Posts

Showing posts from January, 2013

Kisah cream...

Image
End of last month saya pi supermarket nak beli cream, salesgirl yang jaga tempat tu came to me,
    "Kak, nak cari apa kak?"
    "Saja nak tengok2 cream  ni. "
    " Yang ni tak baguih kak, meh saya tunjuk yang baguih punya, bila kak pakai nanti kulit jadi halus, lembut, cekang."

      banyaknya dia bagi kebaikkan cream yang satu tu..nak melaris benda pun agak2 la,  saya bukan muda lagi, saya dah tau cream yang mana sesuai dengan saya  dan yang mana tidak.Dan orang tua macam saya akan tetap dengan apa yang saya pakai selama ni.payah nak tkar2..hanya kadang2 saya try yang baru bila saya dah habis baca dan pasti.

     " kak, tau dak, boleh kalau kak nak pakai cream lain, tapi cream ni paling best sekali kak, saya pun pakai cream ni.."
     I looked at her .Umur dalam lingkungan awal 30 an kut.
     "Tak pa adik, saya tengok dulu na? " I started to move away to the nearest rack.tempat cream juga..cream muka, day cream , night cr…

tak dengaq ka? telinga pekak ka?

I was eating with a friend at the stall by the road side. Ramai orang di situ.Kami took a seat paling tepi jalan. Dalam hati takut juga kut2 ada kereta yang terbabas .Mati katak la jawabnya.
               Sembang2 sambil makan, a family came. The father a big man, the wife was almost the same size holding a baby in her arms. Ada sorang lagi anak lelaki dalam lingkungan umur 7 tahun.They sat at the table next to us.
              As I was enjoying my bihun sup, and my friend eating mee rebus, the  boy came to our table. He stood looking at our food.
              We looked at him.Nobody said anything.
              Then he said " Sedap ka ? "
               "Sedap  ." we said together.
               Then he said " minta sikit ? "
               Kami berdua melopong. Ish tak pernah pulak ada  jumpa budak minta makan macam tu .
               " Tu balik kat meja mak tu, nanti makanan sampai. " I said clearly.
               "…

Cinema cinema cinema

Image
Di Perlis bila tanya budak2 about their hobbies .
they would come up with answers like computer games, football, picnic, fishing, cycling, chess, watching tv etc etc.
       No one would stand up and say watching movies at the cinema..Its hard for them to explain about 'cinema' apatah lagi about cineplex. because there is no cinema in Perlis. The last one was Panggung Capitol. Now dah jadi Dewan Capitol for the UNIMAP students.



      A cinema is a strange word to many Perlis primary school pupils..When I mentioned this word to them in class , I had a hard time  explaining that a cinema is  where you can watch a movie on a big giant screen where images and stories are being projected for you to see...Maklum kadang2 keluar dalam UPSR the word cinema tu.Lepas cerita2 they can figure out and boleh imagine what a cinema is all about

     The nearest cinema is in Jitra Kedah.So nasibla..kalau nak merasa tengok wayang terpaksa la cross sempadan negeri ke Jitra.

       Oran…

Warga emas menziarah kawan lama..he he.

Image
I was in the kitchen when a friend called. She was my classmate in the primary school from year 1 to year 6 .All those years in the same class. So sembang itu ini, about her family, about mine, about our old friends ,Tanya orang tu orang ni..Last2 we made a promise to visit our old friends.

        Today after asar I went picked her at her house. Besarnya rumah dia.She even bought the house next to hers.so dah jadi super big house.Spacy and spotless clean. I suka.

        Together we went out to visit a sick friend .She knew the house. I heard about his sickness, but I dare not ask when we were there.There he was (quite a distant relative to me too).
        He did not look so bad.Except for his hair.Going bald I guess.Dulu masa sekolah rendah he was quite a bright boy in the class. Tall and thin.boleh tahan handsome masa tu..he he.

        His wife who invited us in told me he has been sick on and off for quite sometime.
        I did not prolong pasal kisah sakit dia.The m…

Untuk cucu kedua yang bakal tiba..

Image
My second cucu is coming soon. Due date is suppose to be in early March. My daughter in law, Raihan is getting on very well with the pregnancy. Her first child.
                    My first cucu Sara from my eldest daughter Famila is almost three now . Dah pandai menyanyi, nags a lot and of course pandai bergaya..he he.

               Me and my cucu. Cucu sulung, mestila manja habis..sentiasa atas dokong saja.Buah hati semua orang. Boleh tahan juga berat dia, tengok tangan tok timbul urat habis menahan berat dia..

           So what to give to my next cucu ? dah jadi tradition dari anak2 sndiri hingga ke cucu pertama, mesti jahit sendiri tilam and bantal for the new born baby.

           Masa Sara dulu I buat set warna light green, meriah juga la dengan bunga tebal untuk tilam kecik tu. Now for cucu kedua mesti la buat juga, this time pilih warna peach pulak.Mula2 nak buat pink, tapi masa tu tak tau jantina lagi, so to be safe I bought some material warna peach. …

Aduhai cikgu..

Image
A friend, a teacher called and asked if I could give a personal tuition to her son (English yr 6 ).Oh baru ingat she has a twelve year old son nak ambik UPSR this year.

       With a heavy heart I have to refuse. I have stopped giving tuition 10 years ago.Dah lama tu..Dulu rumah semi-detatched ni di tambah 2 ruang for that purpose.I taught English while my 3 other friends for Bah Malaysia, Science and Mathematics.We went on well, budak bertambah from 25 to 135.So I have to used the spare room for the extra numbers.

       Mengajar la...workload dah berganda, dengan kerja di sekolah plus tuition di rumah, plus kerja routine di dapor..bertungkus lumus..weekends jadi lebih sibuk dari hari2 biasa..no rest langsung. basuh baju waktu semua orang dah tidur.

        Pakaian for tthe next day kena siap jugak..baju nak pair dengan beg mana, kasut mana..kecantikan jangan lupa..sebab itu menaikkan confidence kita..jangan lebih2 kita cikgu..biar manis saja.

      Tengah malam orang di ulit…