Before the last bell I would go to the staffroom again, tidy the table...and wash some glasses.( psssst, some men ada habit tak basuh gelas lepas guna ) he he.


              This morning, waiting for the staffroom to open,...nak masak nasi, nak boil water..for coffee...adoi..penat sikit tak apa, asal kawan2 suka hati...


.
           

Saturday, 26 October 2013

Pengalaman driving ikut batas ban sempit..


       This weekend ada camping badan beruniform held at a neighbouring school. So a few pupils were selected for the event.The men teachers got ready with a few tents , siap mineral water, roti lagi..macam2.brief budak2 what to do, helped the pupils prepared  a few gadgets (because they will have a competition for the best gadgets ) advised itu ini..then off they went..
       My school is a small kampung school, so all teachers have to go to the school too.jaga budak2.mana boleh biar budak on their own..bahaya.
      So we took turn to be there. And malam2 ada a few teachers spend the night there with the kids.This morning is my turn , so pergi la..
     To reach the school kena lalu ikut a river bank..menyusuri batas ban (kata orang Perlis).The road was quite narrow. My friend who was driving the car takut, I lagi takut. My hands tiba2 sejuk bila selisih dengan kereta..a man was driving the car, he stopped tengah jalan.Tak mau ke tepi..kami lagi takut nak belok ke sisi jalan.
     Last2 kami terpaksa terhenjut2 sikit sikit ketepi yang ada sikit lebih jalannya..When the arrogant man passed us we looked at him..amboi langsung tak angkat tangan, did not even glance at us..sombongnya.Orang bagi jalan pun tak terima kasih..( sapa la lelaki tak berbudi bahasa tu, tak gentleman langsung ..)


                   A few other teachers were already there. kesian tengok my friend on the left bawa baby sekali.( mana ada babysitter mau jaga baby on Saturday/Sunday ).
                   Budak2 siap mengadu, dahaga, breakfast tak kenyang..so we get some food from the canteen for 19 of them, siap drinks sekali..makan minum la budak2 tu .satisfied.
                   Its true what people used to say, teachers are like emak ayah di sekolah , semua mengadu itu ini..and cikgu2 layan la..listened and did what we had to do..

                Then kami di jamu cucur udang, ketupat and kueh2.. After this photo was taken, an accident happened. tiba2 I tertolak gelas milo tu...the glass fell off, semua isi milo tumpah on my blouse and pants...kebetulan I was wearing white pants...Adoiiii.I had a hard time washing .Nasib baik blouse tu color gelap..tak nmpak kesan milo tu..apa pun senyum jugak...he he.


          Me with my pupils...before they were called back for their next activity. We waited until the next group of teachers came, baru boleh balik.
         We were lucky on the way back tak da kereta lain masuk...lega.


Friday, 18 October 2013

tukar cikgu bahasa Inggeris tu ! !


       I have been teaching all my life.Ini la kali pertama saya mengalami pengalaman paling pahit dalam hidup saya as far as work is concerned.

        Among my pupils in class ada this child yang selalu absent. Dalam seminggu mesti 3 hari saja or maybe less than that dia datang sekolah.
        Bila tanya his friends yang dekat rumah dia, they said " ada teacher, nampak dia kemarin dok main saja "..
        Dia anak tunggal in the family.Parents still young. Often see them in school, sending their love one dalam kawasan sekolah...( which is not allowed ..cukup setakat di luar pagar saja, unless hari hujan )..
        No one say anything..biaq pi la, as long as the kid mau datang sekolah.Tak pa dia dapat layanan VIP .
       Bila yang lain dah boleh membaca , he is still far behind. In the first exam he only managed to get 29 marks for his English, which made me worried sick.
      Its only natural for me to go to his table , suruh dia baca itu ini, since dia dah ketinggalan banyak. Alphabets  pun masih tak kenal bila di suruh baca.The rest of the class dah  laju kedepan.

       One day after  a few days tak mai sekolah I gave him all the worksheets yang dia missed. tak sempat habis then he has to do as homework...

        Bila dapat balik all were done but not in his own handwriting !
        "Sapa tulis ni? "
       " Saya.." His eyes did not meet mine. Saya ni dah berpuluh tahun mengajaq, takkan saya tak tau tu tulisan dia ke sapa..
       I did not want to ask much.I know dia bohong.So I just wrote in his book.
       " Do this yourself ! " wishing whoever did the homework for him will read that.


                                   Every morning before lesson start mesti saya baca doa and the little angels aminkan...bukan kah murid2 ni ahli syurga, saya tumpang berkatnya saja.tapi bila effort kita di salah  anggap..tak frust ke?


       The next day tiba2 masa staff meeting my headmaster told me the parents came to see him .
" Cikgu kena tukar cikgu bahasa Inggeris tu ! anak saya tak mau mai sekolah kalau dia masih di sini. saya tak suka dia dok suruh buat homework macam2. budak baru darjah satu  ! "
       Hancur luluh hati saya...niat baik kita di perlekeh sampai macam tu, siap suruh guru besar tukar kita pulak...
       The other teachers marah " amboi dia ingat dia sapa nak suruh tukar cikgu. dia bawa la anak dia pi sekolah lain "

       Benda tu hit me real bad. I was  devastated yet dignified.  I masuk kelas macam biasa, bila bagi excercise I bagi dia sikit daripada budak lain, tak mau dia tension buat banyak latihan to please his mak in a way.
     Selalu pagi2 bila after the bell rings saya terserempak the mother tolong bawa beg anak dia masuk kelas.letak atas kerusi baru dia balik. I will try not to face her..ya la orang tk suka kita buat apa nak beramah mesra..

    last week, when I was about to enter the classroom , pagi pukul 740 first period, she was in the class, scolding a boy .accusing him curi color anak dia. I was appalled by what I saw.The poor boy takut habis, muka pucat...Nampak saja I entered the class and bagi salam kat budak2 , she walked out of the class ikut pintu belakang.

   Tak sampai 10 minutes after she left the mother of the boy yang dia tuduh curi color tu pulak came to me .
" Teacher tolong ubah tempat duduk anak saya .saya tak mau dia duduk dekat xxxx.kemarin mak dia pi serang saya di rumah tuduh anak saya curi color anak dia.! ! "

She kept on blabbering and prattling..saya rasa pening kepala. Anything to do dengan budak tu saya dah tutup buku..tak mau masuk campur. I wanted to extricate myself from the situation . Feigning a headache,  I said " Puan pi jumpa Guru Besar na, cerita kat guru besar senang "


       I sent her to the door and kebetulan nampak my boss tengah berjalan bersembang dengan cleaner sekolah.
     The whole school  cerita pasai kejadian tu ...and I feel strange because tiba2 I tak berminat nak dengar. Hati saya dah frust habis. Strangely I was quite composed..

     Someone used to say to me " you ni kalau dah sekali orang buat jahat kat you sampai bila pun you tak boleh lupa,"
Itu la my weak point, I can forgive tapi will never forget, and sampai  bila pun the hurt stays, tak boleh cuci, tak boleh erase...

                Tunggu  2 girls  masuk kelas after break, last2 found out sorang cirit patut tak timbul2...

     Kalau ikut hati saya boleh ignore saja budak tu dalam kelas, I can just anggap he doesnt exist. tapi saya tak boleh buat macam tu becos I still remember my ex teacher said " macam mana kita mengajar anak orang macam tu la orang mengajar anak kita "

     I remember Uncle AL pernah advise, kerja guru ni mulia, buat la sehabis baik, nescaya Tuhan bagi pahala berganda, asal ikhlas . Saya ingat itu.

    
                 Cikgu sampai dulu dalam class, budak2 masih di padang senaman, tu pun kena juga.

            Humans are fallible, we make mistakes .Tapi sebagai orang berpelajaran, kita akan selalu berfikir sebelum melakukan sesuatu.. Kalau orang aniaya kita dan tak tau niat baik dalam hati kita takkan kita nak tengok langit dan menangis saja. There is no point sitting alone twiddling my thumbs.


          How nice to get away from it all, settle on a secluded beach , just admiring the beauty around you. Forget about work , forget about loads of books to mark, forget about files to update,forget about those boisterous children, forget about keying in marks..
         Jum sapa nak teman I ? I belanja. he he.( ni ayat nak pujuk hati sndiri )....apa pun lets go on smiling. a smile that can keep us happy, and of course helps to expunge the memory away...