Posts

Showing posts from September, 2013

berpantun sambil memetik bunga..he he.

Image
Sudah lama I've been thinking to show bunga2 di halaman rumah saya..Tapi kerana bilangannya boleh dikatakan banyak, maka saya bertangguh day after day. Malas nak ambik gambar dan upload..
.Petang ni kerja tak banyak sangat, file2 dah diupdatekan, mesyuarat panitia dah di siapkan minitnya..
 Just finished scrubbing the bathroom floor, toilet belakang dah di berus bersih, 
 Kain baju dah berbasuh,  lantai dapor dah di mop...clean.
 Jum kita round tengok keliling , pasti tak jemu2 melihat bunga2 yang sedang berkembang.

      Sambil ronda2 tengok bunga saya, dengar la saya berpantun..Actually saya sangat meminati pantun2 lama, yang sangat indah atur bicaranya..pembayang maksud di reka dengan sangat berhati2 supaya rima akhirnya bunyi sama..saya menyimpan , menyalin pantun2 ni dah lama, tersimpan rapi dalam sebuah diary lama.
     Jum kita mula..he he.


                                               Anak ayam hilang di semak
                                     …

sha....long time no see.

Image
Phuuuuh,after almost 2 decades, last week suddenly I met her. at the most unsangkarable place...

          She was my classmate masa form 5..Dia very quiet dalam class. and hardly join kalau ada activities bersuka ria like menyanyi ke choir ke, or anything to expose diri. A sweet looking girl masa muda (and still masih sweet lagi he he )..dulu she was tall, thin and  slim .

          Banyak nya benda nak cerita..anak2 dah besar2. dah ada cucu, dah ada menantu 2 , 3 orang..lebih kurang sama la dengan I..
          Dia pencen awal, sebab husband dia pencen lagi awal.so to keep him company dia pun berhenti juga..to be a fulltime housewife.
         I saw the contentment in her eyes..happy and puas dengan kehidupan sekarang...



              Sementara tunggu mechanic buat kerja dia kami sembang sampai tak sedar matahari dah tinggi. She just went to market.beli sayur, ikan .nak masak gulai she said. lembik la ikan tu dalam kereta panas..he he .Sempat juga telling stories about …

penutup sambutan merdeka..meriahnyaaaaaa....

Image
Today, sekolah ada majlis penutupan sambutan bulan merdeka yang di lancarkan 2 minggu lepas..
    Never expect the pupils (the parents actually) took the initiative to really prepare anak2 for the  merdeka fancy dress.

      Tengok... how creative.There are a few more who were not in the photo..just imagine kalau teachers wear like this? me..no way.3 hari tak habis gelak.
     Kain rentang hanging di belakang tu ialah capan merdeka, where cikgu dan budak2 cap jari mereka dengan warna2 yang terdapat pada jalur gemilang..


           Ini antara class yang masuk pertandingan kelas ceria merdeka. Beautifully decorated.Initiative cikgu nya yang very creative..macam2 di gunting, digantung di lekat.di bahagian hadapan kelas ada lagi pasu2 bendera...

       kayuhan merdeka, ada berjalan ada cycling, sambil melaungkan merdeka dan mengibarkan bendera bagi yang ada bendera..Orang kampung punya happy keluar tengok ramai2...cikgu2 accompanied the pupils..takut ada driver tak da…

30 minutes caught in action....at the library.

Image
Last week ramai cikgu pergi berkursus.(Saya pun kena kat KL International tapi ada good reason to decline).
          So sekolah dah jadi haru biru..kena la relieved kelas kawan2 yang kosong without teachers.At one time kena berada dalam kelas standard one for 4 periods..just imagine..macammana saya garu kepala yang tak gatal..
         So I decided to take the kids to the library. They have never set foot there I guess. Buka saja pintu, I dah kena tolak, tak menyempat nyempat, nasib baik I sempat pegang grill pintu, kalau tidak I dah tersungkur di situ..Ya Rabbi punya la nak berebut masuk..maklum 30 orang tolak kita yang tak berapa besar ni...walaupun budak2 kecik. Bila sora mak cik dah went shrieking macam thunder baru depa stop pushing..! !
        Masuk saja muka masing2 macam rusa masuk kampung..perak gila...mencanak ke rak rak..so I brief sikit2.The dos and the donts in the library...nampak macam faham.(nampak la macam faham.Dalam kepala depa wallahuaglam)..
       …

TQ Allah...

Image
My daughter, anak ketiga in the family, baru dapat kerja yesterday.Went for interview at 10am,  soon after that dah called me and said.."yeh dah dapat kerja ! "
   Graduated a few months ago, quite choosy pilih kerja..nak kerja di Perlis saja.tak suka kerja jauh2.tapi rezeki tak ada disini untuk dia..last2 dapat yang dia suka.Just a few minutes drive from her sister's house. Kalau dapat jauh lagi la saya bimbang..
    So I guess she will be staying there dengan kakak dia.Boleh jugak tolong kakak at home.My first daughter is expecting another baby somewhere in early December..now dah mula sarat...


                                                                  My third...

   I came home from school tadi , tengok bilik dia, tiba2 rasa sedih, sunyi semacam..maklum every morning at 530 am, dah kejut dia for subuh prayers. then balik sekolah tanya dah makan apa for the day.
    Before she was off for the interview we had shared many precious moments, pi lunch together.…

Merdeka Merdeka Merdeka ! !

Image
A busy week.Monday pelancaran bulan mrdeka by the boss. I was on duty so have to make sure evrything go smooth...Before starting off semua kena listen to the lagu wajib..Jalur Gemilang and Kerana mu Malaysia.Everyone knows the songs...Especially the pupils..the melody, the lyrics..but to be safe the lyrics were given earlier..
     kalau nyanyi asyik tengok lyrics mana best kan?


           The small Malaysian flags in their hands, sukanya boleh kibar2. cuma kena remind them they have to raise their hands high , kalau tidak nanti sangkut belakang kawan...


                           Me giving a long speech , kelentong la apa yang patut..he he

                   The boy standing behind me is my helper. Anything happen to the microphone ke or radio ke..dia jadi penyelamat...Nampak? standby macam orang penting. he he.memang penting pun....

                    Dah duty hari tu, so kena la briefing sikit what merdeka is all about. Siap cerita what I know..my mother used to tell me ho…