Posts

Showing posts from June, 2013

Dia girlfriend aku la...

Hari ni mengajar about clothings..I drew a picture of a girl and a boy..and mata boy tu dok jeling at the girl.Never expect the pupils would love that.semua suka.Bukan main kecik2 baru 7 tahun dah pandai bab2 mengorat2 ni..ish ish.

     I drew the boy wearing a cap, t-shirt, belt,trousers , socks and shoes..and the girl pakai blouse cantik,ada frills lagi, with a long skirt and ribbon on her hair..and jual mahal sikit ...mata budak pompuan tu tak tengok pun at the boy..

     I couldnt believe my ears when the girls started shouting..
     " Teacher , mana aci..budak pompuan tu tak tengok pun kat budak laki tu "
     La...ish boleh tahan hangpa ni..
     "tak boleh la..pompuan msti malu sikit.."
     "budak2 mana ada boyfriend girlfriend kan? "

      Then lagi la saya terkejut nasib baik tak pengsan..ha ha when a boy, so silent before this suddenly said.
      "teacher, Nurul Huda kan dia suka kat Afieq.Tadi masa turun tangga dia pegang tangan …

baju raya ....

Image
I was on duty. Dari pagi lagi dah round satu sekolah..tengok itu ini..
          I sat down on the bench at the canteen. The pupils were having their RMT. (Program makanan tambahan untuk murid dari keluarga berpendapatan rendah.)
         Two girls were eating fried rice..I sat behind them.


                                           From google..budak2 makan RMT

         Suka tengok budak2 makan..So I just sat there waiting for the bell to ring.
         The girl on the left was  quite thin..from the back memang nampak so thin. the other one quite plump
.
         They were chatting away..sebiji dua nasi bertaburan di lantai meja.best jugak dengar budak sembang.Apatah lagi bila tak sedar cikgu ada di belakang.

        " hangpa rasa sedap dak nasi ni ?.
        "Dak sangat..hangpa ? "
        "tak sedap la..apa pun tak dak dalam nasi, udang pun tak dak, ada bawang saja."
        "esok kita tak payah makan nak ?"
        "mana boleh, k…

sob sob

This morning at 7am I was already in front of the ATM..draw duit. Baru tengok bill api tak bayar lagi..dah sampai surat kuning..adoi sibuk itu ini bill tak bayar. Jangan la depa mai potong api dulu, tunggu sat na.....

      I sampai , two lady cleaners tengah mop lantai..rasa bersalah la pulak..the ladies were busy mopping and I walked in ..nanti kotor balik.

        "Minta maaf, puan dok mop saya pijak pulak..nanti kotor balik "

       One of the ladies looked up..
        "Eh tak pa, tak pa..memang kerja kami...masuk la"

      Habis urusan saya....when I was making my way out..
      "Sorry na, lalu pulak "
      "Cikgu ! " the tall one said. I looked at her..

      "Ya? minta maaf tak ingat.sapa entah "
      "Saya mak Arisa , dulu cikgu mengajar dia English darjah 6."
      Kami bersalaman ..I remembered Arisa, a tall beautiful girl..
      "Arisa, saya ingat, apa habaq dia? "

      Kami sembang. Arisa no…

durian saya dah luruh ! !

Image
Esok sekolah dah buka..rasa macam baru lagi cuti..dah mula kerja balik..
    pagi ni jum pi round kawasan rumah saya ..


           Look at my flowers, dulu saya gila roses and orchids..tapi sejak saya dapat benih bunga ni tiba2 my compound has turned into the most wonderful sight to see..bunga besar2, bright colours pulak..roses di sebelah dah tak nampak cantik lagi...tapi actually these flowers dont last long...cantik sementara saja..anyway these captivating beautiful corner really boost up my day..

                 Orchids dah merajuk..lama tak letak baja..tuan dia asyik sibuk updating macam2 file cuti ni, sibuk key in marks of the previous exam..kesian orchids..ni. tapi the bird nest plants di bawah tu bukan main lagi hijau..subur.just finished watering..the floor still wet.


         Tengok rambutan saya dah keluar banyak..in a week's time jenoh makan rambutan..


          Durian ni betul2 di tepi tingkap dapor saya..lebat jugak.This is the best one, the taste is times bett…

saya kenduri ?

Image
My neighbour buat kenduri kawin anak lelaki beliau. Rumah dia opposite my house. A very helpfull neighbour masa I buat kenduri anak2 dulu.

         She intended to have it at the hall, tapi terlambat, semua dah fully booked.Maybe the date she chose..many choose the same date..Sunday and cuti sekolah pulak..

          Then beralih ke homestay dalam taman yang sama, but last minute tuan rumah tukar fikiran, takut kotor rumah..

          Kesian dia..She came and asked for my opinion..Rumah teres dia maybe tak mampu nak tampung buat majlis sebab anak dia ramai..sedangkan rumah saya anak2 dah bekerja dan berpindah. Saya offer dia guna rumah saya.  I have 2 rooms kosong and laman quite spacy.

         Dia terima dengan senang hati. So kemarin I pesoh (cakap Perlis that means bertungkus lumus ) adjust bilik depan jadi bilik pengantin..nasib baik bilik tu baru saja tahun lepas jadi bilik pengantin anak lelaki saya..so tak la teruk mana kan...lap sana sini dah elok balik...



         …