Friday, 21 June 2013

Dia girlfriend aku la...


    
      Hari ni mengajar about clothings..I drew a picture of a girl and a boy..and mata boy tu dok jeling at the girl.Never expect the pupils would love that.semua suka.Bukan main kecik2 baru 7 tahun dah pandai bab2 mengorat2 ni..ish ish.

     I drew the boy wearing a cap, t-shirt, belt,trousers , socks and shoes..and the girl pakai blouse cantik,ada frills lagi, with a long skirt and ribbon on her hair..and jual mahal sikit ...mata budak pompuan tu tak tengok pun at the boy..

     I couldnt believe my ears when the girls started shouting..
     " Teacher , mana aci..budak pompuan tu tak tengok pun kat budak laki tu "
     La...ish boleh tahan hangpa ni..
     "tak boleh la..pompuan msti malu sikit.."
     "budak2 mana ada boyfriend girlfriend kan? "

      Then lagi la saya terkejut nasib baik tak pengsan..ha ha when a boy, so silent before this suddenly said.
      "teacher, Nurul Huda kan dia suka kat Afieq.Tadi masa turun tangga dia pegang tangan Afieq"
      "Ha? " my eyes bulat ...terkejut.

      Then I said to him ..
       "kamu dok kata kat orang entah2 kamu pun ada awek dak ? "
       "Teacher saya nak kat Alieya" double terkejut saya.
       Suddenly Annas yang duduk di belakang tiba2 terpa ke depan and said...
       " Eh, hang baik2 sama, Alieya girlfriend aku tau..hang cari la orang lain "
       "Ha ? oh my God.." I said menepuk dahi.
       Then everybody macam suka pulak, evrytime somebody spelled a word wrongly the rest would say" Oh my God...."

         The class turned into a hilarious lot..I was laughing aloud..semua orang gelak macam lupa diri.

         I showed a picture of a pair of gloves and wrote the spelling on the board.
         Ada pulak yang terasa malu..tutup muka..
         I said "why? "
         "Teacher tulis tu ada love..."
         "ha mana? kan teacher tulis gloves tu..tengok betui2"
         "Tu ada love tengah2.."
         Then I looked at the board..betul la spelling of the word gloves memang ada the word 'love' di tengah2..
          ".ish macam2..buat teacher rasa muda balik la kamu ni.."

          Tiba2 when the bell rang, a boy named Akil came to me and made a confession ..a confession?
" teacher , sebenaqnya saya pun ada girlfriend jugak.."
       "Ha ? sapa pula girlfriend kamu "
        "Khayra " sambil mata melirik melihat Khayra yang dah senyum2 sambil tutup muka dengan buku..
         "Oh my God " I said aloud followed by the whole class.
         "OH MY GOD..."

          Jadi cikgu..penuh cerita ..sedih suka..baru darjah satu tapi masing2 dah siap ada pasangan masing2..biar betul..
        .I made my way to the canteen..my face lighted up..hilang seketika duka lara..memang budak2 ni penghibur hati.. 
        


      

Thursday, 20 June 2013

baju raya ....



          I was on duty. Dari pagi lagi dah round satu sekolah..tengok itu ini..
          I sat down on the bench at the canteen. The pupils were having their RMT. (Program makanan tambahan untuk murid dari keluarga berpendapatan rendah.)
         Two girls were eating fried rice..I sat behind them.


                                           From google..budak2 makan RMT

         Suka tengok budak2 makan..So I just sat there waiting for the bell to ring.
         The girl on the left was  quite thin..from the back memang nampak so thin. the other one quite plump
.
         They were chatting away..sebiji dua nasi bertaburan di lantai meja.best jugak dengar budak sembang.Apatah lagi bila tak sedar cikgu ada di belakang.

        " hangpa rasa sedap dak nasi ni ?.
        "Dak sangat..hangpa ? "
        "tak sedap la..apa pun tak dak dalam nasi, udang pun tak dak, ada bawang saja."
        "esok kita tak payah makan nak ?"
        "mana boleh, kalau tak makan aku nak makan mana pulak.."

        "hangpa bawa berapa ringgit mai sekolah? "
        "5 kupang "
        "5 kupang? eeee sikitnya."
        "hang ? "
        "RM 2.00."
        "Hangpa bawa duit banyak , buat apa makan RMT..pi la beli nasi ayam tu.."
        ""saja aku tak mau, aku nak simpan nak beli KFC esok "
         "KFC mahal ka? "
         "Murah ja"
         "hangpa besa makan KFC ? "
         "tak pernah..mana aku ada duit beli KFC."
         "Eleh bukan mahal sangat pun"

         " Aku kalau ada duit tak mau beli KFC tapi nak beli baju raya."

         "hang dah beli baju raya? "
         "Belum lagi..lambat lagi la..nanti ayah aku beli la.." (dengan muka senyum)
         "Aku baru nak himpun duit.Tahun lepas tak dak baju raya, tahun ni aku nak simpan duit nak beli juga baju raya"
          "Beli di mana ? "
          "Nat Simpang " (Pasar sehari di pekan Simpang Empat)
.
           "hang nak beli berapa helai ? "
           "dua .. t-shirt untuk adik aku , satu lagi untuk aku la.
           aku dengar di nat tu baju murah2 . boleh la aku beli bila cukup duit nanti.."
       
           "mak hangpa tak beli kat hangpa ka? "
           "bila nak beli..dia bukan ada duit..dok kerja memanjang2.Pagi sampai malam .."
           "bapa hangpa tak bagi ka ? "
           "mana ada.."
           "Pi mana ? "
           "tak tau, mak aku kata dia dah mati dah"....

           Saya tak boleh tunggu lagi..my tears dah full to the brim..

           I know how she felt then..budak kecik yang berangan2 memiliki baju baru walaupun terpaksa menahan lapar di sekolah..kesian dia.
            Kadang2 kita tengok kanak2 macam tak dak masalah. actually they are also like us adults.they have problems too.mungkin tak berat macam orang dewasa..
          Perbualan yang saya dengar tu sangat menyentuh hati
    
          I have my own plan, and I have something in mind to help her..

            I got up and sat  next to her ..and asked " What's your name ? " to the thin one.

           I found out the name of the girl..and I know this year she will have baju raya of her own choice.The best baju raya she ever had..
          
           
        

         
      
         

Friday, 14 June 2013

sob sob


   
      This morning at 7am I was already in front of the ATM..draw duit. Baru tengok bill api tak bayar lagi..dah sampai surat kuning..adoi sibuk itu ini bill tak bayar. Jangan la depa mai potong api dulu, tunggu sat na.....

      I sampai , two lady cleaners tengah mop lantai..rasa bersalah la pulak..the ladies were busy mopping and I walked in ..nanti kotor balik.

        "Minta maaf, puan dok mop saya pijak pulak..nanti kotor balik "

       One of the ladies looked up..
        "Eh tak pa, tak pa..memang kerja kami...masuk la"

      Habis urusan saya....when I was making my way out..
      "Sorry na, lalu pulak "
      "Cikgu ! " the tall one said. I looked at her..

      "Ya? minta maaf tak ingat.sapa entah "
      "Saya mak Arisa , dulu cikgu mengajar dia English darjah 6."
      Kami bersalaman ..I remembered Arisa, a tall beautiful girl..
      "Arisa, saya ingat, apa habaq dia? "

      Kami sembang. Arisa now in form 6. done well in SPM, dapat metric but did not accept the offer.

      She was one of those bright students in my class..quite close to me..rajin cerita2 pasal family dia.

     Her father a bank officer, a tall thin good looking  guy who sent her to school every morning...until one morning sekolah gempar her father died in an accident on the way home after sending her to school..

       Cerita tu habis lepas saya bertukar sekolah..tak pernah jumpa Arisa lagi..

      "Sebenarnya hari tu saya dah nampak cikgu mai draw duit sini, tapi tak berani nak tegur takut silap orang"

     "Saya selalu mai sini, senang parking, orang tk ramai.."

        Dalam hati saya hancur luluh..kesiannya , she has to work as a cleaner ..nak bela anak2 remaja semua.

       Selalu macam tu la.. a father passed away anak2 akan masih sperti biasa, living with the mother, but kalau mak yang meninggal, anak2 bertempiaran, sebab ayah akan kawin lain for sure..(most of them la..)..

        I drove a few meters away..baru teringat,..I baru draw duit, and the lady a cleaner, baru mop lantai yang saya pijak....mak kepada anak murid saya pulak..

       I turned back, nampak she was talking to the other cleaner lady..
      Saya gamit dia ke kereta saya..and stuffed some money into  her hand.

        "Apa ni cikgu ? "
       "Buat belanja .Kirim salam Arisa.."

        I drove off, tengok dalam mirror she was looking at the money I gave her..

    Sedih hati saya.....moga Tuhan beri dia kesihatan yang baik untuk terus menjaga keluarganya...Saya teringat my mother yang terpaksa menjaga kami 4 beradik bila ayah meninggal kerana cancer....tiba2 air mata berlinang..teringat ayah...





Saturday, 8 June 2013

durian saya dah luruh ! !



    Esok sekolah dah buka..rasa macam baru lagi cuti..dah mula kerja balik..
    pagi ni jum pi round kawasan rumah saya ..


           Look at my flowers, dulu saya gila roses and orchids..tapi sejak saya dapat benih bunga ni tiba2 my compound has turned into the most wonderful sight to see..bunga besar2, bright colours pulak..roses di sebelah dah tak nampak cantik lagi...tapi actually these flowers dont last long...cantik sementara saja..anyway these captivating beautiful corner really boost up my day..

                 Orchids dah merajuk..lama tak letak baja..tuan dia asyik sibuk updating macam2 file cuti ni, sibuk key in marks of the previous exam..kesian orchids..ni. tapi the bird nest plants di bawah tu bukan main lagi hijau..subur.just finished watering..the floor still wet.


         Tengok rambutan saya dah keluar banyak..in a week's time jenoh makan rambutan..


          Durian ni betul2 di tepi tingkap dapor saya..lebat jugak.This is the best one, the taste is times better than durian kawin siam tu..

          Pagi ni lepas subuh luruh 3 biji sekali.Apa lagi masuk umah terus masak pulut..
    

         Breakfast pagi ni...pulut durian from belakang rumah...fresh and finger-licking good.
         Jum makan? ?







Sunday, 2 June 2013

saya kenduri ?


         My neighbour buat kenduri kawin anak lelaki beliau. Rumah dia opposite my house. A very helpfull neighbour masa I buat kenduri anak2 dulu.

         She intended to have it at the hall, tapi terlambat, semua dah fully booked.Maybe the date she chose..many choose the same date..Sunday and cuti sekolah pulak..

          Then beralih ke homestay dalam taman yang sama, but last minute tuan rumah tukar fikiran, takut kotor rumah..
 
          Kesian dia..She came and asked for my opinion..Rumah teres dia maybe tak mampu nak tampung buat majlis sebab anak dia ramai..sedangkan rumah saya anak2 dah bekerja dan berpindah. Saya offer dia guna rumah saya.  I have 2 rooms kosong and laman quite spacy.

         Dia terima dengan senang hati. So kemarin I pesoh (cakap Perlis that means bertungkus lumus ) adjust bilik depan jadi bilik pengantin..nasib baik bilik tu baru saja tahun lepas jadi bilik pengantin anak lelaki saya..so tak la teruk mana kan...lap sana sini dah elok balik...



             Curtains ni I jahit sendiri last year, masih elok..cuma tambah2 bunga sikit2 dalam bilik, atas katil..dah ok kan? ..Faten helped to mop the floor again kali kedua ..dah presentable kut..She even buat cup cakes for special guests from besan side..masa I tulis blog ni tengah sibuk dia di dapor..

              Yesterday my sister and I helped buat doorgifts (last minute jugak )..
I will stop here for a while...the kenduri is tomorrow..nanti I will upload gambar2 for you to see ok..
..........................................................................................................................................................

      This is the day..I woke up early, maklum nak kenduri ni.walau pun anak jiran, sama macam anak kita nak kawin..
   
       All went well, early morning hujan sikit2.dalam hati berdoa jangan la hujan Ya Allah, kesian depa nak kenduri.

        At 830 hujan stopped.Lega..Semua persiapan sedia. makanan sampai at 1130. then it started drizzling....dalam hati worried..berhenti la hujan..berhenti la..I said to myself. At 1200 the sky was perfectly clear.Cuaca mendung, sejuk dan nyaman..alhamdullillah.

       I change into baju baru he he..biasa la buat macam I pulak nak kenduri.kan? lebih2 pulak. Guests started coming. Lauk2 sedap. Dengan sambal belacan tambahan dari jiran lain (TQ  Marja ) sedap hingga menjilat jari.

    The bride sampai ..semua rombongan masuk rumah I, terus letak hantaran dalam bilik yang I prepared for them..snap sana sini..No one know itu bukan rumah pengantin..someone asked me.
    "Ni mak saudara pengantin lelaki ka? "
   " Bukan , saya jiran dia " (mungkin nampak saya terlebih hospitality..) Ya la tetamu mai rumah kita mestilah layan kan?


                                           Pengantin mengadap makanan...

   
                                               In the room.. Issh awat gambar ni kelabu pulak..saya ubah bunga tinggi dengan bunga rendah on the side table..(yg tinggi takut pecah kacanya ).

                      Before the newlyweds masuk ,kami yang duduk dulu atas katil pengantin...
     

                                The bridegroom and his bride...( kami tumpang sibuk he he ) my sister in red.

              best sekali dapat jumpa kawan lama ..boleh sembang puas-puas..

         Kenduri ended at almost 530..Then berkemas bagi lauk pada jiran2 yang menolong..Letih tuhan yang tahu.But I am satisfied I could help my neighbour .Could see her face, lega, puas, and kept thanking me berkali2....
          Selamat pengantin baru Ikmal. Moga kekal bahagia sampai ke akhir hayat..