Posts

Showing posts from 2012

2012 ..its over.

Image
Ish esok dah new year. Cepatnya masa berlalu, masa macam ada sayap pulak..Tengok balik tahun2 yang lepas..rasa macam nak ubah banyak perkara kalau boleh..tapi sayang sekali masa tu tak akan balik semula..malah makin jauh ...

            Kehidupan routine setiap hari continues..celik mata waktu pagi..dah siap di hujung jari apa nak buat..maklum dah tua dan dah mahir..

            Macam jadi cikgu la.without the record book pun I dah tau apa nak ajar my pupils month by month..maklum dah veteran..dok buat benda tu bertahun2 msti boleh ingat. Bulan january what topics to cover..semua ingat.and ingat juga what extra activities to include..what enrichment exercises to add in..so budak faham and tak boring di samping tak rugi masa walau pun sedikit.

          To my friends yang masih muda ,Remember kita dibayar gaji setiap minit..so jangan la buang masa bersembang di kantin atau main FB di sekolah..In fact bukan cikgu saja.kerja apa pun sama..


            Kalau nak makan angin …

PADAMU KU POHON...

Image
Hi friends out there, its been a long time since I last wrote a poem. It needs a perfectly golden time to feel the urge to write, when suddenly the idea comes flowing in
       ..alangkah baiknya kalau otak sentiasa di beri ilham untuk menulis..apa saja yang kita fikirkan..dalam bahasa yang tepat, indah dan mengasyikkan.
          I am not a poet but I love to be one, although I may not be as good as Usman Awang ,that Malaysian great poet..
         But I guess I do no harm to write , biar pun sajak ni is not up to your expectations. tak kisah.


            I was among many people.waiting for my son on registration day in UITM.
Suddenly I felt lonely..although there were people around..masa ni la fikiran melayang jauh..Hanya alam     sebagai teman..

          Bersempena tahun baru yang bakal tiba tak lama lagi..this is something for you my regular viewers to this blog. Blog yang tidak sepertinya..yang kurang serba serbi..

        Read this from the heart...

       Manusia b…

Hat Yai/ Songkhla..a short getaway..

Image
Hat Yai...They say its the small edition of Bangkok. A bustling city with a vibrant night life..
    Men especially Malaysians banyak ke sini. Banyak "benda" ada di sini ..he he .
              Hat Yai dah berubah banyak dari dulu..yang jelas orang makin ramai..A few years back bazaar tak banyak, now sampai tak larat nak pilih..

                Being the business centre its the largest metropolitan area in Southern Thailand. Busy memanjang.Orang tak yah cakap la..penuh sesak.Locals tambah pelancung..jadi macam ikan sardin.packed. Panas, peluh..

             Huge statues of Buddha are everywhere, so are other statues..Siam memang suka patung. Patung besar kecil, yang duduk, yang berdiri ,yang tidur..macam2 positon.



        Bukan jalan raya saja jam, nak melangkah di deretan kedai pun boleh jam dengan manusia. Ish ish.
        Rata2 I saw Hat Yai girls have nice complexion, flawless skin,yang tua2 pun kulit licin..I wonder apa rahsia depa na..



       A heaven …

Apa punya ngok...(Kes geram )

Her baby was about 2 years old.A baby girl. Wearing a beautiful yellow gown with a red hairband on her small head.The mother was a big woman, wearing  a green baju kurung with matching scarf.

         It was the peak hour of the kenduri. 1245 tengahari..people started flooding in..Khemah penoh manusia makan kenduri..bersesak-sesak .ada a few masih berdiri pegang pinggan.kerusi semua penoh.

        The woman sat opposite my table. She seemed in a hurry.She put her baby on the chair beside her and started eating .

        Suddenly the baby girl started crying. Softly at first then gradually getting louder and louder. Tudia .semua mata dok tengok dia.
        I heard the mother  said ." Diam, mak nak makan sat "

        Budak  at that age bukan tau apa, pujuk apa pun dia tak peduli. Dari my experience bela anak2. budak kecik menangis mesti sebab dia lapar, sakit , panas atau mengantuk..Babies bukan macam orang dewasa yang boleh menangis kerana kecewa, putus cinta, l…

Potong kepala buat sup ! ! !

A chubby boy who lives opposite my house was happily cycling around the neighbourhood. Dah banyak kali nampak..Baru lagi pindah ke sini..

     Very often he would stop in front of my house and just looked at my fish pond. Tapi tak berani nak masuk.because maybe my face tak nampak macam ada welcoming look kut..maklum lately ada banyak sangat masalah macam2...so I macam tak dak minat to be cheerful.Or forced myself to look cheerful.

    Petang tadi as usual I was under the rumpun bambu di tepi kolam.Looking at the fish ..looking at the orchids..Tiba2 he was there di depan mata..

     "Luqman hakim ..." I called him.
     Dia terus tolak his small bicycle aside and then came marching in..lenggok kanan kiri kanan kiri macam askar letih balik dari berkawat..
    "Luqmanhakim.".he said tanpa di suruh..

    "Ada ikan dak dalam kolam ni ? "
    "Cuba tengok sendiri ada dak " I said.
    Dia menjengok ke dalam..
    "Ada , ada..."
    &quo…

Angan-angan kosong...

Image
That day I entered the year 3 class dengan keadaan tergesa-gesa..lewat 5 minutes. Cerita ni lama dah.saja teringat nak kongsi dengan you all. Actually I bukan mengajar kelas tu pun tapi kena relief another teacher yang absent (cuti sakit ).

            Perut rasa tak sedap.memulas sejak pagi.Maybe pagi tu I makan nasi lemak dengan sardin. My stomach paling anti sardine.Masuk saja mesti nak keluar balik..

            Class rendah2 ni bukan boleh tangguh masuk, sebab budak kecik2.If there is no teacher in the classroom bahaya..anything can happen. Maybe depa bergaduh, lawan cucuk dengan pensel ke, macam2 possibilities.

            When I entered the class, semua said "Aik teacher Maznah ? "
            Heran la tu teacher depa tak masuk..
            Masa tu masa PJ..Ish you know how I hate physical education..senaman2 ..anything to do dengan jenis2 sport ni memang tak minat.

            Dengan my kebaya and batik lepas and kasut tinggi ..PJ apa ?


                …

Teacher , how to spell giraffe?

Image
A chance to step my feet on Taiping land again after many2 years..It sure has changed a lot..Can hardly recognize the beautiful sights around..

          Taman Tasik..a breathtakingly beautiful place in Taiping. bekas lombong sejak 1885.tapi now dah jadi cantik tak terkira with lots of huge trees .green plains .Look at these photos below and believe my words..A serene beauty you cant find elsewhere in Malaysia..

         Taiping the wettest place in Malaysia ?.I think its true.It rained there most of the time.Tengok awan..gelap ja.then hujan..adoi..





             Still holding that wide smile..naik boat round tasik..bunyi engine boat yang tua dan uzur bising gila.macam it was staggering for dear life..


                     On the afternoon I was here , many newly weds have their photo shoots here.About 7 couples came in their wedding dresses..click here click there..I just stood there a few minutes and then  made my way out..not to disturb the love birds..although I love to b…

Imi Imi...apa ra...

Image
Bila tengok gambag ni teringat la incident yang berlaku way back in 1993. masa tu my son Khazimi dalam darjah 3.Budak paling ceria, dia la.Dalam kelas dok usik orang.Entah berapa kali his class teacher in yr 2 Uztazah Aminah kept reporting about his naughtiness in class.
             Adoi bila sampai year 3 tup2 I jadi his class teacher.Terus tak berani mengertek (cakap Perlis which means tak berani bergerak..takut.maklum mak dia garang gila masa tu.).
             Mana tak garang kalau anak sendiri nakal takkan kita nak senyum and gelak ..but things changed when I was his class teacher.Dia jadi baik sungguh.Position dalam class pun naik sikit.Percentage in other subjects pun improved. .Of course for my subject (English ) memang dia akan kena kalau tak score.

              This photo was taken in 1993 during sukanneka sekolah for the lower classes. Level 2 classes year 4, 5 and 6 ada olahraga.So nak bagi these budak2 kecik enjoy sama , the teachers created this sukan…

Ya Tawwab...ampuni la aku..

Image
Tahun baru comes again. Hijrah 1434.Di surau tepi rumah di adakan acara tahunan macam biasa. Bacaan doa akhir tahun selepas solat asar di ikuti doa awal tahun sebelum solat maghrib. Sayu dan hiba bila di ikuti dengan terjemahan dalam bahasa Melayu..

           Masing2 menadah tangan mohon keampunan atas segala dosa yang menimbun, dosa kecik apatah lagi.mungkin.sebanyak daun2  buluh yang bertaburan gugur di laman rumah saya .Mungkin lebih. Dosa yang di sedari atau tidak..



       Laut nan terhampar dan langit yang terbentang..siapa kah yang berkuasa menjadikannya selain Allah.


          A lady I used to know for a long time came into the surau after we finished our doa awal tahun..She looked different now...dengan tudung hampir selabuh telekung, dengan bedak sejuk bertempek di muka..I dont know..somehow she looked different. macammana nak kata..nampak bersih dan suci saja.

          Living with her daughter in the flat near my house, she was divorced by the husband years ago…

Geram gila...

Image
Bunga putih di depan gate semakin kurang.hari ini tengok kuntum banyak esok dah habis..hairan bin ajaib..pi mana? kalau luruh mesti ada di lantai..kalau angin bawa mesti masih ada di sekitar gate tu..heran heran..


          Dalam hati dok imagine...kalau la ada tangan2 gatai curi bunga2 ni siapla..dapat habislah ..apa nak buat? nak baling dengan batu yang banyak di tepi rumpun bambu atau nak tengalung (bahasa Perlis to show throwing with great effort) dengan parang? garang tu ! am I able to do that? kalau jumpa pencuri bunga tu..

         I waited after I watered the flowers...sunyi tak da orang.maklum semua budak2 pi sekolah, orang lain kerja .Pi office ke..sunyi sepi..(I will miss this serene moments when I start working again in 2 months time )...

         Went into the house .Do my house chores macam selalu..swept the floor, tidied here and there..sidai kain, fed the fish in the pond. fed kucing Suhail.Ni satu lagi masalah besaq.Kucing2 tu kept multiplying in numbers..…

a short drama di market pagi tadi..

Di market this morning. A lady walking hastily holding a baby in her arms. Another child, a girl about 5 years old,tagging close behind.
    I was waiting to choose my vege. Ramai la pulak di gerai tu.maybe sebab vege dia fresh and reasonable pulak harga.
    The lady stopped near me. Mata dia searching for something ,looking at the main entrance.
    "Ish mana la pulak pak hang ni.." merungut sorang2.
    "mak nak balik, nak balik " anak pompuan standing close to her said.
    "Sabaq la. pak hang tak mai lagi.Ish pi mana pulak."
    I ambik some tomatoes, some okra.I looked at the baby she was holding...
    Kesian ,  macam baru bangun tidur. Rambut kusut masai..something is wrong somewhere..
    "Mak jum balik.." nagged the girl.
    "Ish budak ni..tak reti ka orang kata tunggu pak hang mai dulu." suara makin tinggi.
    Budak jual sayur mencelah.
    "Awat kak? bapa dia pi mana ? "
    "Tu la, kata nak pi sat sa…

Enjoying nira nipah in Kuala Sanglang....

Image
I heard from friends about this place..Kg Tanah Timbul in Kg Sanglang.A man named En Kipli grows thousands of nipah palms for a purpose.to get the nira and sell it to people who love the taste of nira.


                    Menyusuri pantai Sg Baru and Sg Padang before reaching the place.Air tengah surut..still breathtakingly beautiful.

                    Dulu2 nak tengok pokok nipah mesti ke kawasan air payau paya2..takut lintah, takut ular..tapi di sini nipah nampak macam pokok hiasan taman..cantik.the surrounding area was swept clean.
                 Suka boleh pegang pelepah pokok nipah..tak ada langsung daun kering..semua di cantas dan di kumpul diluar pagar.



                                            Orang boleh bersila di sini sambil minum nira..

                                             Small bridges over the watery areas..

                               Pondok2 kecil menanti pengunjung..comei kan ?

             The youngest 3 year old daughter of En …