Sunday, 31 March 2013

Speak English Day dengan suara rock




        This is something I didnt tell earlier, sebab photos kawan2 tak upload masa tu..now baru ada..tak pa na lambat sikit cerita ? 

    Friday morning, the morning where I suddenly lost my voice last week,, tiba2 the other teacher teaching English , cikgu Syafik came to me..
      "kak , tadi saya jumpa bos di ofis , dia suruh kita buat apa2 programme panitia bahasa Inggeris esok.Kita handle semua.Esok sekolah ganti Sabtu kan ? "

      Ish rasa macam nak terjelepok tepi longkang tu bila si Syafik told me that, dengan saya hilang suara, dengan badan panas sejuk..
      English language teachers di sekolah tu hanya 2 orang.maklum sekolah kecik..

      Tapi all my life saya tak pernah say no atas perintah HM.So I said to anakanda Syafik (anak muda ni sama tua dengan anak lelaki saya)  muda belia lagi.....

      "Tak pa Syafiq, kita buat English Day esok."
     So ditepi longkang ke kantin tu I scribbled on a piece of paper what to do the next day.apa pengisian hari tu..
      On the way home Friday, saya singgah Kangar, beli ubat batuk, beli kembang semangkuk, beli teh cina(berubat for sore throat )...macammana pun bisu ni  has to go tomorrow..
       As the senior teacher to Syafiq I kena deliver the welcoming speech.And I am determine to cure kebisuan ni cepat.

       I suruh anak dara I keluar beli hadiah2 for Saturday..list out one by one dengan wrapping paper sekali. At home I prepared apa nak buat esok.

        Kerana tak sempat nak buat banner so I created a big book.My HM will read the words written on it  to launch the Speak English Day.

        Then pilih gambar for colouring contest for year 1 and 2. Keluar photostat. balik prepare for year 3 and 4.  Syafiq will prepare activities for year 5 and 6.

        For the teachers I have something too..English Day is for all, not for the pupils only kan?....

        Malam lepas jemaah magrib di surau belakang rumah, I did not stay for tadarus sebab tak da suara so I used the opportunity to wrap hadiah2.

        At 1.30 am, semua persiapan selesai...adoi letihnya Tuhanku. I prayed hard..Ya Allah permudahkanlah urusan ku, give me back my voice..
     
        Saturday morning sampai...

       I keluaq rumah pukul 640. macam biasa.

       While driving I tried to hum a tune..eh eh dah ada sikit suara..Alhamdullillah.maklum sepanjang malam dok minum Chinese tea, kembang semangkuk, ubat batuk, madu lebah..semua lalu kerongkong I..

       Kawan2 ramai did not know about the Eng Day programme tu. so habaq la sorang dua and pesan suruh bagitau yang lain2.

       "uztaz satgi kak nak guna dewan, tolong habag kat budak2 tolong atur kerusi atas stage for teachers? "

       Bila I pi saja dewan I saw him siap sudah SAPU SAMPAH SENDIRI ! , and siap atur kerusi atas stage..adoi terima kasih lah..banyak2.cleaner ada pun dia tak suruh..TQ Uztaz Ghani.

       I suruh budak bunyi loceng lebih awai. Everyone assembled di dewan.Teachers on the stage.budak duduk comfortably on the clean floor.

                                Budak2 mula berkumpul..tunggu all the teachers masuk dewan.

       Majlis bermula...

       Dengan suara macam itik nila tak main ayaq, I delivered the welcoming speech.Semua senyum. mesti dalam hati depa dok kata..ish orang tua ni nak buat jugak..But when I said aloud sambil angkat tangan , "From YOU Allah, I derive confidence and success.To YOU I turn for unfailling support...(masa ni I really mean what I said, rasa macam nak menitik air mata ...)

       Then I took out my big book, my HM bagi opening speech and launch the Speak Eng Day in English (baca saja what I wrote in the big book ).. Siap sign on the big page  dengan pen marker besaq..ha ha.

       First , activities for teachers..

    HM choose names of teachers yang I dah lipat2 dalam kotak. Nama teachers yang terpilih kena come out and read simple classroom instructions in English written on folded papers ..they picked up one and read.

     Budak2 tengok cikgu2 BM, cigu matematik, cikgu muzik, uztaz ustazah depa cakap English hari tu.Mungkin tak pernah dengar sebelum ni they speak English. (Dengan guru besar sekali kena..he he.) jangan marah cikgu..

        look at their faces..suka tengok semua cikgu kena cakap orang putih..malu tutup muka pun ada..ternganga pun ada..he he.

      Then cikgu2 yang sahut cabaran came to the front for "Say it right contest " and pilih sentence strips yang I dah buat semalam.( I type besar2 bagi senang baca ). They have to read the sentences ( kali ni susah sikit la for non speaking English teachers ). And I make sure ada one or two words yang tricky in each sentence.( Bila lagi nak pekena depa he he.)

      Masa ni paling best.We had so much fun..macam2 pronunciation yang kita dengar..tapi tak pa.last2 depa kata .."ooo selama ni dok sebut macam lain.."

                                                  PK baca in English...

      Finished with that semua murid berpecah.. ada yang went for "Spelling Bee " ada for musical chair, ada for colouring contest, tongue twister, news reading, poem reciting, word -maze activities and so on.


                                                         Word maze (year 3 )


      Teachers semua helpful, voluntered to help, walaupun tak da mesyuarat agih kerja semua tolong handle budak2..I was relieved...

                                                    Colouring contest year 1.
                                  
      At 11 am, loceng bunyi panjang,semua masuk balik dewan for prize giving ceremony..Teachers pun tak sabaq nak tengok siapa menang for "Say it right contest "..

      Masa ni my voice dah hilang balik.Minum apa pun dia tak keluaq dah..ha ha.sumbat ayaq asam Queenie pun tak jalan...

      Kawan2 tolong jadi MC, hadiah exchanged hands, HM nampak sangat puas hati..

      For "Say it right contest " I gave the teachers bags I bought in Bandung last year. ( Beg yang ada chop Bandung tu la ) Everyone was happy..

      After the prize-giving, a lady teacher voluntered to help with some more fun..Pupils came to the front nyanyilah apa saja as long as it is in English..including songs yang I dah taught them ..


               
                        
                                                Kerja selesai.tunggu nak balik..


      I drove home dengan hati berbunga..another task done. With the many times of ucapan congratulations  from my headmaster I know I dah pass with flying colours..Alhamdullillah.

     
       

Tuesday, 26 March 2013

chek tak mau, chek nak balik...




                   "Nak balik, nak balik ! ! " masa assembly
                  The mother who stood nearby looked at her son . Then she looked at the teachers . The others just looked on.Nobody said anything. Mungkin sebab dah puas pujuk.His father stayed close by.
              
                  Tengok muka macam ok, just like any other ordinary boys around him.In fact handsome kut.But his tears kept flowing fast..One of the teachers came and hold his hand..But his eyes were transfixed on his mom..for sympathy.

                  I dont know how he felt then, maybe he thought why must they sent him there, where he has to follow rules, stand in a straight line..with the others during assembly. The father then came near and whispered something into his ear which made him stop crying and started to wipe off his tears.    

                                                       Miserable..kesian dia.
     
             Every morning ,  his father  has to send him to class, stood there for a while  where he could see him before hurrying to work.

             I thought masa tengah sedih tu bukan boleh pujuk.biaq pi kat dia.Wait till he's ok then baru boleh put some sense into his beautiful head.

            When daddy has gone home, he turned to take out his exercise book like the others. I stood by him.
He looked at me.Mata masih berkaca.

            I took his book, opened it and looked at it and I smiled so wide I sendiri pun naik heran.I boleh berlakon rupanya.. kah kah.
            "Ni semua kamu buat sendiri? "
            He nodded his head.
            " Cantiknya tulisan kamu " I senyum lagi.wider..
            "Betui bukan mak yang tulis ni ? "
            I turned to the other pages, buat2 heran..
            "ish cantiknya lukisan dia." I turned to the class and showed everyone his work. No one said cantiknya..becos his work memang biasa biasa saja pun..

            He looked ok now.Or did I see a smile there ? he he
            " kamu budak laki kan? "
           Angguk lagi.

            I held one of his arms and said.
            "Tudia , tengok tangan dia.keras macam superman..ish.ni mesti kuat ni.."
            "Superman teriak dak ? "
            Shook his head. muka dah senyum sikit.

            " Esok ayah hantaq dak ? "
            "Hantag ..." his first word.
            "Selalu ayah hantaq sampai depan pagaq ke , sampai dalam class ? "
            "Sampai class "
            "Ok esok kalau betui kamu kuat macam superman, biag ayah hantaq sampai pagar saja.teacher nak tengok.Ayah balik saja teacher bagi seringgit.macammana boleh dak? "
             "Boleh "
             "Give me five " He responded. I suka..
               
             The next morning..There he was, I was up there looking down and saw everything.
             In class after that..
             " hari ni ayah hantaq sampai class ? "  Buat2 tanya walhal dah tau..
             He shook his head ..
             "Teacher, hari ni ayah dia hantaq sampai pagaq saja." drjah satu memang ada ramai bsybody yang nak menyampuk..semua nak cerita.

             " Terrornya dia.betui ke ? " I smiled .
             "Betui, " he said.
             I took out one ringgit.Gave it to him and said.
             "Nah ini untuk superman kita..esok pun ayah hantaq sampai pagaq na. "
             Dia angguk lagi. my money dah masuk poket baju dia.

              When I passed by one of the boys ,someone whispered to me.
              "Teacher, saya sekali pun ayah tak hantaq, dari mula sampai la ni "
               kah kah. dia pun nak recognition jugak.

               I patted him on the shoulder and whispered back " Teacher tau , dia baru na jadi superman, kamu dah lama dah kuat macam superman.kita bagi chance kat dia na ? boleh ? "
                Senyum sampai telinga....

                Adoi .kadang2 rasa macam mai sekolah ni kena jadi nanny la pulak..

                  

                 
                

                               

Friday, 22 March 2013

Lari ! sekolah terbakaq...ishhhh.



                 My HM said on Monday, " Teacher , Jumaat ni kita buat fire drill "
                 "OK, cikgu, pukul berapa ? "
                 "Dalam 930 pagi ? "
              
                 So during assembly that morning, the duty teacher bagi la hint sikit..
                 " Bila2 kalau kamu dengar bunyi loceng yang panjang , maka cepat2 beratur dan keluar dari bilik darjah menuju ke padang. "
                 Ada budak tanya." bila cikgu ? "
                 "bila2 masa la...kamu sedia sajalah.mana boleh bagitau kamu bila..ini ialah latihan kebakaran. Kalau betul sekolah terbakar kamu tau la apa nak buat."

                So di pagi Jumaat nan indah yesterday, I asked one lady teacher to help me press the bell.Becos I was in year one in another building.Year one mana boleh tinggal.(kecuali ada emergency nak ke toilet  he he.).

               Dengar saja bunyi loceng panjang tu, one boy  jerit macam lupa diri .
               "WEI, SEKOLAH TERBAKAQ ! ! CEPAT LARI WEI."

               Apa lagi kawan2 yang dengar tu, lupa bahawa it was a fire drill, semua bingkas bangun and melompat ke pintu..

                "Stop di situ, amboi, tak faham ke cikgu kamu habaq hari Isnin hari tu, ni yang teacher nak marah ni, beratuq elok2. Jum pi padang semua orang."

                So semua beratuq la elok2.Sampai ditangga bertembung dengan another group from another class. Ada pulak one boy from year 4 said.
                "Oi cepat, satgi hangpa semua terbakaq sama, cepat lari."
                Ada lagi la nak kena tarik telinga ni..budak2 oi.
                "Jangan tolak2 , satgi tak sampai kepadang ,kaki kamu yang patah jatuh tangga." ..


                At the field one man teacher took over the task, sebab budak sikit so tak perlu hailer nak bercakap, his loud voice is enough bagi  semua budak dengaq .

                "So murid2 , kalau sekolah terbakaq betui2 kamu tahu apa nak buat ?" kata uztaz G.
                "Tau uztaz.." semua jawab loud and clear..

                Class teacher semua dengan register class masing2 dah siap check attendance, kut2 ada yang tertinggal dalam class or dalam toilet tak sempat turun..


              Budak2 Pra sekolah. Kesian, although it was at 930am, tapi panas dah menggigit, terkebil2 mata nak celik..Notice Amalina on the left (second girl ) Remember the girl yang jadi assistant I last week masa suara hilang?  dok tengok budak2 pra..I notice she is a good observer..and she got 100% marks for English. Actually in KSSR there is no exam, saja nak test tengok pemahaman depa so I did give them a test just like the upper classes..

               Ni bukan pegawai2  bomba mai bagi taklimat kebakaran ha ha ,tapi cikgu2 yang berposing selepas fire drill, everyone wishing everyone happy holiday...Yours truly with red handbag..he he.

               Yeh, esok cuti sampai 31 March...LEGA....


                





               

Wednesday, 20 March 2013

Teacher masih bisu...



      Yesterday 19th March.My voice hilang balik.I know why, although I drank lots of water, lots of air asam, kembang semangkuk and all, but since Monday introduced topic baru for those angels, maka banyak guna sora.
      Someone said, balik la, ambik cuti and lets kerongkong tu pulih balik..
      tak boleh sebab a few angels from std one masih kelabu, masih kelam dengan last week's topic, kalau ambik MC nanti depa akan tambah blur, lagi pun next week kan cuti semester break..nanti depa terus lost.( Lagi pun I bukan teruk apa pun hnya tak da suara )..

      Jadi cikgu zaman sekarang bukan senang..I have a few files kena update, file panita English, file 3K, and the most stupid KSSR and PBS  (tanya la any teacher ..if only the government reconsider benda ni..lega sikit kami ). with additional English periods 10 periods a weeks ( dulu 7 periods ) with 3 classes of English..hardly ada rehat ..tapi kerja dengan pelanggan kecik ni..mana boleh letih..tengok depa meloncat sepanjang masa...kita pun kena aktif..( I thought of going to town to look for some flat shoes...tak bergaya pun tak pa lah.)

       One boy so silent selama ni, but when he saw my big tumbler of air asam, said. "teacher, nanti pi canteen jangan minum ais.tok saya kata nanti tak lega batuk " muka penuh keyakinan.I guess mesti dia balik cerita kat tok dia teacher dia hilang suara..

       Of course sejak Friday tak sentuh ais..walaupun hari panas mengaum..he he.
   

            Asyik dengar kawan2 bercerita...kita hanya boleh tersenyum nak balas tak boleh...pakai prinsip bersenyap sunyi..he he

         At 12.30 I minta balik ( tak pa, memang free pun masa tu )  badan rasa panas sejuk. nak balik rehat.
            
                          Masa  I tulis ni dah ada balik 60%. at least tak lagi senyap dan sunyi..nampaknya air asam my sweet Queenie akan terus jadi teman baik sepanjang minggu..


 

Monday, 18 March 2013

Wei teacher tak boleh cakap...



           I lost my voice.Suddenly woke up on Friday morning and there I went ...tiba2 tak dak sora..panic ! .macam mana  nak kerja ni. A teacher's asset is her voice..How to teach and handle those small angels without my voice..

           I was on my way to the office, nak punch nama, a boy maybe in year 1 was running like crazy ..langgar orang tu orang ni..he was having the time of his life...

           I yelled out the loudest I could..but it was only a whisper, macam bunyi people whispering in the dark nak hendap pencuri yang tengah panjat tingkap rumah..

           Susahnya ya Allah .Macam ni rupanya orang bisu yang nak bercakap. Dalam hati berkobar2 nak say something but nothing came out..

            The bell rang, masuk class macam biasa. I used to say " Assalammualaikum. good morning class"
But this time I showed signs that I could not talk...The first reaction of the pupils came from the most talkative di tepi kanan class..

           "Wei wei teacher tak boleh cakap.wei teacher tak boleh cakap."

           Someone said. "Wei diam wei, teacher tak boleh cakap.kesian teacher "
           Everyone was staring  at me as if I have four eyes on my face.

       I smiled and nodded my head.and whisper."Yes teacher sakit sini,(pointing to my throat.) jangan bising na ..dengar betui2 apa teacher nak cakap.buat apa yang teacher suruh ok"...sampai sini nothing is heard already.I was totally silent..not even a whisper came out...I dah jadi bisu..

            So I went to this girl Amalina, she was the brightest in the class..And said in my new mute like voice.
            "Amalina tolong teacher, ambik handouts ni, .Ulangan yang kita buat kemarin, suruh depa tengok gambar, kemudian match words to pictures . Cakap jangan bising."

            To my dismay she said  loud and clear. "Wei , hangpa ambik kertas ni, tengok ,Hangpa suai bagi betui2.kalau hangpa bising teacher lagi sakit, lagi teruk (I didnt say that last sentence ! ! )..

            I watched my little angels work in silence. Yang finished faster than the others, went to Amalina and asked." Lepas habis boleh colour dak ? "

            Tak payah di ajar Amalina dengan tegas. " ha la, lepas suai, colour elok2. nanti teacher ambik "
I wanted to laugh and  cry at the same time...pandainya dia.

            Then I saw her went to one of the girls. This particular one memang macam tak cukup umur.Jari asyik dalam mulut..kata apa pun takkan buang jari dia.

            Amalina said. " Ni awat tak tulis ni ? apa ? tak bawa pensel pulak ? ish , sapa ada pensel ?  bagi Suffie pinjam sat ."

           Then to one of the boys "Anas balik tempat hang, pasai apa berjalan, kerja habis dah ? "

            She was taking my place in every sense of the word..ha ha..I watched with amusement.

            Habis semua kerja, she went round collecting all the papers.Put them in front of me..

            "Teacher, siap ! ! "

           I said slowly to her antara dengar dengan tidak, but I know she heard, cause I saw that little smile..

           "Thank you teacher Amalina.."

           When the bell rang I got up , lambai kat depa and smiled.
            "Bye bye teacher "...

           Tanpa di suruh, sorang terus capai beg teacher, sorang bawa buku2,  sorang bawa tumbler air asam teacher ke  staffroom..
 
            Life is beautiful.............
         

                                                    7 year old  Teacher Amalina...

Saturday, 16 March 2013

Bila MILO mai sekolah...



          In the middle of a very interesting lesson where the children came to the front of the class to tick their favourite food (in colourful pictures)..and say it " I love chicken " or "I like roti canai ". suddenly a prefect came knocking at the door and said :
       "Teacher, budak2 semua kena turun bawah minum milo ."

       Amboi dengar saja perkataan milo semua macam kena electric shock. terlompat dari kerusi and ran to  the door..
       "Sapa tak beratur in one straight line,tak boleh turun minum milo, duduk sorang dalam kelas " I said.
       Suddenly semua jadi so prim and proper..beratur elok ja..tau takut ..
       And down they went. I looked down and saw  the other teachers semua dah ada..amboi penangan milo..
       Accompanied budak2 turun tangga, kalau cikgu tak ada sama mesti ada yang pecah kepala, berebut nak turun..
       "Elok2.. sapa tolak kawan , dia minum last sekali.."

      They lined up like very good children. Holding the paper cup filled with milo and sat nicely under the big shady trees around the compound.


             
       Tengok depa lined up..dengan sabar tunggu giliran dapat secawan milo..Teringat masa kecik2 dulu lori milo ni tiap tahun pi sekolah.and bila nampak saja lori hijau ni masuk kawasan sekolah semua budak sorak..MILO mai , MILO mai.! !
       Walaupun dah 70 tahun lebih sejak minuman MILO mula di cipta di Australia , sampai sekarang minuman ini tetap menjadi kesukaan semua orang.especially kids.


           Ish at 12 noon, semua orang panas, kena segelas milo...adoi..sejuknya..sedapnya. See how these girls minum..savouring every drop..kesian kanak2.Tak tau pasai apa milo tu rasa sedap sangat..mungkin dibancuh dengan nisbah yang betul airnya, milonya, susunya...
        

              Takkan budak saja kut.Cikgu pun teringin juga...sambil teman budak2 yang minum kami pun enjoyed a glass each.
              A boy came to us and said " teacher nak lagi "
              "Pi minta kat pak cik tu " .Budak badan besaq, memang tak cukup segelas kecik.sekali teguk saja dah habis..
             The man said. " cikgu bawa mai 2 teko, nanti saya bagi  satu untuk cikgu laki2 satu untuk cikgu pompuan "...

            Last sekali cikgu juga yang minum lebih...ha ha ha.




Tuesday, 12 March 2013

Nazri oh Nazri...


             
          The first day I entered his class I know he is not like his friends. Muka normal, tapi the face looked blank. Cakap macam ada berat lidah sikit.
                  "What's your name ? "
                  No answer. Diam.
                  "Apa nama awak ? "
                  "Nazri "
                  "Boleh baca ? "
                  Geleng kepala.
                  "Sikit pun tak boleh ? "
                  Geleng kepala lagi.
                  I tried with simple words like : b u k u, s a y a, etc etc. Ada betul ada tidak.Kesian dia. Apalah hang belajaq selama ni. dah darjah 5.tak tau baca...

                 This phenomena  is a common thing in remote schools. especially sekolah kampung yang murid2nya dari background yang memang tak kisah bab pelajaran, or maybe emak ayah pun tak boleh baca.

                 5 or 6 minutes before the class ends I would sit with him. Since I am teaching English, so I taught him simple words in English, show him colourful pictures about common things around him  like book, ruler, pencil, table, chair, etc etc.He repeated after me many times...

                  After a week....
                  "What's your name ? "
                  "I am Nazri "...
                  I am pleased beyond words...
                  " Ok Nazri, lets read the words we learned yesterday.."

                  Its been  weeks now.. I am still trying.He is a lazy bump .He refused to listen sometimes. I prayed hard not to lose my temper. Tangan rasa ringan macam nak pang sekali tapi tengok mata dok berkelip-kelip looking at me tak sampai hati pulak.

    ".Ya Allah...hang dok tengok muka teacher pasai apa, bukan ada tulisan atas muka teacher..dah hang tak boleh, hang dengaq la teacher dok ajaq ni budak oi..." (mata dia terkebil2..blink blink blink ).

                 He is not a down syndrome boy..bukan....dia hanya ada masalah pembelajaran..
Tapi dia rajin menulis .Whatever I gave him he wrote them down.He has  a beautiful handwriting. Kemas saja.

                When I gave handouts to the others , I gave him too. Then he would stare at his paper and started to 'read pictures. or baca gambar.' dengan penoh confidence.Nak tergelak pun ada..what he read was not written on the paper..he would say in his own daily language.

               " Ali dok baca buku, mak dia dok sapu sampah, rumah depa besih. pak dia dok baca surat habaq.dia dok ataih krosi .depa semua seronok "

               The first time I heard this I gelak sampai keras perut.Now dah jadi biasa..
          Now is exam week, this morning when I was in year 3 , I saw him loitering around outside the classroom while others were busy with their exam papers.
               "Nazri, where are u going? "
               He kept quiet,.stopped and look at me.
               "nak pi mana ? " I asked.
               "Nak pi bilik ayaq teacher "
               " hai 3 kali dah saya nampak kamu keluaq? "
               He grinned at me..mata terkebil2..
             
                My plan after this is to apply my old tactics.Umpan dia dengan duit. Boleh baca satu perkataan bagi 2 kupang..(2 kupang saja, teacher bukan orang kaya he he ).

               Tapi dia budak baik..habis saja my class, he would stand up.
               "Teacher, mai saya bawa beg teacher pi bilik guru. ! "..

              Moga Tuhan terangkan hati dia menerima pelajaran..kesian.
                 

                                                           Me and Nazri..

.

Friday, 8 March 2013

ha ha apa hadiah cabutan bertuah saya?



                     I wanted so much to write something in my blog.just to update.Why the long silence? To Uncle Lee and my sweetie Queenie for asking..saya sibuk teramat sangat..sampai tak dak masa nak tulis.

                    Last 3 weeks the inspectorates visited the school. Followed by meeting, meeting and meeting. Our Speak English campaign is due soon, so have to train pupils for story telling competition and so on.

                    Sports bola baling baru habis. walaupun I hate sports or games, tapi kena juga tunjuk muka.And bila kena tugas bahagian hadiah legala..boleh pakai baju cantik. he he.

                   Minggu ni pulak prepare for exam this Monday.So kena la siap questions for the classes I am teaching.

                    Last Saturday meeting of Teachers/Parents .From early morning till afternoon.. Saya punya la boring..letih, sebab the previous nights mata tak boleh lena..dah tua ni macam2 jadi.

                   Something yang I nak share with you all is, at this school (still new to me ), they have this cabutan bertuah. Almost everybody has something to take home..

                  My number 888, so my friends dok kata, mesti dapat ni ,number ong ni..I never expect hadiah nya. rupanya di sini hadiahnya ialah makanan. You will get eggs, sugar, flour, soap and even rice  !..
                 Kalau in town schools, mngkin you will get hamper, but here its different.

                 After the meeting ended at 12 noon, the MC called out numbers..tup tup my number was called.
                 "888 ! ! "
                 Apa lagi I put up my hands tinggi..he he.You guess what I got?
                 Sekampit beras ! 10 kilo punya..ha ha.

                  

                          Just look at my hand, habis keluaq semua urat dok tahan berat beras tu.. Tapi muka buat2 relax .he he.Dalam hati  " ish beratnya beras ni.." tapi makanan kita tak boleh nak lepas2 ke lantai.rezeki.nanti tak berkat. Sampai di depan pintu two pupils came to my aid.
                      "Mai teacher saya bawa. " dengan muka lega I went like.." OK2.".(.lega...)



                   Registration time..Me and my young new found "adik2 ".The one sitting down next to me is only 31 years old !..lama lagi la nak kerja .
           
               .moga2 saya dapat sikit aura tenaga lebih dari cikgu2 muda ni untuk kerja lebih keras .penoh semangat ! !..