Sunday, 6 January 2013

Aduhai cikgu..



       A friend, a teacher called and asked if I could give a personal tuition to her son (English yr 6 ).Oh baru ingat she has a twelve year old son nak ambik UPSR this year.

       With a heavy heart I have to refuse. I have stopped giving tuition 10 years ago.Dah lama tu..Dulu rumah semi-detatched ni di tambah 2 ruang for that purpose.I taught English while my 3 other friends for Bah Malaysia, Science and Mathematics.We went on well, budak bertambah from 25 to 135.So I have to used the spare room for the extra numbers.

       Mengajar la...workload dah berganda, dengan kerja di sekolah plus tuition di rumah, plus kerja routine di dapor..bertungkus lumus..weekends jadi lebih sibuk dari hari2 biasa..no rest langsung. basuh baju waktu semua orang dah tidur.

        Pakaian for tthe next day kena siap jugak..baju nak pair dengan beg mana, kasut mana..kecantikan jangan lupa..sebab itu menaikkan confidence kita..jangan lebih2 kita cikgu..biar manis saja.

      Tengah malam orang di ulit mimpi, kita mop lantai and lipat kain..sebelum tidur prepare pulak what to teach in school the next day.Buat record book elok2..dah lama kerja bahan2 mengajar, teaching aids dah berlambak, pilih saja.If I need handouts, that would be done in the afternoon masa balik sekolah..


         Mengemas rumah , kerja routine yang menuntut banyak masa.I hardly spend time here, tapi di family room..sebelah...


      Time kena betul2 organized. Pelajaran anak2 number one in the list. I made sure they score in school. Anak sulung jadi benchmark adik2. semua nak ikut kakak. And kakak jadi role model to follow.Kakak will tell macamna dia belajar and adik2 would follow suit..

      Everything has an end, the hectic hours dah tak da. Tuition dah tutup kedai.The three rooms dah jadi bedrooms and bilik store. Susahnya bagi tuition ni masa kita terikat..tak boleh nak pi mana.

         To my friend I bagi la petua nak tackle English language for her son. Kalau boleh masa anak kecik2 cakapla English dengan dia, kalau kita tak boleh buat itu, beli la buku cerita mudah2 for them to read in English. Bila dah besar baru beli yang tebal2 sikit.

        Dictionary kena ada, refer la kalau tak tau meaning of words..In my English class di sekolah sapa tak bawa dictionary siap la..

         Tapi ni anak dia dah darjah enam , coach dia masa dia belajar di rumah, homework MUST be done at any cost, sebab itu adalah pengukuhan tentang apa yang dia belajar di sekolah waktu pagi..

        Kalau ada mistakes ,correction is a MUST too, or else you will repeat the mistakes over and over again.

         In school bila check buku budak I will make sure corrections di buat. kalau dia failed to do so, then dia kena tulis 3 kali ayat yang sama. confirm mesti next time dia buat punya..he he.

       Buku tambahan mesti beli, kalau mak tak boleh nak correct kerja English anak, beli yang ada jawapan di belakang.Jawapan tu simpan dengan kita, lepas tu kita check la..

      Beli la 2 sets.English one and two. satu for comprehension and satu lagi for writing. Habis satu set beli lagi.In doing so lama2, budak yang sederhana pun akan dapat capai higher marks..

        As a teacher teaching English, hubungan dengan budak mesti tiptop. Setiap budak kita kena tahu kelemahan dia.Masa diluar waktu class masa makan di canteen ke, sembang la dengan depa..buat macam kawan.Budak2 lebih percayakan cikgunya so bagi lah peransang, contoh2 orang berjaya so nanti dia pun nak ikut.



       The girls like to ask, teacher kasut ni berapa ringgit, beg ni beli dimana...?
       Kita pun cakap la..then last2 kata la.
       ".kalau nak pakai semua ni, belajar pandai2.mesti boleh beli punya..sapa yang score English bulan ni teacher bagi hadiah."
       The slow ones would say," Teacher depa pandai naik banyak..saya nak naik 5 markah pun susah."
       I would say " 5 markah pun naik jugak.nanti mesti dapat hadiah.."
       What do you think they will do after that.Typical of children, depa like presents..lepas tu everybody pulun sakan belajar..he he

  
        kalau budak ada masalah peribadi call them personally and sembang la macam mak sembang dengan anak..dia akan jadi close dengan kita dan lepas tu dia tak akan ada masalah lagi. sebab dia tahu teacher dia ada to help him..

       Kita jadi pak lawak dalam kelas, jadi mak, jadi guru agama, jadi model fesyen, jadi motivator, jadi pengawas,...itula cikgu..semua watak kita pegang..
      
        Saya ingat pesan guru saya..long ago, kalau kita jadi cikgu maka ajarlah anak orang baik2, nescaya anak kita pun akan di ajar baik2 oleh cikgunya..


   
         Masa dah membuktikan semua itu..I can smile now ..ear to ear..ha ha.TQ Allah.

     


19 comments:

  1. Aunty..serius..cikgu kalau pandai tackle anak murid memang best...baru diorang semangat sket nak belajar..

    saya pun ada cikgu yg rapat dari time sekolah sampai dia dah pencen..kalau ada masa selalu time raya mesti ziarah...

    ReplyDelete
  2. Dear Aida(as I read you r called he he)sebenagnya best gila jdi cikgu sebab kita di kelilingi ahli syurga tiap2 hari,bdak2 kecik mana ada dosa..
    saya pun ada a fw teachers yg saya ingat smpai la ni..

    ReplyDelete
  3. Hi IndaMarya
    I really love how you interact with your students and also your advice to you friend. No wonder lah your students nampak macam close and sayang dengan cikgu. Time dulu2 waktu sekolah, if the cikgu baik I akan sayang dia and always pay attention to what they say. Confirm I always score punya hahaha...
    Oh I love your beautiful living room, so spick and span. Very organised, cosy and comfortable. And, wow, you look gorgeous!

    ReplyDelete
  4. teacher!!!! cantiknye umah. kemas aje.
    anyway sis, I love da way you play your role as a TEACHER.
    bukan hanya sekadar mengajar, but you are also a motivator.
    I used to be a student and I suka kan teacher yang memahami. well, at least trying to.
    Baru ler semangat kot we all nak study and happy to receive any infos yg teacher bagi.
    But yeah, I know. not all peeps are da same khenn?
    Cuma when a teacher seems to face some probs with some students, sama ada pendekatan yg dibawa tak berapa ngam...
    or maybe they couldn't feel da connection to attach with da teachers involved.
    Well, pandangan ikhlas dpd budak baru belajar. :)
    have a nice day teacher gojes!

    ReplyDelete
  5. wow! salute la cikgu...thanx byknya panduan kat sini, boleh guna pakai ni, my12 amik UPSR tahun ni...

    kalau teacher I cantik mcm cikgu...mmg renung tak berkelip laa..
    ya, saya suka wanita yg sentiasa jaga keterampilan diri mcm cikgu...sentiasa kelihatan ceria sepanjang masa...cerah minda anak2 haha...

    hmmm...cantiknya your living room...I suka! ada banyak cahaya...

    btw, durian kat luar pagar tu masih ada lagi ker? hehe

    ReplyDelete
  6. hi Angie and RedRose
    since isi comment you all sama so I jawab sekali harung ja boleh?
    biasala rumah bila tak da budak kecik, sapa nak buat sampah.kalau tak sapu seminggu pun tk pa..anyway rumah ni kena biasakan diri jaga selalu.so that when u get up in the morning, ptg ke malam ke umah u brsih saja..rumah I kecik saja.cuma I like to add some colours here and there.nanti kalau ada masa I will letak gmbar bilik n dapor , and my garden too.ok.
    Betul kita akan really work hard if we like the subjct teacher.kalau cikgu dia kita menyampah, subject dia pun kita menyampah jugak.

    Masa mengajar I garang.in fact masa I brckap ddepan, tk dak bunyi dlm kelas, jarum jatuh pun boleh dengar,time melawak lawak,
    budak2 tau they cannot be hanky panky with me..

    tak payah pukul, tak payah rotan , tapi budak takut.I've seen teachers berdiri di depan trying to teach, tpi budak2 running about mcm tak dak cikgu dlm kelas.
    So I just stand there tepi class depa.semua senyap...he he.
    But I hug them quite often, laugh, sing to them evry Thursday morning for our English on air programme...bila lagi ?teacher pun nak release tension jugak..boleh tarik 2 ,3 lagu..lega...hehe

    ReplyDelete
  7. Hi Queenie,
    anak u ambik exam thn ni? well start dri awal thun.tengok sbject mana dia tk brapa ok , start beli buku2 latihan.kalau u mampu panggil je tenaga pengajar bagi personal tuition.biar dia letih sikit tk pa.tahun ni aje.tahn depan relax la balik.lpas tu banyak puji2 dia, markah naik seinci puji sekaki.msti dia kembang punya.then masa u brdua dgn dia u bagi serious talk, u katalah harapan mama tinggi pada xxx, pot pet ,pot pet slowly. biar air mata kita keluaq sikit tk pa.lpas tu dia akan fikir kata2 kita dn smpan dlm hati.kerap la pi jumpa subject teacher dia, tanya how u cn help anak you.lama2 bila cikgu dh kenal you dia akan give tht extra help ..trust me, we are dealing with human being.ambik hati cikgu dia..you wont regret it.last sekali doa.doa mak tk dak hijab tau.sampai terus pada Allah...try it my friend and u will see results.

    ReplyDelete
  8. ok teacher, terimakasih atas segala peringatan...mmuah!

    I ngan techer anak2 mmg close habis! I respek bidang mengajar ni, some of them lebih sabar mengajar anak kita dari anak sendiri, pengorbanan mereka tak terbayar...

    hakim, arkitek, doktor pada hari ini bermula dari seorang teacher , kan? depa dah berjaya merantau merata dunia tp teacher tetap setia mengajar di kampung.....salute to teachers!

    ReplyDelete
  9. tq again Queenie, by the way, soalan tdi lupa nk jawab, durian belakang luruh sebiji lagi kemarin..sedap gilooos...

    ReplyDelete
  10. Besarnyaaa teddy bear tu (dlm banyok-banyok, tu yang saya nampak) :P

    Oho hectic jugok kan?
    Kija di rumah, kija di sekolah.
    Tapi takpe.. satu kepuasan :D

    ReplyDelete

  11. dekdaa, la ni teddy bear tu dh didalam bilik dpan,tempat tu dh diganti dgn sofa tnpa tmpat menyndar pulak..(ubah perabot selalu)
    memang hectic kalau brsemangat.brhenti kalut masa dmam saja..he he.

    ReplyDelete
  12. salam Inda,
    termasuk your blog while blog walking
    i love the way you motivate your children
    and thank you for the tips..boleh i jadikan panduan untuk ajar anak-anak kat rumah.

    thank you teacher :)

    ReplyDelete
  13. When I first tried giving tuition (for free) I had a group of Std 5. It lasted a while although the result was good. It was challeging in terms of patience and tolerance but not academically. The contents of English, Maths and Science were too elementary for an old man to bear all alone. It is different to do it as a profession and by the look of it you have performed very well, your own children as models. Generally, teachers' children perform well academically by comparison.

    I have a little problem posting your comments. I will let you know if you allow me to email you the reason. Mine is: almanar@pd.jaring.my I am sorry about this.



    ReplyDelete
  14. Hi blu4sky, tq .tips memang banyak.maklum lama dalam bdang pendidikan ni.you anak2 kecik2 lagi.yg baik jdikan teladan,I pun bukan betul semua.banyak juga salah, but since I kutip pengalaman tu daily, so most of it were true experiences.be happy to help young inspiring mothers like you.

    ReplyDelete
  15. Dear AlManar, tq.ramai orang kata mcm tu, anak cikgu selalunya perform well in their studies.Actually dah bidang kita , kita tau lah nak tackle mana dulu .tapi for me, critical time bukan di sekolah menengah, tapi di sek rendah.when they are top students at primary level,masuk menengah kita tak bimbang dah.sure kejayaan akan berterusan. tapi frm experience budak2 remaja di sekolah menengah kita umpamakan macam main layang2.tali di tangan kita.bebas terkawal.bila naik tinggi merewang sikit , kita tarik tali,bila naik elok kita lepaskan tali tinggi2 as far as they cn go..itu peranan kita as parent.

    ReplyDelete
  16. kak IM... how i wish semua cikgu di Msia macam you. I'm in a critical situation sekarang ni dgn anak 5-14 thn. Rasa nak buat macam2 tapi tak tahu where to start.
    one thing for sure, their bm is getting worse..haha..

    ReplyDelete
  17. HI ahkakbatik, awat pulak bm depa getting worst? you speaking London banyak sgt kut? he he.
    actually baca buku cerita tu sgt membantu depa improve dlm bahasa.org kata buang masa, sebenarnya tidak.kalau bnyk baca buku cerita msti boleh score dlm BM.sama la juga kalau lemah BI, banyak baca buku cerita in English, gradually you will see improvement in grammar and sentence constructing.
    Anak sulung you ting 2 tu tengah develop di alam remaja.masa ni kena tengok lebih sikit,dia bagi contoh direct kat adik2 di bawah.mcm I kata sembang banyak dgn dia dan tunjuk seolah2 dia la pengganti kita kalau kita tak ada..kdg2 kalau kita (pura2) tanya pendapat dia macam mana nak handle somthng , dia akan cuba wlaupun dia sbenarnya tk tau..dia pun nk tunjuk terror jugak..and spend duit sikit bagi dia top dlm pelajran,personal tutor ke,bila dia dah improve tremendously,adik2 akn buka mata..macam mana pun yg sulung kena hebat.I believe that..
    satu lagi masa kita with them, kena banyak, pintu bilik kita jgn kunci, so are their rooms, jgn banyak buat hal kita kita, depa depa saja.ingat depa tu anak2 kita, and masa mmbesar ni depa akan cepat absorb benda2 asing yg dpt pengaruh depa dulu.so kita kita kena pengaruh dulu..by spending time with them.lepak dengan depa.share ideas.bagi harapan banyak.
    masa anak2 kecik I banyak bagi contoh2 org brjaya..dn cntoh org tk brjaya.compare.and ask why depa jdi mcm tu.u cn start now with the first step.Lepak dgn depa .jdi kawan.tnya masalah depa.setiap sorang and cuba solve.they will know u care for them.lepas tu kita doa sebut nama depa.bila depa dh sgt close dgn kita depa tkkan smpai hati nk kecewakan kita.try it.I wish u all the best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. now i realise i should use the word "worst" instead of "worse".. haha.. mekasih cikgu.
      thanks for all the tips. since duduk di negara org ni, dia kurang kawan so selalulah duduk bawah ketiak ibu and i know this is the best time for me nak apply all the tips since dia kurang pengaruh lain.
      thanks again kak.

      Delete
  18. ahkakbatik,actually u yg betul,I slalu dok tulis worst worst sini pun tulis worst jugak.The correct word is worse.forgive me.because u are comparing progress dia dulu dn sekarang.so it must be WORSE not WORST.Worst kita guna untk superlative of bad.worse kita guna untuk comparative of bad.cikgu pun bkan slalu betul.bila baca yr response baru tringat ish ...saya yg silap..satu tabik to ahkakbatik ! !

    ReplyDelete