Posts

Showing posts from March, 2013

Speak English Day dengan suara rock

Image
This is something I didnt tell earlier, sebab photos kawan2 tak upload masa tu..now baru ada..tak pa na lambat sikit cerita ? 

    Friday morning, the morning where I suddenly lost my voice last week,, tiba2 the other teacher teaching English , cikgu Syafik came to me..
      "kak , tadi saya jumpa bos di ofis , dia suruh kita buat apa2 programme panitia bahasa Inggeris esok.Kita handle semua.Esok sekolah ganti Sabtu kan ? "

      Ish rasa macam nak terjelepok tepi longkang tu bila si Syafik told me that, dengan saya hilang suara, dengan badan panas sejuk..
      English language teachers di sekolah tu hanya 2 orang.maklum sekolah kecik..

      Tapi all my life saya tak pernah say no atas perintah HM.So I said to anakanda Syafik (anak muda ni sama tua dengan anak lelaki saya)  muda belia lagi.....

      "Tak pa Syafiq, kita buat English Day esok."
     So ditepi longkang ke kantin tu I scribbled on a piece of paper what to do the next day.apa pengisian ha…

chek tak mau, chek nak balik...

Image
"Nak balik, nak balik ! ! " masa assembly
                  The mother who stood nearby looked at her son . Then she looked at the teachers . The others just looked on.Nobody said anything. Mungkin sebab dah puas pujuk.His father stayed close by.

                  Tengok muka macam ok, just like any other ordinary boys around him.In fact handsome kut.But his tears kept flowing fast..One of the teachers came and hold his hand..But his eyes were transfixed on his mom..for sympathy.

                  I dont know how he felt then, maybe he thought why must they sent him there, where he has to follow rules, stand in a straight line..with the others during assembly. The father then came near and whispered something into his ear which made him stop crying and started to wipe off his tears.    

                                                       Miserable..kesian dia.

             Every morning ,  his father  has to send him to class, stood there for a while …

Lari ! sekolah terbakaq...ishhhh.

Image
My HM said on Monday, " Teacher , Jumaat ni kita buat fire drill "
                 "OK, cikgu, pukul berapa ? "
                 "Dalam 930 pagi ? "

                 So during assembly that morning, the duty teacher bagi la hint sikit..
                 " Bila2 kalau kamu dengar bunyi loceng yang panjang , maka cepat2 beratur dan keluar dari bilik darjah menuju ke padang. "
                 Ada budak tanya." bila cikgu ? "
                 "bila2 masa la...kamu sedia sajalah.mana boleh bagitau kamu bila..ini ialah latihan kebakaran. Kalau betul sekolah terbakar kamu tau la apa nak buat."

                So di pagi Jumaat nan indah yesterday, I asked one lady teacher to help me press the bell.Becos I was in year one in another building.Year one mana boleh tinggal.(kecuali ada emergency nak ke toilet  he he.).

               Dengar saja bunyi loceng panjang tu, one boy  jerit macam lupa diri .
               …

Teacher masih bisu...

Image
Yesterday 19th March.My voice hilang balik.I know why, although I drank lots of water, lots of air asam, kembang semangkuk and all, but since Monday introduced topic baru for those angels, maka banyak guna sora.
      Someone said, balik la, ambik cuti and lets kerongkong tu pulih balik..
      tak boleh sebab a few angels from std one masih kelabu, masih kelam dengan last week's topic, kalau ambik MC nanti depa akan tambah blur, lagi pun next week kan cuti semester break..nanti depa terus lost.( Lagi pun I bukan teruk apa pun hnya tak da suara )..

      Jadi cikgu zaman sekarang bukan senang..I have a few files kena update, file panita English, file 3K, and the most stupid KSSR and PBS  (tanya la any teacher ..if only the government reconsider benda ni..lega sikit kami ). with additional English periods 10 periods a weeks ( dulu 7 periods ) with 3 classes of English..hardly ada rehat ..tapi kerja dengan pelanggan kecik ni..mana boleh letih..tengok depa meloncat sepanjang …

Wei teacher tak boleh cakap...

Image
I lost my voice.Suddenly woke up on Friday morning and there I went ...tiba2 tak dak sora..panic ! .macam mana  nak kerja ni. A teacher's asset is her voice..How to teach and handle those small angels without my voice..

           I was on my way to the office, nak punch nama, a boy maybe in year 1 was running like crazy ..langgar orang tu orang ni..he was having the time of his life...

           I yelled out the loudest I could..but it was only a whisper, macam bunyi people whispering in the dark nak hendap pencuri yang tengah panjat tingkap rumah..

           Susahnya ya Allah .Macam ni rupanya orang bisu yang nak bercakap. Dalam hati berkobar2 nak say something but nothing came out..

            The bell rang, masuk class macam biasa. I used to say " Assalammualaikum. good morning class"
But this time I showed signs that I could not talk...The first reaction of the pupils came from the most talkative di tepi kanan class..

           "Wei wei teacher …

Bila MILO mai sekolah...

Image
In the middle of a very interesting lesson where the children came to the front of the class to tick their favourite food (in colourful pictures)..and say it " I love chicken " or "I like roti canai ". suddenly a prefect came knocking at the door and said :
       "Teacher, budak2 semua kena turun bawah minum milo ."

       Amboi dengar saja perkataan milo semua macam kena electric shock. terlompat dari kerusi and ran to  the door..
       "Sapa tak beratur in one straight line,tak boleh turun minum milo, duduk sorang dalam kelas " I said.
       Suddenly semua jadi so prim and proper..beratur elok ja..tau takut ..
       And down they went. I looked down and saw  the other teachers semua dah ada..amboi penangan milo..
       Accompanied budak2 turun tangga, kalau cikgu tak ada sama mesti ada yang pecah kepala, berebut nak turun..
       "Elok2.. sapa tolak kawan , dia minum last sekali.."

      They lined up like very good …

Nazri oh Nazri...

Image
The first day I entered his class I know he is not like his friends. Muka normal, tapi the face looked blank. Cakap macam ada berat lidah sikit.
                  "What's your name ? "
                  No answer. Diam.
                  "Apa nama awak ? "
                  "Nazri "
                  "Boleh baca ? "
                  Geleng kepala.
                  "Sikit pun tak boleh ? "
                  Geleng kepala lagi.
                  I tried with simple words like : b u k u, s a y a, etc etc. Ada betul ada tidak.Kesian dia. Apalah hang belajaq selama ni. dah darjah 5.tak tau baca...

                 This phenomena  is a common thing in remote schools. especially sekolah kampung yang murid2nya dari background yang memang tak kisah bab pelajaran, or maybe emak ayah pun tak boleh baca.

                 5 or 6 minutes before the class ends I would sit with him. Since I am teaching English, so I taught him simple …

ha ha apa hadiah cabutan bertuah saya?

Image
I wanted so much to write something in my blog.just to update.Why the long silence? To Uncle Lee and my sweetie Queenie for asking..saya sibuk teramat sangat..sampai tak dak masa nak tulis.

                    Last 3 weeks the inspectorates visited the school. Followed by meeting, meeting and meeting. Our Speak English campaign is due soon, so have to train pupils for story telling competition and so on.

                    Sports bola baling baru habis. walaupun I hate sports or games, tapi kena juga tunjuk muka.And bila kena tugas bahagian hadiah legala..boleh pakai baju cantik. he he.

                   Minggu ni pulak prepare for exam this Monday.So kena la siap questions for the classes I am teaching.

                    Last Saturday meeting of Teachers/Parents .From early morning till afternoon.. Saya punya la boring..letih, sebab the previous nights mata tak boleh lena..dah tua ni macam2 jadi.

                   Something yang I nak share with you all i…