Wednesday, 29 August 2012

My mak visitting a relative.




          Mak came early to my house this morning.
          "Jum bawa pi Abi sat "
          "Nak buat apa ? " I asked.
          "Nak bagi zakat sat."
          I know a family she used to give zakat every year. It was the daughter of her late uncle. Kira2 cousin dia la. Orang susah juga.becos her husband dah jadi OKU. She herself is not capable to do hard work.Ada sakit macam2.
         After sending chocolates to Suhail at the hostel (chocolates from Langkawi) , we headed to Abi. about 7 kilometers from my house.


                 Yes I saw the hard life they have. They have two children .one still in secondary school.The elder in his early twenties.Doing odd jobs to keep going.           



                    The house they live in. The husband kept stumbling when he walked. He told us they are getting RM 130 monthly from the Welfare Department and the wife has been going to the department many times in vain minta tambah sikit duit bulanan.
             .I looked around.I felt a lump in my throat. My mak gave some cash, a few hundreds maybe around RM 300. The lady looked pleased. I saw sacks of rice and sugar in one corner.Maybe somebody gave them during Ramadhan. In Malaysia people are more thoughtful during the fasting month.


                  The scenery outside their house is awesome..the paddy fields, the hills...sejuk damai...

           The whole family looked happy.I gave the lady 2 helai kain suit for her and her girl .Boleh la buat baju raya walaupun dah terlambat.

           I walked to my car dengan perasaan bercampur baur. Many people are so unfortunate out there. But I still masih lagi merasa kekurangan itu ini. Malunya pada diri sendiri.Terima kasih Allah di atas segala nikmat dan rahmatmu..

          The sky looked dark.A gush of wind blew my scarf , covering my face. Looked like it was going to rain heavily soon.

          The lady sent us to the door .Her face as cloudy as the sky.And I saw tears in her eyes.....


Tuesday, 28 August 2012

Raya part 3 in Langkawi..









             My sweethearts.The four of them lined up .From 81 to 94...How fast they have grown..Sometimes macam tak percaya di anugerahkan these wonderful people as my children.Thank you Allah.

            Best photo of the day..A great mother she is, a good wife and now a great cook.


                                                        Happy
                



               Lepas mandi and main air laut, we went for breakfast, Sara enjoyed the meehoon. We had nasi lemak there.Not so good. perut lapar.Hentam saja la labu..

                                                           pengantin baru

                       At Kota Mahsuri. A traditonal band at the entrance.Sayang sekali ada penyanyi tpi tak menyanyi .Somebody played the accordian, one with keyboard but looked like he was trying the same chord all over again..the singers ( two girls ) spent their time chatting.People were waiting to hear some songs.they kept on talking like there was no tmorrow..Rugi..

              
                                                     Makam Mahsuri..

                Faten looked stunning dalam muzium mini.Looks like pemandangan di sebuah balai penghadapan..Sultan di pentas di samping permaisuri di hadapan pembesar2 negeri.


              Para tempat menyimpan pnggan mangkuk dalam rumah Mahsuri.Told Faten and Suhail macam ni la kehidupan orang dulu ( my life too ).Papan di renggangkan supaya air basuh pinggan boleh kering.

                               The potrait in the so called Mahsuri's house.


       Baik baik ! Raihan was trying her best to get down the ladder berkayu bulat tu.Licin..Khazimi tak sedaq mana dok ambik gambaq benda lain.

                  Faten and Suhail posing at the kitchen of Mahsuri's house.

                                                
     Sekitar kawasan.On the left there is a stall selling drinks, laksa Kedah, mangoes, and local kueh.My son Khazimi said, kalau la banyak duit , he wants to buy a place ( a small village ) where my house would be in the centre and their houses around it.So masa meal time senang ja, everyone will flock at the house in the centre..mak dah siap masak..he he .sound menarik juga..So I asked back,"so hangpa ni semua nak kerja apa? kerja kampung? tanam padi atau noreh getah.?" masa tu he laughed..seronok jugak mimpi2 yang indah yang tak mungkin terjadi..


             Privacy sungguh, hardly any people there , just like Langkawi's other beaches...deserted, good for honeymoon...

                                  
                                                Suhail tengok apa entah

                                            Me , searching for my camera

                                                    Pantai Kok so beautiful

                                               Kay menikmati keindahan alam


                                            Relaxnya dia.

          The sun shining hot.we did not feel it. The sea breeze bawa angin sejuk..enjoyed every moment there at the beach.kalau la pantai ni ada kat Perlis..


       I like the last agenda very much .You know what. And tak payah la cerita panjang2 ..cerita sama jugak..he he.

       Anak2 went back to KL the next morning. I thought of treating them with roti canai or nasi kandar, but they wanted to push off immediately after subuh, so tengok di dapor ada pisang saja sesikat, so jadilah goreng pisang. Habis se pinggan....



     Masa I am writing this blog, Famila and Khazimi and family dah safely back  in KL , Faten is back with her practical, and Suhail is back in campus. Selamat....



Monday, 20 August 2012

raya 2012 part 1.


        Raya is here. Tahun ni giliran anak2 yang dah kawin beraya di rumah mertua. So ada sunyila sikit.And ada malas la sikit nak masak macam2. Tapi kena masak jugala . Nanti tetamu mai nak jamu apa pulak kan. Malam raya slept as early as 930pm.Faten heran, aik? tak masak apa ke? esk raya ni?

       I make dont know saja.kita ni jadi mak kita tau la.. that night I got up at 3am ! masak nasi tomato, ayam masak merah and laksa sekali..tu dia.express sungguh.Ulam2 tinggal biar Faten yang potong2.Exactly at 530.semua beres.Mandi. off to subuh prayers.

       Tak sabar nak sembahyang raya at 830am. Uztaz Rahim imam jemputan . Ada tazkirah sikit sebelum sembahyang.Sedih tuhan yang tahu.My ayaq mata jatuh tup tap tup tap atas telekung.Teringat yang dah meninggal. Uztaz Rahim dulu a religious teacher.He was such a good presenter..A few others around me were crying..sup sap sup sap..

      "Sepanjang bulan puasa semua roh di rehatkan dari siksa kubur, sebaik saja takbir raya dilaungkan maka bermula la kembali siksa kubur ke atas mereka.." kata Uztaz Rahim.
      
       "Ramadhan ialah bulan latihan untuk kita teruskan amalan2 kita di bulan2 seterusnya. Lepas sembahyang nanti kita buat tahlil sekejap untuk mengingati jiran2 kita yang dah meninggal, moga Allah mengasihani mereka dan merahmati roh2 mereka." kata Uztaz lagi.
       The lady sitting next to me started to cry. And so was my neighbour sitting in front of me ,who just lost her husband a few months ago..
       I thought of my ayah..No tissue to wipe off those fast running tears, so, I tundukkan muka and let it flow..


                              Mata masih merah..Di pagi raya dengan baju lama..

                    My youngest, Suhail yang pertama menghulur tangan...mak control senyum..


                 My sis and family tetamu pertama mai makan nasi tomato and laksa..

                             An hour later Sheila and her  family came.

                                    Suhail and his good friend Kevin..

                                     Next my brother Mazri and family..

               We went to my aunty's house after that.Tapi sempat makan sepinggan mee sup, my mak called ada tetamu menanti di rumah..Adik beradik, anak2 saudara ..


                         Makan na laksa cik Nah hingga menjilat jari...he he.

                                            Manis nya senyuman dia...

         Orang lain di meja makan, mak tok jaga cucu tidur sambil makan biskut raya..

              Second day pagi raya..tunggu orang lain siap to go to my brother's open house.


              tak tau pasai apa gambag ni tak boleh di terbalikkan.dalam Fb boleh pulak,, One lesson for me..black is not my colour..tak berseri langsung. I will stick to my ever lovely blue and green lain kali..

                I like pondok macam ni ..bestnya kalau ada di rumah.tapi nak letak dimana..

                                        My girl Faten looked radiant in her red blouse


                                          My sis amboi amboi amboi...

                             Helping to cut the cakes, pisang, nasi himpit, ketupat...


               Masuk kari daging dalam tray..(the gather from the empire cut dress made me look like a 6 month pregnant lady..)


                                  My sis Mazila.Rajin na ...lovely tudung.           


                   With my brother Mazri, the host.  Baru pukul 11am..no guest yet . 


                        Ila kept on going to the loo..upset stomach.

                 Guests started coming..Ish forget to snap gambar makanan.
                 Menu : beriani daging and lauk pauk.
                            satay ayam/ daging
                            soto ayam
                            nasi putih dengan gulai nangka, ikan , sambal belacan dan ulam2.
                            ketupat dan rendang
                            pelbagai cakes and cookies
                            icecream
                            fruits

                My brother and wife ..dok sembang pandai and usik orang..forever he maintain kurus..plays lots of badminton (every day , rain or shine ).

             Balik rumah Zaizah and her family from Shah Alam mai.Sembang la sampai pukul 415 pm..

               Bye for now. Lots more photos coming tomorrow in Raya part 2.


.

Thursday, 16 August 2012

A day before Eid..



         Macam tak percaya raya is around the corner, in fact dah di depan mata. But this year hati ada kurang happy sikit . My children in KL wont be here during the first and scd day of raya.This year giliran mereka beraya bersama mertua..its ok.pujuk hati.They are married , cant expect them to be like before where they will all be here sharing nice food, pasang lampu lip lap..he he.or pasang pelita di keliling rumah..a few minutes dah padam bila angin kuat...

        Tomorrow morning a day before Eid, the market is my agenda utama. Beli la apa yang patut siap bahan untuk sampai raya keempat selalunya..so I will arrange the menu ikut hati sendiri.Sampai raya keempat masih masak lagi..( kalau tak masak apa anak2 nak makan..)

       Usually I would be cooking my nasi tomato and ayam masak merah for first day of raya. But This year ubah selera sikit, tahun ni nak masak beriani pulak...


                                                           Beriani daging

                             My children's favourite..nasi tomato and ayam masak merah.


             Pasti ada on first day of raya..nasi himpit and kuah kacang. At 2pm after zohor a day before I dah rebus nasi ...This year dah ubah .it will be on second or third day sebab anak2 will only be back then.


                                Laksa Perlis, selalunya hari raya ketiga akan masak benda ni.This year belum pasti hari apa .tunggu tengok .But bahan2 nak buat ni mesti beli punya standby..bukan susah pun nak buat ni..


                   Asam pedas pari, this will be served the day they are pushing off back to KL.kira kira for lunch la. but if they are moving in the morning, then nasi goreng would be fine ..



              Ni makanan wajib ada.On the eve of raya pun dah siap masak. Ketupat daun palas. Tomorrow morning will buy this daun palas di market.



              Normally this signature dish will on the second day of raya. But this year since my brother is having quite a grand open house on day two, so I guess this will be pushed on to ..lets see when..!


                          Sambal goreng Jawa, tidious but very nice. I could eat a big bowl of this, lupa nasi tomato, lupa benda lain.Preparation wise..adoi,lama gila. semua bahan kena hiris harus, lengkuas, cili hidup, bawang,halia..etc.Then sayur inlclude,petai, kacang panjang, tokua, hati , tempe(Optional ) suun, fuchuk,udang dan lain2. rumit. tapi bila masak makan tak ingat..


                 Of course to go with ketupat will be this, rendang. Rendang pun petang sebelum raya dah siap masak.

               So a day before Eid, I would be in the corner of my kitchen..masak masak and masak..
In fact I would take all the ingredients and letak keliling.so I tak payah get up often.maklum duduk lama sakit belakang lenguh kaki semua ada ..All the food I show above are all the common ones you will likely see di rumah I during raya..cuma tak ikut dulu kemudian nya..
 
             Tadarus at the surau dah stop.Alhamdullillah dah capai target khatam dua kali tahun ni..Siap dapat hadiah kain sembahyang for all yang ikut tadarus, hadiah dari badan kebajikan surau.TQ ....

               Its almost one now. Better finished my atur2 balang kueh.Alhamdullillah this year semua kueh buat sendiri except kueh kapit ( Ya la dah pencen tak kan nak beli lagi..masa ada, buat la.save lagi.dapat banyak  kueh dengan belanja sikit ja.) .Famila just kirim lagi 5 jenis just now.So penuh la dah bersusun..Tq kakak.



                       My kueh for this raya.simple2 saja..padan la dengan orang pencen..

                To all viewers , dan juga rakan yang selalu singgah di blog ni, SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATHIN..see you again after raya with lots of photos ha ha..