Saturday, 19 July 2014

baju ke belacan ?



         She is very big for her age. Maybe baju size XXL kut. Been looking at her lately. bukan apa dok tengok her school uniform..
         Check her family background dalam register sekolah..Parent kerja bagus.Pegawai kerajaan. Gaji boleh tahan..tapi why jadi macam tu..?
         When I looked at her uniform it looked as if it has never been washed for a long time..dah jadi belacan. tempat poket baju kurung dia dah soiled. daki dah boleh dikikis kut..ish ish.teruknya.
         I called her .Kami bercakap 4 mata.
         " baju awak ni awak pakai berapa hari dalam seminggu.? "
        Muka dia selamba. Budak2 sekarang.Kalau kita dah merah padam muka malu kalau cikgu tanya macam tu.
        "Saya pakai tiap2 hari teacher. "
        " U mean from Monday to Thursday? "
        "yes "
        "Oh my God.." under my breath.
        " Ada berapa helai baju.?"
        "Ada 2, 3 helai."
        " pi mana baju2 tu ?'
        " Ada .Lipat."
        "who send u to school everyday ? "
        " Mak "
        "Mak tengok dak rupa baju kamu ni ? "
        "tengok ."
        "Dia kata apa ? "
        "tk kata apa "
        Saya sekali lagi.."Oh my God."
       "Kamu orang senang.Sebab apa tak bersalin baju, sanggup pakai baju belacan macam ni.Saya ingat kalau kamu buang kat sungai Kg Bakau boleh mati ikan.."
       To my surprise dia boleh senyum..suka la pulak.Adoi..
       "macam ni.Mulai esok teacher tak mau tengok kamu pakai baju sama sepanjang minggu.Kalau tak mau tukar baju lain, baju ni kena basuh.Rendam clorox pun tak sure boleh bersih..ni dah tahap gaban kotoq."
      Dia gelak lagi. Lucu ke saya cakap.? Rasa macam saya nak getu (cubit ) paha dia. 
      "Look here. Awak tu pompuan, jaga la kebersihan.nanti 5 , 6 tahun lagi kamu kawin nak jaga baju suami lagi.Lepas tu dapat anak  nak jaga baju anak lagi..latih diri dari la ni..Orang pompuan mesti bersih. mandi kerap sikit. cuci muka tu elok2.."
     Tunduk sengih. Ish ish.
      "Satu lagi . Awak makan banyak ke? "
      "Banyak "
      "Berapa pinggan sekali makan? "
      "Kalau lauk sedap 3 pinggan boleh habis teacher."
      " Lepas ni kena control makan. Kamu dah jadi besar sangat ni. Teacher dah naik takut tengok. Kurus sikit baru ok. Mata kamu cantik.. kalau kurus mesti lagi cantik."
      Tersenyum simpul la pulak dia.
      "Ingat pesan teacher? "
      "ingat teacher."
      "Ok Boleh balik class."

      The next day...dia pakai baju baru terus...putih melepak.Tudung dah tarik kemas.
      "baju baru ? "
      "Ya, mak kata beli baru senang."
       "Berapa helai mak beli ?"
       "3, " sambil tunjuk jari.
      "Balik hari ni, baju ni kena basuh tau."
      "Ok teacher."
   
      Selesai satu masalah...klau tidak masuk class dok tengok baju dia macam tengok pekasam Sg Baru yang saya beli bulan lepas..dah la duduk paling depan dalam kelas..
     Jadi cikgu cover semua..jadi mak, jadi pendidik, jadi kawan at the same time. Moga dia berubah jadi bersih lepas ni..anak murid ku..he he.





14 comments:

  1. Hairan ye...apa masaalah dua beranak tu...paling sibuk pun takkan takde mesin basuh nak cuci baju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I thnk I know the answer BUNDA..depa ni malas..serba serbi.

      Delete
  2. sekarang cikgu boleh jadi macm2...driver ambulan (hantar budak sakit), posmen(hantar surat ke PPD), kerani, misi , everythinglah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes betui betui..boleh jadi semua..

      Delete
  3. senyum baca cerita ni.. attitude kan kak? susah nak ubah.. teringat cerita papadom..ada sealmari kasut sekolah sebab pesen gini la kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Rozita, betui attitude tu bawa sampai ke tua.

      Delete
  4. Nasib baik dia jenis yang pasrah dan redha kan. Dalam pada pemalas, dia mungkin seorang yang optimis. Terrrlalu optimis, could be? Hahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. not sure, I dnt think so...yes nk trgelak besaq bila kdg2 dia bagi excuse yg bukan excuse lgsung....dia tak tau alasan dia dlm poket kita je,

      Delete
  5. Hi cikgu..dah lama makcik cari link ni...harini baru jumpa...
    Makcik pun ada kenal a girl di perlis yg putih gebu....size xxl jugak kot but i don't know which school she goes to...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makcikkantin ramai budak2 gebu lani.Malysia makmur. dgn makanan. makan lupa2 ingat la tu.,

      Delete
  6. letihla cikgu gini, hihi
    semua kena buat
    dh mcm superwomen, hihi

    ReplyDelete
  7. dear lovely Irfa..memang dh jdi mcm3 saya ni....super woman, super mom, super apa lagi he he.

    ReplyDelete
  8. mmg patut ler cikgu overwork..tanggungjawab mak bapak.pun cikgu kena pikul..hailah pelik tul dgn parents yg lepas tangan sampai kebajikan anak sendiri pun diabaikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear blu4sky, kami jadi semua..jadi nurse, jdi mak, jadi kawan, jadi pendidik, jadi cleaner, penjaga jln. guard. even peg kebajikan msyrakat.

      Delete