Monday, 22 October 2012

Enjoying nira nipah in Kuala Sanglang....



               I heard from friends about this place..Kg Tanah Timbul in Kg Sanglang.A man named En Kipli grows thousands of nipah palms for a purpose.to get the nira and sell it to people who love the taste of nira.

             
                    Menyusuri pantai Sg Baru and Sg Padang before reaching the place.Air tengah surut..still breathtakingly beautiful.
                                                           
                    Dulu2 nak tengok pokok nipah mesti ke kawasan air payau paya2..takut lintah, takut ular..tapi di sini nipah nampak macam pokok hiasan taman..cantik.the surrounding area was swept clean.
                 Suka boleh pegang pelepah pokok nipah..tak ada langsung daun kering..semua di cantas dan di kumpul diluar pagar.
  


                                            Orang boleh bersila di sini sambil minum nira..

                                             Small bridges over the watery areas..

                               Pondok2 kecil menanti pengunjung..comei kan ?

             The youngest 3 year old daughter of En Kipli...non stop talking.kept on asking me..lipstick tu colour apa..I said 'merah '.Then tanya lagi..tanya lagi..

                  
                  
                   Ni dia nira yang manis...could only drink a few sips..sugar is not added at all in the drink.its the original taste of nira..still too sweet for me....


         I wish I could be here longer..the surrounding flashed some sad memories..way back in the 70s..


                    Buah nipah di depan mata. I was able to touch the fruits again after more than 3 decades..The owner promised to call when the fruits are ready to be plucked..


                     En Kipli the man who developed this place into this beautiful site must be a hardworking man..the place is so well taken care of.

                                                A small but beautiful surau...


                      Bersihnya... tanpa pembantu, semua di buatnya sendiri..really salute him.


                                                 Hammocks here and there..


                     Ni la cara orang dapat nira.Lepas buahnya di tebang, satu bekas plastic di letak pada tangkai buah nipah.Nira keluar dari situ dan di tadah.. Kalau di peram jadi cuka nipah.peram lama lagi jadi tuak..boleh mabuk ha ha..


            Went back happily..cuma sayang sekali tak dapat makan buah nipah..sob sob..




Tuesday, 16 October 2012

" Teacher, Ina lupa pakai seluar dalam ! ! "



         This morning I was tidying my storeroom. Tup tup jumpa a few pieces of old photos when I was teaching as a temporary teacher in SRK Stella Maris in Kangar. The photos of some girls dancing.Baru I remember we had some English camp masa tu .So each school kena la bagi satu item for the last day event.Elder lady teachers masa tu bila ada guru sementara apa lagi pass semua kat kita la bab2 nak melatih budak menari ni.
         Since they wanted budak2 kecik so I took 5 year three girls and started practising sort of folk dance with them. Our PK masa tu was very sporting.Dia siap sponsor some money.I went to town and got some pieces of coloured materials for the skirts.Nak upah mahal so I jahit la sendiri skirt2 tu.Made them quite flair at the bottom.Quite short  upto the knee.
       Those cute girls loved the skirts.So ada yang pilih merah, kuning, hijau, biru and brown..ikut pilihan masing2.For the top part they wore white T shirts which all of them ada.Then I tied ribbons on their foreheads.same colour as the skirts.They looked supercute..
      Masa tu I pun still wearing skirt lagi..Rambut ikat dua kiri kanan telinga..red baby t-shirt and black skirt. I was barely 17.I have a black and white photo tapi tak sampai hati nak show u all, sebab badan masa tu super kurus ..tulang dengan kulit saja..he he.

       Berlatih la in the evenings after school. Parents pun suka.They came into the room and watched  the girls practised.
      It went smooth and nice until the very day to perform...

      10 schools in Kangar RCE.Semua dok tunggu nak buat persembahan.Our turn was in the middle. 6th or &7th tak ingat la pulak. The girls siap elok..I put on some makeup, put some blusher and lipstick.Comeinya...

      Tiba2 one of the girls whispered to me.
       "Teacher teacher, Ina tak boleh menari "
       "Ha, awat pulak, dia sakit perut ke apa ? "
       I looked at Ina hiding her face behind a friend.
       "Teacher ..dia dia.."
       "La, tell me la cepat.giliran kita tak lama lagi ni !" I said.

       "Teacher tau, Ina tak pakai seluar dalam.! "
       I dont know masa tu nak gelak ke nak marah.Nak gelak sebab benda tu lawak sangat2.Tak pakai underwear.Biar betul.
        Nak marah sebab tu kesalahan paling tak pernah dengar.or jarang dengar..Masa menari tu kan kena sway2 kena pusing2.nanti pusing terlebih nampak...dah la skirt tu pendek pulak.And Ina was suppose to be di depan..2 di baris depan,  3 dibelakang. Walaupun I kurus masa tu takkan la bagi pinjam my underwear pulak..agak2 la...

        I acted fast. So masa persembahan Ina masih berdiri di depan.Last  minute budak2 bukan boleh tukar2 tak tentu hala nanti depa panic. Masa pusing tu I told her not to pusing laju macam orang lain.pusing2 manja saja. muka jangan panic.buat tak tau saja. Nanti balik teacher belanja icecream dekat apek tepi pagar sekolah...

      I patted her .Tak tunjuk marah langsung .Dalam hati rasa macam nak cubit pipi tembam dia.Or sepak muka tu sekali geram sungguh.Ada ke patut dia terlupa pakai underwear? You tell me..patut ke tak patut ? 

      Our turn came, I patted her again.
      "Buat elok2 na, walaupun ni bukan pertandingan tapi jangan bagi malu teacher tau."

      Ina with her other friends walked to the middle of the stage.Muka nampak control malu.tapi bila nampak I senyum.. dia relax. pusing sikit2 saja.People did not notice the flaws..kanak2 .buat salah sikit2 orang tak kisah.

      Everything went smooth ..dapat tepukan kuat.The girls looked so cute up there..menari2 .Ina lupa dia tak pakai underwear..nasib baik masa pusing nampak pangkal punggung sikit..Orang tak perasan pun..Lega..

      
           These are not the girls.This is a photo from google.Lebih kurang macam ni la ... I dare not upload that particular photo .kesian depa..he he.
     
       So by the end of the day teacher kena la belanja icecream like I promised earlier..Muka Ina happy.
      "Hujung tahun kita buat persembahan tarian yang sama masa prize giving day.Ina jangan lupa pakai underwear lagi tau."
      She smiled.Sure enough on prize-giving day she danced happily.Takda tahan2 dah.dah pakai seluar dalam..ha ha..