Wednesday, 27 November 2013

I sing this song for you..."Sepanjang Jalan Kenangan "



    Its been a long time I thought of singing a song untuk kawan2 yang singgah di blog ni.hasrat tercapai last few days. Masa tu rumah gelap pekat. Power failure.
    My son was sittng nearby, so dalam gelap tu di terangi cahaya lilin I sang a song.My favourite song yang I used to sing masa dulu2. Kira ni lagu wajib la..ha ha.
    Untuk Uncle AL yang pernah minta nak dengar suara, Angie and Queenie and Uncle Lee also among them..ini la lagu untuk mu..
    Untuk semua kawan2 bloggers..kalau tak sedap jangan marah..memang dah lain dari suara masa muda2 he he..If you hear some whispers before the song please ignore..ha ha .


CLICK HERE TO LISTEN :)


     TQ for listening .....  

Friday, 15 November 2013

PRIZE GIVING DAY...


      On Wednesday, we had this Prize Giving Day for the pupils. Saya in charge persembahan murid. So masa free bawa la budak2 to the hall, practised itu ini with two other teachers.

     Rasa cepatnya masa berlalu.Time really flies kan?  pejam celik pejam celik dah habis another year.bertambah la lagi umur...he he.

           Girls from standard 3 and 6. Menari tarian indang...Baju? ambik ja baju melayu abang masing2. selendang kain batik . Di ikat sekuntum bunga di bahu.Done. Sekolah kampung mana boleh suruh beli macam2...kesian depa.



          Suddenly I thought of "Bila Larut Malam " by Saloma. Mula2 ambik girls saja to dance and sing.Then we spotted this young talent.The boy in front who suddenly got up and twist. Apa lagi, let him lead the twist. The above photo was masa introduction of the song.Music tak masuk lagi masa ni...


                Tudia dah start dah. See how he did the twist..like a pro. Baru darjah satu. Everyone clapped.His mother was there too in the hall to see him perform.

                "Aku yang dulu bukan la yang sekarang..." A song made popular by Tegar, a boy from Indonesia.
                The girl ( a nine year old girl) who sang this on stage was a very sporting one..semua dia nak masuk..and she did it well, siap ajak ibu bapa ikut nyanyi sekali ! ..


                                             A flower for a beautiful song..

      This girl will one day become a great singer...she has a lovely voice. When she sang semua orang diam..tarik suara macam recording artist. Training her was easy, only a few flaws here and there, pitching and tempo lari sikit.After a few tries she was ok...


            Followed by prize giving, by an officer from the education department. Budak2 senyum from ear to ear..


              Ambik gambar with them all, penerima hadiah and also those who performed on stage..letih.....adusssss.

             Apa pun kena senyum..letih tolak tepi.
      mesti letih because I slept around 2am finishing the embroidery..notice the hem line of my baju kurung. Suruh tailor lambat sangat, so I buat sendiri baju kurung tu ...

            last function of the year selesai..lega. Photo with friends after all the pupils went home..
jumpa lagi....

Friday, 8 November 2013

Baju hitam ?



             Berbaju hitam ? What is the significant of wearing black in general? Many people are against this color. they say wearing black can be overpowering.(which I dont believe).
            I think its flexible and quite versatile too. setuju dak kawan2 ?

            To older women black clothing will highlight dark lines around the chin and the eyes..I start to believe this when they give very good evidence. faces of elder ladies in black looking like they are 80 years old although they are only in their 50s. In other words black ages the face..

           Suddenly I start to love black in spite of all these opinions against it. I have my own reasons..peduli apa orang kata apa kan..dah kita suka ..

    
     Men wear suits and coats in black.They appear masculine. and smart. What about us ? pompuan ? I think we will look elegant? sexy ? sophisticated ? what is the best word to describe.Lets hear from the men's point of view. from Uncle Lee or Uncle AL...or Mr Zul ?

           I used to love blue alot. and still do until now.Its the color of the ocean..tengok rasa tenang...lega..sejuk. I think it brings out the color out of me..(sometimes I feel I look radiant in blue ..he he )

          Green ? how ? orang kata green can improve your vision. betul ke ? and you are encourage to look at something green the minute you open your eyes in the morning.  refreshing .Segar macam rumput yang menghijau...I banyak baju hijau...berpuluh helai sebenarnya..

       
                                                        Hi there ...

   As you aged, badan pun dah naik sikit..(or naik banyak dah ! ha ha ) I think black can make people appear thinner..he he.this is the best reason I think. But dont you think its also stylish and timeless?  (yang ni saya setuju sepenuhnya 100% )..

    But when I was a young girl I used to have black dresses. Those little black dresses which made me look like sekeping papan..kurus kering.(weighing 45-46 kilos masa di college ). Just imagine now after puluhan tahun dah tambah 12 kilo over the years...banyak tu. And I am getting scared..

                                    Pi sekolah petang pun pakai black?  cikgu ni dah terlebih.

   I read somewhere, kena couple black dengan bright colours baru tak nampak macam hantu berjalan..like a bright selendang or.sparkling jeweleries or metallic accessories...pulak..hmmm.

    Actually tak kisah langsung bersebab atau tidak...just to share with all my friends  I am beginning to love black.jubah, caftans, dresses...all black.just love it. tak kisah gloomy ke, gelap ke..apa..just love being the lady in black..haha.


    Latest photo. A few days ago,pergi wedding rumah kawan wearing black ! !..but I softened it up wearing white jeweleries and white handbag..team it with silver coloured selendang..simply comfortable..




Sunday, 3 November 2013

Terima kasih Mak Chaq..



       Kerana budi baik seorang dermawan, maka kanak2 ini happy sangat ..Sorang rakan blogger kita Mak Chaq berhajat nak sedekah kepada murid2 miskin sekolah saya. Selepas bersembang2 dengan dia maka saya pun membanci berapa orang yang betul2 susah .
      Dapat la 14 orang kemarin.Ada lagi sebenarnya, tapi kerana masa singkat tak sempat nak selidik sorang2.Saya panggil cleaner , dia orang situ. so she knows yang mana budak susah, yang mana sederhana.
     So aturlah jadual kelas supaya selepas rehat free, tak atur budak tak dak cikgu pulak.Ajak 2 orang kawan yang free bawa budak2 dalam 3 buah kereta, ke pekan Arau lebih kurang 6 KM from school.Mula2 nak ke Kangar tapi memandangkan keadaan disana lagi sibuk dengan nak kawal budak2 lagi..msti susah sikit kan?


              Nak trackbottom tapi tak tau nak cari size...tengok aja masing2.Cikgu tolong pilih, ukur baru tiap sorang pegang hak masing2..

 Then cari beg sekolah pulak..bukan main pandai pulak memilih..yang murah tak mau he he..
  On to way to the cars, mak chaq called, kalau nak jamu depa KFC pun boleh. Cakap saja KFC meloncat2 budak2 tu. Namun ada yang ternganga ja...tak faham



  Masuk dalam KFC.." teacher ,kita makan sini ke? "
                                 "Yes la kita makan di sini "
                                 "Yeah..." masing2 bersorak.
                                 " Berapa orang pernah makan KFC ? "
                           Only 3 put up their hands...The rest diam...
  Letak saja ayam di depan mata ...one boy asked. '
                                "teacher ni apa ? " tunjuk cole slaw and mashed potato..
I felt a lump in my throat...sebak..betul la they have never eaten this before..kesiannya..
        They ate in silence.
                              My friend tanya " sedap dak ? "
                              Everyone of them jerit " SEDAP ! ! "
           Orang kiri kanan toleh tengok..he he.
                                                      

                               Look at him...tudia mulut kecik nak masuk semua mana boleh...



         Lupa nak habaq kat mak chaq, cikgu2 pun hentam sama sorang seketul.halal na?

     Pagi ni tiba2 dapat pulak muka baru lagi 3 boys.Guru kelas bagi info.depa nak T-Shirt sekolah.
Ada with me lagi RM307.10sen. Niat nak bagi lagi 2 orang yang absent hari ni..and to ibu tunggal yang anaknya di sekolah saya 2 orang.One husband tinggal, the other one husband kurang upaya.

    Terima kasih banyak2 Mak Chaq. Mudah2an Allah lipatgandakan rezeki mu, panjangkan usia, supaya dapat terus bersedekah..Saya hanya letih mengagih2kan, tapi duitnya duit mak Chaq.Alhamdullillah.
    Oooops, TQ and salam from my GB, guru2 and kanak2 ni semua.

PS. Masa saya tengah tulis ni baki di tangan saya ada lagi RM 67.00.niat nak bagi kepada 2 beradik yang tak hadir hari tu.Ditinggal ayah yang berkahwin lain..emak jadi tukang basuh pinggan di restoran..
    TQ again makchaq.