Friday, 11 July 2014

me and Sharifah Aini's song in the class...he he.


              It was a gloomy day. I was still shocked dapat berita perginya Dato Sh Aini. Tak percaya. tapi its the truth. saya yang membesar mendengar lagu2 dia .Kebanyakan lagu nya saya hafal. almost all. Dari Seri Dewi Malam sampai ke album terakhirnya..

              A day or two from the day of her death, saya masih terkejut. Buka youtube listened to her songs...dengar temuramah dgn rakan2nya on tv. Mana nak cari suara lemak merdu mcm tu. dan patah lagunya sapa tak boleh lawan. Moga Allah merahmatinya dengan kasih syg. Moga dia sejahtera di sana.
            
             A day or two after that sad news, I was in the class.Masa budak2 tengah membuat latihan, saya berkawat ke depan ke belakang.bukan boleh ralit nanti ada yang curi tulang..mata saya kekiri ke kanan..tengok buku budak ini, jenguk buku budak tu..

             Suddenly ingatan kepada Sharifah Aini datang lagi..and quite suddenly I slowly sang one of my favourite "Di pinggir Kayangan"..mula2 humming ..then slowly lyrics keluar.and suara pun makin kuat.
             Budak2 looked at each other..mata masing2 terbuka luas..heran agaknya suddenly their teacher was singing. I tak kisah...Kept on singing.I could see evrybody was smiling..dah suka la tu..

             "Jikalau kau tidur,
               tidur la hai manja.
               ahai..
               tidurlah selesa.
               tidurla nan nyenyak..
               ahai...
               di pinggir kayangan..."

          beralun2..lupa I was in the classroom and 80 eyes had stopped writing .instead they were looking at me.I kept on walking round setiap meja.mulut masih menyanyi..chorus..
       
               "kan ku taburi
                rampai2an
                kembangan cina yang harum semerbak
                Engkau la kekasih di alam impian..
                tangan beralun jari menyusun..."

          Kept on singing. lagu tu kan panjang.

          Akhirnya habis juga ...lega. puas..
          Suddenly persembahan one man show yang tak dirancang itu tamat. my audience clapped their hands like crazy..

          "lagu apa tu teacher? sedap tapi tak pernah dengaq ? "
           " lagu Dato Sharifah Aini. awak mana tau.tu lagu lama. " I said.
      
           " teacher.. lagu baru sikit tak dak? "
           " ada...no problem, finish your work, I will sing for you."
           Mujarab pulak idea tu, in no time semua dah siap. So I sang to them ' Terukir di Bintang " by Yuna.. he he.

          Belum sampai chorus everyone was singing with me. I tap on the desk so that they follow the beat..and raised my voice higher when they tend to go off pitch and tempo.
  
           It seemed  almost everyone tau lagu Yuna..What a sound we made. Teacher and pupils were having a good time. Agaknya kalau nazir datang apa dia nak kata..cikgu ni mengajar English ke muzik.?

          I walked out of the classroom with a pile of books. kerja siap...beres.Ubat nyanyi memang mujarab.
          Mngkinkah ubat yang sama boleh di apply lagi lepas ni?  ha ha.


           

18 comments:

  1. Sudah tentu suara IndaMarya sedap sebab itu semua murid terpegun dan ikut sekali menyanyi.Rasanya kalau itu cara yang membolehkan murid2 lebih fokus dengan pelajaran tak salah diguna pakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. slalu saya nyanyi bila letih sgt. dan bila kerja bertulis budak2 bnyak.tk bagi depa boring.

      Delete
  2. sora cikgu sedap sebab tu semua melopong dengag cikgu depa nyanyi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Nieda..biasa2 saja sebenarnya.

      Delete
  3. Mengajar tak boleh serius sangat kan kak. Cikgu lama pandai ja nak tarik minat budak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, memang mcm2 cara nk attract attention depa tu. la ni kalau saya terlewat 5 minit pun depa mai ikut..he he

      Delete
  4. If it was me in the class, I would stop writing too. You have a golden voice la kak.... Mesti best kan kalau dapat dengar kak IM nyanyi kat dinner functions...

    ReplyDelete
    Replies
    1. functions kat sekolah saja..and among close friends.

      Delete
  5. He he he, mesti suara merdu mcm syarifah aini gak ni:-):-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suara Sharifah aini mana ada sapa boleh challenge..nk dgr suara I,go 2 entries kebelakang.ada saya nyanyi masa tunggu lampu rumah terang balik..ha ha.tq wa.

      Delete
  6. AUnty..budak2 mmg suka nyanyi..kalau suh buat kerja mmg lembap..tapi cuba suruh nyanyi..suruh main..laju ja kan? hihi

    aunty..nak email boleh? >> harnidahussin@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang harnida, suruh buat krja ,mengeliat.kalau suruh nyanyi yg paling lembap angkat tgn dulu...dah bgi email address dkt blog u.

      Delete
  7. Sekali sekala cara sebegitu memang sangat sesuai dan boleh digunapakai. Cuma tentulah tidak boleh menguasai masa pembelajaran itu kan?

    Best nya ada cikgu yang sporting nyanyi nyanyi dalam kelas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. azie, actually saya letak diri mcm mak depa.di rumah masa anak2 kecik2 meragam kita peluk dn nyanyikan.depa diam. so anak2 murid kak pun mcm tu.masa depa letih buat krja saya nyanyi. kita boleh tengok mata depa buka luas..

      Delete
  8. suara akak mmg sedap la ni.. kalau saya disuruh nyanyi pun orang tak hingin..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozita nk dgr sora kak, balik ke 2 entries kebelakang.ada la satu lagu nyanyi di umah saja..masa sunyi.

      Delete
  9. Hi IM, wow you are truly a fan of the late Dato SA. You are able to memorise most of her songs? Gosh amazing. I always wonder how singers are able to memorise songs and bukan satu dua tapi banyak...ni mesti talent semulajadi punya kan. Yes, some are gifted just the late and you are also one of the talented ones.
    Yes, I pun so shocked when I heard that she had died. I didn't know that she was ill. But she is at peace now am sure.
    I too grew up listening to her songs. and I love most of her songs.
    Keep on singing beautiful cikgu , am certain that the students always look forward to your class. :)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dearest Angie,memang I am her true fan.and sntiasa nyanyi lagu2 dia.masa sedih atau masa suka. saya simpan album dia yg lama2.masih elok dlm store.mana nk cari suara lemak mrdu mcm dia...no one can ever replace her..

      Delete