Friday, 11 January 2013

Untuk cucu kedua yang bakal tiba..




                
                        
                     My second cucu is coming soon. Due date is suppose to be in early March. My daughter in law, Raihan is getting on very well with the pregnancy. Her first child.
                    My first cucu Sara from my eldest daughter Famila is almost three now . Dah pandai menyanyi, nags a lot and of course pandai bergaya..he he.

               Me and my cucu. Cucu sulung, mestila manja habis..sentiasa atas dokong saja.Buah hati semua orang. Boleh tahan juga berat dia, tengok tangan tok timbul urat habis menahan berat dia..

           So what to give to my next cucu ? dah jadi tradition dari anak2 sndiri hingga ke cucu pertama, mesti jahit sendiri tilam and bantal for the new born baby.

           Masa Sara dulu I buat set warna light green, meriah juga la dengan bunga tebal untuk tilam kecik tu. Now for cucu kedua mesti la buat juga, this time pilih warna peach pulak.Mula2 nak buat pink, tapi masa tu tak tau jantina lagi, so to be safe I bought some material warna peach. Dah jahit semua tiba2 menantu scan tengok2 confirm baby girl. ..

          Actually I suka gila nak dapat cucu girl sorang lagi..bukan apa, best masa nak pakai baju. You know la baju baby di pasaran ..comel2.

           And Sara boleh belajar jaga baby , mana tau tahun depan Famila pulak dapat baby sorang lagi..Tak kisah the more the merrier kan?


           Dah siap. Cantik tak? jenoh juga buat ni, jahit tangan .Ada machine Singer kat umah tapi tak pernah guna untuk embroidery ni semua..(Sebenagnya tak reti guna he he )..

           Bunga tu pakai hentam saja, outline dengan pencil and there I go..jahit la..thats why if you look closely bunga ada yang besar ada yang kecik, the buds suddenly are bigger than the flowers ..

          But I am proud of my work in spite of those long hours I spent to sew it. I know they can buy this anywhere.So many colours and patterns to choose from. But I still insist to sew this.Hopefully bila cucu2 dah besar when I am gone , they will remember .Ni la hasil kerja tangan tok for them....

        Allah bless you all, anak, menantu and cucu ..



.

28 comments:

  1. salam kak IM,
    wahh taniah..semoga Allah permudahkan semuanya. :)

    ReplyDelete
  2. Tq blu4sky.mudah2an in sya Allah.

    ReplyDelete
  3. tahniah
    nenek yang penyanyang
    Love Gramma

    ReplyDelete
  4. dilabangiWorld,
    tq, to be a grandma u have to wait for half a century , but it was worth waiting for...

    ReplyDelete
  5. Tahniah!
    Lawa ke tak lawa tu tak penting sangat. Kesungguhan dan keikhlasan di sebalik keseronokan nak terima cucu lagi tu yang penting. Hadiah hasil tangan nenek yang bernilai tinggi...!

    Tumpang gumbira Kak Inda.

    ReplyDelete
  6. Allah.

    Maaf kak indamarya.. Sy baru menjengah. Ku fikir2 kak indamarya ala2 late 20s and early 30s based on profile pic akak.

    You go grandma. Wow!

    Tahniah for incoming cucu. A friend of mine pon sdg mhitung hari..kira2 2mggu lagi. Same goes to doc halina yunus nyer due.

    Berseninya tangan akak. My oh my. I wish dpt seni akak sket. 5% pon jadiklah. Hihu.

    ReplyDelete
  7. Wah.. walaupun 'main hentam' je.. still comey!
    SEriously (saya nak jahit kain koyak pun tak pandai.. guane gamok hehehe)

    ReplyDelete
  8. Azieazah, betui, elok tk elok nmber 2.yg pnting ingatan tok .bkan senang dok reka pattern, lukis nk bagi sama besar sat masalah jugak, then baru mula..mata pun dah kelabu . maklum nama pun tok kan?

    ReplyDelete
  9. Alis, gmbar dgn cucu di atas gmbar baru, lbh kurang 3 bulan lepas.dulu2 anak dara di ajar menjahit ni.masa tu mana ada computer, mobile phone semua ..so kami ada kelas mnjahit mcam cerita pndekar bjg lapok tu, masa tu la belajar asas sulaman, lepas tu kalau nak buat pattern lain pulak kita reka la sndiri ,nak simpul benang ke, mcm2 cuba, kalau salah buat lagi..lama2 pndaila juga.setakat nak buat cadar, sarung bantal, boleh la.bt actually its a lot of fun you know when u see bnda tu menjadi.kalau umah u dkat boleh perturun ilmu..apa salahnya..

    ReplyDelete
  10. Dekdaa, ish .kena belajar tau jahit kain koyak.mana tau nanti 2 bulan lagi tiba2 kain cik abe mu tu koyak.doh nok buat guano..he he.

    ReplyDelete
  11. Assalaimualaikum...salam singgah 1st time kat sini.

    ReplyDelete
  12. waalaikummusalam, salam kenal.have a gd day tmorrow.

    ReplyDelete
  13. Helloo
    what a beautiful angel you have and I don't wonder where she got her looks from...yes lovely grandchild must be 'cos she has lovely parents and gorgeous gramma kan. That is a wonderful present. So sweet and neatly done. Much much better than if beli kan. This one comes with pure love and thoughtfulness, more meaningful. Love the colours too.
    Wishing your daughter in law good health and a safe delivery, and baby sihat dan comel. God bless..

    ReplyDelete
  14. Aunty..rajinnya....saya tak rajin la menjahit..tambah2 kalau jahit bunga2...tak berapa minat...

    haih..awatla kuah mama cheq tak tumpah ke pinggan cheq...

    ReplyDelete
  15. teacher! you're like my mom. she used to sew Young-Lady her pillow set. and guess wut, until now pun Young-Lady will recognize any pillow set as tilam bantal Tokwan. hu hu hu.
    Trust me sis, they will definitely ingat sampai bila2 if we always remind her of all great things yg baik2 ttg apa shj.
    Sis lebih dulu makan garam from a beginner in life like me, you shud know best.
    Congrats in advance for all your family.
    Lepas ni your first grand daughter dah xboleh la nak super clingy lagi. a competitor is coming around very soon.
    hi hi hi

    ReplyDelete
  16. Cantiknya...warna lembut membangkitkan bunga2 kat tepi tu. Rajin tok depa no.

    Boleh la Aina tempah utk my next baby...ngeee...

    ReplyDelete
  17. hello Angie, the flawless skin lady he he.Hw are you?
    well, sewing is one of my passion, tapi sejak tua2 ni malas dah ,mata kelabu.ha ha.tapi cucu punya pasai teruk sikit tk pa..di sprmarket memang banyak pilihan tapi tak da yg embroidered mcm ni. ni kira exclusively hnd sewn by tok...
    TQ for the gd wishes Angie, nanti March I wll upload gmbar baby.ok? tk cr and of course keep tht skin glowing..

    ReplyDelete
  18. Hrnida, zaman la you all lead a vry bsy life mana la ada masa nak menjahit ni semua.kerja tidious ni cek oi..
    maybe when you come to my age masa tu boleh la mula belajar jahit untuk cucu you he he.zaman2 I di college dulu in Penang ada benda ni di Chowrasta tu tapi yg jahit machine and bunga tak banyak.

    ReplyDelete
  19. kak.. cantiknya hasiltangan you. I rasalah kan embroidery work yang manual ni tahan lasak lagi compared to guna mesin. Bila dah kerap2 basuh nanti kalau yang mesin tu, lama2 x tahan.

    The peach U picked pun very sweet. So bila due cucu akak?

    ReplyDelete
  20. Hi RedRose,mula2 dulu masa 20an buat untuk anak prtama, kalau dah yg mula buat kena la buat juga utk yg kedua dn sterusnya.Lama2 dah jadi macam trademark pulak, beranak saja ada set tilam embridery frm me.smpai ke cucu pulak now.
    Time flies so fast.rasa macam baru kemarin dpt anak mula..now dh nak dpt cucu kedua.Yes betul u cakap, nanti dpt sepupu baru mgkin mnja dia dah kurang.anyway now dia dh pndai cakap.complain sakan jugak.mcm2 .mama dia pening juga kdg2.I ni walau jauh tapi anak2 wll update smua bnda , especially wat Sara is doing, apa dia makan, mana depa pi weekend..nxt weekend semua nak balik kmpung Perlis.tht time I wll be in the kitchen round the clock..bestnya.

    ReplyDelete
  21. Jun Aina, Tq.awat cek nak beranak lagi ke? he he.tk pa kalau Aina request makcik boleh tunaikan tpi kena habaq awai2 no.
    kemarin pi jogging dok dengar burung kuwau tu dok bunyi atas kepala.teringat yag Aina crita dlm blog tu..memang sayu.Di Perlis pokok besaq banyak lagi.kalau di pekan mana nak ada dah burng tu kan?

    ReplyDelete
  22. MamaTim, memang tahan lama kalau jahit tgn, saya guna benang xstitch DMC tu, mahal gila benang tu skarang ni., rasa nak gve up dah.tapi bila tengok wrna dia terang dan tk luntur beli jgala..cucu punya pasai.due date middle March kut. Kain untuk ni payah dah .dulu2 banyak.ni kena pi A Star baru ada.tu pun kain bawal saja .kain utk sulaman dah payah cari.last year masa saya pi Bkt Tnggi ada kain tu tapi tak teringat nak beli.mgkin KL ada kut.nanti nak pi cari..

    ReplyDelete
  23. wow tahniaaaahh!!!

    tok cantik cucu pun syomel...ala bestnya dpt cucu pompuan (boys pun best jugak hek3) tp ya la...setuju ngan you, gown baby pompuan whow whow!!! mmg menggeramkan!

    eh, cantiklah sulaman tu...how I wish akan dpt buat the same to my cucu kelak...sebagai kenangan kan? mmg lah boleh beli tp bila dpt buat snediri tu rasa tersangatlah puasnya di hati...betul tak?

    I suka warna pilihan you tu...moga semuanya akan berjalan dengan lancar ya...hugs for Sarah...

    ReplyDelete
  24. Hi Queenie,tima kacih la..
    masa lapang memang dok jahit tapi jahit xstitch.u know wat, masa kawin anak i buat uncang berjahit bunga.Bunga pulak exclusive, tk sama satu sama lain.contoh kalau roses warna lain2.sama kalau orchid pun bentuk bunga lain2.for tetamu dari sebelah pihak menantu.lbih kurang 150 uncang.(termasuk my close friends).

    3 bulan sbelum majlis dah mula jahit.at least tetamu akan simpan uncang tu.boleh letak brg kemas or letak brooch.memang la jemu gila2.tapi teruskan buat juga.smpai perut naik masa tu.sebab tiap2 hari duduk saja.

    lepas tu 2 minggu sebelum knduri i pakai bengkong mcm dlm pantang tu la..siksanya.akhirnya hari knduri perut dh kempis balik.lega..kalau tidak bayangkan emak pengantin pakai kurung modern tpi nmpak mcm mengandung 5 bulan..menjahit punya pasai.he he


    ReplyDelete
  25. cantik dan sweet je warna dia kak...pandai akak jahit sulam... munna jahit lurus je boleh lah

    ReplyDelete
  26. eh sweetnya set tilam baby tu
    tetiba rasa nak berbaby balik..hahaha

    ReplyDelete
  27. Hi Munna,tk pa u muda lagi nanti2 boleh belajar.masa tu boleh jahit cadar, bantal, even on yr baju kurung.kalau org tanya beli kat mana ? masa tu best jawab,buat sndiri he he

    ReplyDelete
  28. Hi irfa, boleh la.seronoknya kalau ada baby.saya cuma tnggu cucu brtambah..kalau thn dpan ada lagi, maka siap pula satu set wrna lain pulak..

    ReplyDelete