Thursday, 30 May 2013

Syiffa yang comel.


                   She's cute, mungkin sebab dia chubby kut. Academic wise boleh tahan..Selalu dalam kelas one thing I noticed she loves colouring. Biasanya standard one if they finish their work early someone would ask..
                 " Teacher boleh colour dak ? "
                 Typical of children memang suka mewarna..She is no exception.I tengok berpeluh peluh kalau time mewarna, tak panggung kepala kata orang Perlis..asyik sungguh.


                                               Syiffa the chubby one...asyik sungguh mewarna.

                     First time I sembang dengan dia masa I noticed how good her colouring was masa tu, terang,  and I kagum how patient she was , went into the corners of the pictures..tekan kuat..and tengok saja jari2 dia yang bulat tu mewarna..
                    Many times dengar dia menjerit.." jangan la"
                    Sebabnya ramai yang nak pinjam colour pencils dia..colour mahal, mestila terang bila mewarna..

                        "Syiffa makan nasi banyak dak ? "
                        "banyak .."
                        " berapa pinggan ? "
                        "3," sambil tunjuk jari..
                        "Tudia...sedap ?"
                        "Sedap ! "

                   After break ada juga my English period kelas year 1, nampak la berminyak-minyak mulut dia lepas makan..Often nampak dia bawa bekal dalam tupperware.

                        " Rajinnya Shiffa bawa bekal.Sapa masukkan dalm tupperware? "
                        "tok "
                        " Patut la..dok dengan tok " cucu kesayangan la ni..
             
                  Story time dia paling suka, ternganga mulut bila I kelentong especially cerita2 dongeng fairytales..
One question she asked me...

                 " Teacher pasai apa Cinderella tinggai kasut dia kat atas tangga? takkan tak dan ambik kasut tu.sat ja kan? "
                "Pasai kalau dia ambik kasut dia, putera raja tak jumpa la dia dah..sebab ada kasut la boleh cari Cinderella kan? " I explained.

                "oooo, " she was satisfied with that melepaskan batok di tangga answer from me..he he.

            Masa I cerita gadis miskin dengan ular ajaib dia sampai tak terkata..sampai last2 habis cerita baru dia tanya  ..
           "Teacher, ulaq tu ada lagi dak la ni ? "
           "Tak dak dah, bila jadi manusia dia pun tua dan mati..semua kita pun akan mati bila tua "
           One naughty boy said..
           " Syiffa kalau hang jadi adik tiri dia ulaq tu tak larat nak telan ..gemok "
           I nampak muka dia berubah, so  I answered back.."Ulaq tu telan budak nakal saja..bukan budak gemuk..."
           Syiffa senyum berkulum...puas hati..
                       
     
                      Syiffa on the very left....baru tolong ambik air teachernya yang hilang suara masa tu..
       
               But I suka satu benda, walaupun ada kes buli2 dalam kelas, no one would try put a finger on her..sapa berani ? sekali dia lempang balik, lebam muka..he he.
             
             
             
                                 





Monday, 27 May 2013

cikgu sembang boleh..kami tak boleh ! !



       Everyday in class of course I want everybody to pay attention masa I am teaching, kalau boleh not a single one yang pandang ke lain.semua msti tengok teacher..and when teacher pusing belakang no one akan sembang jugak because they know teacher has hidden eyes di dalam sanggul that will keep watch for me (kelentong darjah satu boleh lah..he he )..

       I have no problem at all masa mengajar, semua kan sunyi sepi, including the upper classes. The younger teachers especially practical teachers kept asking, macam mana to gain that class control power. saya pun tak tau..

      Tak pernah pun saya bawa rotan, or pembaris panjang ke kelas macam a few teachers buat, but I make sure all attention are on me masa saya mengajar, kalau ada sorang pun buat kerja lain such as buka beg ke, sharp pencil ke, cakap dengan kawan ke, or even adjust tudung kepala..semua akan di tegur.

     When I walked to the class, boleh dengar murid2 cakap'Wei teacher, teacher ! ! " and semua scattered lari ketempat masing2.muka serious ready for lesson..

     Masa cerita, cerita la, masa nyanyi nyanyi la..masa belajar? no hanky panky eh...

     I have this short but interesting experience to tell you...

     We have this motivation session where the school will call la sapa2 bagi motivasi kat budak2..so bila semua budak2 dah ada dalam dewan..cikgu2 akan duduk di belakang dewan, dengar sama, or sembang2 softly ..masa ni la ada kawan bawa catalog avon ke, cosway ke, untuk jamu mata..or else boring gila kut 2 hours dok langut saja kan?

     Masa ni kita tak ada buku nak correct ditangan, so macam free la sikit..to share stories among us..

    Sebelum start cikgu akan bagi amaran, " semua dengar elok2 na, jangan bising tau, mudah2an kamu akan dapat maklumat berguna, dapat tips cara nak belajar dengan betul..bla bla bla.."

      Duty teacher went round the rows of pupils...jaga jangan budak bising while the motivator was delivering his tips..

     Tiba2 he came to us (yang tengah sembang , senyum ketawa di belakang )

     "Wei tau dak apa sorang budak darjah satu kata bila saya suruh depa diam dengar penceramah cakap?"

     Everybody pun kata "ha, dia kata apa? "

     "Dia kata, kami kena diam, cikgu bersembang boleh..! ! " sambil jari menunjuk ke belakang where teachers dok sembang..

      Padan muka cikgu..termasuk saya! ! he he




               This photo tells everything....he he.tengok I dok sembang..dah la pakai baju merah nampak clear dari jauh kan? kesian kami kan? nak sembang sikit pun dah kena tegur dengan budak.Dah la free period pun sejam saja dari pagi sampai balik..sob sob.



 

Sunday, 26 May 2013

perli lagi...



              
                      Sorang budak berlari to us. We were in the staff room, masa rehat dah nak habis.
                      " Teacher, Iswandi gerngau pipi Hafiz sampai berdarah." 
                      Gerngau bahasa Perlis means cakar dengan ganas.. 
                      Everyone macam ribut lari keluar. Kedua-dua dah di depan mata.Yang 
                      mencakar dan yang kena cakar. 
                    
                     

                      "Pasai apa kamu cakaq muka dia? "
                      Diam...
                      "Pasai apa dia cakaq muka kamu Hafiz ? "
                      Dua-dua diam..
                      Their class teacher kept on asking.Sorang pun tak buka mulut.
                      "Tak pa, kalau dah tak mau habaq kat saya, saya kena panggil polis macam ni"
                      she said .. 
                       (sambil buat2 muka serious.)                                 
                      Both tunjuk muka susah hati, but no one uttered a word.
                     
                
 

                      I looked at the marks on Hafiz's face..
                      "ish dalam juga ni, kuku dia mesti panjang ni"
                      "Tengok kuku kamu ? I said to Iswandi,( tukang cakar).
                      Class teacher showed his fingers. 
                     "Tudia tak potong kuku ! ! "
                 


Since both tak mau cerita, tiba2 one of the clasmates told a story..
"Teacher tau Hafiz yang start dulu, dia dok perli nama bapa Iswandi.."
                              "Iswandi geram, terus cakar muka Hafiz"
                              Dah jadi trend pulak saya tengok,budak2 suka perli nama orang, bagi 
                              gelaran yang pelik pelik.
                              
                               Padan lah si Iswandi marah sangat..
                              "Dia dok perli nama ayah saya" Iswandi masih marah.
                              "Lain kali perli lagi nama orang.." walhal nama bapa Iswandi nama
                              biasa saja.
                              Nama Rosdi di panggil todi, nama mak Timah, di ejek Timah nasi lemak,
                              
                              just because mak dia jual nasi lemak..nama Yahya di jerit, boya boya
                              (buaya)...sapa tak marah.One
                              boy sampai tak mau mai sekolah , sebab budak2 perli bapa dia Man Ketot, 
                              
                              the father is a very short man ) ..
                             Kadang2 bila budak cerita sebab bergaduh, kita pun rasa nak gelak kuat.
                             
                             Tapi jadi cikgu ni kena tahan la.nak jaga hati budak..
                             .nak gelak sangat masuk bilik guru dan gelak
                              puas2...adoi macam2..

                         
  

Seorang ustazah menyapu ubat di luka Hafiz sambil merungut, 
                                   " awat la hangpa ni, tak dak kerja lain ke."
                                   Akhirnya walau dengan muka masing2 kelat , terpaksa hulur tangan
                                   minta maaf,
                                   sorang kena jaga mulut, sorang lagi jaga tangan..the class teacher
                                   looked on.
                                   Kanak2...biasa la. lawan2 , gaduh2 lepas tu main balik..

                                    Yang pastinya cikgu  kena dok perhati selalu..tak boleh lepa langsung 
                                  darjah satu ni.
                                  kalau boleh masa rehat pun cikgu kena ikut budak merata.
                                  .jenuh la kalau macam tu kan ?
                                   alahai cikgu..








Thursday, 23 May 2013

My BFF birthday today


   We set eyes on each other in 1986. That was really a long time eh..since then kami jadi best friends..Teaching in the same school for more than 20 years .kenal dalam luaq kata orang Perlis.

   Now dia dah di sekolah lain and saya pulak ke lain. namanya berpisah tempat kerja tapi jumpa selalu, sembang selalu, call selalu...

   Today is her birthday..memang selalu saling bagi hadiah pun..I dont know what I would do without a friend.mesti sunyi dunia kan? yes kita boleh ada family yang loving habis tapi friends are equally important too..

   Yesterday went to the florist, tempah bunga siap2.Then pergi cari set penjagaan rambut. Shampoo and conditioner plus cream itu ini..Then packed elok2 dalam beg.

    My last two free period memang sangat berguna and tepat. Minta izin keluaq sekolah, pi ambik bunga from the florist. Then drove fast to her school..
    There she was as eager as ever to see me. Took me to the staff room, where other teachers ada.
Ada cake atas meja, ada karipap juga

   Because I ni ta berapa suka cake, I rasa jugalah a slice..ambik hati kan?


                       Ni gambar last year on my birthday. She came over dengan present .I looked pucat. sebab baru lepas demam..

                       Ok.  I found this beautiful poem . Hope she will like it.


                          When we first talked to each other
                          I knew we would always be friends.
                          Our friendship has kept on growing
                          And I'll be here for you to the end.

                         You listen when I have a problem
                         And help dry the tears from my face.
                         You take away my sorrow
                         And put happiness in its place.

                         We can't forget the fun we've had
                         Laughing 'til our faces turn blue.
                         Talking of things only we find funny
                         People think we're insane

                         If they only knew!

                         I guess this is my way of saying thanks
                         For catching me when I fall.
                        Thanks once again 

                         for being such a good friend
                        And being here with me through it all.


              latest photo with her today..baru lagi..panas2 ...handing over my present..a bouquet of roses and a set of hair care products for  her to try . I should have worn something cheerful today, bright colours baru nampak cheerful..

                 Selamat ulang tahun ke #$%@^ . ha ha ha,,may u be blessed , and hopefully Allah wll grant all your wishes my friend..





Wednesday, 22 May 2013

Di chalet di lereng sebuah bukit....



             Saja nak adakan program di tempat berlainan, maka sekolah has organized a camp weekend lepas.
Di sebuah tempat di lereng bukit, ada chalet2 kecil yang comel..
            So teachers pergilah sama budak2 year 6. Tempat cantik, sunyi, udara segar, fresh, lots of oxygen from the many big trees there..

             Motivators or teachers from outside di panggil to give a talk, motivate sikit or gave techniques on how to answer questions for sbjects like science, Bahasa Melayu, and  mathematics .

            For English I did not call any outside teacher. I did the job myself   .Bagi la teknik menjawab soalan bahasa Inggeris tu sendiri.My way. Bercakap la for hours bla.bla...tips sini, petua situ..adusssss penat ya Tuhan.
            Apa pun kalau dealing dengan budak2 kampung yang langsung tak ada English background , memang susah yang amat...

            Orang tua2 kata ajar la...kalau bagi 10 patah, boleh dapat 3 patah pun jadi la..

            Looking at their faces kita tau macammana susah memikul tanggungjawab sebagai guru bahasa Inggeris, unlike town schools where I used  to work before, there is a big difference indeed.

            Dengan limited vocabularies, apa sangat la yang kita boleh buat, tetapi tak boleh mengalah, kena think of ways how to help them.


                                 Me...senyum la nak hidup..walau dalam hati..( macammana la nak buat ni, teknik apa lagi boleh apply for these pupils )..Orang kata senyum boleh mengubah rasa hati..dari malas jadi rajin, dari geram jadi lembut balik..betul ka?


                     kerja selesai..dah ready nak balik..tunggu acara penutup..dahaganya sebab bercakap banyak.a few times menjerit juga ..he he biasa la.nak bagi faham.tak boleh cara manis, kena buat cara bengis.asal budak2 balik dengan penambahan ilmu.


                    photo session..tudia.depa angkat 'peace'..berapa patah la yang saya ajar tadi masuk dalam kepala depa..main peace peace pulak...tapi kesian kan? anak murid kita, baik buruk pun..tak pa la , nanti balik sekolah kita drill lagi..he he.



Friday, 17 May 2013

My girl's convocation



             She is my third born, and the second girl in the family. Yesterday was her big day and a happy one for me too. Her convocation day..

             She was dressed in green, my favorite colour besides blue. I did not attend teacher's day celebration in school yesterday.I missed all the fun. Days before I trained budak2 menari, menyanyi, tapi on the day I tak pi sekolah..Tapi tak pa , anak punya pasal, takkan tak attend that big event kan ?

             She looked flawless yesterday, the green dress looked perfect on her, fit her like a second skin.The pleated long skirt flowed nicely as she walked gracefully into the hall along with her friends .

             Graduates walked up on the stage. I waited for her name to be called to receive the scroll. It was a sweet moment although yesterday was the third time I faced the same auspicious moment. Dulu kakak, then followed by abang ( my second ) and now her turn to feel the glory to graduate.

      
                                          After the ceremony..with the flowers in her hands.


                     With her friends , posing outside the hall, while I waited , looking on.

                          At last with me...tak perasan pulak  kuda tu was very near us..Congratulation my girl, may you succeed in life just like your elder siblings. Amin..

Wednesday, 15 May 2013

anak murid mai melawat...



     Suddenly last Saturday he called me..bekas anak murid saya dulu. Promised nak pi breakfast sama2 on Sunday morning, tiba2 something turned up, dia tak boleh mai. At 930+ he called nak mai rumah..I baru balik market .
     Tiba2 dia dah ada depan mata..Perut saya meneru-neru (kata orang Perlis ). Dia bawa buah tangan ..seraga buah2an termasuk my favourite buah salak...
     Saya tengok dia dengan mata berkaca..sedih, seronok, sayu semua bercampur baur. Alangkah lama masa kami terpisah..

     Dia lain ...jauh berubah dari dulu..cara berpakaian, the way he caries himself, cara bertutur, tingkah laku..he is no more the boy I used to know..

     Kalau saya jadi mak ayah dia alangkah bangga dan sejuk hati saya..he has become a fine young man..
     Dia sangat menghormati orang tua, apatah lagi bekas cikgu dia..saya rasa diperlakukan macam mak dia sendiri..

      We had lunch..I saw how he enjoyed his food, air asam, sambal belacan, ikan keli goreng, sayur labu dan peria , kerabu taugeh dengan perut. Makanan kampung yang simple tapi sangat membangkit selera.

      Maka bersembanglah kami . I noticed kematangannya sebagai lelaki dewasa, bercakap pasal politik, about his career, about his family...
 
       Dulu masa kanak2 selalu bertoje ( cakap Perlis for rajin mengusik ) anak perempuan saya Faten yang 3 tahun younger than him.

       Seronok depa bercerita tentang zaman kanak2..Saya tukang gelak..

       Doa saya dia akan terus berjaya dalam setiap aspek kehidupannya, moga menjadi anak kebanggaan keluarga  .

        Bila dia melabuhkan dirinya into his car to drive home, I pray he would come again sometime to visit me..with assalamualaikum, he drove away.. I stepped into my living room dengan hati kosong dan mata kembali berkaca..

         
We posed sebelum keluar lunch.

Saturday, 11 May 2013

Adoi bestnya dapat bunga...



           Yesterday I got a phone call from a stranger. A chinese lady...She said " you jangan balik lagi , saya nak hantar bunga"
           Then I remember..ooo, Mother's Day soon ! ! sure it would be none other than Famila, my eldest, sending flowers. Year in and year out without fail there would be flowers , beautiful roses sent to school..

            My present school is a really isolated and kampung one, so much so a florist in Kangar didnt know where to send the flowers. She kept calling me asking for directions..and sure enough she went to the wrong school which has a slightly similar name...

           Since it was a Friday , everyone has gone  home and I was there waiting for her to turn up at the deserted school.. At last  I saw a Honda drove in..


           "Haiya, saya tak tau sini pun ada sekolah ma, ayo saya punya minyak kereta pun nak habis ooo.sini mana boleh isi minyak ? "

           The flowers were beautiful as always. With a card attached. I love the words written on it.

           "Happy Mother's Day mak, Thank you for every bit of love given to us.Sorry for all the trouble we made.Hope the flowers will make your day."
 
            As always my thoughtful eldest will always write on behalf of the other siblings..

            The words were simple, but I know it came from the very depth of her heart. Order bunga tu tru the internet..the effort she made...

             I read it again and again..till the words blurred away with my tears sharing the beautiful feeling of being a mother....Its just beautiful and I love every moment raising the four of them.
    
           Love those sleepless nights tunggu di tepi katil masa my angels demam,
           love the time looking at them when they sleep,
           love the time chasing them around dengan nasi di tangan masa they refuse to eat,
           love the time  teaching them to read when they were small,
           love the time when I had to drive home like crazy to breastfeed them during my free periods in school, cause they refused susu formula,
          love the time when they passed with flying colours in exams..
         cried macam orang bodoh instead of laughing, when they went up the stage to receive prizes for being excellent in academic..
         all the memories started to flow in effortlessly..
         TQ Allah for all the happiness, for all the blessings.

           And here I am standing with the flowers in my hands...leaning against the florist's car, photo taken by the nyonya herself..he he.     



                               Happy Mother's Day too to all mothers out there...