Tuesday, 24 September 2013

berpantun sambil memetik bunga..he he.



                       Sudah lama I've been thinking to show bunga2 di halaman rumah saya..Tapi kerana bilangannya boleh dikatakan banyak, maka saya bertangguh day after day. Malas nak ambik gambar dan upload..
.Petang ni kerja tak banyak sangat, file2 dah diupdatekan, mesyuarat panitia dah di siapkan minitnya..
 Just finished scrubbing the bathroom floor, toilet belakang dah di berus bersih, 
 Kain baju dah berbasuh,  lantai dapor dah di mop...clean.
 Jum kita round tengok keliling , pasti tak jemu2 melihat bunga2 yang sedang berkembang.

      Sambil ronda2 tengok bunga saya, dengar la saya berpantun..Actually saya sangat meminati pantun2 lama, yang sangat indah atur bicaranya..pembayang maksud di reka dengan sangat berhati2 supaya rima akhirnya bunyi sama..saya menyimpan , menyalin pantun2 ni dah lama, tersimpan rapi dalam sebuah diary lama.
     Jum kita mula..he he.


                                               Anak ayam hilang di semak
                                               terciap-ciap memangggil ibu
                                               kembang berkembang bunga nan banyak
                                               petik la satu dalam seribu..



               Alamanda ni dan bunga taik ayam di bawah nya terletak betul2 di pagar sebelah kiri rumah saya...sangat cepat layu, mesti di siram banyak setiap kali..

                                               Disini merak di sana merak,
                                               Merak seekor dihujung tanjung
                                               Di sini hendak di sana hendak
                                               Badan seorang mana tertanggung

               Beautiful bougainvillea...rajin berbunga.ni di luar pagar saya..                             

                                              Anak angsa terenang-renang
                                              itik jenti dalam perahu
                                              Saya saja terkenang-kenang
                                              Orang benci saya tak tahu


               I love this one..dapat benihnya diBatu Pahat Perlis, masa saya membeli madu dan Bpollen dulu.Love the colourful flowers..striking di lihat even from far. I put this di luar pagar..Jiran2 minta biji benih kerana sukakan kecantikkannya..(dont ask me for the name..I dnt know he he.pandai tanam tak tahu nama)


                                                Tirai perak kelambu perak
                                                Tilam emas bantal suasa
                                                Bercerai tidak bertemu tidak
                                                bagaikan lemas bersalai rasa


                                       Ni di tembok sebelah kanan.more bougainvilleas, notice bunga putih tu..tak jemu berbunga..so nice..   
      
                                                  Cincin intan jatuh ke selut
                                                  kelip-kelip di tepi paya
                                                  Kasih tuan embun di rumput
                                                  datang panas hilanglah dia

                Ni di luar pagar rumah...nampak from far away...cantik tau.colorful macam tuan dia..ha ha.

                                                 Anak punai anak merbah
                                                 Burung merak membuat sarang
                                                 Anak sungai lagi berubah
                                                 Inikan pulak hatinya orang


              Alamanda dari dekat....
                                         
                                                         Benang bola benang teraju
                                                         simpul pulihkan di layang-layang
                                                         tuan sutera saya belacu
                                                         manakan boleh berkasih sayang.

                           these yellow flowers (tak tau nama) rajin berbunga walaupun I put it quite at the corner tapi tetap maintain berbunga..                        

                                                         Kalau nak tahu buntingnya padi
                                                         pedanglah rumput atas permatang
                                                         kalau nak tahu runsingnya kami,
                                                         Pandanglah laut berombak petang..

                 Bunga taik ayam yang saya paling sayang. tengok from near memang warna nya bright..but I read somewhere pokok taik ayam beracun...(tak peduli tanam jugak)..

                                                              Kalau begini rupanya padi
                                                              ke darat juga akan condongnya
                                                              kalau begini rasanya hati,
                                                              melarat juga akan sudahnya..

                            My hibiscus...sayang terkoyak kerana angin kuat..tapi banyak lagi masih berkuntum, nanti msti besar bunga nya keluar..                               

                                                            Apa di pandang kepada tudung
                                                            Tudung saji terendak Bentan
                                                            Apa di kesal kepada untung
                                                            Untung dah janji peminta badan.

                                    Ditepi sliding door, sebab dia tak mau direct sunlight, air banyak mati, baja kimia tak boleh, kena siram air basuhan ikan saja...cerewet.tapi sayang juga sebab bunga cantik,and daun look like plastic..fresh..                     

                                                          Burung dekut meniti batang
                                                          Ditembak orang jatuh ke lembah
                                                          Bagai melukut di tepi gantang
                                                          Tidak mengurang tidak menambah


                                                         Di hujung sana tempatmu bunga melur
                                                         Bukan di taman yang indah bunga melur..
       (masih terdengar P Ramlee menyanyikan lagu ni..) wanginya bukan kepalang..saya letak di rambut or masuk saja dalam tudung masa nak pi kerja pagi2...wangi.. atau tabur saja  on the bed...hmmmmm.             


               To my dear Angie, I know u love roses..look at  the buds ,kena penyakit..habis kuntum2 nya keras..sayangnya. Tapi ysterday dah kena sembur dgn racun .hopefully lpas ni lagi banyak bunganya.
                                                     

                                 Nasib baik these yellow roses  ni tk kena attack...


                                                          Buah pala di dalam geluk
                                                          Bungkuskan kain bawa ke ladang
                                                          Api bernyala di dalam lubuk
                                                          ikan bermain di tengah padang

                Bunga cina..harum semerbak.payah nak cari sekarang .di rumah saya kembang mengharum seluruh taman...


                             Kemboja merah..lama dah berbelas tahun, dah kurang subur sebab dah tua macam tuannya..ha ha.tapi still blossoming beautifully..                            

                                                          Layang-layang mandi di buih
                                                          Ombak berpalu orang memukat
                                                          kasih sayang dicari boleh
                                                          hendak setuju jarang yang dapat.


                                     Ramai orang tak suka tanam pokok ni sebab ulat suka, tapi I suka, sebab rajin berbunga, walau murah dan easy to find but I never get bored looking at the flowers..
                
                                                       Anak beruk di tepi pantai
                                                       Masuk ke ladang mencuri ubi
                                                       biar buruk kain di pakai
                                                       Asal pandai mengambil hati


                                     Another old collection. setia berbunga for me...                    


                                                      Tikar pucuk tikar mengkuang
                                                      Tikar di tempah raja Melayu                                                   
                                                      Ikan busuk jangan dibuang
                                                      Buat perencah si daun kayu


                 Orchid saya yang sangat rajin berbunga..tak pernah putus, unlike the other orchids I have..                                                      
                                                         Bintang tujuh tinggal enam
                                                         Jatuh sebiji ke Gunung daik
                                                         Hilang sepuh tinggal senam
                                                         baru ku tau emas tak baik


                                         more orchids..                 

                                                            Dian tiga lilin pun tiga
                                                            tanglong tergantung di kedai Cina
                                                            Diam juga yakin la juga
                                                            Ada untung tidak kemana


                                 tudia , buah hati pengarang jantung saya..

               pantun2 pun dah habis, sudi sudi la kawan2 balas pantun tu, tak banyak satu rangkap pun ok. sama balas pantun sama jeling bunga2 yang manis menawan tu..tenang hati  kan?
              On Saturdays I will spend my whole morning attending to these beautiful flowers, letak baja, gembur tanah, tambah tanah, tukar pasu...anything to make them comfortable and mudah to bear more flowers for me..Sayang sekali saya baru trim roses saya yang lain,.tinggal ranting saja.nanti when they start to flower I ambik gambar for you all to see...ok. Bye.
               Moga2 hati kita semekar dan sewangi bunga2 ini..

Wednesday, 18 September 2013

sha....long time no see.



          Phuuuuh,after almost 2 decades, last week suddenly I met her. at the most unsangkarable place...

          She was my classmate masa form 5..Dia very quiet dalam class. and hardly join kalau ada activities bersuka ria like menyanyi ke choir ke, or anything to expose diri. A sweet looking girl masa muda (and still masih sweet lagi he he )..dulu she was tall, thin and  slim .

          Banyak nya benda nak cerita..anak2 dah besar2. dah ada cucu, dah ada menantu 2 , 3 orang..lebih kurang sama la dengan I..
          Dia pencen awal, sebab husband dia pencen lagi awal.so to keep him company dia pun berhenti juga..to be a fulltime housewife.
         I saw the contentment in her eyes..happy and puas dengan kehidupan sekarang...

                                    

              Sementara tunggu mechanic buat kerja dia kami sembang sampai tak sedar matahari dah tinggi. She just went to market.beli sayur, ikan .nak masak gulai she said. lembik la ikan tu dalam kereta panas..he he .Sempat juga telling stories about kawan2 lama .Ada yang dah passed away, yang sakit, yang bedridden, yang still active melancung rata , yang kena jaga cucu sebab anak susah cari maid, yang spend masa di kebun saja, macam2 lagi...
              Before we parted sempat lagi bagi alamat rumah, hoping to meet again someday....and sambung cerita yang belum selesai..

               

Friday, 13 September 2013

penutup sambutan merdeka..meriahnyaaaaaa....


                    Today, sekolah ada majlis penutupan sambutan bulan merdeka yang di lancarkan 2 minggu lepas..
    Never expect the pupils (the parents actually) took the initiative to really prepare anak2 for the  merdeka fancy dress.
       
      Tengok... how creative.There are a few more who were not in the photo..just imagine kalau teachers wear like this? me..no way.3 hari tak habis gelak.
     Kain rentang hanging di belakang tu ialah capan merdeka, where cikgu dan budak2 cap jari mereka dengan warna2 yang terdapat pada jalur gemilang..
    

           Ini antara class yang masuk pertandingan kelas ceria merdeka. Beautifully decorated.Initiative cikgu nya yang very creative..macam2 di gunting, digantung di lekat.di bahagian hadapan kelas ada lagi pasu2 bendera...

       kayuhan merdeka, ada berjalan ada cycling, sambil melaungkan merdeka dan mengibarkan bendera bagi yang ada bendera..Orang kampung punya happy keluar tengok ramai2...cikgu2 accompanied the pupils..takut ada driver tak da mata ...


                                 ready to go, listening to Uz Sihan giving instructions..

                                                     Pertandingan lagu2 patriotik..

              Me, representing the other teachers...disuruh nyanyi lagu patriotik jugak...so I sang 'pahlawanku ' and "perwira"..dengan penuh perasaan...he he..
         yang tak best the blouse I was wearing was quite big.tailor jahit sambil tidur kut.and I  tak sempat repair..lengan baju boleh masuk dua lengan lagi..but nobody noticed.they thought it was one of my fashion...ha ha

 
       Jadi juri masa pertandingan lagu patriotik budak2....sambil bersuka ria dan bergelak ketawa dengan kawan2...(pangkat anak2) I am twice their age.The two nearest to me sama age dengan my eldest daughter..
     Anyway I was happy yesterday...semua flowed smoothly as planned. Till next year..salam merdeka.
     
                     like always....smile an everlasting smile..

indamarya.14thSep.

Monday, 9 September 2013

30 minutes caught in action....at the library.



           Last week ramai cikgu pergi berkursus.(Saya pun kena kat KL International tapi ada good reason to decline).
          So sekolah dah jadi haru biru..kena la relieved kelas kawan2 yang kosong without teachers.At one time kena berada dalam kelas standard one for 4 periods..just imagine..macammana saya garu kepala yang tak gatal..
         So I decided to take the kids to the library. They have never set foot there I guess. Buka saja pintu, I dah kena tolak, tak menyempat nyempat, nasib baik I sempat pegang grill pintu, kalau tidak I dah tersungkur di situ..Ya Rabbi punya la nak berebut masuk..maklum 30 orang tolak kita yang tak berapa besar ni...walaupun budak2 kecik. Bila sora mak cik dah went shrieking macam thunder baru depa stop pushing..! !
        Masuk saja muka masing2 macam rusa masuk kampung..perak gila...mencanak ke rak rak..so I brief sikit2.The dos and the donts in the library...nampak macam faham.(nampak la macam faham.Dalam kepala depa wallahuaglam)..
       Rupa2nya 30 minutes di situ I was like watching a drama in real life. A short movie acted naturally...interesting .And if I have to buy a ticket to see that, I would...he he he.budak2....If you refer to my earlier post about these characters you will understand more I guess.

           Sufee, tiba2 cried di belakang rak, bila tanya dok geleng kepala .A few boys were standing nearby looking on.
            "Sakit perut ke? sapa buat kamu ? " semua geleng..Adusssss.masalah.Dah la pakai tudung yang tak dibenarkan di sekolah.Ada line kuning pulak.and almost closing half of her small face ! nampak mata sebelah saja..he he.

                                 So I suruh kawan dia Huda to help.
                               "Huda cuba pujuk dia. Tanya pasai apa dia teriak" And this was the dialogue that I heard she said, which made me rasa kesian kanak2..
                               Huda : " Wei awat hangpa teriak? jangan la teriak wei"
                    Sufee macam biasa masuk hujung scarf dalam mulut.No words uttered from her mouth.
                             
                             Huda : "Wei pasai apa ni hangpa teriak? "
                             Sufee : .? ? ? (senyap  lagi.)
                             Huda : " cuih, malas nak layan hangpa. Teriak pi." (leaving Sufee and came to me)
                                         "teacher, dia tak mau habaq"
                             Me    : Biaq pi.dia dah berhenti teriak.kamu pi baca buku"  


                               Mat Rejab, hero Malaya..tiba2 dalam library yang panas, 1 aircond saja functioning, dia boleh pakai jacket.ha ha
                               Me : Mat rejab, awat pakai jacket, panas ni "
                               He  : "saja teacher, ni jacket baru"
                      Dalam kepala I..apa kena mengena jacket baru dengan panas tu...oooo budak2 ,benda baru memang nak pakai sangat, walau keadaan tak sesuai. Tapi geram juga dalam hati buku exercise habis tak beli..jacket boleh beli pulak...nak kena Mat Rejab ni...
                      Cuba kawan2 tengok the girl di belakang tu, punyala tak dak kerja, boleh dok menonggeng letak kepala atas meja...apa hal..? buku banyak tak teringin nak baca ke ? or tengok pun tak pa la...ni dok letak kepala atas meja then senyum kat kita...adusssss.macam2.


       Ni Shifaa yang comei dan tembam..betul la orang kata budak2 at this age can only concentrate for 15 minutes then depa jemu..(kecuali tengok Upin Ipin kot).
      Apa dia main dalam tangan dia..and then smiling to herself..I tengok pun nak tergelak. Not a book in her hand..found herself a place away from the others and layan diri sendiri..

                                 Mat Rejab dah jumpa geng. Found an interesting book kut, and shared looking at the pictures .Annas jadi tukang cerita , The book was in English, so depa akan baca gambar. Maksudnya, tengok gambar dan baca dengan perkataan reka sendiri. I gelak sampai keras perut..



          Ada someone told me."teacher, Hafiz dok hambat Huda". I went and have a look. Dua2 senyap.Huda tersengih2...gatai juga hangpa na....


                   Yang ni kalau dalam kelas malas sikit nak menulis, tapi masuk library dia jadi bookworm pulak.Bagus bagus.Found himself a corner, sat comfortably on the floor! ! mata tak berkelip tengok gambar...

             La, apa cerita ni ?..dok try to touch the small flags yang di gantungkan sempena sambutan hari kmerdekaan..Lompat la  ! lompat tinggi tinggi ..asal hang bahagia..


                        Ni satu lagi penyakit, payah ubat..dia dok jalan keliling meja, bukan sekali bukan dua kali...heran dalam hati..tak pa la,pusing la , tawaf la berapa kali hang nak...kawan2 pun dok tengok heran...Macam2...


           Penghulu Serai kampung Semerah Padi...tengok dengan muka serious...tangan di pinggang.


    At last hero darjah satu si T-shirt merah duduk diam juga  bila jumpa buku yang menarik hatinya..lega..sampai ternganga mulut...


   After crying for some unknown reasons, tiba2 dok tersenyum manis atas kerusi..tangan macam biasa kena pegang tudung..orang tegur saja terus hujung kain tu akan masuk mulut...

   At last the bell rang..boleh la teacher pi canteen. perut dah menyanyi macam2 lagu keroncong.since 730 until now..letih...




Wednesday, 4 September 2013

TQ Allah...



    My daughter, anak ketiga in the family, baru dapat kerja yesterday.Went for interview at 10am,  soon after that dah called me and said.."yeh dah dapat kerja ! "
   Graduated a few months ago, quite choosy pilih kerja..nak kerja di Perlis saja.tak suka kerja jauh2.tapi rezeki tak ada disini untuk dia..last2 dapat yang dia suka.Just a few minutes drive from her sister's house. Kalau dapat jauh lagi la saya bimbang..
    So I guess she will be staying there dengan kakak dia.Boleh jugak tolong kakak at home.My first daughter is expecting another baby somewhere in early December..now dah mula sarat...


                                                                  My third...

   I came home from school tadi , tengok bilik dia, tiba2 rasa sedih, sunyi semacam..maklum every morning at 530 am, dah kejut dia for subuh prayers. then balik sekolah tanya dah makan apa for the day.
    Before she was off for the interview we had shared many precious moments, pi lunch together.Many times at Secret Recipe ...her favourite..malam2 watched Master chef Australia..dia suka masak...
    tak boleh lupa nasi ayam and soto yang dia masak..best in the world...

   Tiba2 she said rasa nak pi KL umah kakak. Rupanya Tuhan dah aturkan semuanya. Sampai pagi terus dapat call for interview..Rezeki Allah tak siapa menduga.


                                                                  love her big eyes...

        Ingat macamana dia suka buat lawak, and we would laugh our heart out.,rajin jahit labuci pada tudung, masak spagetti, and suka lukis pattern dress yang awesome..takes great care about her skin..kalau ada satu jerawat dah riuh satu rumah..Nak cantik and presentable sepanjang masa .

      selalu advise me about skin care...( dia lupa kita lagi lama dok jaga semua tu..he he).

        Called me many times since yesterday...kawan2 office friendly she said. Then her sister and I would advice macam2.tak habis2.

         Hai....Anak dara saya di KL. Kota yang penuh cabaran.Moga Allah pelihara dia dari segala kejahatan, moga dia selalu baik macam di rumah. Dah 3 anak saya membina kehidupan di kota besar itu...
        Jaga diri, jaga nama baik keluarga...selalu ingat pesan mak. jangan tinggal sembahyang...moga dia dipertemukan dengan jodoh yang baik supaya risau saya terubat. bukan senang melepas anak dara sejauh tu.


                                       in blue after she won prom queen

     Moga Allah sentiasa memerhatikannya dengan penuh kasih sayang...Amin..

Monday, 2 September 2013

Merdeka Merdeka Merdeka ! !



       A busy week.Monday pelancaran bulan mrdeka by the boss. I was on duty so have to make sure evrything go smooth...Before starting off semua kena listen to the lagu wajib..Jalur Gemilang and Kerana mu Malaysia.Everyone knows the songs...Especially the pupils..the melody, the lyrics..but to be safe the lyrics were given earlier..
     kalau nyanyi asyik tengok lyrics mana best kan?


           The small Malaysian flags in their hands, sukanya boleh kibar2. cuma kena remind them they have to raise their hands high , kalau tidak nanti sangkut belakang kawan...


                           Me giving a long speech , kelentong la apa yang patut..he he

                   The boy standing behind me is my helper. Anything happen to the microphone ke or radio ke..dia jadi penyelamat...Nampak? standby macam orang penting. he he.memang penting pun....

                    Dah duty hari tu, so kena la briefing sikit what merdeka is all about. Siap cerita what I know..my mother used to tell me how hard it was during the Japanese occupation in Malaya..Hari2 makan ubi rebus, kadang2 if they were lucky enough boleh la add some rice in the pot with tapioca...
                The saddest part of my mom's story was how when one of her relatives in the village died, they have no cloth( white one) to cover him, so apa yang ada masa tu hanya sekeping tikar mengkuang .Mayat tu di gulung dalam tikar dan di bawa ke kubur...

                  Then before the HM took over the mic, I gave the pupils some questions.macam quiz merdeka la..satu hari satu soalan..ada hadiah menanti..
                  Bukan budak saja get the questions, cikgu pun kena tanya...
                  Question 1. Apa erti kemerdekaan bagi sesebuah negara?
                  Question 2. I sang a song ( about 6 lines of the lyrics...actually lagu Bahtera Merdeka)
                       "Bonda senyum riang..
                         menerima bahtera merdeka,
                         Putera puteri sayang
                         Putera puteri sayang sedang berjuang..."

                     Cikgu kena teka  nama lagu tu....masa ni paling best sebab lama dah I tak nyanyi lagu tu..and syok tengok muka HM baru, terkejut ..tak sangka soalan kuiz for teachers ,teka nama lagu he he. But I have so much fun..! !

                     Look at me,tak habis lagi dok gelak...masa ni semua ready to see the gimic by one of the teachers, siap bawak helicopter control anak dia..fly the flag from tingkat 3..masa flew down budak2 ternganga mulut...sukanya depa..
                   Bukan budak saja..cikgu pun happy habis..These young teachers memang full of ideas yang awesome...kan?


           Lepas semua selesai, the pupils then moved into the hall, tengok documentary about Kemerdekaan, about communists, about the hardship , about Tuanku Abd Rahman as the father of independence..

           Maybe they are too young to understand , erti sebuah kemerdekaan kepada sebuah negara, but they could imagine how life was then ,from the documentary they just watched...Independence is too expensive to get and too precious to let go.

           Merdeka Merdeka Merdeka...! ! (happy nampak ?...)