Saturday, 14 March 2015

Surat misteri dalam laci teacher...



        It was a beautiful morning. Saya masuk nak mulakan pengajaran hari itu..tajuk hari tu nak membina ayat dalam Past Tense. ..
        Selepas diterangkan sikit sebanyak , drill dan soaljawab.maka murid2 pun memulakan latihan bertulis.
        Selalunya  masa budak menulis saya akan menyanyi2 kecil sambil meronda melihat kerja mereka. Kadang2 saya bercerita..
        Hari tu saya cerita pasai buah2an dalam syurga. Bagaiman buah2an itu hanya within reached. Tak payah guna galah panjang, tak payah pakai tangga. Apa makanan yang di inginkan belum di sebut dah terhidang di depan mata..


       "Kamu ni kebanyaknya belum baligh..dosa belum dikira, so buat baik banyak2.  balik umah hari ni mula dengan sembahyang..jangan tinggal. nanti boleh masuk syurga."

       Setiap kali bercerita pasai syurga I could see how their faces lighted up.Semua suka...
   
       Saya bersuara tiba2..

       "Class , if anyone here has any problem at all, dont hesitate to tell me."
       Semua memandang saya.
       "problem apa teacher? "
       "Anything at all. apa saja you wish you want to share with me."
      Silent.......
      "maybe you have problems with your friends. kena buli ke. masalah keluarga ke. maybe..apa saja boleh cakap dengan teacher."
       "kalau kamu anggap teacher macam emak kamu , ceritala...nanti kita selesai sama2.."
     
      "oooo. maybe you are shy to tell it here.? "
      "Ok you can write to me. and put the letter in my drawer in the staffroom."
      "Ok you must be wandering how I will solve your problem...? "
       "Well I will reply your letter, and put it in my drawer too. You can collect it the very next day"

       Did I see smiles ?...yes most of them are smiling..Now I was wondering why..

        Last 2 weeks there was a letter in my drawer. Surat itu di tulis dalam keadaan terburu-buru. Tulisannya herot petot..

       " Saya orang miskin. Emak saya kerja kilang. Ayah saya kerja di Alor Star. malam baru balik. Saya tak pernah tengok mak atau ayah solat. Saya ada seorang adik umur 8 tahun. juga di sekolah ni. Saya pun tak solat. Saya hanya tau fatihah dan satu dua  ayat lazim yang lain."
       Saya teringin nak masuk syurga. Saya nak emak dan ayah pun masuk syurga. Tapi macammana nak suruh mak dan ayah sembahyang? ."

       Berdebar hati saya membaca surat kecil itu. Serta merta saya balas .Cadangan saya ialah menyuruh dia mulakan solat secepat mungkin. Jangan tegur mak ayah pasal solat tu.let them see .ajak adik solat sama. Biar ayah atau mak nampak dan tau dia dan adiknya solat.
     
       Masa masuk kekelas saya cuba meneka2 sapa murid tersebut. Tapi muka tiap orang relax ja.biasa saja bila saya merenung mata setiap orang..Pandai sungguh dia simpan rahsia.. 

       Saya belikan buku panduan solat dan letakkan dalam laci saya sebagai hadiah padanya. Bila saya buka laci the next day, buku dan surat dah tak ada ! !.

       Mesti dia dah baca surat saya...happy pulak dalam hati. macam zaman tulis2 surat untuk buah hati zaman remaja dulu. Dulu2 setiap kali posmen bagi surat meloncat2 suka. walaupun sidia masa itu rajin menulis hampir setiap hari..

        Selepas 3, 4 hari saya tulis pulak surat.bertanyakan  apa kesudahan rahsia yang kami kongsi itu.

        Hari Khamis lepas baru saya dapat balasan suratnya.

        " Tq teacher. Emak dan ayah dah mula solat. Buku yang teacher bagi tu depa dah ambik. ayah pun baca.Bestnya...saya happy sebab nanti saya boleh masuk syurga. "
     
       Mudah dan ringkas saja surat itu...Walaupun saya tak tahu tuan punya surat itu  tapi debaran hati saya masa membaca tu mengalahkan masa terima surat cinta dulu2..

      Tanpa di  sedari air mata saya mengalir laju...Alhamdullillah.






      

18 comments:

  1. Speechless... u r the shining star among the beautiful stars

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah...jadi cikgu kena adjust semua..didik, bantu, ajar..alahai..I love my job.yes I like to be a star and give light to those in the dark.

      Delete
  2. tak tahu nak kata apa....untungnya cikgu nanti kutip pahala berpanjangan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Nieda.mudah2an..rahmat Allah yg kita harapkan.

      Delete
  3. dear IM, I always look forward to reading your entry, and as always, makes me cry. Your entries, are alway heartwarming, touching, full of compassion. Hope one you will pen and compile all this and make into a book.. your life's experience... the ups and downs.
    as what Mak Wardah said, 'you are the shining star among the beautiful stars' and I cannot agree more...
    Thanks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dearest Angie.at our age memang we will feel like that.kdg2 jadi sensitive sangat.in sch last week I got so emotional with one of those young English language teachers.kdg2 they do things without much consideration.budak2 are our clients..spatutnya mereka yang kita bagi priority..I was so frustrated.And it got so bad I decided next year will move out from this school .To that extent. so u see..I am just like u dear friend.Our hearts really get smaller I think..hehe.
      U have a nice day my friend.

      Delete
  4. Replies
    1. thanx Baayah.di hujung usia like me memang rasa nak buat mcm2 to help others. anything at all .kalau terdaya.

      Delete
  5. Alhamdulillah.....you really do and think beyooonndddd your boxes kak. I wish I could help as much people as I can too...sob..sob. Terharu....

    ReplyDelete
  6. tq Aziela.I was a miserable kid long ago.i've been tru lots of hardship. now I am learning to accept things as they are...and be good to evryone...

    ReplyDelete
  7. Owh my God...macam bawa seseorang masuk Islam. Tahniah indamarya.

    Ayat 'kalau kamu anggap teacher macam mak kamu' kak zai tersentuh sangatttt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear, saya harap boleh istiqamah la..takut depa buat sekerat jalan ja.lpas ni kna keep on reminding budak2..solat memang berat kalau tk biasa. nk sembang sndiri tuan punya diri dah tak kenal ..melalui surat nanti insyaAllah akan di ingatkan..
      mana tau minggu ni surat lain pulak ada dlm laci.mcm seronok pulak saya. hehe.

      Delete
  8. Salam dan selamat berkenalan.
    Tertarik dengan tulisan teacher. Sucinya hati budak kecik ni.
    Semoga dia kuat dengan apa yg dia nak, dan Allah bagi hidayah kepada ibu bapanya. Ameen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Fyda. nice to know u. yes. saya pun harap dia n parents dia akan istiqamah tk tinggal solat smpai bila2. amin.

      Delete
  9. Salam. Hee salam ticher yang hebat dan chantek itu. Tapi kalo dorang2 (murid2 ticher) tu letak surat dalam laci ticher tanpa nama dan ticher reply so camne dorg tau surat sape2? Katakan ada 7 8 lapan lagik surat? Hrmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, u are right.pandai cik tiga lalat ni.saya pun tak prnah terfikir mcm tu kan? stakat ni baru tu la satu2nya surat dan balasan pun pada org yang satu tu la. well nanti buka sek ni nak kena tell them suruh letak nick name.nanti saya balas pun akan letak nick name pada cover envelope tu..apa macam .Boleh? tq to u.

      Delete
  10. sedihnya cerita ni
    anak yg baik, moga hidayah berterusan pada ibu dan ayahnya

    ReplyDelete