Posts

Showing posts from July, 2014

Selamat Hari Raya semua....

Image
Today is the last day of school before we celebrate Hari Raya. Macam biasa di sekolah ada pemberian duit raya to those unfortunate children. Anak yatim, anak miskin ..dari derma guru2 dan insan2 perihatin semua budak dpat duit raya.
             At 1030 am semua berkumpul di dataran perhimpunan. Acara berjalan lancar.

                  Masa lagu raya di mainkan kami sempat ambik gambar ramai2. Ada candit ada saja2 bergaya. Macam2 telatah. cikgu2 pun orang juga. Rasa lega. Tension mengajar hilang.
                 Saya bagi homework setiap class yang diajar sesuai dengan cuti seminggu.Raya raya jugak, homework msti kena buat. Dateline hari Isnin lepas raya..tak buat jaga..he he.




                    Murid2 mula beratur bersalaman dengan semua cikgu...

             Selepas selesai semua kami bersembang lagi diatas bangku batu di luar darjah. Salam semua.minta maaf kalau ada salah silap masing2..


                 With my headmistress. Baju merah dia pakai.Sempat bisik keteli…

Ubat lena teacher..he he.

Image
I was passing by a year two class this morning. The kids were making the hell of a noise. No teacher was in the class. Today a few teachers sakit. Maybe yang di suruh ganti class tu tak dapat surat ganti kut. Since I was free I pun masuk senyap2 dari belakang.

     A few boys tengah meloncat2 macam kera kena belacan, tak ingat dunia. Sampah yang dikoyak2 dari buku latihan bertaburan merata class.

     Two boys were fighting. Dua2 menjerit melolong macam kena rasuk..Someone shouted.
        "wei teacher , teacher.! duduk2."
        Semua bertempiaran ke tempat masing2.

        "  Assalamualaikum..."..I said aloud.
        " Waalaikummusalam teacher ! !"
           I did not say a word, hanya tengok muka sorang2 ..
           Class macam kena langgar garuda..senyap sepi..

        "Pelajaran apa sekarang? "
        "mathematics teacher ? "
        "Cikgu mana? "
        "Cikgu xxxxxx teacher "
        "cik…

Hi Teacher.! !

Dah 3 hari dia  di situ setiap kali saya ke kereta masa nak balik. He smiled.Manis. And saya balas senyuman dia.
     "Hi teacher ." sapa dia.
     "Hi " saya jawab.
     Terloncat2 dia gelak.
     "Awak darjah berapa ? "
     "Darjah 4 "
     "Saya tau nama teacher ."
     Matanya berkilau2.
      "Mana tau?"
      "kakak saya drj 6. Teacher ajaq dia ."
      "Oh.."
      "Bye teacher " tangan keciknya melambai saya bila saya masuk ke kereta dan mula nak bergerak keluar.
      "Bye .." I said.giving him the widest smile ever.

      Dia capai basikalnya. Dia kayuh laju mengikut kereta saya. Apa hal pulak budak ni dok ikut kereta pulak nih.
      "Rumah di mana ? " saya tanya.
      "Taman tu "
      "Dah pergila balik rumah.Semua orang dah balik." I said.
      "OK .bye teacher " ish berapa kali nak bye ni..(dalam hati ).

        I would al…

tq again mak chaq

Image
Dear Makchaq,
             Ni gambar yang saya janji nk pos pagi tadi. Nk cerita lebih tk boleh.yg empunya diri tk kasi. he he.Tq makchaq.


mak bangun pkl 9 anak pkl 12....

I call him 'Aad. His name is too long. A boy from the C class too. Now everybody start calling him that .macam saya panggil.
        Masalah dgn budak ni ialah dalam seminggu dia mai sekolah 2 or 3 days saja. Pernah a few teachers buat rombongan pi rumah dia awal pagi to see what really is the matter for his absence tu.

       The mother was still in bed. It was already almost nine in the morning. kalau dah mak bangun pkl 9 anak apatah lagi.

       Siap bagi alasan malam tidur lambat itu ini.bla bla bla..and that day masih tak pi sekolah  jugak..

       Today he came to school. Last week for the whole week tak mai. Bila tanya why.? dia kata mak dia tak bangun dia pun apa lagi tiduq la..sambung lagi. walhal last week ada trial exam..

       Someone told me dia tolong sepupunya jual air at pasar Ramadhan. He told me pulak dia demam.
       "Mana MC awak Aad.? "
       " Saya tak pi clinic teacher, saya makan panadol saja."
       " Muka kamu nmpak …

baju ke belacan ?

She is very big for her age. Maybe baju size XXL kut. Been looking at her lately. bukan apa dok tengok her school uniform..
         Check her family background dalam register sekolah..Parent kerja bagus.Pegawai kerajaan. Gaji boleh tahan..tapi why jadi macam tu..?
         When I looked at her uniform it looked as if it has never been washed for a long time..dah jadi belacan. tempat poket baju kurung dia dah soiled. daki dah boleh dikikis kut..ish ish.teruknya.
         I called her .Kami bercakap 4 mata.
         " baju awak ni awak pakai berapa hari dalam seminggu.? "
        Muka dia selamba. Budak2 sekarang.Kalau kita dah merah padam muka malu kalau cikgu tanya macam tu.
        "Saya pakai tiap2 hari teacher. "
        " U mean from Monday to Thursday? "
        "yes "
        "Oh my God.." under my breath.
        " Ada berapa helai baju.?"
        "Ada 2, 3 helai."
        " pi mana baju2 tu ?…

Sapa tak posa hari ni.?

Image
"Sapa tk posa hari ni ?  " tanya ustaz.
         "Saya ! ! "
         Beberapa tangan kecik angkat tangan.Murid2 dari tahun satu dan pra sekolah. Jujur betui.no cheating. he he.
         Ustaz pun terus berceramah lagi. Sirah Nabi included. terlopong mereka dengar. But only for a few minutes. Then bila dah rasa boring, semua mula bersembang sama sendiri.

        Kanak2.They cant focus for a long time macam orang dewasa..Tapi cikgu2 pun sama kalau berkursus memang nampak nyata. Orang bagi kursus kita sembang di belakang.Tak boleh kuat kita bisik. Yang pasti nak sembang..So nak marah budak2 pun tk boleh kan ?

                  Pengisian Ramadhan. Budak2 dengar ceramah ..cikgu dengar sambil buat hal sendiri.              Pandai Ustaz tarik perhatian. Bila tengok budak2 dah garu sana sini, dia ajak bernasyid lagu2 Raihan yang popular. Sebab dia sendiri  tak pandai nasyid maka di sediakan CD. Budak2 terus bernasyid dengan lantang. muka ceria.              Seb…

me and Sharifah Aini's song in the class...he he.

It was a gloomy day. I was still shocked dapat berita perginya Dato Sh Aini. Tak percaya. tapi its the truth. saya yang membesar mendengar lagu2 dia .Kebanyakan lagu nya saya hafal. almost all. Dari Seri Dewi Malam sampai ke album terakhirnya..

              A day or two from the day of her death, saya masih terkejut. Buka youtube listened to her songs...dengar temuramah dgn rakan2nya on tv. Mana nak cari suara lemak merdu mcm tu. dan patah lagunya sapa tak boleh lawan. Moga Allah merahmatinya dengan kasih syg. Moga dia sejahtera di sana.

             A day or two after that sad news, I was in the class.Masa budak2 tengah membuat latihan, saya berkawat ke depan ke belakang.bukan boleh ralit nanti ada yang curi tulang..mata saya kekiri ke kanan..tengok buku budak ini, jenguk buku budak tu..

             Suddenly ingatan kepada Sharifah Aini datang lagi..and quite suddenly I slowly sang one of my favourite "Di pinggir Kayangan"..mula2 humming ..then slowly lyric…

saya kena tipu dgn anak murid sndiri...

"Pasai apa tak keluar rehat ni.? lagi sepuluh minit nak habis masa dah." I said to one boy. A tall thin fair one.
    " tak boleh keluaq makan teacher sebab duit makan ni saya nak kumpul nak bayaq yuran..." His voice as sad as his face.

    Hancur luluh hati saya. I am not the class teacher. But I spend 7 periods a week in that class. Of course a teacher my age memang penyedih..I remember one of my teachers dulu ada cakap , as you grow older your heart grow smaller...and we tend to be sad over small sometimes silly reasons.

    "Berapa lagi tak cukup  nak bayar yuran.? Dalam hati teringat my two boys yang dulu boleh makan apa saja di canteen because I was teaching in the same school.Apa nak cakap saja nanti I pi bayaq.

     "Lagi 34 ringgit teacher. RM 100 dah ada kat rumah "
     I took out my purse. Grab RM 50 from it and gave it to him.
     "34 ringgit untuk cukupkan yuran, lagi baki RM16 buat belanja kamu."
     He quickly ran o…