Monday, 21 January 2013

tak dengaq ka? telinga pekak ka?



                I was eating with a friend at the stall by the road side. Ramai orang di situ.Kami took a seat paling tepi jalan. Dalam hati takut juga kut2 ada kereta yang terbabas .Mati katak la jawabnya.
               Sembang2 sambil makan, a family came. The father a big man, the wife was almost the same size holding a baby in her arms. Ada sorang lagi anak lelaki dalam lingkungan umur 7 tahun.They sat at the table next to us.
              As I was enjoying my bihun sup, and my friend eating mee rebus, the  boy came to our table. He stood looking at our food.
              We looked at him.Nobody said anything.
              Then he said " Sedap ka ? "
               "Sedap  ." we said together.
               Then he said " minta sikit ? "
               Kami berdua melopong. Ish tak pernah pulak ada  jumpa budak minta makan macam tu .
               " Tu balik kat meja mak tu, nanti makanan sampai. " I said clearly.
               " Tak lalu, depa order capati. Saya tak suka ."
               Serba salah saya, nak buat apa.sebab mak bapak dia ada sama. Kalau tak da senang saja, ambik mangkuk kosong kongsi saja dengan budak tu.
               "Pi habaq kat mak order benda lain" I said.
       
               Then I heard the mother's voice.
               "Naim, mai sini, pi buat kacau apa kat situ? "
               We both smiled at the mother. Dia tak balas pun senyuman kami yang meleret tu.dalam hati (berlagaknya pompuan ni )
               The boy named Naim buat tak tau.He ignored his mother. berdiri depan kami sambil main yoyo.
   
               "Tak dengar ke, telinga pekak ka? "
              Apa punya bahasa...ish .
               Naim tetap tak bergerak, main yoyo macam tak da benda. The mother got up, did not even look at us, she pulled Naim by the ear..Mulut dok merungut.
               "Tak dengar kata aku na? hang nak lawan aku? "
               "Sudah la " said the father. "Naim, duduk, "
               The boy sat down, " ayah nak mee rebus ? " Naim said.
               Before the father said anything, the mother said, "pandai pilih itu ini.awat hang ada duit ke nak bayaq? "

              My ears getting hot.tak pasai2 rasa macam nak bangun pi tempat pompuan tu dan jerkah sekali biar terkejut sikit. Tapi kalau dia turn and tolak sure I jatuh punya, tengok badan dia adoi..kalau kena pelempang dia mau demam 2 or 3 hari ni.
             We went to the cashier and paid for the food. The girl working there said.
             "Kak tengok dak tadi tu?"
             "Tengok apa ? "  my friend said.
             "Sebenagnya pompuan tu bkan mak budak laki tu, mak tiri."
             " mana kamu tau ? "
             "La dekat rumah saya ,saya kenai depa ni."
            "Apa jadi dengan mak dia? "
            "mak dengan bapa dia bercerai. mak tak da kerja , lumpuh, so bapa dia la bela budak tu..La ni si bapa tu dah kawin dengan pompuan ni la."
            Suddenly I felt so sad for the boy. Kesiannya dia. Mesti hidup dia tension tiap2 hari..mengadap mak tiri tu.Ingatkan zaman la ni tak da dah mak tiri yang benci anak tiri.Rupanya ada lagi..
            My friend said,." Jum balik, nanti kita doa untuk budak tu.." As I got into the car, I saw the food they ordered was served. and mee rebus was one of them...lega....dapat juga dia makan..
           
            
                
                  

24 comments:

  1. Zaman serba canggih ni ada lagi no mak tiri bawang merah bawang putih. Pelik tak dak perasaan malu ka perempuan tu.

    Bihun sup...oh bihun sup. Kak Inda buat Aina rasa nak terbang balik makan bihun sup. Harap ada rezeki kalau dak mau meleleh ayaq lioq...ehehee...

    ReplyDelete
  2. memang dia tk dak rasa malu lngsung.lpas tu buat cakap kuat. org sebatu pun boleh dengaq Aina oi..
    Ai awat dok mengidam hak ni hak tu..nak buleh pulak ka? he he.Orang kata kalau lekat perut kena makan apa yg teringin kalau tidak keluaq anak nanti ayaq lioq dok meleleh..
    (Ni kita sembang ni msti ramai yg tak faham .Tu kita tak bokkeluaq hak pure Perlih lagi ).

    ReplyDelete
  3. Sedihnya aunty...
    hanya boleh doakan jer utk budak kecik tu..

    but kwn saya ada mak tiri yg sangat baik...
    even though bapak dia dah meninggal and mak tiri dah kawen dgn suami baru..

    dia sanggup jaga kwn sy yg operation bebaru ni...

    ReplyDelete
  4. yes Harnida, bkan semua mak tiri jahat kan? ada yg mengalahkan mak sndiri.punya la baik.wlau bagaimanapun syukur kita masih ada mak..

    ReplyDelete
  5. salam :)
    sedihnya baca entri ni
    betul tu,bukan semua mak tiri jahat
    kerana nila setitik rosak susu sebelanga
    terima kasih singgah blog saya

    ReplyDelete
  6. Sebab dia tak malu la dia buat macam tu.
    Kalau dia malu, dia fikir dulu sebelum cakap ;-)
    Or else dia bangga kot supaya orang lain buleh tengok perangai dia.

    Saya bakal mak tiri (tak tau la saya zalim ke tak hahaha larikkkk (saja jah gurau).

    ReplyDelete
  7. Irfa, yes not all step mothers are mean..ada jugak yg baik. saya ada jmpa anak murid saya dulu yg dok dgn mk tiri, manja mcm mak sndiri, siap trlentok kepala atas bahu mak tiri tu.saya pun puji la that lady melangit.mudah2an dia terus baik dgn budak tu smpai la ni..hopefully.

    ReplyDelete
  8. Dekdaa, kita dgr cerita org kita boleh komen tapi kalau dah kita sndiri jdi mak tiri tak tau la pulak.tambah2 kalau dpat yg tk makan saman, nak marah srba tk kena , mulut jiran nanti kata kita kejam..mak2 tiri kat luar tu msti bnyak msalah depa kan?

    ReplyDelete
  9. Salam...sedih kak Zai baca,ingatkan drama rupanya true story,masih ada mak tiri macam itu lagi.

    IndaMarya tanya pasal nak jaga orkid...kak Zai amalkan siram dengan air beras dan bubuh baja yang ada jual kat kedai aje.Ada juga orkid kak Zai yang lambat berbunga.

    ReplyDelete
  10. air beras pun kalau mcm tu snggup tanak nasi berkali2..he he.menjadi.Di Pdg Besar Perlis ni banyak orchid.murah2.siam kan pandai bab teknoloji prtanian depa memang hebat.nanti kalau mai Perlis boleh la pi cari..

    ReplyDelete
  11. Geramnyaaaa... Seorang ibu (kok ya pun ibu tiri) sanggup buat kat sorang budak camtu. Pasal makan tu pun nak berkira.

    Uishhh rasa nak belanja budak tu makan mee rebus banyak-banyak!

    ReplyDelete
  12. harap2 mak tiri tu baca la blog ni, biar dia sedar diri...

    I dh cuba berkali2, naper your link ni tak boleh masuk dlm blog I? geram betul la....selalu miss kalau ada entry baru...

    kdg bila I masuk blog org lain, dgn blog i sekali habis blur...stuck, arrow tak nak gerak, gambar pudar...naper agaknya ek? pastu banyak kali komen org tak keluar...penat fikirkannya...

    ReplyDelete
  13. I bet his father yang order mee rebus tu.
    Pity him kan sis, seumur 7 thn he supposed to be surrounded with love and happiness.
    Mak tiri kalau dengan strangers pun tunjuk muka, just imagine mcm mana pulak agaknya when she's dealing with da boy.
    Isk...tak nak bayangkan la.
    He's lucky to have his father around. sad sad sad

    ReplyDelete
  14. Hi IndaMarya, very heartwarming cherita. Yes, I too have seen, experienced such incidents. Of parents being divorced. Its always the children who suffers. Losing a mother's love is really sad.
    But glad you felt better after that. I can imagine how surprised you and friend felt then.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  15. Azieazah, betul tu, sebab kita ni ibu sejati , cepat kesian budak2.mudah2an kalau kita tak da, anak kita tak diperlakukan macam tu.

    ReplyDelete
  16. RedRose, tula bila tengok muka mak tiri dia tu, rasa macam nak pi slow talk dpan dia and put some sense into her big head..anak kecik kut.Nasib baik la bapa budak tu ada, kalau tidak agaknya dah kena lempang budak tu. kesian kan..

    ReplyDelete
  17. Lee, you know what I imagined masa tu, I felt like going to the lady and tenyeh hidung dia sekali and said kurang ajaq punya mak..(tpi dalm hati saja, betul2 tk berani) bukan tk berani kata, tapi tk berani to create a scene there..and a lady shouldnt talk that way kan?

    ReplyDelete
  18. mcm2 manusia ada...sampai hati dia ye...
    salam perkenalan

    ReplyDelete
  19. salam prkenalan ummiaiman, trgamak dia buat cm tu, mak budak tu tngah sakit kuat dn tk da harapan sembuh..kesian buat aniaya budak tu.apala yg dia tau kan?

    ReplyDelete
  20. Hi Queenie, I pun slalu jdi mcm tu tau, ntah sebab apa.agaknya laptop ni pun meragam macam kita juga..saya punya ni lptop kecik saja.beli satu cmputer dpt kat anak.beli pulak dpt kat anak juga.last2 saya dpt yg comel kecik ni..tapi ada desktop kat bilik blakang tu anak tinggal sebab dia dh beli lptop lain tapi saya tk selesa. guna juga.yg sndiri lagi best walaupun kecik,lama dan tua mcm I..he he.

    ReplyDelete
  21. Hi Indamarya..I haven't seen that word, 'tenyeh' must be over 30 years, ha ha.
    Now I remember my Malay friends would say when upset, "gua tenyeh muka dia baru dia tau", ha ha ha.
    Have a nice weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  22. Lee , betul the youngsters jarang guna that word. Dulu I remember my neighbours (ladies ) fighting .One of the ladies tenyeh mulut sorang lagi dgn chillie..you cn imagine how she shrieked so loud...panas, pedih..mulut jadi bengkak macam kena gigit tebuan..he he

    ReplyDelete
  23. Hi dear Indah
    Maaf ye lambat sampai... You know lah pompuan ni ada2 saje yg buat kita busy tak tentu. Ish permulaan cerita tadi i tergelak besar haha...esp when the budak pi tempat kamu tetiba tanya sedap tak makanan bihun sup. adoii ..
    Tapi as you went on, i sedih pula. Kesian the boy kan. Ish airmata dan segala hidung i tersumbat sebakk..sedih ni bila imagine the boy slalu kena marah by the evil mak tiri.. Isssh geramm. Nasib baik the father ada, kalau tak ntah la.
    Las las lega rasa when you mention, dpt juga budak tu merasa makan mee..
    Thanks for sharing ye..
    Take care and have a lovely Sunday..

    ReplyDelete
  24. Hi Angie, dlm hdup kita ada drama evryday.mcm2 kita tengok dan dengar kan? and sometimes kita pulak jadi actressnya..he he.hopefully our life goes on happily ever after, sailing smooth till the end.
    just back berkelah dgn family hehe.have a nce day to you too Angie.

    ReplyDelete