Saturday, 31 August 2013

Raya at school...


    Sorry lambat la sikit post pasai raya di sekolah.sebab minggu ni minggu sibuk saya...he he.
When school reopened after raya, sekolah pulak buat majlis raya..semua pupils kena pakai baju raya..
   Meriahnya..kueh banyak . budak2 kecik ni kalau cikgu dia ada jaga.duduk elok saja...nobody rushed nak ambik kueh.maybe depa pun jemu biscuit raya..


               Tengok..tak payah serve in bigger plates..lambat.still in their containers from home..Look at the baju raya..macam2 color..Ni just some of them..tak sempat nak snap.busy..he he
.

                Dont know what I was looking at..dalam mulut penoh makanan..Masa ni I was so hungry..letih.perut bunyi macam2..kruk krap kruk krap...
                Makanan lain other than biscuits pun banyak..budak2 ramai tak nak kueh so the canteen had to prepare nasi lemak for them..free.sekolah tanggung semua..sponsored by teachers.



                 With the girls (standard one ) look at them...ish. pakai peplum lagi..and other classes pun macam2 fashion
                Look at their teacher pulak..baju lama ..actually I was sorting my dresses, jumpa baju ni.   Made in 2004..elok lagi...bila try on, fit elok pulak..maklum lepas fasting month..turun la a few kilos.


 
   
   Dengan 'adik2' di sekolah or anak2 ! They are so young.....semua2 baik2. and friendly. The young men teachers (20 + of age) even call me mak tok..becos I dah ada cucu..ha ha.syok jugak kan..?  Time passed so fast..rasa macam baru yesterday habis belajar...
    Anyway it feels good..to be here still..strong and healthy..Alhamdullillah.





Tuesday, 27 August 2013

Silap tengok jam ...


    Sometimes our eyes cheat us..? no la.actually I was up early and got ready early for school. Tengok jam tapi nampak macam dah time to go .Suddenly bila sampai sekolah nobody was in sight. Sunyi.Gelap.Even the guards were not around.masih dalam pos jaga. Tiduq lagi ke?



     I stayed in the car .Then took a look at my watch...astaga..baru pukul 645am...ish ish no wonder tak dak orang and lampu masih terpasang sana sini.

    Masa tu baru rasa takut. I turned on the radio kuat2.and sang out loud too.I memang penakut tahap gaban.


      Rasa macam lama duduk dalam kreta...Suddenly a knock on the window. Terkejut macam nak putus jantung.
    Pak chik guard rupanya. I turun cermin sikit ja.  Kena be careful la.There was no one around.Guard tu kan lelaki....takut juga.
    " Awai teacher? kelam lagi ni! "
    "ya ya, saja mai awai sikit." (tipu, walhal silap tengok tengok jam).

    Almost at 710 baru ada sorang budak dengan his father masuk kawasan sekolah. I know kalau hari sekolah ganti on Saturday pulak tu mesti ramai lambat and ramai pulak absent. Tambah2 lagi program hari ni ialah khemah solat..some parents are not keen enough if its about religious activities ni.
     I dah mula berani sikit. Got out of the car. The father came to me.
     " cikgu, hari ni sekolah kan? awat tak dak orang pun ? " he looked around.
     "Ni orang !" I said pointing to myself. .
     He smiled and got back on his motorcycle. " cikgu buat lawak pulak "...rode away.

             At 830am the facilitators..( uztaz2 muda dari mahaad tahfiz berdekatan sekolah) sampai. They took charge of the program. All went well..Then followed by quiz etc etc...
           At 1.00  semua selesai. Ended with nasyid, selawat and penyampaian cenderahati dari pihak sekolah.Nampak budak2 suka, walaupun attendance poor.. 



                           Habis cerita, cikgu2 berposing depan sekolah...perut kenyang.Kerja selesai.One more activity done...Alhamdullillah...



Wednesday, 21 August 2013

cikgu besaq bersara....



      Recently sekolah buat majlis untuk persaraan my headmaster.Soft spoken man, living in the same neighbourhood . Dekat rumah I.
      Boleh tahan grand juga. Cikgu2 buat persediaan bnyak hari jugak for the ceremony. The school hall was decorated macam getting ready for a wedding reception.Siap dengan pelamin lagi. Macam pengantin baru pulak.
    
             
                              Guru besar di arak siap dengan bunga telur and sirih junjung.Far back ada kumpulan kompang...kepak kepak kebum kebum, kepak kepak kebum kebum...Budak2 lelaki palu kompang..


          After a long speech, it was time to leave..the pupils lined up to wave him goodbye.I remember his words..'jadi cikgu ni kerjanya mengajar, maka mengajarlah dengan jujur dan bertanggungjawab. Kalau kita jujur ajar anak orang maka anak kita pun akan di ajar begitu oleh gurunya"
         Itu la juga kata2 yang saya pegang .Pernah saya dengar daripada seorang cikgu veteran kata macam ni lama dulu.

           The car to take him home siap diikat dengan kain net dari bonnet ke boot..When asked what is  his plans after his retirement, he said," banyak masa boleh jaga mak (tak sihat) , exercise and boleh kerap ke masjid. "

           Color theme for the day was green so almost every teacher wore green.I was no exception, siap dengan matching green crystal bracelet and ring lagi...he he.


                     Posing depan hall with a friend. Senyum tetap kena senyum... pengubat duka lara..
 
    Selamat bersara cikgu.. .. retire pun tetap akan di panggil cikgu kan kan?




Saturday, 10 August 2013

Raya dan prcubaan pakai wrna I once disliked...


                   Raya dah lepas 3 hari...dah makan macam2 favourite food .And have cooked all my children favourites too.
                   This year ada cucu baru delivered four months ago..very chubby.pipi tembam. and unlike me she is very fair. When I dukong dia nampak memang contrast...sorang gelap sorang cerah...he he.
Sekali pandang macam anak orang Eskimo  pulak.



          All my life I have always love blue.many people said it suits my quite dark complexion. But this year I dah go against it. ..
          My son bought me this selendang I am wearing..and guess what..color dia merah gilaaaaa.
I never go near red, becos it makes me look even darker. Tapi dah anak bagi pakai la..ish ish merah menyala, macam tak sesuai umur pun ada.Orang muda lebih sesuai kut.Tapi suddenly I love it....ha ha.


                                Me with my sister and mak on pagi raya day...di meja batu bawah rumpun bambu..outside my bedroom.


       
           Another experiment, purple. I never wear purple for one reason. Long ago I tried to wear this color, but someone said, jangan pakai sebab nampak baju saja berjalan, while I was hidden in it..sob sob.

          Somehow I dah lawan semua tu, and today I am wearing purple, the color I used to dread wearing..and memang nampak tak berseri langsung  . Kalau tak try we never know kan kan?.

           My niece said I look ok in it. but I always trust the mirror..it always tells the truth..and I am satisfied with my experiment, I can wear red selendang but not a red dress..and I look gloomy in purple..lepas ni simpan saja la dalam almari tua yang keeps so many dresses yang tiba2 tak cantik dipandang.

          Moral of the story...I will go back to blue..he he.

          Selamat hari raya kawan2...jum makan ketupat and rendang ayam..panas2 lagi.




Thursday, 1 August 2013

selesai khatam pringkat sekolah..



          Pagi tadi at 830 am, ada majlis khatam alquran , teachers and pupils at school level. Murid2 yang involved wear baju kurung for the girls and baju Melayu for the boys. Teachers sat with the pupils bersila on the stage. Khatam ramai2.rasa bestnya dapat khatam dengan budak2.


                                  Of course la walau baju lama but its blue..my favourite.

          Bila part akhir everyone berselawat.budak2 semangat sekuat hati..Then all pupils dapat duit raya. Can see them smiling ear to ear, walaupun tak banyak tapi budak mana tak suka dapat duit kan? kita pun suka.




        .last sekali semua bersalam salam dengan teachers, minta maaf salah silap. Teachers pun bersalam sama sendiri.moga salah silap working under the same roof di maafkan.


        Although our pupils sikit ja..tapi meriah..The small hall was well decorated..sapa lagi cikgu2 sendiri la buat..tarik dawai sana, nailed here and there..at last sweet nampak hall tu..

       Before masuk kereta ada teachers jual kueh raya..beli lagi...

     selamat hari raya kawan2 di blog dan yang still silently following this blog. May this Aidil Fitri bring us much blessing from Allah.Amin.



                                         Happy raya... smile with me ..its a remedy.