Posts

Showing posts from November, 2012

Angan-angan kosong...

Image
That day I entered the year 3 class dengan keadaan tergesa-gesa..lewat 5 minutes. Cerita ni lama dah.saja teringat nak kongsi dengan you all. Actually I bukan mengajar kelas tu pun tapi kena relief another teacher yang absent (cuti sakit ).

            Perut rasa tak sedap.memulas sejak pagi.Maybe pagi tu I makan nasi lemak dengan sardin. My stomach paling anti sardine.Masuk saja mesti nak keluar balik..

            Class rendah2 ni bukan boleh tangguh masuk, sebab budak kecik2.If there is no teacher in the classroom bahaya..anything can happen. Maybe depa bergaduh, lawan cucuk dengan pensel ke, macam2 possibilities.

            When I entered the class, semua said "Aik teacher Maznah ? "
            Heran la tu teacher depa tak masuk..
            Masa tu masa PJ..Ish you know how I hate physical education..senaman2 ..anything to do dengan jenis2 sport ni memang tak minat.

            Dengan my kebaya and batik lepas and kasut tinggi ..PJ apa ?


                …

Teacher , how to spell giraffe?

Image
A chance to step my feet on Taiping land again after many2 years..It sure has changed a lot..Can hardly recognize the beautiful sights around..

          Taman Tasik..a breathtakingly beautiful place in Taiping. bekas lombong sejak 1885.tapi now dah jadi cantik tak terkira with lots of huge trees .green plains .Look at these photos below and believe my words..A serene beauty you cant find elsewhere in Malaysia..

         Taiping the wettest place in Malaysia ?.I think its true.It rained there most of the time.Tengok awan..gelap ja.then hujan..adoi..





             Still holding that wide smile..naik boat round tasik..bunyi engine boat yang tua dan uzur bising gila.macam it was staggering for dear life..


                     On the afternoon I was here , many newly weds have their photo shoots here.About 7 couples came in their wedding dresses..click here click there..I just stood there a few minutes and then  made my way out..not to disturb the love birds..although I love to b…

Imi Imi...apa ra...

Image
Bila tengok gambag ni teringat la incident yang berlaku way back in 1993. masa tu my son Khazimi dalam darjah 3.Budak paling ceria, dia la.Dalam kelas dok usik orang.Entah berapa kali his class teacher in yr 2 Uztazah Aminah kept reporting about his naughtiness in class.
             Adoi bila sampai year 3 tup2 I jadi his class teacher.Terus tak berani mengertek (cakap Perlis which means tak berani bergerak..takut.maklum mak dia garang gila masa tu.).
             Mana tak garang kalau anak sendiri nakal takkan kita nak senyum and gelak ..but things changed when I was his class teacher.Dia jadi baik sungguh.Position dalam class pun naik sikit.Percentage in other subjects pun improved. .Of course for my subject (English ) memang dia akan kena kalau tak score.

              This photo was taken in 1993 during sukanneka sekolah for the lower classes. Level 2 classes year 4, 5 and 6 ada olahraga.So nak bagi these budak2 kecik enjoy sama , the teachers created this sukan…

Ya Tawwab...ampuni la aku..

Image
Tahun baru comes again. Hijrah 1434.Di surau tepi rumah di adakan acara tahunan macam biasa. Bacaan doa akhir tahun selepas solat asar di ikuti doa awal tahun sebelum solat maghrib. Sayu dan hiba bila di ikuti dengan terjemahan dalam bahasa Melayu..

           Masing2 menadah tangan mohon keampunan atas segala dosa yang menimbun, dosa kecik apatah lagi.mungkin.sebanyak daun2  buluh yang bertaburan gugur di laman rumah saya .Mungkin lebih. Dosa yang di sedari atau tidak..



       Laut nan terhampar dan langit yang terbentang..siapa kah yang berkuasa menjadikannya selain Allah.


          A lady I used to know for a long time came into the surau after we finished our doa awal tahun..She looked different now...dengan tudung hampir selabuh telekung, dengan bedak sejuk bertempek di muka..I dont know..somehow she looked different. macammana nak kata..nampak bersih dan suci saja.

          Living with her daughter in the flat near my house, she was divorced by the husband years ago…

Geram gila...

Image
Bunga putih di depan gate semakin kurang.hari ini tengok kuntum banyak esok dah habis..hairan bin ajaib..pi mana? kalau luruh mesti ada di lantai..kalau angin bawa mesti masih ada di sekitar gate tu..heran heran..


          Dalam hati dok imagine...kalau la ada tangan2 gatai curi bunga2 ni siapla..dapat habislah ..apa nak buat? nak baling dengan batu yang banyak di tepi rumpun bambu atau nak tengalung (bahasa Perlis to show throwing with great effort) dengan parang? garang tu ! am I able to do that? kalau jumpa pencuri bunga tu..

         I waited after I watered the flowers...sunyi tak da orang.maklum semua budak2 pi sekolah, orang lain kerja .Pi office ke..sunyi sepi..(I will miss this serene moments when I start working again in 2 months time )...

         Went into the house .Do my house chores macam selalu..swept the floor, tidied here and there..sidai kain, fed the fish in the pond. fed kucing Suhail.Ni satu lagi masalah besaq.Kucing2 tu kept multiplying in numbers..…

a short drama di market pagi tadi..

Di market this morning. A lady walking hastily holding a baby in her arms. Another child, a girl about 5 years old,tagging close behind.
    I was waiting to choose my vege. Ramai la pulak di gerai tu.maybe sebab vege dia fresh and reasonable pulak harga.
    The lady stopped near me. Mata dia searching for something ,looking at the main entrance.
    "Ish mana la pulak pak hang ni.." merungut sorang2.
    "mak nak balik, nak balik " anak pompuan standing close to her said.
    "Sabaq la. pak hang tak mai lagi.Ish pi mana pulak."
    I ambik some tomatoes, some okra.I looked at the baby she was holding...
    Kesian ,  macam baru bangun tidur. Rambut kusut masai..something is wrong somewhere..
    "Mak jum balik.." nagged the girl.
    "Ish budak ni..tak reti ka orang kata tunggu pak hang mai dulu." suara makin tinggi.
    Budak jual sayur mencelah.
    "Awat kak? bapa dia pi mana ? "
    "Tu la, kata nak pi sat sa…