Monday, 17 December 2012

Hat Yai/ Songkhla..a short getaway..





               Hat Yai...They say its the small edition of Bangkok. A bustling city with a vibrant night life..
    Men especially Malaysians banyak ke sini. Banyak "benda" ada di sini ..he he .
              Hat Yai dah berubah banyak dari dulu..yang jelas orang makin ramai..A few years back bazaar tak banyak, now sampai tak larat nak pilih..

                Being the business centre its the largest metropolitan area in Southern Thailand. Busy memanjang.Orang tak yah cakap la..penuh sesak.Locals tambah pelancung..jadi macam ikan sardin.packed. Panas, peluh..

             Huge statues of Buddha are everywhere, so are other statues..Siam memang suka patung. Patung besar kecil, yang duduk, yang berdiri ,yang tidur..macam2 positon.

         
   
        Bukan jalan raya saja jam, nak melangkah di deretan kedai pun boleh jam dengan manusia. Ish ish.
        Rata2 I saw Hat Yai girls have nice complexion, flawless skin,yang tua2 pun kulit licin..I wonder apa rahsia depa na..


 
       A heaven for food..beratus jenis.Piih saja.kena la cari yang halal... Tak halal lagi banyak..Udang ni 4 ekor RM 10.Kerang bakar pun ada...yang lain, you name it..semua ada. Kulit ayam di goreng nampak macam cendawan goreng..nampak rangup.Another makanan tak sihat, di rumah cuci ayam nak masak msti buang kulit, di sini kulit ayam di jadikan makanan jualan yang laris.

     Tapi roti canai sampai RM 2 sebiji..tu pun berlambak orang beratur nak beli..Kesian perut macam2 benda masuk..kalau kena penyakit salahkan nasib, tapi sebenarnya manusia yang cari penyakit.
    .Benarlah kata2 nabi Muhammad SAW "penyakit bermula dari perut"..Chinese pun kata sama.."We are what we eat.."


       
        Floating market.Sampai sini hujan. In fact jejak kaki ke bumi Siam ni dah hujan.sat lebat sat rintik..hujan hujan..lagi.   tak best langsung jalan.silap timing nampaknya.

        Tengok kesungguhan orang sini bekerja, most of them ladies..Tried a bowl of kueteow sup here..tak sedap langsung.tawar dan pedas.tasteless.( nak balik rumah masak sendiri  ! ! )
.
         Looked around ada ubi bakar, jagung, pulut ayam dimana mana..Orang Siam memang suka makan pulut.


    
       Malam hujan lagi..Street vendors and hawkers lined the streets..The rain is not an obstacle.Business run as usual..and customers tetap ada..come what may..hujan ribut, guruh, petir ? tak da masalah..bsiness jalan.
       Manusia hunt for food..pakai payung , pakai raincoat..tpi I redah saja dalam hujan tu beli makanan..



                          Tuk -tuk , small taxi services..popular means of transport for the tourists. Dulu tuk tuk was very small.Now capacity dah bertambah ..can fit in 10 or 11 passengers at one go..rasa macam anak kambing dengan kepala pekedongak ( cakap Perlih )..


             
        Tempat buat dodol durian, tak tergamak nak beli...terdedah . Tengok barang2 buruk , kotak2 di belakang terus tertutup hati nak beli..(mesti banyak sang tikus berkeliaran)...


           
      Samila Beach Songkhla..pantai menarik..ombak menggunung..mengerikan. Hujan menyambut kedatangan..tapi cahaya matahari panas..reda sikit terus keluar van..mana boleh kena ambik gambag untuk kenangan.
      Ada a mermaid statue here, berpuluh-puluh manusia lined up nk brgambar dengan patung batu tu..funny to see a few girls terkapai2 nak jatuh sebab licin hujan..tapi tak jemu berusaha nak naik juga bergambar..


                                 Stopped for prayers at the second biggest mosque in Thailand..

      I also passed by many universities in Hat Yai...such as Prince of Songkhla university, the biggest university in Southern Thailand. Hat Yai is also home to several famous high schools.

       Mana-mana pun sama .Ada baik ada buruknya. Hat Yai is no exception..like what Mr Awang the tour guide who speaks fluent English said.."Mosques are many here and so are pubs and clubs..naughty girls are many too,and so are good girls..The choice is yours.."




18 comments:

  1. Jun walaupun org Perlis memang belum pernah langkah sempadan sampai ke san. One day nak ajak geng2 gi sana jugaklah... Best sesekali dapat pi tempat org.

    ReplyDelete
  2. Jun, Hat Yai la ni sesak gila dgn manusia.Di bazaar baju murah.half price compared di sini.tk sedar duit siam dh habis.kena tukar lagi..hotel pun murah.Go la.dkt ja from pdg bsar.

    ReplyDelete
  3. org sana comel2 macam chinese kita kan? sebab tak makan kari kot.
    kak IM, you in white n pink nampak ceria gitu.

    ReplyDelete

  4. Hi ahkakbatik,yes they look like Chinese kita..ada sorang saya jumpa do jual pulut ayam,cantik sungguh ,pakai bju tradisi siam pulak tu, dlm belasan thn rasanya, syg sekali hjan lbat tk bleh bhnti ambik gmbag..tu la sis yg org perlis bnyak kesana,la ni dh ramai ada bini org siam..
    i knw someone dulu kerja besar di sini, kawin pompuan siam, last2 hilang krja, cerai dgn isteri tua, tinggal anak2, nw at hme doing odd jobs.saya tengok isteri siam dia mcm model.n tk mau duduk perlis, trpaksa ths man berulang.kalau tk balik takut trlepas bini ..msalah cri sndiri..kesian family dia..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum ... Indah Marya, salam kenal

    Hatyai best kan... first time datang sini saya sangat suka dengan dengan Klonghea market tu... cuba tak makan masakan kensom kat dalam pasar tu.. sedap sangat

    ReplyDelete
  6. waalaikummusalam, MystoryPic,no I did nt try.sebab mata dok asyik teringat blouse murah dalam bazaar.makan bnda lain saja.you know wat, sekali pi msti nk pi lagi.except for the crowds msti best kan? ni ada pesta lantern pulak coming.they expect 1 million people will share the delights..
    You have a gd day my friend.

    ReplyDelete
  7. salam sis, mesti seronok bercuti kan? T__T just when will got a chance to have a short holiday like you did. never been to Thailand before, so tak dpt nak imagine mcm mana keadaannya. Apa pun, I do agree with you...makanan terdedah mengundang bahaya. bercuti pun kena jaga kesihatan jgk. especially bila ke ngr org. hu hu

    ReplyDelete
  8. Hi RedRose, teringin nk pi?.mai umah I .will tk u there..he he.tpi nt gd sgt for the yg lady.tunggu dia besar sikit.pncemaran banyak di sana.setahun dua lagi in sya Allah boleh.just let me know.

    ReplyDelete
  9. yes ,sightseeing is one thg, shopping is another..kalau ikut hati tinggal shilling saja..he he.

    ReplyDelete
  10. alamak..baru plan nak pi hat yai sebab tak pernah pi..
    tapi check passport en.somi..dah expired...waaaaaawaaaaa...

    apa lagi yg best selain food & clothing kat sana?

    kat Perlih apa yang best?
    ni alamat kalau takleh lepas border kita round perlih la ja kot..hihi

    ReplyDelete
  11. harnida, besides makanan, baju2 yg murah gila2 tu, ada lantern festival, and ice dome (about 10km frm town ) .dua bnda ni sgt popular now there.but we didnt go, becoz it was a really short stay.or best kalau boleh mengurut.boleh pnggil ke bilik kita.ladies of course urut kita.again yg ni tk buat sebab lpas ronda satu Ht Yai msa siang, mlm tk larat bgerak dah.tidur mati..
    Perlis tk da apa actually, selain seafood Kuala Perlis, ada gua Kelam( masuk dgn mini train), tmn anggur,lebah, herba, tmn ular.and pdg besar la.dkt brder tu.tk pyah pasport.sebelah Malaysia..the rest is kosong kosong(mcm lagu Najwa latif)..


    ReplyDelete
  12. Bestnya haadyai kan, except for food la, this I agree totally with you, kak.. jangan main bedal ja, halal-haram kekadang big question mark especially when they all look the same. Mcm kat tempat kita, senang nak tell religions apart. And of course as you said it, kebersihan.. risau jugakkalau melancung sambil cirit-birit.

    My last trip to Haadyai could be mid 80s, yaa lama dah tu!

    ReplyDelete
  13. MamaTim, nw Hat Yai dh lain sikit, tpi toilet di masjid aduhai..tk trgamak nak duduk.masjid dh bnyk.bazaar dia mak oi.ish kempis hndbag tk trasa.
    pulut merata2.men having beer tepi2 jln..bau menusuk hidung.tpi urut murah 1 jm 45 minit for only RM30.tmpat kita reflexology stengah jam 20 rnggit.
    hatyai doesnt sleep.tourist berlambak.org Malysia of course.the driver said org siam tk kacau pelancung sebab tnpa pelancung Malaysia depa boleh gulung tikar..

    Tapi msalah nk bargain.asyik tunjuk clculator saja.signboards all in thai.dh plncung ramai tulis la in English..tu masalah nk pi kereta sndiri.nanti sesat.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum......

    Sekali sekala jenjalan tengok kekdah tempat orang tentu seronok.saya hanya pernah sampai di pekan Golok je.....

    ReplyDelete
  15. Dear Arizakiah, try la jauh sikit,di Golok tmpat org malaysia tmbah cwangan he he.sometimes they called pasar xxxxx.

    ReplyDelete
  16. Waaa best nya gi hatyai.
    Saya since last year lagi duk plan nak gi hatyai, ada je yang menghalang.
    Tengok foods nya.. uiii macam superb!

    ReplyDelete
  17. dekdaa, bukan food tu sgt.tpi bju2 dia mak oi..murah gila kut.blouse mcm tk dak hrga..soooooo cheap.

    ReplyDelete