Monday, 31 December 2012

2012 ..its over.



             Ish esok dah new year. Cepatnya masa berlalu, masa macam ada sayap pulak..Tengok balik tahun2 yang lepas..rasa macam nak ubah banyak perkara kalau boleh..tapi sayang sekali masa tu tak akan balik semula..malah makin jauh ...

            Kehidupan routine setiap hari continues..celik mata waktu pagi..dah siap di hujung jari apa nak buat..maklum dah tua dan dah mahir..

            Macam jadi cikgu la.without the record book pun I dah tau apa nak ajar my pupils month by month..maklum dah veteran..dok buat benda tu bertahun2 msti boleh ingat. Bulan january what topics to cover..semua ingat.and ingat juga what extra activities to include..what enrichment exercises to add in..so budak faham and tak boring di samping tak rugi masa walau pun sedikit.

          To my friends yang masih muda ,Remember kita dibayar gaji setiap minit..so jangan la buang masa bersembang di kantin atau main FB di sekolah..In fact bukan cikgu saja.kerja apa pun sama..


            Kalau nak makan angin tunggu masa tak kerja..masa cuti..sapa pun tak larang..kan kan? sightseing boleh hilang stress..semua orang tau tu..masalah harian tolak tepi..berat ke ringan ke push aside when we are on vacation..

                         
                  Briskwalking .pinjam jacket anak yang memang oversize pulak.Exercise  jangan lupa..to shed off those extra fat..bukan senang.tambah2 bila dah senja ni.Lemak macam nak jadi kawan baik kita pulak..ish ish .Setiap hari awal pagi timbang..and followed with action .sama ada nak exercise tambah or boleh relax sat kalau dah stable balik..I do feel lethargic at times..susahnya nak hambat lemak..Orang Perlis kata lemak ketegag..

            
                 Kenduri mesti kena attend.kena makan.boleh jumpa kawan2 .boleh bertanya khabar. bestnya jumpa kawan2 apatah lagi kawan2 lama..nak maintain weight pun mesti kena makan juga..tapi kalau orang makan 2 senduk nasi, kita makan satu cukup la..but some people find it hard not to overindulge at kenduri..


                Ni satu penyakit yang susah nak buang..Tak boleh nampak kasut and handbag. Dari dulu.walaupun dah train myself a little better tapi tak hilang terus penyakit ni..nampak mesti nak tengok, pegang , try...hmmmm. Dulu semua color bag ada..Now dah more practical..go for earth colour .or black senang match dengan baju apa pun..But I heard from a motivator he said shopping helps to release tension jugak..so kira ok la tu..(nak menang jugak )..I am not a fashionista or a fashion plate..(biasa saja,)lagi pun dulu gaji cikgu bukan banyak pun..


             Over the years I learned one thing. Everything you do, do it with a smile.Susah hati kita, orang tak perlu tahu, we have family and friends to share our hard times.Try to maintain a facade of bravery...In other words like what my friend Uncle Lee said..keep a smile and simpan satu lagu dalam hati..

                           Welcome 2013..




Thursday, 20 December 2012

PADAMU KU POHON...


    

           Hi friends out there, its been a long time since I last wrote a poem. It needs a perfectly golden time to feel the urge to write, when suddenly the idea comes flowing in
       ..alangkah baiknya kalau otak sentiasa di beri ilham untuk menulis..apa saja yang kita fikirkan..dalam bahasa yang tepat, indah dan mengasyikkan.
          I am not a poet but I love to be one, although I may not be as good as Usman Awang ,that Malaysian great poet..
         But I guess I do no harm to write , biar pun sajak ni is not up to your expectations. tak kisah.

      
            I was among many people.waiting for my son on registration day in UITM.
Suddenly I felt lonely..although there were people around..masa ni la fikiran melayang jauh..Hanya alam     sebagai teman..

          Bersempena tahun baru yang bakal tiba tak lama lagi..this is something for you my regular viewers to this blog. Blog yang tidak sepertinya..yang kurang serba serbi..

        Read this from the heart...

       Manusia berkerumun,
       Ada yang duduk berjuntai berhayun,
       Ada berjalan ada mengelamun.
       Ada bersedih mengenang untung.
       Ada yang sudah tak bangun bangun..
  
       setiap mata ada cerita,
       Setiap hati beribu kata,
       setiap langkah punya agenda belaka,
       setiap saat setiap ketika.

       Diri sendiri ku perhatikan,
       kekurangan diri, ku ingatkan;
       2012 apa yang ku lakukan,
       Cukup kah bekalan untuk persembahan.
       Beratkah timbangan ku di sebelah kanan.
            
       Hasrat hati masih berbaki,  
       Mimpi indah yang tak menjadi,
       keinginan yang tak terisi,
       Namun semangat ku masih berapi-api;
       Menyebut namaMu aku masih tegak berdiri

        Umur tidak berhenti berjalan,
        Rambut hampir seputih awan,
        Mata perlukan kaca untuk lebih terang,
        Lutut kadang2 merajuk nak menampung badan.
        Ingatan pula umpama awan menyaput bulan..

       Masa tak pernah cukup,
       24 jam rasa sejemput;
       Semua perkara nak di cakup,
       siang malam saling mengikut
       Idaman di hati tak pernah luput.

       Wahai Allah yang maha agong,
       Hambamu ini meminta tolong;
       Tahun ini sudah di hujung
       Rahmat dari Mu kini ku pohon
       Dosaku mungkin setinggi gunung,
       Lalai ku mungkin tidak tertanggung,
       Iman ku selalu terapung-apung,
       Amalan ku selepas di tolak di tampung
       Mungkin  sudah  tinggal kosong..

       Ku pohon ampun dari mu jua,
       Wahai Allah AzaWajalla,
       Wahai pencipta perancang segala,
       Mentari, bulan, alam semesta.
       Yang susah, bagi Mu mudah belaka.
       Dari ku janganlah Kau berpaling muka,
       Rahmat dan perhatian pengiring usia
       Di SINI di SANA sama bahagia..       
     
         
       INDAMARYA DECEMBER 2012.
.................................................................................
      


       
       
       



Monday, 17 December 2012

Hat Yai/ Songkhla..a short getaway..





               Hat Yai...They say its the small edition of Bangkok. A bustling city with a vibrant night life..
    Men especially Malaysians banyak ke sini. Banyak "benda" ada di sini ..he he .
              Hat Yai dah berubah banyak dari dulu..yang jelas orang makin ramai..A few years back bazaar tak banyak, now sampai tak larat nak pilih..

                Being the business centre its the largest metropolitan area in Southern Thailand. Busy memanjang.Orang tak yah cakap la..penuh sesak.Locals tambah pelancung..jadi macam ikan sardin.packed. Panas, peluh..

             Huge statues of Buddha are everywhere, so are other statues..Siam memang suka patung. Patung besar kecil, yang duduk, yang berdiri ,yang tidur..macam2 positon.

         
   
        Bukan jalan raya saja jam, nak melangkah di deretan kedai pun boleh jam dengan manusia. Ish ish.
        Rata2 I saw Hat Yai girls have nice complexion, flawless skin,yang tua2 pun kulit licin..I wonder apa rahsia depa na..


 
       A heaven for food..beratus jenis.Piih saja.kena la cari yang halal... Tak halal lagi banyak..Udang ni 4 ekor RM 10.Kerang bakar pun ada...yang lain, you name it..semua ada. Kulit ayam di goreng nampak macam cendawan goreng..nampak rangup.Another makanan tak sihat, di rumah cuci ayam nak masak msti buang kulit, di sini kulit ayam di jadikan makanan jualan yang laris.

     Tapi roti canai sampai RM 2 sebiji..tu pun berlambak orang beratur nak beli..Kesian perut macam2 benda masuk..kalau kena penyakit salahkan nasib, tapi sebenarnya manusia yang cari penyakit.
    .Benarlah kata2 nabi Muhammad SAW "penyakit bermula dari perut"..Chinese pun kata sama.."We are what we eat.."


       
        Floating market.Sampai sini hujan. In fact jejak kaki ke bumi Siam ni dah hujan.sat lebat sat rintik..hujan hujan..lagi.   tak best langsung jalan.silap timing nampaknya.

        Tengok kesungguhan orang sini bekerja, most of them ladies..Tried a bowl of kueteow sup here..tak sedap langsung.tawar dan pedas.tasteless.( nak balik rumah masak sendiri  ! ! )
.
         Looked around ada ubi bakar, jagung, pulut ayam dimana mana..Orang Siam memang suka makan pulut.


    
       Malam hujan lagi..Street vendors and hawkers lined the streets..The rain is not an obstacle.Business run as usual..and customers tetap ada..come what may..hujan ribut, guruh, petir ? tak da masalah..bsiness jalan.
       Manusia hunt for food..pakai payung , pakai raincoat..tpi I redah saja dalam hujan tu beli makanan..



                          Tuk -tuk , small taxi services..popular means of transport for the tourists. Dulu tuk tuk was very small.Now capacity dah bertambah ..can fit in 10 or 11 passengers at one go..rasa macam anak kambing dengan kepala pekedongak ( cakap Perlih )..


             
        Tempat buat dodol durian, tak tergamak nak beli...terdedah . Tengok barang2 buruk , kotak2 di belakang terus tertutup hati nak beli..(mesti banyak sang tikus berkeliaran)...


           
      Samila Beach Songkhla..pantai menarik..ombak menggunung..mengerikan. Hujan menyambut kedatangan..tapi cahaya matahari panas..reda sikit terus keluar van..mana boleh kena ambik gambag untuk kenangan.
      Ada a mermaid statue here, berpuluh-puluh manusia lined up nk brgambar dengan patung batu tu..funny to see a few girls terkapai2 nak jatuh sebab licin hujan..tapi tak jemu berusaha nak naik juga bergambar..


                                 Stopped for prayers at the second biggest mosque in Thailand..

      I also passed by many universities in Hat Yai...such as Prince of Songkhla university, the biggest university in Southern Thailand. Hat Yai is also home to several famous high schools.

       Mana-mana pun sama .Ada baik ada buruknya. Hat Yai is no exception..like what Mr Awang the tour guide who speaks fluent English said.."Mosques are many here and so are pubs and clubs..naughty girls are many too,and so are good girls..The choice is yours.."




Monday, 10 December 2012

Apa punya ngok...(Kes geram )



           Her baby was about 2 years old.A baby girl. Wearing a beautiful yellow gown with a red hairband on her small head.The mother was a big woman, wearing  a green baju kurung with matching scarf.

         It was the peak hour of the kenduri. 1245 tengahari..people started flooding in..Khemah penoh manusia makan kenduri..bersesak-sesak .ada a few masih berdiri pegang pinggan.kerusi semua penoh.

        The woman sat opposite my table. She seemed in a hurry.She put her baby on the chair beside her and started eating .

        Suddenly the baby girl started crying. Softly at first then gradually getting louder and louder. Tudia .semua mata dok tengok dia.
        I heard the mother  said ." Diam, mak nak makan sat "

        Budak  at that age bukan tau apa, pujuk apa pun dia tak peduli. Dari my experience bela anak2. budak kecik menangis mesti sebab dia lapar, sakit , panas atau mengantuk..Babies bukan macam orang dewasa yang boleh menangis kerana kecewa, putus cinta, losing a job, or musibah2 lain..

        "Diam la, mak nak makan sat ! " suara mak makin kuat.
        The baby kept on trying to reach for her .Tangan terkapai2. I think baby tu panas. Semua orang pun panas.Matahari terik betul..khemah kenduri macam rendah sikit and ada fan pun  tak rasa apa..Adoi memang panas.

        The mother did not make the effort to just hold her baby.Baby terus menangis. The mother  relax saja got up and ambik a glass of syrup.( ish ambik la baby tu,dokong dia.nanti berhenti la dia menangis.) dalam hati I dok cakap sorang2.

         Heran sungguh. I was saying to myself. I saw the baby moving on the chair, macam nak jatuh.Ish ish sat gi baby akan jatuh..akan jatuh..akan jatuh ..

   I got up to the rescue with my hand penuh bekas kuah kurma.belum sempat melangkah ke tempat baby...buuup..baby fell to the ground. She yelled at the top of her voice.Mestila..sakit jatuh atas permukaan yang penuh batu2 kecil.

        The mother yang tengah isi air dalam gelas,  turned and saw me lifting up the baby .Now I know why the baby was crying, tangan baby tu ada kuah curry ayam, maybe dia dah tertenyeh kuah ke mata.mesti la menangis..pedih. 

         The mother came and said.." Awat teriak ni ? "
         I dont know how to express what I thought of her. Anak tu has been crying sejak tadi, tiba2 she tanya awat  teriak ! !. Apa punya ngok..( dalam hati I geram .nasib baik the lady tu badan besar, kalau tidak I nak tarik telinga dia sekali..action berani konon..)

         "I rasa baby you ni kena kuah kat mata dia .Kuah ayam. pedih kut.You pi basuh dulu.Kesian dia "
         Tiba2 dia boleh jawab.".ish macam mana boleh kena, saya makan dengan sudu." and she stared at my hand yang memang penoh terpalit kuah. Takkan nak blame I kut...

        Dia tak perasan ke, anak dia kena kuah ayam bukan kurma.and her baby dah menangis sebelum I even hold her lagi.
       Malas nak argue dengan mak yang tak berapa cerdik. I bagi balik baby dia.
      "Apa pun bawa basuh muka dia dulu, nanti lagi pedih.Basahkan kepala di sikit.dia panas ni " I said.( my voice control baik punya, dalam hati panas macam sinar matahari tengahari.)

      She took her baby from my arms and bawa pi basuh dekat tempat orang cuci tangan.

      Tiba2 baby stopped crying.  Memang betul pun.baby cried sebab kuah masuk mata and panas.

      I felt like giving a few words to the mother. Ish kalau anak kecik macam tu, tak payah la pi makan kenduri kalau tak ada orang tolong jaga. Bapa baby ke, abang  atau kakak ke..minta tolong jaga if you are so desperate nak makan kenduri.

      Orang pun akan faham kalau ada anak kecik memang dairi hidup kita jadi sedikit berbeza. Jadi mak mesti akan berdepan situasi macam tadi..

         I learn that bila dah jadi mak , anak2 mean the world to me..they become the priority. mak susah sikit tak pa.nanti bila anak2 besar you boleh la attend the kenduri in peace..

         Or else kesian kanak2 . tak sesuai baby di bawa ketempat2 sesak dan panas macam tu.Mak makan kenduri, anak hanya dapat panas and tak selesa..bila baby dah mula melolong sapa yang susah..Kita juga kan?.

         So yang jadi mak tu..kena la    p i k i a q    na ...
        





        

Sunday, 2 December 2012

Potong kepala buat sup ! ! !

   


     A chubby boy who lives opposite my house was happily cycling around the neighbourhood. Dah banyak kali nampak..Baru lagi pindah ke sini..

     Very often he would stop in front of my house and just looked at my fish pond. Tapi tak berani nak masuk.because maybe my face tak nampak macam ada welcoming look kut..maklum lately ada banyak sangat masalah macam2...so I macam tak dak minat to be cheerful.Or forced myself to look cheerful.

    Petang tadi as usual I was under the rumpun bambu di tepi kolam.Looking at the fish ..looking at the orchids..Tiba2 he was there di depan mata..

     "Luqman hakim ..." I called him.
     Dia terus tolak his small bicycle aside and then came marching in..lenggok kanan kiri kanan kiri macam askar letih balik dari berkawat..
    "Luqmanhakim.".he said tanpa di suruh..

    "Ada ikan dak dalam kolam ni ? "
    "Cuba tengok sendiri ada dak " I said.
    Dia menjengok ke dalam..
    "Ada , ada..."
    "eeee besarnya ikan "..

    Tiba2 he asked me.."Ni rumah ke? "
    Apa punya soalan la budak ni..biar betul ..
    "Bukan, ni bukan rumah, tapi office " I said..saja2 kata.
    He seemed satisfied..

    "Mama Luqman orang mana ? "
    He stared at me..ish tak faham soalan ke budak ni?

    "Mama Luqman orang KL ke, Penang ke ? mana ? "
    "Ooo mama orang Melayu ."

    Nah padan muka ...dia pulak kenakan kita.

    "Umur berapa ? "
    "5 tahun "
    "dah sekolah ? "
    " mana sekolah, orang kecik lagi " kena lagi..

    "banyaknya kucing.." mata liar dok bilang the stray cats tumpang makan di tepi bangku batu..
    "Bukan mak cik punya.nak ke ?
    "Nak..nama apa yang koko tu ? "
    "tak dak nama..semua tak dak nama."
    "ambik yang mana nak "
    "saya nak boh nama Luqman " dengan nada penoh confident.
    "ish hang nama Luqman, kucing hang pun nak bagi nama Luqman ? "

    "Mak cik kerja apa ?" dia pulak tanya kita.
    "kerja cikgu "
    "garang dak ? "
    "garang...." I said sambil menjegilkan mata..luas luas.
    "pukul dak ? "

    "bukan setakat pukul, mak cik potong tangan kaki budak2, buat macam chicken chop..cicah dengan sos"
    Ish ish..dia dah tak selesa..stood up and looked around..

    "yang paling sedap kepala budak2..potong kat sini..(sambil tunjuk isyarat sembelih ) dan buat sup..."
    He opened his eyes now besar sebesarnya..He moved backwards..
    "nak balik..mama panggil "...(Actually I did not hear anybody calling him..).tau takut..

    "balik apa, awai lagi "
   " Nak balik makan nasi ." he ran to the gate.got on his bicycle and sped off..

   Bila dia balik I thought to myself..wat got into this old lady's head..pi usik budak tu buat apa...

   I was about to close my sliding door when he appeared again and said.." Bye bye mak cik ..." dengan senyum lebar..

   Ish ingat kan dia takut kita  ...

  

   

Thursday, 29 November 2012

Angan-angan kosong...



            That day I entered the year 3 class dengan keadaan tergesa-gesa..lewat 5 minutes. Cerita ni lama dah.saja teringat nak kongsi dengan you all. Actually I bukan mengajar kelas tu pun tapi kena relief another teacher yang absent (cuti sakit ).

            Perut rasa tak sedap.memulas sejak pagi.Maybe pagi tu I makan nasi lemak dengan sardin. My stomach paling anti sardine.Masuk saja mesti nak keluar balik..

            Class rendah2 ni bukan boleh tangguh masuk, sebab budak kecik2.If there is no teacher in the classroom bahaya..anything can happen. Maybe depa bergaduh, lawan cucuk dengan pensel ke, macam2 possibilities.

            When I entered the class, semua said "Aik teacher Maznah ? "
            Heran la tu teacher depa tak masuk..
            Masa tu masa PJ..Ish you know how I hate physical education..senaman2 ..anything to do dengan jenis2 sport ni memang tak minat.

            Dengan my kebaya and batik lepas and kasut tinggi ..PJ apa ?


                      Me in my favourite kebaya ,won the pupils votes for most popular teacher on teacher's day..he he.

           So I said.." Sapa suka sembang dengan teacher ? "
           All shouted back.."Suka ! ! "
           With 20 minutes left sembang kosong memang best.Lagi pun when all your life mengajar exam class mesti la you look forward to share some chit chat with the younger pupils..

           "Teacher nak tanya..kalau kamu ada kuasa magic apa yang kamu nak ? "

           Tudia berlumba2 semua nak angkat tangan dulu..

           "Teacher saya nak duit banyak. "
           "Nak buat apa duit banyak ? "
           "Boleh makan KFC tiap2 hari..! ! " (cita rasa kanak2.tak habis2 KFC .sedap sangat ke ? )

           "Saya nak jadi besaq cepat.."
           "Awat kamu nak besaq cepat, jadi budak2 best boleh main saja.Orang besaq tak boleh main.kena kerja saja."
           "Bukan...bila jadi besag boleh pakai kasut tinggi dan beg tangan macam teacher "
           "Pulak... "

           "Teacher saya nak buat magic, semua makanan ada depan mata.."
           "Kamu dah gemok, nak makan lagi ? sekali makan nasi berapa pinggan ?"
           "3, " sambil menunjukan jarinya..
           "Ish ish. di kantin makan apa ? " I asked him.
           Before he could answer, someone said "Teacher mak dia hantaq nasi kat dia tiap-tiap hari masa rehat."

            "Ish ish patutla besaq.."

            "Saya nak pi Siam."
            "Buat pa nak pi Siam ? "
            "Mak saya ada sana.."
            "Sebab apa mak ada sana, kamu di sini ? "
            "Mak orang sana, depa cerai, lepas tu mak lari balik sana."
            "Kamu dok dengan sapa la ni.? "
            "Dengan tok."
            "Ayah ? "
            "Ayah dah kawin lain, kerja di Penang "


            All these are still fresh in my memory..dealing dengan manusia kecik ahli syurga ni seronok sebenarnya.They are very sincere..tak reti bohong.Apa dalam hati itu la yang keluar di mulut..tak macam orang dewasa yang pandai putarbelitkan kata2..

            Setiap kelas with 30 over pupils and with them they carried 30 over stories about themselves, suka duka, pahit manis and how they looked at them , their point of view, sangat2 meruntun kalbu.Kadang2 sampai kita tak terfikirkan benda tu, kanak2 dah fikirkan dulu.Dengan alam pemikiran mereka yang masih suci bersih..



           I remember my son Suhail when he was very small. I was feeding him nasi for dinner, but he refused. Dah lenguh tangan nak menyuap nasi into his mouth, tapi ketegaq tak mau makan..ish..

          So I said.." tak pa Suhail makan nasi ni sampai habis, nanti mak bagi Doraemon satu kat Suhail."
          He seemed excited. "Mak nak ambik mana Doraemon ?"
          " Mak kena pi Jepun la ambik Doraemon"
          "Jepun tu jauh dak ? "
          "jauh sangat2.susah kena naik kapalterbang."
          " Tak pa nanti mak kumpul duit, mak pi ambik Doraemon .Tapi nasi kena makan banyak.Sebab mak dengar Doraemon tak suka budak kurus kering.."
          "Betui? Ok la , adik makan." nampak la dia berusaha nak telan nasi tu..walaupun tak lalu.


                                        To the kids , Doraemon ialah penyelamat dalam segala hal..


          That night before he went to bed, he came to me and said.
          "Mak nak minta satu benda boleh? "
          "Apa dia ? "
          "Adik nak 2 Doraemon "
          "Nak buat apa sampai dua. Satu cukup la.."
          "Bukan , adik nak bagi kawan adik satu. kesian dia "
          ! ! ! ! .  I dont know nak gelak atau nak cubit pipi tembam dia..so cute...

                                          Suhail and Faten masa kecik.

               Angan2 tak salah ..sama la macam mimpi. Benda tak jadi lagi. There's nothing wrong to dream. And if this life is just a dream, I would rather go on dreaming...

                Have a nice day everyone..




Monday, 19 November 2012

Teacher , how to spell giraffe?


      

         A chance to step my feet on Taiping land again after many2 years..It sure has changed a lot..Can hardly recognize the beautiful sights around..

          Taman Tasik..a breathtakingly beautiful place in Taiping. bekas lombong sejak 1885.tapi now dah jadi cantik tak terkira with lots of huge trees .green plains .Look at these photos below and believe my words..A serene beauty you cant find elsewhere in Malaysia..

         Taiping the wettest place in Malaysia ?.I think its true.It rained there most of the time.Tengok awan..gelap ja.then hujan..adoi..

                               
                             
                                             

             Still holding that wide smile..naik boat round tasik..bunyi engine boat yang tua dan uzur bising gila.macam it was staggering for dear life..


                     On the afternoon I was here , many newly weds have their photo shoots here.About 7 couples came in their wedding dresses..click here click there..I just stood there a few minutes and then  made my way out..not to disturb the love birds..although I love to be there longer or forever..


                                        Can stay here for hours admiring the view..


                                                                  Spectacular
                            

                        These trees must be hundred of years old.The trunks of these old trees have been 'cleaned'..tak percaya??..semua lumut and moss on  the surface have been removed .leaving them botak brown as if they have been shaved clean.


              The next place ? lepas berbelas tahun tak pi Taiping ,apa lagi zoo la tempatnya.


     


                               
                           
           When I look at the giraffe I remember I used to have problems spelling the word " giraffe." Sometimes I spelled it with two r and one f ..so much so in my  English class in school I use to add this word for that extra spelling exercise.And the next day I would forget how to spell the word. I hope none of my pupils will ask me "Teacher, how to spell giraffe ?" and even  just now I just looked into my dictionary for the spelling of the word...! ! he he..



                      I dont have a problem to spell 'camel ' though ha ha..


                                     


               After a long walk..sat down to take my breath..so quiet there.rasa macam I was alone in this wide world, what I heard was the chirping sound of the birds , the rustle of the leaves and the roar of the the tigers and the lions.

                                                                 

                                                       Roaming and roaring..

                                                      Tiny little nose..

                       Most incredible experience.Had the chance to see the caretaker feed the hippo.And he gave us the chance to feed them too..bayangkan dengan besi penghadang yang rendah tu kalau terjatuh ke dalam tu..my God.

            
              They were swimming in the water.heard his boots and they came very near the edge of the pond opening their mouths wide for the vege and fruits..sekali bagi makan  5 kilo sayur and buah..3 times a day! !

                            My girl Faten loves to look at these biggest animals on land.


                                           


            I cilok this photo of Kuala Sepetang town from google saja.but anyway just look at the sky..Gelap lagi...

       Before heading home, we went to Kuala Sepetang.Known as Port Weld dulu. Kita belajar dalam history sekolah menengah dulu kan? Port Weld was quite busy dulu.and they have the first railway that connected Taiping to Port Weld.Walaupun it was only a for a short distance but history facts tetap penting dalam sejarah bangsa Malaysia.

              Banners and posters about mee udang Kuala Sepetang merata-rata.So we tried mee udang MakJah.Nampak maju sebab banyak sungguh kerusi meja di situ and ada all races like the Indians, Chinese dok makan dengan seleranya.
         
              A plate of mee udang harganya RM7.00.Memang la banyak udang di letak about 7 ekor.tapi bukan udang besaq.sederhana saja.

                                Nampak kuah sedap.It was, kalau tak pedas sangat.


            Tapi one thing.. I dont know about the others tapi mee tu pedasnya mak oi..just managed to telan mee saja.Kuah tak berani sentuh..pedasnya ! !.I think kalau my son in law Kay ada pun ,pun takkan boleh habis makan mee tu walaupun dia seorang yang memang suka pedas..

             Faten ordered a plate of udang goreng tepung.Memang rangup.Sat saja dah tinggal pinggan saja.

            I tengok one group of Chinese dok hirup kuah sruuuup sruuuup..maybe depa tu biasa makan pedas kut.On the way home anak2 dok complain perut rasa tak sedap..ish pedas mee dah ganggu perut..

          The clouds turned dark again..it rained heavily again for kali keberapa..Kesian orang Taiping.Mesti banyak kerja tergendala kalau setiap hari hujan sentiasa turun macam ni.Like what the receptionist at the hotel said..
          
             "Sini kalau nak pergi mana2 mesti sebelah pagi kak, kalau petang dia suka hujan....." Its true..but bukan petang saja.pagi pun hujan juga walapun a short drizzling here and a short downpour there.

            Anyway it was a memorable day to remember in Taiping although we did not have the opportunity to explore every corner of it.
                                                    


                                                       Have a nice day everyone..


Thursday, 15 November 2012

Imi Imi...apa ra...



                 Bila tengok gambag ni teringat la incident yang berlaku way back in 1993. masa tu my son Khazimi dalam darjah 3.Budak paling ceria, dia la.Dalam kelas dok usik orang.Entah berapa kali his class teacher in yr 2 Uztazah Aminah kept reporting about his naughtiness in class.

             Adoi bila sampai year 3 tup2 I jadi his class teacher.Terus tak berani mengertek (cakap Perlis which means tak berani bergerak..takut.maklum mak dia garang gila masa tu.).

             Mana tak garang kalau anak sendiri nakal takkan kita nak senyum and gelak ..but things changed when I was his class teacher.Dia jadi baik sungguh.Position dalam class pun naik sikit.Percentage in other subjects pun improved. .Of course for my subject (English ) memang dia akan kena kalau tak score.

 

              This photo was taken in 1993 during sukanneka sekolah for the lower classes. Level 2 classes year 4, 5 and 6 ada olahraga.So nak bagi these budak2 kecik enjoy sama , the teachers created this sukanneka.Acara mencuit hati like bawa bola pingpong dalam sudu, tiup belon  (belon sapa pecah dulu dia la menang), isi air dalam botol, macam2 lagi.

             Khazimi (in pink jacket )and his best friend masa tu,Ridzman (baju melayu merah ) masuk acara pakai baju. Dalam acara ni budak2 ni kena pakai dengan cepatnya T.shirt, topi and socks.selesai saja completed pakai those 3 items cepat2 lari ke depan, cuit kawan on the other side and kawan itu pula akan buat the same thing. Kumpulan yang paling cepat selesai akan menjadi pemenang.

            I looked on dengan excitednya bila Khazimi jadi pemakai paling pantas. Tapi alangkah malangnya bila instead of running to touch his friend , dia pi lari terus ke hujung padang. ! ! !.tak ada kawan yang tunggu di situ la Imi oi..

            We shouted like crazy asking him to turn back.But smilingly he ran at top speed menghala ke arah Bukit Lagi.( Bukit kecik di belakang sekolah ).Dia ingat orang dok cheer dia .walhal kita dok tempik suruh dia patah balik. Kawan2 dok menjerit."Wei Imi, mai kut sini, .. sini lah..."

            Akhirnya kumpulan yang pakai baju lambat jadi pemenag. Bila habis , he came to me ..
            "Mak awat abang kalah, tadi abang siap pakai dulu kan? " Dengan muka innocentnya..Tak jadi nak marah.Tengok la muka dia dalam gambar. ceria habis, dok tunggu nama di panggil sebelum acara bermula...Imi Imi..apa ra..

           

Wednesday, 14 November 2012

Ya Tawwab...ampuni la aku..



           Tahun baru comes again. Hijrah 1434.Di surau tepi rumah di adakan acara tahunan macam biasa. Bacaan doa akhir tahun selepas solat asar di ikuti doa awal tahun sebelum solat maghrib. Sayu dan hiba bila di ikuti dengan terjemahan dalam bahasa Melayu..

           Masing2 menadah tangan mohon keampunan atas segala dosa yang menimbun, dosa kecik apatah lagi.mungkin.sebanyak daun2  buluh yang bertaburan gugur di laman rumah saya .Mungkin lebih. Dosa yang di sedari atau tidak..


      
       Laut nan terhampar dan langit yang terbentang..siapa kah yang berkuasa menjadikannya selain Allah.


          A lady I used to know for a long time came into the surau after we finished our doa awal tahun..She looked different now...dengan tudung hampir selabuh telekung, dengan bedak sejuk bertempek di muka..I dont know..somehow she looked different. macammana nak kata..nampak bersih dan suci saja.
     
          Living with her daughter in the flat near my house, she was divorced by the husband years ago.I cnt reveal what really happened here (as what she told me ), but I saw the change in her yesterday.. she has found a better life..dunia dan akhirat.

          As her hands met mine in a firm handshake, I looked into her eyes and she nodded her head. That was enough to explain everything .She has found true happiness ..devoted her life to the Almighty.

          Lepas maghrib di teruskan dengan bacaan yasin.Then a few minutes left after that everybody turned to their own reading. I read my 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir dari surah AL Kahfi .Itu saja yang sempat sebelum isya menjelang.

         Doa selepas isya was a long one and folllowed by the translation in bahasa Melayu.. Semua kusyuk menadah tangan..Suara Imam jelas..hingga ke lubuk hati..

        "Ya Allah tetapkan lah iman kami, permudahkan urusan kami, jangan la engkau berpaling dari kami, rahmatilah kehidupan kami, sesungguhnya tiada lah yang dapat menolong kami di hari tiada  pertolongan selain dari pertolongan mu ya Allah. bimbing lah kami ke jalan yang engkau redhai ya maha berkuasa, ampuni la dosa kami............" sayup2 doa imam di teruskan..
   
        I was lost..choked. My tears flowing like never before..then satu esakan di sebelah..Tangisan seorang teman di tepi saya..

        Ampuni dosa saya ya Allah.. Ya Latiff, Ya Ghaffar, Ya Wahhab, Ya Ghafur, Ya Tawwab, Ya Karim.  Hanya pada Mu ku memohon...
        





         

Friday, 9 November 2012

Geram gila...




          Bunga putih di depan gate semakin kurang.hari ini tengok kuntum banyak esok dah habis..hairan bin ajaib..pi mana? kalau luruh mesti ada di lantai..kalau angin bawa mesti masih ada di sekitar gate tu..heran heran..


          Dalam hati dok imagine...kalau la ada tangan2 gatai curi bunga2 ni siapla..dapat habislah ..apa nak buat? nak baling dengan batu yang banyak di tepi rumpun bambu atau nak tengalung (bahasa Perlis to show throwing with great effort) dengan parang? garang tu ! am I able to do that? kalau jumpa pencuri bunga tu..

         I waited after I watered the flowers...sunyi tak da orang.maklum semua budak2 pi sekolah, orang lain kerja .Pi office ke..sunyi sepi..(I will miss this serene moments when I start working again in 2 months time )...

         Went into the house .Do my house chores macam selalu..swept the floor, tidied here and there..sidai kain, fed the fish in the pond. fed kucing Suhail.Ni satu lagi masalah besaq.Kucing2 tu kept multiplying in numbers..mula2 sekoq, now dah jadi 8..sapa yang kena bagi makan? sapa lagi.Tuan kucing buat bodo saja..geram sungguh..

        One of the cats, the oldest in the group..memang dah tua sangat.tapi sangat productive..beranak memanjang...ish ish..keluar saja dari pintu mengiau tak berhenti..macam orang tak pernah bagi makan dia..
                    Look at her..so old dah tau ni..but still productive.beranak kerap.Dalam perut tu ada lagi tu..baru punya..And paling geram one of her habits.. pantang tengok pintu terbuka, mesti nak masuk terus pi dapor and lompat atas meja makan..check kalau ada lauk..bila ingat sekali2 macam tak mau feed dia lagi..


                 But one thing good about her..this is not her kitten ,tapi semua boleh menyusu dia..baik jugak hati kucing ni kan?

        Tak larat dah beli friskies..I am not rich .kalau once in a blue moon beli pun sat saja dah habis..
kira macam luxury food to them la..apa lagi makan tak tengok kiri kanan..termasuk yang kecik.Yang paling menyampah dah makan masih dok bunyi lagi seolah2 ada kucing lain nak curi dari depa..kawal tak tentu pasal..meluat.

      Tapi meluat2 pun everyday mesti goreng ikan gaul dengan nasi and bagi depa makan..nak buang di market dekat rumah rasa tak sedap  satu macam pulak.

     My Uztazah said kucing ni ialah binatang kesayangan rasullullullah..saja nak ikut sunah nabi.he he.and one more thing they say kucing ke pokok ke yang kita bela akan mendoakan kita setiap hari..so boleh kata setiap hari doa sentiasa di panjatkan for me..baguih kan?

                            Ni mak kitten ni yang sebenar...dok lena saja kerja dia..

                        ..comei kan? But I never touch any of them..geli.

  Yang ni kesian, mata dua2 dah buta..bagi makan kena letak bawah muka dia.he smells and he eats.

     Berbalik kepada kisah bunga tadi.The next day around 3 in the afternoon when the housing area tengah sunyi lagi.Time ni orang take a nap kut..maybe la..I never sleep tengahari..

     I was near the side door.tengok daun buluh dok melambai kiri kanan kiri kanan...tiba2 I heard voices dekat gate.. I tiptoed to the front...among the palm leaves I saw two Indian ladies dengan cepatnya dok kutip my flowers masuk dalam beg plastik..

    Masa tu menyirap darah..my heart dok palpitate macam nak pecah dada..nasib baik tak pecah..kalau tidak tak boleh la cerita kisah ni kat u all..

  They were talking softly..I went and stood right in front of them..One of them nampak I.

  "Aci minta bunga " sorang yang gemuk pakai baju deep purple said to me..Muka dia dah bertukar jadi colour lagi gelap..malu la tu.caught in the act.
 "baru nak minta..yang you dok kutip ni you minta kat sapa ? "

Dua2 senyap.so I serkap jarang..
  "  dah banyak kali you ambik,you ada minta kat saya ? "

  "Hari tu anak2 saya ambik bukan saya.." Sorang jawab..
  "anak2 you sama mencuri macam you.."

  "Tak da la aci , kita ambik bunga ni buat sembahyang saja bukan buat apa"
  "Saya tak peduli itu, tapi ni bunga saya..saya tanam pokok ni untuk bagi cantik rumah saya, you ambik selamba macam YOU yang tanam bunga ni.kalau you hari2 nak guna bunga, you tanam la sendiri..atau you beli saja..banyak di market tu..tak payah curi orang punya " (dengan nada paling garang )..

     They started talking in tamil.. one of them nampak jelas dok jeling kat I.
They walked away dengan bunga dah hampir separuh plastic bag...When I got into the house tangan still shaking..marah gila..geramnya...sebab dia curi.kalau dia minta baik2 mungkin I bagi..bukan kedekut sangat pun....

    I know I shouldnt be that harsh, seorang cikgu cakap macam tu..tapi at least sejak incident tu those ladies or their children left me in peace.Selamat bunga..

      Masuk dalam rumah terdengar suara Anike Grondloh menyanyi lagu asmara..selalu dok ikut nyanyi sama..kali ni tak dak mood nak nyanyi..tutup radio.masuk bilik ayaq mandi...sejukkan hati.

.

Sunday, 4 November 2012

a short drama di market pagi tadi..



    Di market this morning. A lady walking hastily holding a baby in her arms. Another child, a girl about 5 years old,tagging close behind.
    I was waiting to choose my vege. Ramai la pulak di gerai tu.maybe sebab vege dia fresh and reasonable pulak harga.
    The lady stopped near me. Mata dia searching for something ,looking at the main entrance.
    "Ish mana la pulak pak hang ni.." merungut sorang2.
    "mak nak balik, nak balik " anak pompuan standing close to her said.
    "Sabaq la. pak hang tak mai lagi.Ish pi mana pulak."
    I ambik some tomatoes, some okra.I looked at the baby she was holding...
    Kesian ,  macam baru bangun tidur. Rambut kusut masai..something is wrong somewhere..
    "Mak jum balik.." nagged the girl.
    "Ish budak ni..tak reti ka orang kata tunggu pak hang mai dulu." suara makin tinggi.
    Budak jual sayur mencelah.
    "Awat kak? bapa dia pi mana ? "
    "Tu la, kata nak pi sat saja.Sampai la tak balik2 mai. budak2 dah letih."
    "Pukul berapa dia pi ? " Penjual sayur bertanya lagi.
    " Tadi pukul 7.dia tinggai kami sini, nak makan nasi lemak sama2. Sampai la tak balik2 lagi."
    "Kak , ni dah pukul 8 30 dah ni."
    "Tu la, kesian budak2 dah letih.adoi." baby atas dokongan dah mula merengek.
    "Budak2 dah lapaq.duit semua dok kat dia.Susah la macam ni."
    "Dia pi mana ? "
    "Tah, dia kalau jumpa kawan sembang bukan ingat apa dah.." the baby mula merengek..

    I took out RM 10 from my track bottom .
    "Nah ambik , pi bawa anak2 makan nasi lemak  sementara tunggu bapa depa mai."
    She stared at me.Muka serba salah.
    "Tak apa , ambik.pi makan.kesian budak2."
    Anak perempuan holding her kain baju kurung looked at her mak. The mother looked at her and said.
    "Jum kita pi makan dulu.Sat gi bapa mai."
    I watched the three walked to the nasi lemak stall hujung market.Anak kecil atas dokongan started crying.

     Dalam hati I..apa la punya husband.Almost sejam setengah tinggal anak isteri di market pulak tu....pi mana? ? ? anak2 kecik2 lagi.the wife looked for him high and low dengan dokong anak lagi, pimpin lagi....dia entah kemana..

Moral of the story...
     Payah sungguh cari suami yang baik zaman la ni....

Monday, 22 October 2012

Enjoying nira nipah in Kuala Sanglang....



               I heard from friends about this place..Kg Tanah Timbul in Kg Sanglang.A man named En Kipli grows thousands of nipah palms for a purpose.to get the nira and sell it to people who love the taste of nira.

             
                    Menyusuri pantai Sg Baru and Sg Padang before reaching the place.Air tengah surut..still breathtakingly beautiful.
                                                           
                    Dulu2 nak tengok pokok nipah mesti ke kawasan air payau paya2..takut lintah, takut ular..tapi di sini nipah nampak macam pokok hiasan taman..cantik.the surrounding area was swept clean.
                 Suka boleh pegang pelepah pokok nipah..tak ada langsung daun kering..semua di cantas dan di kumpul diluar pagar.
  


                                            Orang boleh bersila di sini sambil minum nira..

                                             Small bridges over the watery areas..

                               Pondok2 kecil menanti pengunjung..comei kan ?

             The youngest 3 year old daughter of En Kipli...non stop talking.kept on asking me..lipstick tu colour apa..I said 'merah '.Then tanya lagi..tanya lagi..

                  
                  
                   Ni dia nira yang manis...could only drink a few sips..sugar is not added at all in the drink.its the original taste of nira..still too sweet for me....


         I wish I could be here longer..the surrounding flashed some sad memories..way back in the 70s..


                    Buah nipah di depan mata. I was able to touch the fruits again after more than 3 decades..The owner promised to call when the fruits are ready to be plucked..


                     En Kipli the man who developed this place into this beautiful site must be a hardworking man..the place is so well taken care of.

                                                A small but beautiful surau...


                      Bersihnya... tanpa pembantu, semua di buatnya sendiri..really salute him.


                                                 Hammocks here and there..


                     Ni la cara orang dapat nira.Lepas buahnya di tebang, satu bekas plastic di letak pada tangkai buah nipah.Nira keluar dari situ dan di tadah.. Kalau di peram jadi cuka nipah.peram lama lagi jadi tuak..boleh mabuk ha ha..


            Went back happily..cuma sayang sekali tak dapat makan buah nipah..sob sob..