Posts

Showing posts from 2014

Memorable visit to Vietnam..

Image
Ramai dah kawan2 have the chance to visit Ho Chi Minh City. now its my turn.

                                           With friends at KLIA.

                 Ho Chi Minh City..here I am.On the streets there was barely room for anything else.banyknya motorcycles. Kereta boleh di kira dengan jari..Mostly all of the people wear sunglasses and masks on their faces...debu banyak. Formally known as Saigon Ho Chi Minh city is the largest city in Vietnam.


            Some pictures from  the internet. How people of Vietnam suffer during the Vietnam war from 1945 to 1975. The war killed millions of Vietnamese civilians. Leaving Vietnam in ruins for decades.




The use of chemical weapons by the Americans affected the local people a great deal.Millions suffered from serious diseases ,  with malformations and severe defects of the immune and nervous system.



















   Here at the Cu Chi Tunnels we saw how tunnels were used by the Viet Cong guerrillas as hiding spots during the war.

      …

My childhood friend is here...!

Image
She was my childhood friend.berkawan sjak dulu sampai sekarang. She is now living in KL with her children. Been a long time since she last came, since we last met..
             Last week on Wednesday pi ambik dia kat airport Kepala Batas Alor Star . Then mulala sessi jejak kasih with her relatives. I took her to see her aunties, cousins, uncles and neighbours masa di sini dulu.
             I took her around Perlis.Negeri kecik , sat saja dah habis satu negeri..Mana nak bawa melawat?

            Makan laksa di Kuala Perlis, beli buah2 kampung on the way, Pdg Besar beli buah lagi, and blouses( which are not cheap any longer )..

This morning took her to Tasik Melati. No one was there until masa nak melangkah balik. Ada couple makan angin .They snapped our photo together.


                                                        Beautiful Tasik Melati.


                                                              Breathtaking...

                                             …

payung jangan tinggal...

Image
Dear readers and friends..

       Bila mengenjak ke usia lanjut ni, rupanya bawa payung sangat berguna..
Last 2 days I was in Cameron . Dengan hujan nya , dengan licinnya..maka payung di tangan sangat membantu..

      Orang kiri kanan tengok ja.Tapi semua akan faham, makcik sorang ni pakai payung to support herself in case there're  holes here and there. ..boleh juga membantu kalau tanah tak rata kan..If I am younger maybe I would use the umbrella for self defence..kalau ada org kacau.kan?

      Dalam bahasa mudah ni peringkat awal pakai tongkat la..he he...



                                   Hi sweethearts out there..Saya dengan payung ...tak lepas tu.

    I was thinking about UPSR actually. Pi mana pun suka duduk mcm ni now. bertongkat dagu.Perihal budak2 kena re-sit for the exam keep bothering me..Kesian budak2 and kesian cikgu2.
    Entah apa pula soalan yang nak keluar. My year 6 pupils are now in KL. Rombongan sekolah. Everything dh plan..takkan nak cancel pulak. When the b…

hanya pada MU...Allah.

Image
Orang kata lagi dekat nak peksa jangan mengajar lagi.biaq budak relax..betui ke?


                      This morning at school..while waiting for all to come. My pupils and I sat on the bench and talked like old friends..I shared their stories, little2 things..we got closer that way..

                lagi dekat nak melangkah ke dewan peksa lagi kerap saya jumpa budak2 dan pesan itu ini..Primary school pupils are not like university students..experience has taught me..lagi dekat tarikh peksa lagi kerap kena sembang.Petua itu petua ini..


              My last words ." dont disapoint me.."
              All of them answered together. "insyaAllah teacher "

      Hanya kepada MU kami berserah..rahmatmu mengatasi segala..rahmati kami ya Allah.berkati usaha ku dan kasihani kanak2 ini. bantu mereka utk berjaya. hanya KAMU mampu melakukannya. Amin.

aduhai murid-muridku...

Saturday . I was on my way to school. buat apa lagi ..class tambahan la.. UPSR is around the corner. Slepas 7 bulan bertungkus lumus mengadap muka budak2 tu .Pagi class , ptg kelas tambahan pulak..now dah melarat ke Saturday pulak..lagi dekat lagi la rasa macam ada saja benda tak cukup di perturunkan..
      Budak2 pulak dah dekat sangat peksa ada saja yang nak test kesabaran mak cik tua ni..
Kesalahan2 lama di ulang ulang. Ish rasa macam nak cubit2 pipi lembut depa.. awat la hangpa tak reti2..
    Mengajar kelas peksa ni rasa gayat sepanjang masa..walau pun separuh hidup mengajar tahun 6.Homework dibagi almost tiap hari.Macam kilang ,kita bagi depa buat.corrected bagi yang lain pulak.satu class ada 35 orang maknanya 35  .Saya mengajar kelas peksa 2 class.karangan nak di baca dan di peksa.tak kira MCQ (multiple choice questions)  lagi.Objective 40 soalan..habis buat kena bincang..satu2.
     Saya tau ada cikgu yang hanya tulis di papan hitam.nmber 1= A, 2= C.memang cara ni mud…

ala pandora from Angie..

Image
To my dearest friend Angie. This is the photo I promised you..of course with the bracelet ala pandora gubahan you sendiri.

                        Ni at the canteen pagi tadi..ada kawan melawak dia ambik gambar tak dak mata..he he.but the bracelet is clearly seen here.You see I wear both including the complimentary one from you..nampak sangat tamak cikgu ni..he he.

             Ni my pupil tolong ambik lain..yang ada mata punya ha ha..well tq so much for all the trouble you took to send it to me.menyeberang lautan lagi ..
             Hopefully you keep on producing even yang lebih cantik dari yang ni untuk peminat2 barang ni..Tq again my friend Angie.

kenduri niece..

Image
Kenduri my niece. msti la smpai awai awai kan..tengok hiasan Dewan Warisan Kangar. Pernah 2 kali menyanyi di sini dulu2...

             Semua family members pakai baju color ni..not my favourite color because dah la kita gelap, I know I will look even darker in this color. Tapi dah depa set semua pakai color ni terpaksa la..he he..So nak bagi balance I put on tudung biru to cool down the bright peach tone.



          Photo corner...posed la just to mark the day.Tapi bila orang dah penuh tk sempat lagi ambik gambar.sibuk tengok itu ini.make sure majlis runs well till the end of the day. Apatah lagi kawan rakan jauh dan dekat semua mai.


       The next day di rumah pengantin lelaki. Me and my sweetheart Sara. Dah nmpak dia letih , panas..muka dah masam.Tok masih lagi dok senyum meleret.....

makan makan makan..

Image
ish ish mkan makan makan.tk habis2.selesai saja posa 6, berduyun2 ada kenduri kat sekolah. Kenduri class silih berganti. semua cikgu di jemput. adussss..

         Ni this morning punya cerita.. kendur year 6. Parents mai hantar macam2 ..Food is served di tengah dataran.tak nampak dalam gambar. Murid murid tengah serbu..right in front of us. Di tangan masing2 ada semangkuk laksa siam..macam teringin nak mkan semangkuk penuh, tapi bila ambik hanya mampu masuk 2, 3 sudu saja...

               Ada ketupat, roti jala, nasi dagang, kek, puding dan berbagai lagi tak larat nak habaq .
Untung juga selera saya tak berapa sejak muda, so lepas makan sikit laksa tu, benda lain langsung tak boleh telan..
              I remember my mak selalu kata, dari kecik susah makan , bila dah tua pun masih sama..
Seronok tengok kawan2 makan, lepas satu..satu lagi masuk ke perut..
             Tapi walaupun selera tak tinggi, saya telah naik balik 1kilo lepas raya walau pun msa posa dah turun 4 kilo..ish k…

Selamat Hari Raya semua....

Image
Today is the last day of school before we celebrate Hari Raya. Macam biasa di sekolah ada pemberian duit raya to those unfortunate children. Anak yatim, anak miskin ..dari derma guru2 dan insan2 perihatin semua budak dpat duit raya.
             At 1030 am semua berkumpul di dataran perhimpunan. Acara berjalan lancar.

                  Masa lagu raya di mainkan kami sempat ambik gambar ramai2. Ada candit ada saja2 bergaya. Macam2 telatah. cikgu2 pun orang juga. Rasa lega. Tension mengajar hilang.
                 Saya bagi homework setiap class yang diajar sesuai dengan cuti seminggu.Raya raya jugak, homework msti kena buat. Dateline hari Isnin lepas raya..tak buat jaga..he he.




                    Murid2 mula beratur bersalaman dengan semua cikgu...

             Selepas selesai semua kami bersembang lagi diatas bangku batu di luar darjah. Salam semua.minta maaf kalau ada salah silap masing2..


                 With my headmistress. Baju merah dia pakai.Sempat bisik keteli…

Ubat lena teacher..he he.

Image
I was passing by a year two class this morning. The kids were making the hell of a noise. No teacher was in the class. Today a few teachers sakit. Maybe yang di suruh ganti class tu tak dapat surat ganti kut. Since I was free I pun masuk senyap2 dari belakang.

     A few boys tengah meloncat2 macam kera kena belacan, tak ingat dunia. Sampah yang dikoyak2 dari buku latihan bertaburan merata class.

     Two boys were fighting. Dua2 menjerit melolong macam kena rasuk..Someone shouted.
        "wei teacher , teacher.! duduk2."
        Semua bertempiaran ke tempat masing2.

        "  Assalamualaikum..."..I said aloud.
        " Waalaikummusalam teacher ! !"
           I did not say a word, hanya tengok muka sorang2 ..
           Class macam kena langgar garuda..senyap sepi..

        "Pelajaran apa sekarang? "
        "mathematics teacher ? "
        "Cikgu mana? "
        "Cikgu xxxxxx teacher "
        "cik…

Hi Teacher.! !

Dah 3 hari dia  di situ setiap kali saya ke kereta masa nak balik. He smiled.Manis. And saya balas senyuman dia.
     "Hi teacher ." sapa dia.
     "Hi " saya jawab.
     Terloncat2 dia gelak.
     "Awak darjah berapa ? "
     "Darjah 4 "
     "Saya tau nama teacher ."
     Matanya berkilau2.
      "Mana tau?"
      "kakak saya drj 6. Teacher ajaq dia ."
      "Oh.."
      "Bye teacher " tangan keciknya melambai saya bila saya masuk ke kereta dan mula nak bergerak keluar.
      "Bye .." I said.giving him the widest smile ever.

      Dia capai basikalnya. Dia kayuh laju mengikut kereta saya. Apa hal pulak budak ni dok ikut kereta pulak nih.
      "Rumah di mana ? " saya tanya.
      "Taman tu "
      "Dah pergila balik rumah.Semua orang dah balik." I said.
      "OK .bye teacher " ish berapa kali nak bye ni..(dalam hati ).

        I would al…

tq again mak chaq

Image
Dear Makchaq,
             Ni gambar yang saya janji nk pos pagi tadi. Nk cerita lebih tk boleh.yg empunya diri tk kasi. he he.Tq makchaq.


mak bangun pkl 9 anak pkl 12....

I call him 'Aad. His name is too long. A boy from the C class too. Now everybody start calling him that .macam saya panggil.
        Masalah dgn budak ni ialah dalam seminggu dia mai sekolah 2 or 3 days saja. Pernah a few teachers buat rombongan pi rumah dia awal pagi to see what really is the matter for his absence tu.

       The mother was still in bed. It was already almost nine in the morning. kalau dah mak bangun pkl 9 anak apatah lagi.

       Siap bagi alasan malam tidur lambat itu ini.bla bla bla..and that day masih tak pi sekolah  jugak..

       Today he came to school. Last week for the whole week tak mai. Bila tanya why.? dia kata mak dia tak bangun dia pun apa lagi tiduq la..sambung lagi. walhal last week ada trial exam..

       Someone told me dia tolong sepupunya jual air at pasar Ramadhan. He told me pulak dia demam.
       "Mana MC awak Aad.? "
       " Saya tak pi clinic teacher, saya makan panadol saja."
       " Muka kamu nmpak …

baju ke belacan ?

She is very big for her age. Maybe baju size XXL kut. Been looking at her lately. bukan apa dok tengok her school uniform..
         Check her family background dalam register sekolah..Parent kerja bagus.Pegawai kerajaan. Gaji boleh tahan..tapi why jadi macam tu..?
         When I looked at her uniform it looked as if it has never been washed for a long time..dah jadi belacan. tempat poket baju kurung dia dah soiled. daki dah boleh dikikis kut..ish ish.teruknya.
         I called her .Kami bercakap 4 mata.
         " baju awak ni awak pakai berapa hari dalam seminggu.? "
        Muka dia selamba. Budak2 sekarang.Kalau kita dah merah padam muka malu kalau cikgu tanya macam tu.
        "Saya pakai tiap2 hari teacher. "
        " U mean from Monday to Thursday? "
        "yes "
        "Oh my God.." under my breath.
        " Ada berapa helai baju.?"
        "Ada 2, 3 helai."
        " pi mana baju2 tu ?…

Sapa tak posa hari ni.?

Image
"Sapa tk posa hari ni ?  " tanya ustaz.
         "Saya ! ! "
         Beberapa tangan kecik angkat tangan.Murid2 dari tahun satu dan pra sekolah. Jujur betui.no cheating. he he.
         Ustaz pun terus berceramah lagi. Sirah Nabi included. terlopong mereka dengar. But only for a few minutes. Then bila dah rasa boring, semua mula bersembang sama sendiri.

        Kanak2.They cant focus for a long time macam orang dewasa..Tapi cikgu2 pun sama kalau berkursus memang nampak nyata. Orang bagi kursus kita sembang di belakang.Tak boleh kuat kita bisik. Yang pasti nak sembang..So nak marah budak2 pun tk boleh kan ?

                  Pengisian Ramadhan. Budak2 dengar ceramah ..cikgu dengar sambil buat hal sendiri.              Pandai Ustaz tarik perhatian. Bila tengok budak2 dah garu sana sini, dia ajak bernasyid lagu2 Raihan yang popular. Sebab dia sendiri  tak pandai nasyid maka di sediakan CD. Budak2 terus bernasyid dengan lantang. muka ceria.              Seb…

me and Sharifah Aini's song in the class...he he.

It was a gloomy day. I was still shocked dapat berita perginya Dato Sh Aini. Tak percaya. tapi its the truth. saya yang membesar mendengar lagu2 dia .Kebanyakan lagu nya saya hafal. almost all. Dari Seri Dewi Malam sampai ke album terakhirnya..

              A day or two from the day of her death, saya masih terkejut. Buka youtube listened to her songs...dengar temuramah dgn rakan2nya on tv. Mana nak cari suara lemak merdu mcm tu. dan patah lagunya sapa tak boleh lawan. Moga Allah merahmatinya dengan kasih syg. Moga dia sejahtera di sana.

             A day or two after that sad news, I was in the class.Masa budak2 tengah membuat latihan, saya berkawat ke depan ke belakang.bukan boleh ralit nanti ada yang curi tulang..mata saya kekiri ke kanan..tengok buku budak ini, jenguk buku budak tu..

             Suddenly ingatan kepada Sharifah Aini datang lagi..and quite suddenly I slowly sang one of my favourite "Di pinggir Kayangan"..mula2 humming ..then slowly lyric…

saya kena tipu dgn anak murid sndiri...

"Pasai apa tak keluar rehat ni.? lagi sepuluh minit nak habis masa dah." I said to one boy. A tall thin fair one.
    " tak boleh keluaq makan teacher sebab duit makan ni saya nak kumpul nak bayaq yuran..." His voice as sad as his face.

    Hancur luluh hati saya. I am not the class teacher. But I spend 7 periods a week in that class. Of course a teacher my age memang penyedih..I remember one of my teachers dulu ada cakap , as you grow older your heart grow smaller...and we tend to be sad over small sometimes silly reasons.

    "Berapa lagi tak cukup  nak bayar yuran.? Dalam hati teringat my two boys yang dulu boleh makan apa saja di canteen because I was teaching in the same school.Apa nak cakap saja nanti I pi bayaq.

     "Lagi 34 ringgit teacher. RM 100 dah ada kat rumah "
     I took out my purse. Grab RM 50 from it and gave it to him.
     "34 ringgit untuk cukupkan yuran, lagi baki RM16 buat belanja kamu."
     He quickly ran o…

sigh....! !

Image
Kalau dah kena mengajar exam class ,hati sentiasa dok bimbang..dah ajar cukup ke. ada ke tajuk yg miss.Budak2 ni faham semua ke? or masih ada yg tak faham tapi malu brtanya. maklum mengajar bahasa asing.
  takut nanti keluar benda yang kita tak ajar..sahih budak blame teacher..
  try satu kaedah..if I saw muka depa blur...drill lagi many times.Then bagi latihan.Kalau dripada 10 soalan ramai dapat 9 ke atas maknanya depa faham, kalau tidak try cara lain pulak..sampai kita dapat apa yang kita nak..


    Antara murid saya ..Orang dulu2 umur ni dah boleh kawin dah..
I always say to them, apa yang teacher membebel anggap saja macam mak kamu berleter di rumah.jangan ambik hati  .Its for your own good.
   They replied."tak pa teacher, kami anggap teacher mcm mak kami.jgn risau".......lega..
Last two weeks I gave them techniques menjawab soalan Bah Inggeris at Wang Pinang di Kuala Perlis..tempat cantik. tapi tak sempat ambik gambar masa in action..

                                …

pekan siam

Image
Selepas bertangguh-tangguh akhirnya masuk juga ke pekan siam. My sister took me there. Dah lama tk pi sana. Orang memang tak seramai di Pdg Besar sebelah sini. But all things sold murah2..

                                  With my sister Ila..tengok saja  tapi tak beli pun tshirt2 tu.

                                           Tumpang kereta dia..with my daughter faten.


                                            kasut siam..murah. belas2 ringgit ja.


     Di pasar siam..mangga siam hanya RM 2 sekilo.so are other fruits..murahnya.apa tunggu lagi
    .keadaan pasar betul2 macam Pdg Besar puluhan tahun dulu..berniaga di bawah payung besar.
     Most of them letak jualan atas tikar saja.cakap melayu pun tak tau..main tunjuk calculator saja.tapi tak kisah..duit tetap bertukar tangan..
     sebelum balik singgah makan di restaurant Islam situ..but the food adoi ..,menyesal betui..tasteless..suap dua tiga sudu dah give up...Hadyai lebih baik , tapi now tak berapa berani nak ke sana..…

Apa lagi...

Image
Never ending...macam2 program la depa ni.
    .Hari Sabtu and Ahad the most precious days..sebab boleh relax di rumah dengan pokok2 di laman.   
     Tiba2 ada taklimat Bahasa Inggeris untuk guru2 drj 6.pulak.

     Amanat dari pengarah pelajaran .
     biasa la..pesanan itu ini..
     Buku latihan murid msti cepat di tanda..
     Corrections are very important...budak2 msti cepat2 buat corrections kalau perlu.
     cikgu2 msti pandai ambil hati budak2 supaya budak2 sayang cikgu dan rajin buat kerja yang kita suruh.
     Rajin bagi hadiah ( kecik2 pun tk pa) untuk tawan hati kanak2 yang kita mengajar..bla bla bla bla bla bla bla...

     Somebody cakap pasal petua2 nak score high marks..macam2...
     Diam tak diam dah hmpir 5 jam di dewan syarahan perpustakaan awam negeri Perlis.
    One minute leaning on my left..shortly after that ke kanan pulak.lenguh jangan cakap la.maklum urat pun dah longgar semua..

     Tapi one thing yang best giler...boleh jumpa kawan2.
     Tu yg best…

On a special friend's birthday.

Image
Birthday kawan yang sorang ni memang tk akan lupa.Sejak muda msti beli hadiah.So is she on my bthday.
   At 11 am saya dah terpacak kat sekolah..where she was having a course. Dia terkejut.but it was a pleasant surprise.
  Walaupun selalu jumpa but as usual she  looks so good in her loose red blouse with a small chain belt..and a flair skirt.. bergaya macam selalu.
  5 series bukan tak boleh bergaya ..asal sopan dan manis di pandang...jadi nenek pun takkan expect us to wear baju kurung all the time kan? he he.


               Me and the bthday girl. A bouquet of roses.. dalam beg tu ada dress cantik.May Allah bless her with many good returns of the day...nmpak dia happy..selamat panjang umur my friend.! !






.