Monday, 10 December 2012

Apa punya ngok...(Kes geram )



           Her baby was about 2 years old.A baby girl. Wearing a beautiful yellow gown with a red hairband on her small head.The mother was a big woman, wearing  a green baju kurung with matching scarf.

         It was the peak hour of the kenduri. 1245 tengahari..people started flooding in..Khemah penoh manusia makan kenduri..bersesak-sesak .ada a few masih berdiri pegang pinggan.kerusi semua penoh.

        The woman sat opposite my table. She seemed in a hurry.She put her baby on the chair beside her and started eating .

        Suddenly the baby girl started crying. Softly at first then gradually getting louder and louder. Tudia .semua mata dok tengok dia.
        I heard the mother  said ." Diam, mak nak makan sat "

        Budak  at that age bukan tau apa, pujuk apa pun dia tak peduli. Dari my experience bela anak2. budak kecik menangis mesti sebab dia lapar, sakit , panas atau mengantuk..Babies bukan macam orang dewasa yang boleh menangis kerana kecewa, putus cinta, losing a job, or musibah2 lain..

        "Diam la, mak nak makan sat ! " suara mak makin kuat.
        The baby kept on trying to reach for her .Tangan terkapai2. I think baby tu panas. Semua orang pun panas.Matahari terik betul..khemah kenduri macam rendah sikit and ada fan pun  tak rasa apa..Adoi memang panas.

        The mother did not make the effort to just hold her baby.Baby terus menangis. The mother  relax saja got up and ambik a glass of syrup.( ish ambik la baby tu,dokong dia.nanti berhenti la dia menangis.) dalam hati I dok cakap sorang2.

         Heran sungguh. I was saying to myself. I saw the baby moving on the chair, macam nak jatuh.Ish ish sat gi baby akan jatuh..akan jatuh..akan jatuh ..

   I got up to the rescue with my hand penuh bekas kuah kurma.belum sempat melangkah ke tempat baby...buuup..baby fell to the ground. She yelled at the top of her voice.Mestila..sakit jatuh atas permukaan yang penuh batu2 kecil.

        The mother yang tengah isi air dalam gelas,  turned and saw me lifting up the baby .Now I know why the baby was crying, tangan baby tu ada kuah curry ayam, maybe dia dah tertenyeh kuah ke mata.mesti la menangis..pedih. 

         The mother came and said.." Awat teriak ni ? "
         I dont know how to express what I thought of her. Anak tu has been crying sejak tadi, tiba2 she tanya awat  teriak ! !. Apa punya ngok..( dalam hati I geram .nasib baik the lady tu badan besar, kalau tidak I nak tarik telinga dia sekali..action berani konon..)

         "I rasa baby you ni kena kuah kat mata dia .Kuah ayam. pedih kut.You pi basuh dulu.Kesian dia "
         Tiba2 dia boleh jawab.".ish macam mana boleh kena, saya makan dengan sudu." and she stared at my hand yang memang penoh terpalit kuah. Takkan nak blame I kut...

        Dia tak perasan ke, anak dia kena kuah ayam bukan kurma.and her baby dah menangis sebelum I even hold her lagi.
       Malas nak argue dengan mak yang tak berapa cerdik. I bagi balik baby dia.
      "Apa pun bawa basuh muka dia dulu, nanti lagi pedih.Basahkan kepala di sikit.dia panas ni " I said.( my voice control baik punya, dalam hati panas macam sinar matahari tengahari.)

      She took her baby from my arms and bawa pi basuh dekat tempat orang cuci tangan.

      Tiba2 baby stopped crying.  Memang betul pun.baby cried sebab kuah masuk mata and panas.

      I felt like giving a few words to the mother. Ish kalau anak kecik macam tu, tak payah la pi makan kenduri kalau tak ada orang tolong jaga. Bapa baby ke, abang  atau kakak ke..minta tolong jaga if you are so desperate nak makan kenduri.

      Orang pun akan faham kalau ada anak kecik memang dairi hidup kita jadi sedikit berbeza. Jadi mak mesti akan berdepan situasi macam tadi..

         I learn that bila dah jadi mak , anak2 mean the world to me..they become the priority. mak susah sikit tak pa.nanti bila anak2 besar you boleh la attend the kenduri in peace..

         Or else kesian kanak2 . tak sesuai baby di bawa ketempat2 sesak dan panas macam tu.Mak makan kenduri, anak hanya dapat panas and tak selesa..bila baby dah mula melolong sapa yang susah..Kita juga kan?.

         So yang jadi mak tu..kena la    p i k i a q    na ...
        





        

8 comments:

  1. Hi Indamarya, it is sad to see a mother behaving this way towards her baby.
    She should check or carry her up walk somewhere so as not to disturb others.
    I guess there are such inconsiderate people....
    Here we very often get mothers leaving their babies in cars in summer and going shopping. Baby screaming head off. Someone snaps a pic, calls the cop, mother taken away, baby in child care.....big fine too.

    Once a mother went into a casino leaving her baby in the car. She ended up in a police lockup!
    Sad isn't it?
    You stay easy, have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. hi Lee, gd morning,ya betui apa u ckp.kdg2 pndai jdi mak tpi tk pndai jaga anak..di sini pun sama.dimana2 pun ada kes mak tinggal anak dn pi buat hal sendiri.kesian budak2 tak tau apa jadi mangsa mak yang tk berapa cerdik he he.
    tk cr Lee.keep that big smile going..

    ReplyDelete
  3. sumtimes you need to talk to a 2 year old just so you can understand life again. I would never let my dotter cry in front of da crowds without asking her 'wut's wrong?'. sumtimes I pun pelik with some parent yang tak pernah bertanya to their children about their feelings. Bila anak2 tu besar nanti tak ngisahkan perasaan mak bapak...now you know how it feels like aite? tapi masa tu...for wut?

    sebab tu la I truly believe even if kita ni cuma suri rumah aje, still kena berilmu. I feel sad reading at your post here, sad dat one day they might be having crucial family probs later on dengan gaya kehidupan yg macam tu. mohon dijauhkan...amin.

    ReplyDelete
  4. Dear RedRose.true indeed apa you kata.nak jdi mak pun kena ada ilmu jgak.bila anak dah boleh bertutur memang kena banyak sembang dgn dia.in a way dia lagi cepat boleh bercakap n share wat she wants wat she feels.
    you are still young and I see that u are doing the right thing,nurturing yr child the best way you can.

    happy mothering.have a nice day RedRose.

    ReplyDelete
  5. kadang2 kesian juga anak2 yg dapat mak2 camni kan..tak memahami keperluan anak pulak...

    ReplyDelete
  6. yes Harnida, yg buat I geram ialah bila tengok anak dok teriak, mak dok pulun masuk nasi dalam mulut.as if macam dia tk makan seminggu..ish .geram tk habis lagi ni..kesian baby yg comei tembam tu..

    ReplyDelete
  7. betui betui ..tk sesuai jdi ibu na..

    ReplyDelete