Posts

Showing posts from August, 2013

Raya at school...

Image
Sorry lambat la sikit post pasai raya di sekolah.sebab minggu ni minggu sibuk saya...he he.
When school reopened after raya, sekolah pulak buat majlis raya..semua pupils kena pakai baju raya..
   Meriahnya..kueh banyak . budak2 kecik ni kalau cikgu dia ada jaga.duduk elok saja...nobody rushed nak ambik kueh.maybe depa pun jemu biscuit raya..


               Tengok..tak payah serve in bigger plates..lambat.still in their containers from home..Look at the baju raya..macam2 color..Ni just some of them..tak sempat nak snap.busy..he he
.

                Dont know what I was looking at..dalam mulut penoh makanan..Masa ni I was so hungry..letih.perut bunyi macam2..kruk krap kruk krap...
                Makanan lain other than biscuits pun banyak..budak2 ramai tak nak kueh so the canteen had to prepare nasi lemak for them..free.sekolah tanggung semua..sponsored by teachers.



                 With the girls (standard one ) look at them...ish. pakai peplum lagi..and other classes pun macam2 …

Silap tengok jam ...

Image
Sometimes our eyes cheat us..? no la.actually I was up early and got ready early for school. Tengok jam tapi nampak macam dah time to go .Suddenly bila sampai sekolah nobody was in sight. Sunyi.Gelap.Even the guards were not around.masih dalam pos jaga. Tiduq lagi ke?



     I stayed in the car .Then took a look at my watch...astaga..baru pukul 645am...ish ish no wonder tak dak orang and lampu masih terpasang sana sini.

    Masa tu baru rasa takut. I turned on the radio kuat2.and sang out loud too.I memang penakut tahap gaban.


      Rasa macam lama duduk dalam kreta...Suddenly a knock on the window. Terkejut macam nak putus jantung.
    Pak chik guard rupanya. I turun cermin sikit ja.  Kena be careful la.There was no one around.Guard tu kan lelaki....takut juga.
    " Awai teacher? kelam lagi ni! "
    "ya ya, saja mai awai sikit." (tipu, walhal silap tengok tengok jam).

    Almost at 710 baru ada sorang budak dengan his father masuk kawasan sekolah. I know kala…

cikgu besaq bersara....

Image
Recently sekolah buat majlis untuk persaraan my headmaster.Soft spoken man, living in the same neighbourhood . Dekat rumah I.
      Boleh tahan grand juga. Cikgu2 buat persediaan bnyak hari jugak for the ceremony. The school hall was decorated macam getting ready for a wedding reception.Siap dengan pelamin lagi. Macam pengantin baru pulak.


                              Guru besar di arak siap dengan bunga telur and sirih junjung.Far back ada kumpulan kompang...kepak kepak kebum kebum, kepak kepak kebum kebum...Budak2 lelaki palu kompang..


          After a long speech, it was time to leave..the pupils lined up to wave him goodbye.I remember his words..'jadi cikgu ni kerjanya mengajar, maka mengajarlah dengan jujur dan bertanggungjawab. Kalau kita jujur ajar anak orang maka anak kita pun akan di ajar begitu oleh gurunya"
         Itu la juga kata2 yang saya pegang .Pernah saya dengar daripada seorang cikgu veteran kata macam ni lama dulu.

           The car to take him …

Raya dan prcubaan pakai wrna I once disliked...

Image
Raya dah lepas 3 hari...dah makan macam2 favourite food .And have cooked all my children favourites too.
                   This year ada cucu baru delivered four months ago..very chubby.pipi tembam. and unlike me she is very fair. When I dukong dia nampak memang contrast...sorang gelap sorang cerah...he he.
Sekali pandang macam anak orang Eskimo  pulak.



          All my life I have always love blue.many people said it suits my quite dark complexion. But this year I dah go against it. ..
          My son bought me this selendang I am wearing..and guess what..color dia merah gilaaaaa.
I never go near red, becos it makes me look even darker. Tapi dah anak bagi pakai la..ish ish merah menyala, macam tak sesuai umur pun ada.Orang muda lebih sesuai kut.Tapi suddenly I love it....ha ha.


                                Me with my sister and mak on pagi raya day...di meja batu bawah rumpun bambu..outside my bedroom.



           Another experiment, purple. I never wear purpl…

selesai khatam pringkat sekolah..

Image
Pagi tadi at 830 am, ada majlis khatam alquran , teachers and pupils at school level. Murid2 yang involved wear baju kurung for the girls and baju Melayu for the boys. Teachers sat with the pupils bersila on the stage. Khatam ramai2.rasa bestnya dapat khatam dengan budak2.


                                  Of course la walau baju lama but its blue..my favourite.

          Bila part akhir everyone berselawat.budak2 semangat sekuat hati..Then all pupils dapat duit raya. Can see them smiling ear to ear, walaupun tak banyak tapi budak mana tak suka dapat duit kan? kita pun suka.




        .last sekali semua bersalam salam dengan teachers, minta maaf salah silap. Teachers pun bersalam sama sendiri.moga salah silap working under the same roof di maafkan.


        Although our pupils sikit ja..tapi meriah..The small hall was well decorated..sapa lagi cikgu2 sendiri la buat..tarik dawai sana, nailed here and there..at last sweet nampak hall tu..

       Before masuk kereta ada teachers…