Thursday, 29 November 2012

Angan-angan kosong...



            That day I entered the year 3 class dengan keadaan tergesa-gesa..lewat 5 minutes. Cerita ni lama dah.saja teringat nak kongsi dengan you all. Actually I bukan mengajar kelas tu pun tapi kena relief another teacher yang absent (cuti sakit ).

            Perut rasa tak sedap.memulas sejak pagi.Maybe pagi tu I makan nasi lemak dengan sardin. My stomach paling anti sardine.Masuk saja mesti nak keluar balik..

            Class rendah2 ni bukan boleh tangguh masuk, sebab budak kecik2.If there is no teacher in the classroom bahaya..anything can happen. Maybe depa bergaduh, lawan cucuk dengan pensel ke, macam2 possibilities.

            When I entered the class, semua said "Aik teacher Maznah ? "
            Heran la tu teacher depa tak masuk..
            Masa tu masa PJ..Ish you know how I hate physical education..senaman2 ..anything to do dengan jenis2 sport ni memang tak minat.

            Dengan my kebaya and batik lepas and kasut tinggi ..PJ apa ?


                      Me in my favourite kebaya ,won the pupils votes for most popular teacher on teacher's day..he he.

           So I said.." Sapa suka sembang dengan teacher ? "
           All shouted back.."Suka ! ! "
           With 20 minutes left sembang kosong memang best.Lagi pun when all your life mengajar exam class mesti la you look forward to share some chit chat with the younger pupils..

           "Teacher nak tanya..kalau kamu ada kuasa magic apa yang kamu nak ? "

           Tudia berlumba2 semua nak angkat tangan dulu..

           "Teacher saya nak duit banyak. "
           "Nak buat apa duit banyak ? "
           "Boleh makan KFC tiap2 hari..! ! " (cita rasa kanak2.tak habis2 KFC .sedap sangat ke ? )

           "Saya nak jadi besaq cepat.."
           "Awat kamu nak besaq cepat, jadi budak2 best boleh main saja.Orang besaq tak boleh main.kena kerja saja."
           "Bukan...bila jadi besag boleh pakai kasut tinggi dan beg tangan macam teacher "
           "Pulak... "

           "Teacher saya nak buat magic, semua makanan ada depan mata.."
           "Kamu dah gemok, nak makan lagi ? sekali makan nasi berapa pinggan ?"
           "3, " sambil menunjukan jarinya..
           "Ish ish. di kantin makan apa ? " I asked him.
           Before he could answer, someone said "Teacher mak dia hantaq nasi kat dia tiap-tiap hari masa rehat."

            "Ish ish patutla besaq.."

            "Saya nak pi Siam."
            "Buat pa nak pi Siam ? "
            "Mak saya ada sana.."
            "Sebab apa mak ada sana, kamu di sini ? "
            "Mak orang sana, depa cerai, lepas tu mak lari balik sana."
            "Kamu dok dengan sapa la ni.? "
            "Dengan tok."
            "Ayah ? "
            "Ayah dah kawin lain, kerja di Penang "


            All these are still fresh in my memory..dealing dengan manusia kecik ahli syurga ni seronok sebenarnya.They are very sincere..tak reti bohong.Apa dalam hati itu la yang keluar di mulut..tak macam orang dewasa yang pandai putarbelitkan kata2..

            Setiap kelas with 30 over pupils and with them they carried 30 over stories about themselves, suka duka, pahit manis and how they looked at them , their point of view, sangat2 meruntun kalbu.Kadang2 sampai kita tak terfikirkan benda tu, kanak2 dah fikirkan dulu.Dengan alam pemikiran mereka yang masih suci bersih..



           I remember my son Suhail when he was very small. I was feeding him nasi for dinner, but he refused. Dah lenguh tangan nak menyuap nasi into his mouth, tapi ketegaq tak mau makan..ish..

          So I said.." tak pa Suhail makan nasi ni sampai habis, nanti mak bagi Doraemon satu kat Suhail."
          He seemed excited. "Mak nak ambik mana Doraemon ?"
          " Mak kena pi Jepun la ambik Doraemon"
          "Jepun tu jauh dak ? "
          "jauh sangat2.susah kena naik kapalterbang."
          " Tak pa nanti mak kumpul duit, mak pi ambik Doraemon .Tapi nasi kena makan banyak.Sebab mak dengar Doraemon tak suka budak kurus kering.."
          "Betui? Ok la , adik makan." nampak la dia berusaha nak telan nasi tu..walaupun tak lalu.


                                        To the kids , Doraemon ialah penyelamat dalam segala hal..


          That night before he went to bed, he came to me and said.
          "Mak nak minta satu benda boleh? "
          "Apa dia ? "
          "Adik nak 2 Doraemon "
          "Nak buat apa sampai dua. Satu cukup la.."
          "Bukan , adik nak bagi kawan adik satu. kesian dia "
          ! ! ! ! .  I dont know nak gelak atau nak cubit pipi tembam dia..so cute...

                                          Suhail and Faten masa kecik.

               Angan2 tak salah ..sama la macam mimpi. Benda tak jadi lagi. There's nothing wrong to dream. And if this life is just a dream, I would rather go on dreaming...

                Have a nice day everyone..




9 comments:

  1. hahaha...saya pun suka geromal ngan budak2...

    masa my24 kecik dulu, memang payah nak makan. so I beli satu pinggan yang ada gambar katun kesukaan dia, taruklah nasi dan lauk dalam tu. Bila dia menolak untuk suapan kedua, saya cakap kesian kartun tu, hidung dia tersumbat nasi, dia pun makan nasi yg terletak pada gambar hidung kartun tu, gitulah sampai tak sedar habis sepinggan nasi, kesian punya pasal hihihi...

    terimakasih sudi singgah ke sarang saya Marya...

    ReplyDelete
  2. Wahhhh jumpa Kak Q di sini...!
    Salam IndaMarya. Orang Perlih rupanya. Lama sungguh aih saya tak pi Perlih. Dulu ni, dok seluloi ulang tang Santan, Arau, Kangaq. Padang Besaq tu toksah kira la, sampai cemuih.

    Nanti bila-bila saya pi Perlih, kita lepak tang Nasi Ganja, Merket Kangaq noooo...!

    ReplyDelete
  3. Banyak entri saya tentang Perlis, Anak-Perlis.com. Boleh tengok entri di bawah label “AP.com”

    ReplyDelete
  4. Hi Queenie, tq sudi singgah, tu la jdi mak mestila pandai cari akal macam2 asal anak mau makan.tapi now tk kisah lah.anak2 dh besaq2.sekali sekala have a chance jaga cucu.kalau depa balik Perlis.or sometimes I wll go see them.hope to see you again Queenie.
    have a gd day ahead.

    ReplyDelete
  5. Hi Azieazah, tq for stopping by.tu la bila tengok org utara memang suka nk buat friends. no problem, market tu tempat I lepak lepas briskwalking pagi2.kadg2 mkn nasi kandar, kadg2 makan kuetiaw pak Mad.sedap gila..nanti InsyaAllah kita jumpa na.take cre.

    ReplyDelete
  6. Hi IndaMarya, regret read you had tummy disorders. Ya, I guess sadines and nasi lemak did not get along. If you had those charcoal tablets, swallow one or two tablets, chepat hilang the pain.
    Go get some, simpan dalam handbag. You'll never know bila kena perut sakit.

    I enjoyed read your conversation with the kids. They're cute, "ada banyak duit nak makan KFC", ha ha ha, hilarious!
    Hey, wow! You look sensational in that really beautiful red kebaya. My favourite attire for women.
    I bet you really turned heads wearing it that day. With your kind of very alluring attractive looks, habis cherita, ha ha.
    Have a fun weekend,
    Lee.

    ReplyDelete
  7. Amboi Lee, bertuah sungguh hari ni dpt puji dari Mr Lee.bukan senang tu,he he.well jadi cikgu memang kena pandai kelentong, tapi bukan bohong tau..semua kena cerita yang baik2 saja.kalau tidak bukan mendidik namanya.well, when a woman pakai kebaya, memang rasa puas.self confidence naik tinggi..in a way to me pakai kebaya boleh jadi tali ukur untuk check figure..mana tau ada buncit sana,lemak lebih sini ke..

    happy nya hari raya.
    abg abg kopek kelapa,
    masa muda pakai kebaya.
    masa tua pakai apa ?

    gd day to you Lee.enjoy yr weekend.

    ReplyDelete
  8. AsSalam sis.. here I am. Kids being kids, always having plenty to tell. My youngest yang baru khatan tu, HH, is quite a chatterbox. Ntahlah berapa kali dalam sehari I have to tell him to stop catch his breath! LOL..

    Uncle Lee, memang minat ladies in kebaya- an epitome of perempuan melayu terakhir :)

    I'll go visit your older posts now ya Kak (rasanya I should address you as Kak kann, kalau salah tolong tegur yaa..)

    ReplyDelete
  9. Yes MamaTim, I am much older.can call me makcik even..he he.Budak2 memang suka bercakap sebab they have lots to learn, sebab tu tanya itu ini.kalau sikit2 boleh la.tpi kalau kita pun dah letih masa tu malas nak layan..
    Uncle Lee banyak pengalaman..semua benda dia tau.kita banyak belajar dari cerita dia..
    we can share pengalaman.Org muda mcm you pun kdg2 lebih pengalaman dari org tua like me yg dunianya hanya kanak2 dan dapornya..he he.

    tk cr and have a nice dream tonite...

    ReplyDelete