Saturday, 16 March 2013

Bila MILO mai sekolah...



          In the middle of a very interesting lesson where the children came to the front of the class to tick their favourite food (in colourful pictures)..and say it " I love chicken " or "I like roti canai ". suddenly a prefect came knocking at the door and said :
       "Teacher, budak2 semua kena turun bawah minum milo ."

       Amboi dengar saja perkataan milo semua macam kena electric shock. terlompat dari kerusi and ran to  the door..
       "Sapa tak beratur in one straight line,tak boleh turun minum milo, duduk sorang dalam kelas " I said.
       Suddenly semua jadi so prim and proper..beratur elok ja..tau takut ..
       And down they went. I looked down and saw  the other teachers semua dah ada..amboi penangan milo..
       Accompanied budak2 turun tangga, kalau cikgu tak ada sama mesti ada yang pecah kepala, berebut nak turun..
       "Elok2.. sapa tolak kawan , dia minum last sekali.."

      They lined up like very good children. Holding the paper cup filled with milo and sat nicely under the big shady trees around the compound.


             
       Tengok depa lined up..dengan sabar tunggu giliran dapat secawan milo..Teringat masa kecik2 dulu lori milo ni tiap tahun pi sekolah.and bila nampak saja lori hijau ni masuk kawasan sekolah semua budak sorak..MILO mai , MILO mai.! !
       Walaupun dah 70 tahun lebih sejak minuman MILO mula di cipta di Australia , sampai sekarang minuman ini tetap menjadi kesukaan semua orang.especially kids.


           Ish at 12 noon, semua orang panas, kena segelas milo...adoi..sejuknya..sedapnya. See how these girls minum..savouring every drop..kesian kanak2.Tak tau pasai apa milo tu rasa sedap sangat..mungkin dibancuh dengan nisbah yang betul airnya, milonya, susunya...
        

              Takkan budak saja kut.Cikgu pun teringin juga...sambil teman budak2 yang minum kami pun enjoyed a glass each.
              A boy came to us and said " teacher nak lagi "
              "Pi minta kat pak cik tu " .Budak badan besaq, memang tak cukup segelas kecik.sekali teguk saja dah habis..
             The man said. " cikgu bawa mai 2 teko, nanti saya bagi  satu untuk cikgu laki2 satu untuk cikgu pompuan "...

            Last sekali cikgu juga yang minum lebih...ha ha ha.




24 comments:

  1. Memang sedap milo ni cikgu... Makchaq masa kecik2 dulu lepas minum cawan dia simpan pasai ada bau wangi kat cawan tu.. Sari dok cium...

    Cuti sekolah ni makchaq cadang nak pi rumah pakchaq kat Jitra, kalau pi sana pakchaq selalu bawak pi makan ikan keli pokok sawa, tapi bila tanya orang perlih depa tak tau pulak tempat tu.. Cikgu pernah dengaq dak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dok pi selalu restorsn pokok sawa tu.kalau nk pi kena sebelum1230 tghari, kalau tidak lauk habis.org memang ramai.rstoran kampung saja.ikan keli memang depa punya speciality..
      ikan keli di goreng garing.lauk semua lauk kampung.anak2 muda tk brapa suka.tpi kita memang best makan situ.ada sayur daun geti, gulai lemak nangka, kerabu, sayur ayaq betik dgn bayam dn rebung.ikan bakar pun ada..
      try la makchag..msti you suka..

      Delete
  2. Bukan kata budak sekolah, saya pun suka.. lepas larian je.. terus terjah lori milo hihi.

    Cemana nak suruh lori milo datang tempat kita eh?
    Nak contact sapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau la pulak dekdaa, yang tau tiap2 tahun lori tu pi semua sekolah.and budak2 punya la suka.psychologynya budak2 akan balik rumah perap mak beli milo banyak2.biar selalu penuh tin...umpan segelas saja..in return depa untung.Pndai otak depa kan? .tapi berkat juga compared to other drinks, hanya milo yng masuk kampung bagi minum budak2..Minuman lain...? hampeh..

      Delete
  3. Salam Kak.. teringat 30 - 35 tahun dulu bila van Milo mai ke sekolah dolu2.. One thing pelik, milo yang van milo bawa rasa x sama macam kita bancuh kat rumah. special mix kot, mmg sedap!

    ReplyDelete
  4. Hi MamaTim, you are absolutely correct, kita bancuh tk sama dgn depa punya..maybe they add extra chocolate maybe..sedapnya lain...minum 3 gelas pun nak lagi ...tpi that milo paper glass is so small, like half or our ordinary cup saja..( mempertahankan bahawa tak minum banyak la tu he he)..

    ReplyDelete
  5. hahaha cikgu minum lebih, tak aci betoi!

    kalau kat Peghelih/Utara cakap milo mai! milo mai! kalau kat Johor cakap milo datang! milo datang! dok berebut2 sampai ada yang jatuh terlentang!

    dulu2 masa kecik, payah nak dpt minum milo, van hijau tu mai sekolah pun bukannya selalu, kalau ada hari sukan, baru lah jumpa, tu yg rasa heaven sangat, kan?

    waaa...kali ni handbag lain, gelang pun lain, kalu Harnidah nampak ni sure nangis heheh...

    Harnidah, akak guwau jer ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha come on my sweetie. mata nmpak saja na.tapi hdbag sama la.cuma gelang lain..dulu2 masa muda2 tiap hari dok tukar beg colour2.all the basic colours la.match dgn kasut. ,malam siap tukar isi beg.standby utk pi sekolah esok,tpi sejak dah jadi tok ni, seminggu sekali tukar, tu pun yg colour dah tak sekerap dulu .more to earth colour now....

      Delete
    2. hahahaha...mau nangeh tengok handbag cikgu...

      tapi tak pa...sebab ada milo..kita cool dulu...

      Kak Q..no problemos... ;)

      Delete
    3. he he..chek Harnida ni ada humour rupanya lately..selalu buat kita gelak kan Queenie? dulu agak serious. dlm posting dia pun now dah relax n santai...hai jgn2 nak berisi apa?...jgn lupa share dgn chek berita baik tu tau..

      Delete
  6. I thought free Milo was something of the past; as Mama Tim mentioned.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al-Manar ,Milo is still carrying on the trend of giving free drinks to students until now.but not to the same schools evry year I guess..

      Delete
  7. Amboiii cikgu pun happy dapat minum milo.... teringat zaman sekolah dulu happy betul kalau tgk lori milo masuk kawasan sekolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dear, betul. Semua org suka kalau lori milo pi sekolah..sedapnya tak boleh nak cakap..budak suka cikgu pun seronok.

      Delete
  8. Salam kenal. Still remembered during the old days, free milo the best drink ever

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, yes, apatah lagi kalau dia mai masa tengahari, dah dekat last2 period pulak tu,semua orang tengah dahaga, budak dah letih mendengar cikgu mengajar, letih menulis, cikgu pulak dah letih bercakap..tiba2 lori milo masuk..adoi.memang penyelamat betui..legaaaaa...

      Delete
  9. alahai kenangan
    saya suka sgt milo van ni..siap beratur dua kali sbb nak minum lebih
    tp sebab saya kurus..cikgu tak marah.mgkin dia igt saya x cukup zat
    pdhal kat rumah ratah milo dlm tin.

    anak saya kata skolah dia x de van milo
    bagi susu dlm kotak je

    ReplyDelete
    Replies
    1. irfa, maybe lori milo tu pi kat sekolah luar bandar saja kut...
      oh yes I've seen anak2 dok makan milo straight from the tin..sat ja habis..lpas tu habis bertabur.bkan senang bila milo dah jatuh kelantaii.jenuh mengelap..melekat pulak tu..

      Delete
  10. Dulu masa muda2 kak Zai suka milo tapi bila umur dah bertambah tak berapa suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Zaitun, saya minum juga selang2 kat sekolah.milo o ja..as breakfast with nasi and sayur bagi energy for the day..

      Delete
  11. Kenangan mengusik jiwa ni. Teringat jugak zaman dok sekolah dulu2...sekolah luaq bandaq SKCJ sekolah tengah bendang dari jauh lagi dah nampak van hijau tu kalau depa mai.

    ReplyDelete
  12. Hi Aina, so you went to SKCJ dulu.well sek tu dah melangkah jauh lebih kedepan sekarang.walaupn sek kampung tpi its getting better and better.UPSR results wise dah bagus.

    ReplyDelete
  13. Hi teacher gorgeous
    haha.. bring down memory lane your entry this.. dulu waktu we all kecik2, Milo sejuk lah paling sedap dalam dunia! hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi flawless, memang down memory lane sungguh,sedap kan milo.tapi yang depa bancuh la.kita bancuh is not as nice..dnt knw why..

      Delete