Saturday, 20 September 2014

My childhood friend is here...!



             She was my childhood friend.berkawan sjak dulu sampai sekarang. She is now living in KL with her children. Been a long time since she last came, since we last met..
             Last week on Wednesday pi ambik dia kat airport Kepala Batas Alor Star . Then mulala sessi jejak kasih with her relatives. I took her to see her aunties, cousins, uncles and neighbours masa di sini dulu.
             I took her around Perlis.Negeri kecik , sat saja dah habis satu negeri..Mana nak bawa melawat?
            
            Makan laksa di Kuala Perlis, beli buah2 kampung on the way, Pdg Besar beli buah lagi, and blouses( which are not cheap any longer )..
            
This morning took her to Tasik Melati. No one was there until masa nak melangkah balik. Ada couple makan angin .They snapped our photo together.
          

                                                        Beautiful Tasik Melati.

         
                                                              Breathtaking...

                                                  Rasa nak ambik bunga tu...

                                                 Berlatar belakangkan kilang simen

                    Then we went to Timah Tasoh Resort. Lagi cantik. No one was around..sunyi.

                Bilik2 untuk di sewa sapa2 yang ingin bermalam...( takut! !) heard macam2 cerita.



                                        The place was  beautiful..Cant find good enough words to describe.


            And tonite she 'll be leaving to KL..flight 830 pm. balik umah tengok cucu2 yang ditinggalkan di sana.

Tuesday, 16 September 2014

payung jangan tinggal...



Dear readers and friends..

       Bila mengenjak ke usia lanjut ni, rupanya bawa payung sangat berguna..
Last 2 days I was in Cameron . Dengan hujan nya , dengan licinnya..maka payung di tangan sangat membantu..

      Orang kiri kanan tengok ja.Tapi semua akan faham, makcik sorang ni pakai payung to support herself in case there're  holes here and there. ..boleh juga membantu kalau tanah tak rata kan..If I am younger maybe I would use the umbrella for self defence..kalau ada org kacau.kan?

      Dalam bahasa mudah ni peringkat awal pakai tongkat la..he he...



                                   Hi sweethearts out there..Saya dengan payung ...tak lepas tu.

    I was thinking about UPSR actually. Pi mana pun suka duduk mcm ni now. bertongkat dagu.Perihal budak2 kena re-sit for the exam keep bothering me..Kesian budak2 and kesian cikgu2.
    Entah apa pula soalan yang nak keluar. My year 6 pupils are now in KL. Rombongan sekolah. Everything dh plan..takkan nak cancel pulak. When the break is over they have less than 10 days to continue struggling for those two papers. Science and English...Adoi.letihnya ..
   Apa pun kena senyum juga.sebab senyum itu pengubat hati...
  


Saturday, 6 September 2014

hanya pada MU...Allah.




            Orang kata lagi dekat nak peksa jangan mengajar lagi.biaq budak relax..betui ke?


                      This morning at school..while waiting for all to come. My pupils and I sat on the bench and talked like old friends..I shared their stories, little2 things..we got closer that way..

                lagi dekat nak melangkah ke dewan peksa lagi kerap saya jumpa budak2 dan pesan itu ini..Primary school pupils are not like university students..experience has taught me..lagi dekat tarikh peksa lagi kerap kena sembang.Petua itu petua ini..


              My last words ." dont disapoint me.."
              All of them answered together. "insyaAllah teacher "

      Hanya kepada MU kami berserah..rahmatmu mengatasi segala..rahmati kami ya Allah.berkati usaha ku dan kasihani kanak2 ini. bantu mereka utk berjaya. hanya KAMU mampu melakukannya. Amin.