Saturday, 5 July 2014

saya kena tipu dgn anak murid sndiri...



     "Pasai apa tak keluar rehat ni.? lagi sepuluh minit nak habis masa dah." I said to one boy. A tall thin fair one.
    " tak boleh keluaq makan teacher sebab duit makan ni saya nak kumpul nak bayaq yuran..." His voice as sad as his face.

    Hancur luluh hati saya. I am not the class teacher. But I spend 7 periods a week in that class. Of course a teacher my age memang penyedih..I remember one of my teachers dulu ada cakap , as you grow older your heart grow smaller...and we tend to be sad over small sometimes silly reasons.

    "Berapa lagi tak cukup  nak bayar yuran.? Dalam hati teringat my two boys yang dulu boleh makan apa saja di canteen because I was teaching in the same school.Apa nak cakap saja nanti I pi bayaq.

     "Lagi 34 ringgit teacher. RM 100 dah ada kat rumah "
     I took out my purse. Grab RM 50 from it and gave it to him.
     "34 ringgit untuk cukupkan yuran, lagi baki RM16 buat belanja kamu."
     He quickly ran out of the class macam orang tak makan 2 hari..

    A week after that I asked him.
   "Dah bayar ke yuran kamu dengan cikgu class kamu? "
   "belum lagi teacher ..lupa bawak yang di rumah tu  "

       I accepted the explanation.  he kept on giving the same excuse day after day...and silly me still believed him.
   2 weeks after that one man teacher came to me and said.
  "Duit yang u bagi kat budak tu dia tak bayaq yuran dia bebedak (berbagi) sama kawan2 dia..habis dah duit tu depa enjoy.
     Terkejut saya...terbayang muka innocent dia masa buat2 sedih tak keluar makan sebab nak save duit buat bayar yuran.
     I went into the class and confronted him. Yes dia mengaku and semua yang mendapat habuan duit tu pun mengaku..Ada sorang 5 ringgit , ada 3, ada 2 ,dan ada sampai RM 9.

    I have no words to say to him. I just said  "suruh mak mai jumpa teacher esok.and I want back my money."
   I was not hard up for the money tapi sebagai guru saya kena didik dia. bukan setakat menghukum dan memalukan dia di hadapan kawan2nya.
   The next day I saw the mother at the canteen, but the minute she saw me, dia dah belah..a young woman in her 30s..dengan t shirt dan jeans.naik motor .

    That afternoon I heard the boys in my class said." teacher mak xxxxx kata teacher  bodoh , pi bagi duit kat budak2 tanpa preksa  pasal apa.? ".
    Terkedu saya..berpuluh tahun mengajar. dah ramai saya bantu, tak pernah saya sangka dikata macam tu..
 
  3 days after that the parents came. This time pakai scarf mak dia. The father looked ok. Found out earlier orang berpangkat juga ..soft spoken.
  I took them into the meeting room dengan guru disiplin sebagai saksi..

  The mother buka mulut dulu.." anak saya ni sebelum ni tak pernah tipu saya. Dia selalu kena buli dalam kelas..dgn budak tu , budak ni.."
  Cikgu disiplin cakap.." puan tak tau kut..kemarin dia tuang ayaq dalam beg kawan dia habis basah buku." terdiam dia.senyap terus.

   I did not say a word..guru disiplin yang terangkan semuanya on my behalf.
   Then the father said." saya ni kerja jauh ,balik kdg2 2 minggu, kdg2 seminggu sekali...and bla bla bla. saya risau juga dengar pasai anak saya ni..ish ish."

   I wanted to leave but I have to say what I have to say.
" Puan, saya bukan sedih sebab hilang RM 50 tapi saya sedih sebab tergamak puan kata saya ni cikgu bodoh bagi duit kat budak2 . Takkan saya cikgu dia sanggup dengar bila anak murid saya kata dia tk makan sebab nak save utk bayar yuran.? anak puan sangat lemah dalam bahasa Inggeris, saya coach dia personally..dari markah dia E-12% masa saya mula2 mengajar dia awal tahun, bulan ni baru dapat D-35% selepas 3 bulan coaching,dan saya harap dia akan lulus dengan markah lebih baik lagi 3 bulan nak peksa UPSR. .cikgu yang bertungkus lumus macam ni puan panggil bodoh.? "
   I got up. and said to my friend."you settle, saya ada class.now"
   The father looked at me.I can see muka dia serba salah..sedangkan si ibu tengok ceiling tak terkata apa.
  I passed them to head for the door and the father said." Cikgu saya minta maaf."
  I nodded with tears in my eyes..

   The incident was the talk of the school..
    The boy did not turn up the next day.and so a few days after that..
    Tiba2 last week he came to me to the staffroom .I was alone.He said "teacher saya minta maaf."
    I couldnt say anything..I tried too.When he left the room I was crying again...Yes I know ..I am old..and my heart is getting smaller...
 
  


  

 

34 comments:

  1. Kak zai baca pun rasa nak nangis. Sememangnya umur yang sudah bertambah jiwanya amat sensitive.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui Zai, lagi tua lagi perasa...tahan ja la.

      Delete
  2. saya yg baca ni terasa marah dan geram cikgu..niat yg murni disalah anggap...ditipu murid sendiri...tak heranlah perangai mcm tu sbb maknya sentiasa backing dia...mak nya seklai patut masuk sekolah semula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ni tk prnah dah nmpak mak dia di sekolah.atau saya yg dh tk peduli..he he.

      Delete
  3. Salam kak IM,
    i feel you..sabaq naa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.tak pa..dah hjung2 ni rasa sat ja..then ok balik

      Delete
  4. Allahuakbarrrr.... sedih nya Kak Inda. Saya nangisssss. Tergamak nya depa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azie..u know wat , ystrday saya masih panggil budak tu for personal coaching dlm bilik guru.kita professional.dah krja kita.kalau kita merajuk lama nanti rugi pulak budak tu.and masa exam dh dekat.

      Delete
  5. sodeyy kanns cikgu.., UHuuu

    ReplyDelete
  6. kalau kita selalu manjakan anak betulkan anak sahaja tak mustahil jadi macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina..budak tu is a problem.nmpak lembut.soft spoken.tapi belakang kita adussss....

      Delete
  7. semakin hebat budak2 sekarang..moga terus diberi kekuatan untuk mendidik mereka..

    jemput singgah ke blog sy
    http://idanas.blogspot.com/

    terima kasih!!

    ReplyDelete
  8. Allahu Akbar..... Kalaulah ada seorang guru di sekolah Adam yang ada separuhhh saja hati seperti kak IM, kami akan bersyukur sangat2. Subhanallah.....kenapalah ibu itu begitu. You are truly a great teacher, sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq aziela..mudah2an that particular boy get tru his English.walau harapan tipis.but I still call him frm time to time..personal coaching in spite of wat he did to me.

      Delete
  9. ala.. sedihnya..bila cikgu marah..abaikan parents kata macam-macam..bila terlalu baik pun parents kata macam-macam jugak.. kesian cikgu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Rozita..hopefully tak da lagi kejadian serupa tu trjadi lagi..saya letih.

      Delete
  10. sedih...dan mata saya pun berkaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq..saya pun sedih gila hari tu.masuk kelas tak tau nak ajar apa.mental block for a few minutes.gained my strength..then baru boleh start mengajar balik..

      Delete
  11. Hi dearest IM, couldn't help being teary-eyed reading this post of yours. Sabar saja lah IM. God knows and sees everything and for that He will surely bless you.

    What to do, some people are so ungrateful and so mean. But hopefully something good will come out of this - that the boy will learn from this and remember this for a long time and regret and ashamed of what he has done to you and that this lesson will teach him to become a respectable person when he grows up kelak.

    You take care, stay cool. hugs to you my friend.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi flawless..I guess u must be vry busy now.jgn sibuk sgt.at our age .nanti sakit pulak.I ni pndai advise u , but I pun sama.kerja smpai lupa rehat..anyway tq for the concern dear.you take care too.warm hugs to u too..

      Delete
  12. may the boy and his mum learn a very valuable lesson from your kindness. a very good sign is that they have apologised. this could be the life changing event for the family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear anonymous, for the time being I think not yet, ysterday he just sneaked in into another class and he was caught stealing stationaries..alahai.tak serik2.

      Delete
  13. Allahuakbar..sampai macam tu nakal budak-budak ni, memainkan perasaan guru..yang emaknya pulak macam tak bersalah je ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes che mid.I wish the father balik and stay with the family.supaya boleh didik anak2 .

      Delete
  14. Subhananllah..bertabahla cikgu..

    Ntahla..dari sudut psikologi..rasanya budak tu perlukan perhatian ayahnya..sebab tu kekadang perangai sukar di kawal..
    serius cikgu..from my observasion..bila parents ada masalah..selalunya perangai budak jadi lain sket..mungkin budak2 peka pada emosi dan persekitaran org yg paling dekat dgn depa..

    his mother pulak..of coz defensive..sensitif kot org tegoq anak..malu kalau org kata tak reti didik anak jadi dia nak pass the blame on others..

    and u were unlucky person at that time..terkena..

    tapi tak pa cikgu..rasanya family tu dah dapat pengajaran yg paling 'mahal' hari tu..

    moga Allah membalas budi baik cikgu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear, tq. aunty ni dah kebal.kulit tebal dgn budak2 ni.tapi kdg2 depa too much.kita pun tak sabar. lamanya u hilang dari pandangan...now timbul balik.sihat? apa habaq mak ayah? tak buat cake lagi ke?

      Delete
  15. mood menulis dah hilang ni..
    alhamdulillah..masih sihat..mak ayah sihat..
    kek malas..hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi adik comei..APA ? dh malas buat kek.ni nak kena pukul bontot sekali ni.

      Delete
  16. kak, saya jugak menangis bila baca sampai habis
    kering betul hati dia, dah ditolong buleh pulak kata cikgu bodoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa , nanti bila u dh tua mcm saya msti lagi perasa..sikit2 sedih ja tau...sob sob

      Delete