Thursday, 29 November 2012

Angan-angan kosong...



            That day I entered the year 3 class dengan keadaan tergesa-gesa..lewat 5 minutes. Cerita ni lama dah.saja teringat nak kongsi dengan you all. Actually I bukan mengajar kelas tu pun tapi kena relief another teacher yang absent (cuti sakit ).

            Perut rasa tak sedap.memulas sejak pagi.Maybe pagi tu I makan nasi lemak dengan sardin. My stomach paling anti sardine.Masuk saja mesti nak keluar balik..

            Class rendah2 ni bukan boleh tangguh masuk, sebab budak kecik2.If there is no teacher in the classroom bahaya..anything can happen. Maybe depa bergaduh, lawan cucuk dengan pensel ke, macam2 possibilities.

            When I entered the class, semua said "Aik teacher Maznah ? "
            Heran la tu teacher depa tak masuk..
            Masa tu masa PJ..Ish you know how I hate physical education..senaman2 ..anything to do dengan jenis2 sport ni memang tak minat.

            Dengan my kebaya and batik lepas and kasut tinggi ..PJ apa ?


                      Me in my favourite kebaya ,won the pupils votes for most popular teacher on teacher's day..he he.

           So I said.." Sapa suka sembang dengan teacher ? "
           All shouted back.."Suka ! ! "
           With 20 minutes left sembang kosong memang best.Lagi pun when all your life mengajar exam class mesti la you look forward to share some chit chat with the younger pupils..

           "Teacher nak tanya..kalau kamu ada kuasa magic apa yang kamu nak ? "

           Tudia berlumba2 semua nak angkat tangan dulu..

           "Teacher saya nak duit banyak. "
           "Nak buat apa duit banyak ? "
           "Boleh makan KFC tiap2 hari..! ! " (cita rasa kanak2.tak habis2 KFC .sedap sangat ke ? )

           "Saya nak jadi besaq cepat.."
           "Awat kamu nak besaq cepat, jadi budak2 best boleh main saja.Orang besaq tak boleh main.kena kerja saja."
           "Bukan...bila jadi besag boleh pakai kasut tinggi dan beg tangan macam teacher "
           "Pulak... "

           "Teacher saya nak buat magic, semua makanan ada depan mata.."
           "Kamu dah gemok, nak makan lagi ? sekali makan nasi berapa pinggan ?"
           "3, " sambil menunjukan jarinya..
           "Ish ish. di kantin makan apa ? " I asked him.
           Before he could answer, someone said "Teacher mak dia hantaq nasi kat dia tiap-tiap hari masa rehat."

            "Ish ish patutla besaq.."

            "Saya nak pi Siam."
            "Buat pa nak pi Siam ? "
            "Mak saya ada sana.."
            "Sebab apa mak ada sana, kamu di sini ? "
            "Mak orang sana, depa cerai, lepas tu mak lari balik sana."
            "Kamu dok dengan sapa la ni.? "
            "Dengan tok."
            "Ayah ? "
            "Ayah dah kawin lain, kerja di Penang "


            All these are still fresh in my memory..dealing dengan manusia kecik ahli syurga ni seronok sebenarnya.They are very sincere..tak reti bohong.Apa dalam hati itu la yang keluar di mulut..tak macam orang dewasa yang pandai putarbelitkan kata2..

            Setiap kelas with 30 over pupils and with them they carried 30 over stories about themselves, suka duka, pahit manis and how they looked at them , their point of view, sangat2 meruntun kalbu.Kadang2 sampai kita tak terfikirkan benda tu, kanak2 dah fikirkan dulu.Dengan alam pemikiran mereka yang masih suci bersih..



           I remember my son Suhail when he was very small. I was feeding him nasi for dinner, but he refused. Dah lenguh tangan nak menyuap nasi into his mouth, tapi ketegaq tak mau makan..ish..

          So I said.." tak pa Suhail makan nasi ni sampai habis, nanti mak bagi Doraemon satu kat Suhail."
          He seemed excited. "Mak nak ambik mana Doraemon ?"
          " Mak kena pi Jepun la ambik Doraemon"
          "Jepun tu jauh dak ? "
          "jauh sangat2.susah kena naik kapalterbang."
          " Tak pa nanti mak kumpul duit, mak pi ambik Doraemon .Tapi nasi kena makan banyak.Sebab mak dengar Doraemon tak suka budak kurus kering.."
          "Betui? Ok la , adik makan." nampak la dia berusaha nak telan nasi tu..walaupun tak lalu.


                                        To the kids , Doraemon ialah penyelamat dalam segala hal..


          That night before he went to bed, he came to me and said.
          "Mak nak minta satu benda boleh? "
          "Apa dia ? "
          "Adik nak 2 Doraemon "
          "Nak buat apa sampai dua. Satu cukup la.."
          "Bukan , adik nak bagi kawan adik satu. kesian dia "
          ! ! ! ! .  I dont know nak gelak atau nak cubit pipi tembam dia..so cute...

                                          Suhail and Faten masa kecik.

               Angan2 tak salah ..sama la macam mimpi. Benda tak jadi lagi. There's nothing wrong to dream. And if this life is just a dream, I would rather go on dreaming...

                Have a nice day everyone..




Monday, 19 November 2012

Teacher , how to spell giraffe?


      

         A chance to step my feet on Taiping land again after many2 years..It sure has changed a lot..Can hardly recognize the beautiful sights around..

          Taman Tasik..a breathtakingly beautiful place in Taiping. bekas lombong sejak 1885.tapi now dah jadi cantik tak terkira with lots of huge trees .green plains .Look at these photos below and believe my words..A serene beauty you cant find elsewhere in Malaysia..

         Taiping the wettest place in Malaysia ?.I think its true.It rained there most of the time.Tengok awan..gelap ja.then hujan..adoi..

                               
                             
                                             

             Still holding that wide smile..naik boat round tasik..bunyi engine boat yang tua dan uzur bising gila.macam it was staggering for dear life..


                     On the afternoon I was here , many newly weds have their photo shoots here.About 7 couples came in their wedding dresses..click here click there..I just stood there a few minutes and then  made my way out..not to disturb the love birds..although I love to be there longer or forever..


                                        Can stay here for hours admiring the view..


                                                                  Spectacular
                            

                        These trees must be hundred of years old.The trunks of these old trees have been 'cleaned'..tak percaya??..semua lumut and moss on  the surface have been removed .leaving them botak brown as if they have been shaved clean.


              The next place ? lepas berbelas tahun tak pi Taiping ,apa lagi zoo la tempatnya.


     


                               
                           
           When I look at the giraffe I remember I used to have problems spelling the word " giraffe." Sometimes I spelled it with two r and one f ..so much so in my  English class in school I use to add this word for that extra spelling exercise.And the next day I would forget how to spell the word. I hope none of my pupils will ask me "Teacher, how to spell giraffe ?" and even  just now I just looked into my dictionary for the spelling of the word...! ! he he..



                      I dont have a problem to spell 'camel ' though ha ha..


                                     


               After a long walk..sat down to take my breath..so quiet there.rasa macam I was alone in this wide world, what I heard was the chirping sound of the birds , the rustle of the leaves and the roar of the the tigers and the lions.

                                                                 

                                                       Roaming and roaring..

                                                      Tiny little nose..

                       Most incredible experience.Had the chance to see the caretaker feed the hippo.And he gave us the chance to feed them too..bayangkan dengan besi penghadang yang rendah tu kalau terjatuh ke dalam tu..my God.

            
              They were swimming in the water.heard his boots and they came very near the edge of the pond opening their mouths wide for the vege and fruits..sekali bagi makan  5 kilo sayur and buah..3 times a day! !

                            My girl Faten loves to look at these biggest animals on land.


                                           


            I cilok this photo of Kuala Sepetang town from google saja.but anyway just look at the sky..Gelap lagi...

       Before heading home, we went to Kuala Sepetang.Known as Port Weld dulu. Kita belajar dalam history sekolah menengah dulu kan? Port Weld was quite busy dulu.and they have the first railway that connected Taiping to Port Weld.Walaupun it was only a for a short distance but history facts tetap penting dalam sejarah bangsa Malaysia.

              Banners and posters about mee udang Kuala Sepetang merata-rata.So we tried mee udang MakJah.Nampak maju sebab banyak sungguh kerusi meja di situ and ada all races like the Indians, Chinese dok makan dengan seleranya.
         
              A plate of mee udang harganya RM7.00.Memang la banyak udang di letak about 7 ekor.tapi bukan udang besaq.sederhana saja.

                                Nampak kuah sedap.It was, kalau tak pedas sangat.


            Tapi one thing.. I dont know about the others tapi mee tu pedasnya mak oi..just managed to telan mee saja.Kuah tak berani sentuh..pedasnya ! !.I think kalau my son in law Kay ada pun ,pun takkan boleh habis makan mee tu walaupun dia seorang yang memang suka pedas..

             Faten ordered a plate of udang goreng tepung.Memang rangup.Sat saja dah tinggal pinggan saja.

            I tengok one group of Chinese dok hirup kuah sruuuup sruuuup..maybe depa tu biasa makan pedas kut.On the way home anak2 dok complain perut rasa tak sedap..ish pedas mee dah ganggu perut..

          The clouds turned dark again..it rained heavily again for kali keberapa..Kesian orang Taiping.Mesti banyak kerja tergendala kalau setiap hari hujan sentiasa turun macam ni.Like what the receptionist at the hotel said..
          
             "Sini kalau nak pergi mana2 mesti sebelah pagi kak, kalau petang dia suka hujan....." Its true..but bukan petang saja.pagi pun hujan juga walapun a short drizzling here and a short downpour there.

            Anyway it was a memorable day to remember in Taiping although we did not have the opportunity to explore every corner of it.
                                                    


                                                       Have a nice day everyone..


Thursday, 15 November 2012

Imi Imi...apa ra...



                 Bila tengok gambag ni teringat la incident yang berlaku way back in 1993. masa tu my son Khazimi dalam darjah 3.Budak paling ceria, dia la.Dalam kelas dok usik orang.Entah berapa kali his class teacher in yr 2 Uztazah Aminah kept reporting about his naughtiness in class.

             Adoi bila sampai year 3 tup2 I jadi his class teacher.Terus tak berani mengertek (cakap Perlis which means tak berani bergerak..takut.maklum mak dia garang gila masa tu.).

             Mana tak garang kalau anak sendiri nakal takkan kita nak senyum and gelak ..but things changed when I was his class teacher.Dia jadi baik sungguh.Position dalam class pun naik sikit.Percentage in other subjects pun improved. .Of course for my subject (English ) memang dia akan kena kalau tak score.

 

              This photo was taken in 1993 during sukanneka sekolah for the lower classes. Level 2 classes year 4, 5 and 6 ada olahraga.So nak bagi these budak2 kecik enjoy sama , the teachers created this sukanneka.Acara mencuit hati like bawa bola pingpong dalam sudu, tiup belon  (belon sapa pecah dulu dia la menang), isi air dalam botol, macam2 lagi.

             Khazimi (in pink jacket )and his best friend masa tu,Ridzman (baju melayu merah ) masuk acara pakai baju. Dalam acara ni budak2 ni kena pakai dengan cepatnya T.shirt, topi and socks.selesai saja completed pakai those 3 items cepat2 lari ke depan, cuit kawan on the other side and kawan itu pula akan buat the same thing. Kumpulan yang paling cepat selesai akan menjadi pemenang.

            I looked on dengan excitednya bila Khazimi jadi pemakai paling pantas. Tapi alangkah malangnya bila instead of running to touch his friend , dia pi lari terus ke hujung padang. ! ! !.tak ada kawan yang tunggu di situ la Imi oi..

            We shouted like crazy asking him to turn back.But smilingly he ran at top speed menghala ke arah Bukit Lagi.( Bukit kecik di belakang sekolah ).Dia ingat orang dok cheer dia .walhal kita dok tempik suruh dia patah balik. Kawan2 dok menjerit."Wei Imi, mai kut sini, .. sini lah..."

            Akhirnya kumpulan yang pakai baju lambat jadi pemenag. Bila habis , he came to me ..
            "Mak awat abang kalah, tadi abang siap pakai dulu kan? " Dengan muka innocentnya..Tak jadi nak marah.Tengok la muka dia dalam gambar. ceria habis, dok tunggu nama di panggil sebelum acara bermula...Imi Imi..apa ra..

           

Wednesday, 14 November 2012

Ya Tawwab...ampuni la aku..



           Tahun baru comes again. Hijrah 1434.Di surau tepi rumah di adakan acara tahunan macam biasa. Bacaan doa akhir tahun selepas solat asar di ikuti doa awal tahun sebelum solat maghrib. Sayu dan hiba bila di ikuti dengan terjemahan dalam bahasa Melayu..

           Masing2 menadah tangan mohon keampunan atas segala dosa yang menimbun, dosa kecik apatah lagi.mungkin.sebanyak daun2  buluh yang bertaburan gugur di laman rumah saya .Mungkin lebih. Dosa yang di sedari atau tidak..


      
       Laut nan terhampar dan langit yang terbentang..siapa kah yang berkuasa menjadikannya selain Allah.


          A lady I used to know for a long time came into the surau after we finished our doa awal tahun..She looked different now...dengan tudung hampir selabuh telekung, dengan bedak sejuk bertempek di muka..I dont know..somehow she looked different. macammana nak kata..nampak bersih dan suci saja.
     
          Living with her daughter in the flat near my house, she was divorced by the husband years ago.I cnt reveal what really happened here (as what she told me ), but I saw the change in her yesterday.. she has found a better life..dunia dan akhirat.

          As her hands met mine in a firm handshake, I looked into her eyes and she nodded her head. That was enough to explain everything .She has found true happiness ..devoted her life to the Almighty.

          Lepas maghrib di teruskan dengan bacaan yasin.Then a few minutes left after that everybody turned to their own reading. I read my 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir dari surah AL Kahfi .Itu saja yang sempat sebelum isya menjelang.

         Doa selepas isya was a long one and folllowed by the translation in bahasa Melayu.. Semua kusyuk menadah tangan..Suara Imam jelas..hingga ke lubuk hati..

        "Ya Allah tetapkan lah iman kami, permudahkan urusan kami, jangan la engkau berpaling dari kami, rahmatilah kehidupan kami, sesungguhnya tiada lah yang dapat menolong kami di hari tiada  pertolongan selain dari pertolongan mu ya Allah. bimbing lah kami ke jalan yang engkau redhai ya maha berkuasa, ampuni la dosa kami............" sayup2 doa imam di teruskan..
   
        I was lost..choked. My tears flowing like never before..then satu esakan di sebelah..Tangisan seorang teman di tepi saya..

        Ampuni dosa saya ya Allah.. Ya Latiff, Ya Ghaffar, Ya Wahhab, Ya Ghafur, Ya Tawwab, Ya Karim.  Hanya pada Mu ku memohon...
        





         

Friday, 9 November 2012

Geram gila...




          Bunga putih di depan gate semakin kurang.hari ini tengok kuntum banyak esok dah habis..hairan bin ajaib..pi mana? kalau luruh mesti ada di lantai..kalau angin bawa mesti masih ada di sekitar gate tu..heran heran..


          Dalam hati dok imagine...kalau la ada tangan2 gatai curi bunga2 ni siapla..dapat habislah ..apa nak buat? nak baling dengan batu yang banyak di tepi rumpun bambu atau nak tengalung (bahasa Perlis to show throwing with great effort) dengan parang? garang tu ! am I able to do that? kalau jumpa pencuri bunga tu..

         I waited after I watered the flowers...sunyi tak da orang.maklum semua budak2 pi sekolah, orang lain kerja .Pi office ke..sunyi sepi..(I will miss this serene moments when I start working again in 2 months time )...

         Went into the house .Do my house chores macam selalu..swept the floor, tidied here and there..sidai kain, fed the fish in the pond. fed kucing Suhail.Ni satu lagi masalah besaq.Kucing2 tu kept multiplying in numbers..mula2 sekoq, now dah jadi 8..sapa yang kena bagi makan? sapa lagi.Tuan kucing buat bodo saja..geram sungguh..

        One of the cats, the oldest in the group..memang dah tua sangat.tapi sangat productive..beranak memanjang...ish ish..keluar saja dari pintu mengiau tak berhenti..macam orang tak pernah bagi makan dia..
                    Look at her..so old dah tau ni..but still productive.beranak kerap.Dalam perut tu ada lagi tu..baru punya..And paling geram one of her habits.. pantang tengok pintu terbuka, mesti nak masuk terus pi dapor and lompat atas meja makan..check kalau ada lauk..bila ingat sekali2 macam tak mau feed dia lagi..


                 But one thing good about her..this is not her kitten ,tapi semua boleh menyusu dia..baik jugak hati kucing ni kan?

        Tak larat dah beli friskies..I am not rich .kalau once in a blue moon beli pun sat saja dah habis..
kira macam luxury food to them la..apa lagi makan tak tengok kiri kanan..termasuk yang kecik.Yang paling menyampah dah makan masih dok bunyi lagi seolah2 ada kucing lain nak curi dari depa..kawal tak tentu pasal..meluat.

      Tapi meluat2 pun everyday mesti goreng ikan gaul dengan nasi and bagi depa makan..nak buang di market dekat rumah rasa tak sedap  satu macam pulak.

     My Uztazah said kucing ni ialah binatang kesayangan rasullullullah..saja nak ikut sunah nabi.he he.and one more thing they say kucing ke pokok ke yang kita bela akan mendoakan kita setiap hari..so boleh kata setiap hari doa sentiasa di panjatkan for me..baguih kan?

                            Ni mak kitten ni yang sebenar...dok lena saja kerja dia..

                        ..comei kan? But I never touch any of them..geli.

  Yang ni kesian, mata dua2 dah buta..bagi makan kena letak bawah muka dia.he smells and he eats.

     Berbalik kepada kisah bunga tadi.The next day around 3 in the afternoon when the housing area tengah sunyi lagi.Time ni orang take a nap kut..maybe la..I never sleep tengahari..

     I was near the side door.tengok daun buluh dok melambai kiri kanan kiri kanan...tiba2 I heard voices dekat gate.. I tiptoed to the front...among the palm leaves I saw two Indian ladies dengan cepatnya dok kutip my flowers masuk dalam beg plastik..

    Masa tu menyirap darah..my heart dok palpitate macam nak pecah dada..nasib baik tak pecah..kalau tidak tak boleh la cerita kisah ni kat u all..

  They were talking softly..I went and stood right in front of them..One of them nampak I.

  "Aci minta bunga " sorang yang gemuk pakai baju deep purple said to me..Muka dia dah bertukar jadi colour lagi gelap..malu la tu.caught in the act.
 "baru nak minta..yang you dok kutip ni you minta kat sapa ? "

Dua2 senyap.so I serkap jarang..
  "  dah banyak kali you ambik,you ada minta kat saya ? "

  "Hari tu anak2 saya ambik bukan saya.." Sorang jawab..
  "anak2 you sama mencuri macam you.."

  "Tak da la aci , kita ambik bunga ni buat sembahyang saja bukan buat apa"
  "Saya tak peduli itu, tapi ni bunga saya..saya tanam pokok ni untuk bagi cantik rumah saya, you ambik selamba macam YOU yang tanam bunga ni.kalau you hari2 nak guna bunga, you tanam la sendiri..atau you beli saja..banyak di market tu..tak payah curi orang punya " (dengan nada paling garang )..

     They started talking in tamil.. one of them nampak jelas dok jeling kat I.
They walked away dengan bunga dah hampir separuh plastic bag...When I got into the house tangan still shaking..marah gila..geramnya...sebab dia curi.kalau dia minta baik2 mungkin I bagi..bukan kedekut sangat pun....

    I know I shouldnt be that harsh, seorang cikgu cakap macam tu..tapi at least sejak incident tu those ladies or their children left me in peace.Selamat bunga..

      Masuk dalam rumah terdengar suara Anike Grondloh menyanyi lagu asmara..selalu dok ikut nyanyi sama..kali ni tak dak mood nak nyanyi..tutup radio.masuk bilik ayaq mandi...sejukkan hati.

.

Sunday, 4 November 2012

a short drama di market pagi tadi..



    Di market this morning. A lady walking hastily holding a baby in her arms. Another child, a girl about 5 years old,tagging close behind.
    I was waiting to choose my vege. Ramai la pulak di gerai tu.maybe sebab vege dia fresh and reasonable pulak harga.
    The lady stopped near me. Mata dia searching for something ,looking at the main entrance.
    "Ish mana la pulak pak hang ni.." merungut sorang2.
    "mak nak balik, nak balik " anak pompuan standing close to her said.
    "Sabaq la. pak hang tak mai lagi.Ish pi mana pulak."
    I ambik some tomatoes, some okra.I looked at the baby she was holding...
    Kesian ,  macam baru bangun tidur. Rambut kusut masai..something is wrong somewhere..
    "Mak jum balik.." nagged the girl.
    "Ish budak ni..tak reti ka orang kata tunggu pak hang mai dulu." suara makin tinggi.
    Budak jual sayur mencelah.
    "Awat kak? bapa dia pi mana ? "
    "Tu la, kata nak pi sat saja.Sampai la tak balik2 mai. budak2 dah letih."
    "Pukul berapa dia pi ? " Penjual sayur bertanya lagi.
    " Tadi pukul 7.dia tinggai kami sini, nak makan nasi lemak sama2. Sampai la tak balik2 lagi."
    "Kak , ni dah pukul 8 30 dah ni."
    "Tu la, kesian budak2 dah letih.adoi." baby atas dokongan dah mula merengek.
    "Budak2 dah lapaq.duit semua dok kat dia.Susah la macam ni."
    "Dia pi mana ? "
    "Tah, dia kalau jumpa kawan sembang bukan ingat apa dah.." the baby mula merengek..

    I took out RM 10 from my track bottom .
    "Nah ambik , pi bawa anak2 makan nasi lemak  sementara tunggu bapa depa mai."
    She stared at me.Muka serba salah.
    "Tak apa , ambik.pi makan.kesian budak2."
    Anak perempuan holding her kain baju kurung looked at her mak. The mother looked at her and said.
    "Jum kita pi makan dulu.Sat gi bapa mai."
    I watched the three walked to the nasi lemak stall hujung market.Anak kecil atas dokongan started crying.

     Dalam hati I..apa la punya husband.Almost sejam setengah tinggal anak isteri di market pulak tu....pi mana? ? ? anak2 kecik2 lagi.the wife looked for him high and low dengan dokong anak lagi, pimpin lagi....dia entah kemana..

Moral of the story...
     Payah sungguh cari suami yang baik zaman la ni....