Thursday, 24 July 2014

Ubat lena teacher..he he.



       I was passing by a year two class this morning. The kids were making the hell of a noise. No teacher was in the class. Today a few teachers sakit. Maybe yang di suruh ganti class tu tak dapat surat ganti kut. Since I was free I pun masuk senyap2 dari belakang.

     A few boys tengah meloncat2 macam kera kena belacan, tak ingat dunia. Sampah yang dikoyak2 dari buku latihan bertaburan merata class.

     Two boys were fighting. Dua2 menjerit melolong macam kena rasuk..Someone shouted.
        "wei teacher , teacher.! duduk2."
        Semua bertempiaran ke tempat masing2.

        "  Assalamualaikum..."..I said aloud.
        " Waalaikummusalam teacher ! !"
           I did not say a word, hanya tengok muka sorang2 ..
           Class macam kena langgar garuda..senyap sepi..

        "Pelajaran apa sekarang? "
        "mathematics teacher ? "
        "Cikgu mana? "
        "Cikgu xxxxxx teacher "
        "cikgu awak mungkin sakit perut ke, apa ka..awak jangan la bising. Sakit dada saya tau."
         Semua senyap. Tak bergerak.
          kesian la pulak tengok budak2 senyap menikus macam tu.

       " Ok, pasai apa kamu gaduh tadi ? "
         Sorang terus melompat ke depan dan berkata
       " Teacher, dia tumbuk saya dulu"
          Yang sorang tak mau kalah.
       " Dia kata kat bapa saya dulu "
       " Dia kata apa kat bapa awak ? "
        "Dia kata bapa saya Man Musang. Saya marah la. (sambil menangis.)
         Saya tahan tak mau gelak, tapi tersenyum juga..last2 tak tahan saya gelak kuat..ha ha ha..

        "Adoi , tak yah dok gelar orang macam2.Kalau saya gelar bapa kamu ? marah tak ? "
         Angguk kepala...tau pun .
        " jum kita buat craftangan. Sapa tau buat topeng ? "
        "SAYAAAAAA.."

         Saya bagi lebihan kertas A4 yang ada dalam laci meja .Cikgu class punya kut.tk pa nanti saya ganti.
         Nak gelak tengok semua buat topeng dengan senyap. Saya went  round the class tengok depa buat kerja. Mulut menyanyi lagu Pelangi Petang by Sudirman.
         Budak2 sengih2..tengok saya nyanyi.

         "Apa sengih2. sapa sini pandai menyanyi? "
         "Saya teacher . tapi nak ajak kawan boleh ? '
         "Boleh2...come to the front here."


                                    Nak nyanyi konon, tapi yg sebelah kiri tu gelak tak habis2..

     Maka menyanyi la si kenik dua orang tu. Budak umur 8 tahun..belasah ja. Tapi suara tk sedap.Entah apa2 depa nyanyi..Sat ja dah berhenti. Saya pun puji.

         " Ish sedap sungguh nyanyi na..nanti boleh nyanyi lagi."
           Saya tengok muka depa punya la puas...senyum lebar.
         "Teacher nak nyanyi lagi boleh? "
         "Dah lain kali..( ada hati nak nyanyi lagi he he ).
  
                                      
                                                dua kraft yang siap paling awal...

          "Sapa belum pernah tinggal posa.Angkat tangan " .Ada 5, 6 orang angkat tangan.
          "Mai sini teacher nak bagi hadiah.." Kagum saya umur 8 tahun tk tinggal puasa, saya umur ni dulu selalu ponteng posa..he he.
          Duit syiling yang sarat dalam purse saya bertukar tangan.
          Kanak2.dapat sorang secekak syiling bukan main suka.


                                           muka muka orang berposa tak tinggal..
         
           When I stood to get out semua bising balik. ...
           " Teacher ada satu ubat sembur dalam beg tangan teacher ni.Kalau saya sembur kat muka awak yang bising, kamu akan tiduq sampai tahun depan. raya pun tak bangun. nak tak ? ?
           Semua tempik.."Tak nak "
          Suddenly a boy in front came nearer.
          "teacher, nak tengok ubat lena tu boleh ? "
          "Ooops teacher tertinggal dalam bilik guru.Jum kita pi ambik.tapi syarat kena sembur awak dulu."
          "Ooooo tak mau tak mau.."Dia undur kebelakang .
          "Tau takut".
          I bet esok satu sekolah akan bercakap.
         "Teacher ada ubat lena, sekali sembur tak bangkit sampai tahun depan."

                          Ni budak Thai.yang asyik berdiri sebelah I dgn tangan buat peace.Rupanya nak suruh teacher ambik gambaq dia..he he.mcm2.


         Bila saya berselisih dengan budak2 tahun dua tu masa nak turun tangga ke kereta, semua bisik2.
           "Eh teacher teacher.  jangan bising, teacher ada ubat lena sekali sembur tak bangkit smpai tahun depan "
           Saya rasa nak gelak kuat tapi tahan.. Biarla depa terus percaya..he he.

          

          

16 comments:

  1. HAHAHA, LAWAK LA TICER NI TAU
    APAPUN HAPPY BACA BLOG SIS
    SELAMAT HARI RAYA YE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa , apa pun boleh.just to add some colors..kalau tidak tension.

      Delete
  2. hahhahah...saya pun tak tahan nak gelak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jum kita gelak.nanti saya pos lagi kejadian2 yang mencuit hati

      Delete
  3. Lol..nasib bk masa sy sekolah dulu teacher xde ubat sembur..hahaha..
    Selamat Hari Raya kak IM..maaf zahir & batin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear blu4sky.slamat hari raya to u too .

      Delete
  4. ya allah...hahahaha ubat lena naaa...isk..isk..isk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Harnida, dulu aunty kata ada ubat sapu.sapa kena sapu hilang teruih org tk nmpak...now tukaq ubat sembuq pulak.he he

      Delete
  5. Cikgu org lama ni banyak pengalaman handle murid tak guna emosi tapi guna saikologi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 angin juga.kalau ada yg tk buat hmwork bnyk kali geram juga..kuat juga sora saya dengar satu sekolah..ha ha

      Delete
  6. Maz,
    terimbau kenangan cikson kerenah anak anak sekolah.macam macam.Yang tentunya adakala buat kita semput nafas atau senyum memanjang..miss those moments.
    Selamat hari raya.Kalau sudi mailah rumah..Maaf dzahir bathin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak, memang kita dh lalui mcm2 along the way kan? and when kita tk kerja baru kita recall balik dan gelak sorang2.

      Delete
  7. Hahahhaha....kak...that was brilliant. Creative sangat. Memang jadi cikgu sometimes kena kelentong sikit to put colors kan...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Aziela, betul betul betul. memang jadi cikgu kena kelentong.bukan apa nak selamatkan keadaan..ha ha

      Delete
  8. You certainly have patience with children of that age range. I would only entertain my grandchildren. Tutoring bigger children of Form 1 and above gives some fun and occasional frustration which calls for patience - ubat tidur does not work ! Your postings give a good insight into what goes on in primary classrooms.

    ReplyDelete
  9. Luv reading this. lama tak baca...

    ReplyDelete