Thursday, 20 June 2013

baju raya ....



          I was on duty. Dari pagi lagi dah round satu sekolah..tengok itu ini..
          I sat down on the bench at the canteen. The pupils were having their RMT. (Program makanan tambahan untuk murid dari keluarga berpendapatan rendah.)
         Two girls were eating fried rice..I sat behind them.


                                           From google..budak2 makan RMT

         Suka tengok budak2 makan..So I just sat there waiting for the bell to ring.
         The girl on the left was  quite thin..from the back memang nampak so thin. the other one quite plump
.
         They were chatting away..sebiji dua nasi bertaburan di lantai meja.best jugak dengar budak sembang.Apatah lagi bila tak sedar cikgu ada di belakang.

        " hangpa rasa sedap dak nasi ni ?.
        "Dak sangat..hangpa ? "
        "tak sedap la..apa pun tak dak dalam nasi, udang pun tak dak, ada bawang saja."
        "esok kita tak payah makan nak ?"
        "mana boleh, kalau tak makan aku nak makan mana pulak.."

        "hangpa bawa berapa ringgit mai sekolah? "
        "5 kupang "
        "5 kupang? eeee sikitnya."
        "hang ? "
        "RM 2.00."
        "Hangpa bawa duit banyak , buat apa makan RMT..pi la beli nasi ayam tu.."
        ""saja aku tak mau, aku nak simpan nak beli KFC esok "
         "KFC mahal ka? "
         "Murah ja"
         "hangpa besa makan KFC ? "
         "tak pernah..mana aku ada duit beli KFC."
         "Eleh bukan mahal sangat pun"

         " Aku kalau ada duit tak mau beli KFC tapi nak beli baju raya."

         "hang dah beli baju raya? "
         "Belum lagi..lambat lagi la..nanti ayah aku beli la.." (dengan muka senyum)
         "Aku baru nak himpun duit.Tahun lepas tak dak baju raya, tahun ni aku nak simpan duit nak beli juga baju raya"
          "Beli di mana ? "
          "Nat Simpang " (Pasar sehari di pekan Simpang Empat)
.
           "hang nak beli berapa helai ? "
           "dua .. t-shirt untuk adik aku , satu lagi untuk aku la.
           aku dengar di nat tu baju murah2 . boleh la aku beli bila cukup duit nanti.."
       
           "mak hangpa tak beli kat hangpa ka? "
           "bila nak beli..dia bukan ada duit..dok kerja memanjang2.Pagi sampai malam .."
           "bapa hangpa tak bagi ka ? "
           "mana ada.."
           "Pi mana ? "
           "tak tau, mak aku kata dia dah mati dah"....

           Saya tak boleh tunggu lagi..my tears dah full to the brim..

           I know how she felt then..budak kecik yang berangan2 memiliki baju baru walaupun terpaksa menahan lapar di sekolah..kesian dia.
            Kadang2 kita tengok kanak2 macam tak dak masalah. actually they are also like us adults.they have problems too.mungkin tak berat macam orang dewasa..
          Perbualan yang saya dengar tu sangat menyentuh hati
    
          I have my own plan, and I have something in mind to help her..

            I got up and sat  next to her ..and asked " What's your name ? " to the thin one.

           I found out the name of the girl..and I know this year she will have baju raya of her own choice.The best baju raya she ever had..
          
           
        

         
      
         

13 comments:

  1. Air mata Aina dah meleleh2. Zaman sekarang ni pun ada lagi anak2 yang tak dapat pakai baju baru di pagi raya. Sedih sungguh.

    Teringat zaman kami kecik2 dulu. 4 beradik, abah meninggal masa Aina umur 4 tahun kakak 7 tahun abang 5 tahun dan adik 3 bulan. Mak terpaksa kerja sorang2 dulu2 bukan ada bantuan macam zaman la ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian Aina,bila benda2 mcm ni prnah jdi kat kita memang kita simpati habis kalau tengok org lain kena mcm ni kan? sebab tu kita rasa kesian sgt and hati rasa meronta2 nk tolong..
      anak2 kita memang nasib baik kan? bila cerita balik pengalaman saya depa mcm tk prcaya dulu hidup saya susah..

      Delete
  2. Mengalir air mata kak Zai bila baca n3 ini.

    Kak Zai baru aje sedekahkan 4 beg plastik baju anak2 yang dah tak pakai.Masa bagi tu katanya tahun ini tak payah beli baju raya,tersentuh hati dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la Zaitun ni.tabik sekali..he he.kesian kan? moga2 rezeki Zaitun Allah tambahkan berganda2..tahun depan boleh sedekah lebih lagi..

      Delete
  3. Sedihnya.... Kalau zaman makcha kecik2 dulu tak heran sangat, orang susah ni besa la... yg senang minority...

    Zaman la memang kesian la kat budak2 yg susah macam tu...

    Alhamdulillah cikgu dengaq depa dok bersembang... mungkin Allah nak kabulkan doa dia melalui cikgu....

    Darjah berapa budak tu? Teringat dia nak beli baju kat adik dia jugak...

    ReplyDelete
  4. Hai makchaq..budak tu drj 4,nampak lebih matang dri usia dia, bila interview budak2 lain sekelas dia rupanya ada beberapa org lagi semiskin dia .
    tu la, minggu ni saya emotional lebih pulak,ada one boy tu , mak bapa tinggalkan dia.cerai.tok jaga..tengok pakaian lekeh sungguh la..tapi nmpak ceria.mungkin sebab tok dia manjakan lebih sikit walaupun hidup susah..
    setiap kali jumpa saya dia punya greeting gd morning teacher tu boleh dengar 2 classes away..lucu he he

    ReplyDelete
  5. you know what my pretty fren, I rasa bersyukur kerana ditemukan dgn seorg kawan maya seperti you...tidak semua orang memilikki perasaan dalam setiap penglihatan, dlm ertikata lain, bukan semua mata mampu melihat...tapi you penuh dgn kelebihan anugerah Allah..

    dpt bayangkan kebahagiaan dan kegembiraan anak kecil itu, moga you dpt kebahgiaan yg sama juga....ya sharing is caring, love dan belum ada org yg jatuh miskin setelah berkongsi..kalau ada itu sekadar menguji keimanannya saja...

    ReplyDelete
  6. Hi Sweetie, miss yr updates..msti u sibuk giler kut na..
    jdi cikgu memang akan jmpa bnda ni tiap2 hari..I am dealing with human beings remember? tapi yg seronok pun ada.read my new entry nanti ok?

    ReplyDelete
  7. aunty..sedihnya..kita dok pakai baju baru selalu..
    depa baju raya pun susah nak dapat...insap..insap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg jadi wakil rakyat kena pi la kampung2 jgn nk mengundi saja baru pi,ramai yg dhaif sebenaqnya..kita jadi cikgu ni tk larat dok sedih tengok..selalu hulur juga setakat mampu.

      Delete
  8. IM, this entry, reading it with tears, tqvm IM for your gud deed...Ya Allah can't stop my tears, sedihnya. I must ask my kids to read this. One in hundred people will do like what u did. Barakah for u IM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah, saya pun sedih.masa u baca ni, budak tu dah dpt baju raya dia.bukan main suka lagi.try trus dpan saya dlm bilik guru.muka ceria smpai lupa ckap trima kasih..he he terus bawa pi class dia..

      Delete
  9. kak inda dah buat air mata sy tumpah pagi ni
    sy mmg jarang masuk blog akak tapi bila masuk sy akan baca semua post.setiap post akak ada cerita.sedih dan lucu.seronok baca
    cerita ni buat saya terfikir 'zaman sekarang masih ada anak2 yg xde baju raya'.huhu

    # sy juga budak rmt masa skolah rendah.sy terpilih sbb cikgu kata kurus sgt bukan kerana anak org yg x mampu.selalu jugak kene ejek dgn kawan 'umah ko besar,nape makan rmt'huhu

    ReplyDelete