Friday, 8 March 2013

ha ha apa hadiah cabutan bertuah saya?



                     I wanted so much to write something in my blog.just to update.Why the long silence? To Uncle Lee and my sweetie Queenie for asking..saya sibuk teramat sangat..sampai tak dak masa nak tulis.

                    Last 3 weeks the inspectorates visited the school. Followed by meeting, meeting and meeting. Our Speak English campaign is due soon, so have to train pupils for story telling competition and so on.

                    Sports bola baling baru habis. walaupun I hate sports or games, tapi kena juga tunjuk muka.And bila kena tugas bahagian hadiah legala..boleh pakai baju cantik. he he.

                   Minggu ni pulak prepare for exam this Monday.So kena la siap questions for the classes I am teaching.

                    Last Saturday meeting of Teachers/Parents .From early morning till afternoon.. Saya punya la boring..letih, sebab the previous nights mata tak boleh lena..dah tua ni macam2 jadi.

                   Something yang I nak share with you all is, at this school (still new to me ), they have this cabutan bertuah. Almost everybody has something to take home..

                  My number 888, so my friends dok kata, mesti dapat ni ,number ong ni..I never expect hadiah nya. rupanya di sini hadiahnya ialah makanan. You will get eggs, sugar, flour, soap and even rice  !..
                 Kalau in town schools, mngkin you will get hamper, but here its different.

                 After the meeting ended at 12 noon, the MC called out numbers..tup tup my number was called.
                 "888 ! ! "
                 Apa lagi I put up my hands tinggi..he he.You guess what I got?
                 Sekampit beras ! 10 kilo punya..ha ha.

                  

                          Just look at my hand, habis keluaq semua urat dok tahan berat beras tu.. Tapi muka buat2 relax .he he.Dalam hati  " ish beratnya beras ni.." tapi makanan kita tak boleh nak lepas2 ke lantai.rezeki.nanti tak berkat. Sampai di depan pintu two pupils came to my aid.
                      "Mai teacher saya bawa. " dengan muka lega I went like.." OK2.".(.lega...)



                   Registration time..Me and my young new found "adik2 ".The one sitting down next to me is only 31 years old !..lama lagi la nak kerja .
           
               .moga2 saya dapat sikit aura tenaga lebih dari cikgu2 muda ni untuk kerja lebih keras .penoh semangat ! !..


24 comments:

  1. salam pretty teacher..

    tahniah, tu number mmg ada ong, hehehe, nasib baik dtp 10kg beras, kalau 10 biji durian? boleh putus urat kentut nak hangkut LOL,

    IM, I dtg ni bawak pesanan dari seorang gentleman dari Penang...tapi maaf terlewat sikit sebab I baru jer sampai dari Muar, nasib baik tergerak hati nak check blog before zzzz...

    so here goes...(oooops, minta maaf I nak bitau sikit ya, kalau boleh you buanglah the WV tu.. kdg sampai lenguh I nak melepasi pertanyaan demi pertanyaan hehehe)

    ~**Puan Indamarya, facing your way and tabik hormat di berikan. i am guilty of visiting your pondok many times without leaving a comment. Thousand apologies. Bukan apa Uncle AL ni kadang2 pemalu sikit hehehehe,tapi kali ni nak jugak berkata2. tapi cannot go in under anom, so hence asking my friend Queenie to help out... I can actually feel the genuine vibes everytime i visit your blog. I always have the greatest of respect and adoration towards TEACHERS...a noble of noblest profession ever in my humble opinion. Their sacrifice is enormous to society at large.....Teachers change lives. Being the right person at the right time may be enough to change a person's life forever. Human beings are constantly changing. Whether for the good or for the bad, we do not stay the same. Having a positive influence in the form of a teacher can make or break a human being. Years after we are out of school, we remember the teachers that changed our lives. In most cases these may have been the first people that believed in us. That experience of having an authority figure believe that we could succeed carries us forever. Thank you for being one of millions of teachers all over the world. JASA MU SENTIASA DI KENANG.... INSYAALLAH
    Maaf sekira nya ada tersalah cakap,yang baik tu dari ALLAH SWT yang kurang baik keengaran tu dari Uncle AL sendiri. Teruskan perjuangan hidup yang belum selesai dengan tabah dan penuh kesabaran. Dari Uncle AL.**~

    btw, bahu you dah ok? harap semuanya yang baik2 untuk you ya, take care always..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh?! terperanjat I you...your WV dah gone! Alhamdulillah...

      Delete
    2. Hi Sweetie, sorry about the WV.Dah buang dah he he.Actually I bukan tau pun about WV tu, org yg baca blog yg hadapi semua kesusahan tu, thousand apologies.lpas you ckap hari tu baru I cari and buang..org lama ni dia slow sikit apa pun..ha ha.anyway thnx tolong bagi pesan Uncle AL tu..and tima kacih singgah na?

      Delete
  2. Hi Uncle Al, Assalammualaikum.Seribu trima kasih sudi jengok.and seribu maaf pasal WV tu.now I dah buang.
    Kembang hati baca puji-pujian dan peransang tu.To be a teacher was my ambition sejak kecik, and dengan kerja tu la saya jadi dewasa dan dah ranum dah now..(bahasa elok untuk tua he he)..
    I am not good at writing and putting words into beautiful sentences like you and my sweetie Queenie, maklum cikgu sekolah rendah, dah biasa dengan constructing ayat2 mudah saja kah kah.
    Buat kerja apa pun when it comes with passion mesti jadi seronok kan? kita buat benda yang kita suka.
    TQ and tabik balik to you.So u org Penang ? hah org Penang memang power English depa..
    TK cr my friend, moga jumpa lagi dalam entry2 akan dtg.and senyum selalu (like I do) ha ha.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah dapat beras... jimat sebulan tak payah beli beras.. ok juga sebenarnya sesekali buat cabutan bertuah bagi makanan cam ni kan, berguna.. sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sebulan la tk beli beras..bagus la dpt makanan mcm ni,selalu dpt hamper dgn junk food saja kan?

      Delete
  4. salam sekali lagi pretty teacher..

    err...teacher, arini saya tuang kelas, letih la hehehe, takpa na..

    teacher, saya ingat teacher harus buka ruangan ini untuk anon too, kesian mereka nak masuk sini takder pas hehehe, mungkin kena check kat setting semula, kdg2 mmg kita terlepas pandang bab2 ni semua...sama la macam WV tu.. amacam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah check setting.sorry sweeeeetieee.ha ha

      Delete
    2. dear pretty teacher,

      hey, jangan la bersorry2, you takder buat salah apa pun, ini masalah semasa biasa jer, dulu pun I tak perasan ada WV kat my kotak komen, sampai la kawan tegur, kelam kabut I pi buang...

      Delete
  5. Salam Kak IndaMarya...

    Anak Anai pun Monday 11th March dah start periksa kat SKCJ. Tuang sekolah seminggu balik mai Kajang pi jalan2 dengan mak pas tu tak mau balik sana sampai hujung minggu.

    Pi sekolah her mak angkat cikgu kat sekolah panggil. Pi mana seminggu tak mai (saja tanya walapun dah tau sebenaqnya...) Dia jawab pi Indon. Beli apa kat mak? Ada tapi lupa pulak nak bwk hari ni. Kiranya mama rasuah mak dia kat sekolah la ni...hahahaa...

    ReplyDelete
  6. Salam Aina,ha ha, ooo tu macam cerita dia na..esok msti kena bawa,kalau tidak frust cikgu dok tunggu .memang minggu ni minggu peksa.budak2 balik awai 1230.some schools at 12.00.apa pun budak2 memang syok habis balik awal,bila habis ja jwab exam, dok tanyaboleh balik la ni ke teacher..budak2 ...kdg2 bukan dia kisah apa yg dia tulis, tapi dok aim bab nak balik awai...

    ReplyDelete
  7. Hi dear gorgeous Inda..
    (hope you don't mind the short form hehe..) suka sangat ngan nama ni. Macam kena sangat yang owner kan? hehe..
    Wow, sangat bertuah dapat number 888 tu. I tengah senyum ni, seronok Teacher dapat lucky draw beras.. Really love the pics of you taking that beras and you mentioning the hands haha.. i tak perasan pun.. 10kg berat tau. Love the last pic of you and your fellow teachers, but you stand out by a few hundred miles...you not only gorgeous outside but inside too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear flawless Angie, u make me kembang inside out..ha ha.yes if only u could see how I pretend beras tu ringan.control ayu konon.nasib baik ada anak murid came to the rescue..hari ni tak nynyi ke lagu "inila barisan kita" ? (as in yr blog ) dulu masa kecik2 lagu tu la on the radio evryday..semangat habis..
      tk cr my friend.tq for dropping by.

      Delete
  8. Maz,AsSalaam
    How's everything? So glad I found your blog ....prompted by a blogger,I found my way here.
    You must be wondering..who? Hope you have a rolling time over there..and the children should be lucky to have you..a singing teacher..
    Dulu they have a strict gb as their english teacher.haha.Please convey my regards to the adik adik and anak anak.

    Guess who?

    ReplyDelete
  9. mokjadeandell, sure I know u. yes I have a rolling time indeed, although sometimes I was floating on the clouds and sometimes I went sprawling in a deep pit.Teaching is really a challenging job here . I have accepted that challenge when I agreed to come to this school..But sad to tell you I have other plans for next year.Only God and me knows..he he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam
      I'm the blogger yg Mokjadeandell maksudkan who prompted beliau kesini, hehe..
      Singgah sini dari dapur Queenie. Maaf tak menegur terlebih dulu.

      Delete
    2. salam CS .its ok.lets be friends.

      Delete
  10. Salam...
    aunty how r u doing?

    mesti bz kan..dah paham sangat dah..
    i have 2 sisters cikgu jugak..and 3 in laws pun teachers jugak..

    sangat paham dengan kesibukan cikgu sekarang..
    tak sama macam dulu...

    nombor cantik...dapat beras..alhamdulillah...rezeki tu...

    ceria2 selalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Harnida, so family u kebanyakan semua teachers ?..msti u tau sgt susah payah kami kan?..now English dah tambah extra period lagi..penatnya.I hope I have the strength to continue teaching those muka2 syurga tu..tk cr dear.

      Delete
  11. Salam Kak IndaMarya
    singgah kat sini lagi. bila buat kerja yang kita suka, mesti rasa seronok kan senyum je selalu.. untung akak dapat beras sekampit. bertuah sungguh.he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam BungaTulip..yes I suka mengajar.memang letih tapi tak sabar nak masuk kelas sebenarnya..syok dgr budak2 jerit."assalammualaikum teacher ", then bila nak balik."selamat pulang teacher"..tu doa tu..then sambil senyum kat kita.."bye2 teacher"..best kan?

      Delete
    2. saya rindu nak dengar murid bagi salam masa masuk dalam kelas 'Assalamualaikum cikgu' bila kita jawab salam then suruh depa duduk terus jawab 'terima kasih cikgu' he..semua itu cuma tinggal kenangan.chewah..sekitar tahun 2008 saya pernah bergelar Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT)sempat jugak merasa jadi pendidik. rindu ragam murid yang pelbagai :)

      Delete
  12. Hi IndaMarya, hey....you look really gorgeous in your red baju....Phweeeet!
    Wow! 888! Ya, that is a good number, especially among the Chinese....meaning 'luck' or 'lucky'.
    Ok, now enough rice last a whole month, ha ha.
    I really enjoyed looking thru the pics.....very colourful outfits worn by the teachers.
    And you sure got a hantam back of bus smile, ha ha ha.
    Have a nice day....stay beautiful.
    Lee.

    ReplyDelete
  13. Dear Lee, tq for floating on the clouds praises.well memang beras tu akan last for a month or more.
    usually teachers will wear baju batik on teachers/parents association meeting tapi ada yang tidak.including me..he he.
    tq for dropping by.have a nice day to u too .

    ReplyDelete