Posts

Showing posts from May, 2013

Syiffa yang comel.

Image
She's cute, mungkin sebab dia chubby kut. Academic wise boleh tahan..Selalu dalam kelas one thing I noticed she loves colouring. Biasanya standard one if they finish their work early someone would ask..
                 " Teacher boleh colour dak ? "
                 Typical of children memang suka mewarna..She is no exception.I tengok berpeluh peluh kalau time mewarna, tak panggung kepala kata orang Perlis..asyik sungguh.


                                               Syiffa the chubby one...asyik sungguh mewarna.

                     First time I sembang dengan dia masa I noticed how good her colouring was masa tu, terang,  and I kagum how patient she was , went into the corners of the pictures..tekan kuat..and tengok saja jari2 dia yang bulat tu mewarna..
                    Many times dengar dia menjerit.." jangan la"
                    Sebabnya ramai yang nak pinjam colour pencils dia..colour mahal, mestila terang bila mewarna..

      …

cikgu sembang boleh..kami tak boleh ! !

Image
Everyday in class of course I want everybody to pay attention masa I am teaching, kalau boleh not a single one yang pandang ke lain.semua msti tengok teacher..and when teacher pusing belakang no one akan sembang jugak because they know teacher has hidden eyes di dalam sanggul that will keep watch for me (kelentong darjah satu boleh lah..he he )..

       I have no problem at all masa mengajar, semua kan sunyi sepi, including the upper classes. The younger teachers especially practical teachers kept asking, macam mana to gain that class control power. saya pun tak tau..

      Tak pernah pun saya bawa rotan, or pembaris panjang ke kelas macam a few teachers buat, but I make sure all attention are on me masa saya mengajar, kalau ada sorang pun buat kerja lain such as buka beg ke, sharp pencil ke, cakap dengan kawan ke, or even adjust tudung kepala..semua akan di tegur.

     When I walked to the class, boleh dengar murid2 cakap'Wei teacher, teacher ! ! " and semua scattere…

perli lagi...

Image
Sorang budak berlari to us. We were in the staff room, masa rehat dah nak habis.                       " Teacher, Iswandi gerngau pipi Hafiz sampai berdarah."                        Gerngau bahasa Perlis means cakar dengan ganas..                        Everyone macam ribut lari keluar. Kedua-dua dah di depan mata.Yang                        mencakar dan yang kena cakar. 
                      "Pasai apa kamu cakaq muka dia? "                       Diam...                       "Pasai apa dia cakaq muka kamu Hafiz ? "                       Dua-dua diam..                       Their class teacher kept on asking.Sorang pun tak buka mulut.                       "Tak pa, kalau dah tak mau habaq kat saya, saya kena panggil polis macam ni"                       she said ..                         (sambil buat2 muka serious.)                                                        Both tunjuk muka susah hati, but no one uttered a …

My BFF birthday today

Image
We set eyes on each other in 1986. That was really a long time eh..since then kami jadi best friends..Teaching in the same school for more than 20 years .kenal dalam luaq kata orang Perlis.

   Now dia dah di sekolah lain and saya pulak ke lain. namanya berpisah tempat kerja tapi jumpa selalu, sembang selalu, call selalu...

   Today is her birthday..memang selalu saling bagi hadiah pun..I dont know what I would do without a friend.mesti sunyi dunia kan? yes kita boleh ada family yang loving habis tapi friends are equally important too..

   Yesterday went to the florist, tempah bunga siap2.Then pergi cari set penjagaan rambut. Shampoo and conditioner plus cream itu ini..Then packed elok2 dalam beg.

    My last two free period memang sangat berguna and tepat. Minta izin keluaq sekolah, pi ambik bunga from the florist. Then drove fast to her school..
    There she was as eager as ever to see me. Took me to the staff room, where other teachers ada.
Ada cake atas meja, ada karipap juga

Di chalet di lereng sebuah bukit....

Image
Saja nak adakan program di tempat berlainan, maka sekolah has organized a camp weekend lepas.
Di sebuah tempat di lereng bukit, ada chalet2 kecil yang comel..
            So teachers pergilah sama budak2 year 6. Tempat cantik, sunyi, udara segar, fresh, lots of oxygen from the many big trees there..

             Motivators or teachers from outside di panggil to give a talk, motivate sikit or gave techniques on how to answer questions for sbjects like science, Bahasa Melayu, and  mathematics .

            For English I did not call any outside teacher. I did the job myself   .Bagi la teknik menjawab soalan bahasa Inggeris tu sendiri.My way. Bercakap la for hours bla.bla...tips sini, petua situ..adusssss penat ya Tuhan.
            Apa pun kalau dealing dengan budak2 kampung yang langsung tak ada English background , memang susah yang amat...

            Orang tua2 kata ajar la...kalau bagi 10 patah, boleh dapat 3 patah pun jadi la..

            Looking at their faces kita…

My girl's convocation

Image
She is my third born, and the second girl in the family. Yesterday was her big day and a happy one for me too. Her convocation day..

             She was dressed in green, my favorite colour besides blue. I did not attend teacher's day celebration in school yesterday.I missed all the fun. Days before I trained budak2 menari, menyanyi, tapi on the day I tak pi sekolah..Tapi tak pa , anak punya pasal, takkan tak attend that big event kan ?

             She looked flawless yesterday, the green dress looked perfect on her, fit her like a second skin.The pleated long skirt flowed nicely as she walked gracefully into the hall along with her friends .

             Graduates walked up on the stage. I waited for her name to be called to receive the scroll. It was a sweet moment although yesterday was the third time I faced the same auspicious moment. Dulu kakak, then followed by abang ( my second ) and now her turn to feel the glory to graduate.


                              …

anak murid mai melawat...

Image
Suddenly last Saturday he called me..bekas anak murid saya dulu. Promised nak pi breakfast sama2 on Sunday morning, tiba2 something turned up, dia tak boleh mai. At 930+ he called nak mai rumah..I baru balik market .
     Tiba2 dia dah ada depan mata..Perut saya meneru-neru (kata orang Perlis ). Dia bawa buah tangan ..seraga buah2an termasuk my favourite buah salak...
     Saya tengok dia dengan mata berkaca..sedih, seronok, sayu semua bercampur baur. Alangkah lama masa kami terpisah..

     Dia lain ...jauh berubah dari dulu..cara berpakaian, the way he caries himself, cara bertutur, tingkah laku..he is no more the boy I used to know..

     Kalau saya jadi mak ayah dia alangkah bangga dan sejuk hati saya..he has become a fine young man..
     Dia sangat menghormati orang tua, apatah lagi bekas cikgu dia..saya rasa diperlakukan macam mak dia sendiri..

      We had lunch..I saw how he enjoyed his food, air asam, sambal belacan, ikan keli goreng, sayur labu dan peria , kerabu tauge…

Adoi bestnya dapat bunga...

Image
Yesterday I got a phone call from a stranger. A chinese lady...She said " you jangan balik lagi , saya nak hantar bunga"
           Then I remember..ooo, Mother's Day soon ! ! sure it would be none other than Famila, my eldest, sending flowers. Year in and year out without fail there would be flowers , beautiful roses sent to school..

            My present school is a really isolated and kampung one, so much so a florist in Kangar didnt know where to send the flowers. She kept calling me asking for directions..and sure enough she went to the wrong school which has a slightly similar name...

           Since it was a Friday , everyone has gone  home and I was there waiting for her to turn up at the deserted school.. At last  I saw a Honda drove in..


           "Haiya, saya tak tau sini pun ada sekolah ma, ayo saya punya minyak kereta pun nak habis ooo.sini mana boleh isi minyak ? "

           The flowers were beautiful as always. With a card attache…