Friday, 5 December 2014

Memorable visit to Vietnam..



                Ramai dah kawan2 have the chance to visit Ho Chi Minh City. now its my turn.

                                           With friends at KLIA.

                 Ho Chi Minh City..here I am.On the streets there was barely room for anything else.banyknya motorcycles. Kereta boleh di kira dengan jari..Mostly all of the people wear sunglasses and masks on their faces...debu banyak. Formally known as Saigon Ho Chi Minh city is the largest city in Vietnam.


            Some pictures from  the internet. How people of Vietnam suffer during the Vietnam war from 1945 to 1975. The war killed millions of Vietnamese civilians. Leaving Vietnam in ruins for decades.




The use of chemical weapons by the Americans affected the local people a great deal.Millions suffered from serious diseases ,  with malformations and severe defects of the immune and nervous system.



















   Here at the Cu Chi Tunnels we saw how tunnels were used by the Viet Cong guerrillas as hiding spots during the war.

           Beautiful laquared paintings. All done by handicapped Vietnamese .They are victims of war who earned their living by producing these beautiful work of art.



                     The Central Post Office. the biggest one in Vietnam. a remnant of the French during colonial time in Vietnam.


             Inside was quite dark. After a quick look around here I am ambik gambar..hehe.

The second day..to Mekong River.Of course beli la topi..nanti sunburned pulak..dah la kita gelap nanti tambah gelap ..

            On a private longtail boat ride along the Mekong River..



         On the sampan along the canals under the green canopy of the water coconut trees...I was scared stiff at times bila sampan berlaga dinding...adoi takuuut.


             Here we were given some honey, and bee-pollen to try. bought some although I already have at home..My friend Lee  from Toronto here I follow your advice.bee pollen jangan lupa. haha. There were many cottage industries here. I like most is coconut candy factory..delicious candy.

             Lastly BenThanh market. Everything is sold here.You name it..semua ada.souvenirs, local handcrafts, food, clothes, fruits.  Here you see posing among the flowers of Vietnam..
             I learn one thing here in Vietnam .Modern technologies versus organized determined human beings...human beings won..People of Vietnam...I salute you..


Saturday, 20 September 2014

My childhood friend is here...!



             She was my childhood friend.berkawan sjak dulu sampai sekarang. She is now living in KL with her children. Been a long time since she last came, since we last met..
             Last week on Wednesday pi ambik dia kat airport Kepala Batas Alor Star . Then mulala sessi jejak kasih with her relatives. I took her to see her aunties, cousins, uncles and neighbours masa di sini dulu.
             I took her around Perlis.Negeri kecik , sat saja dah habis satu negeri..Mana nak bawa melawat?
            
            Makan laksa di Kuala Perlis, beli buah2 kampung on the way, Pdg Besar beli buah lagi, and blouses( which are not cheap any longer )..
            
This morning took her to Tasik Melati. No one was there until masa nak melangkah balik. Ada couple makan angin .They snapped our photo together.
          

                                                        Beautiful Tasik Melati.

         
                                                              Breathtaking...

                                                  Rasa nak ambik bunga tu...

                                                 Berlatar belakangkan kilang simen

                    Then we went to Timah Tasoh Resort. Lagi cantik. No one was around..sunyi.

                Bilik2 untuk di sewa sapa2 yang ingin bermalam...( takut! !) heard macam2 cerita.



                                        The place was  beautiful..Cant find good enough words to describe.


            And tonite she 'll be leaving to KL..flight 830 pm. balik umah tengok cucu2 yang ditinggalkan di sana.

Tuesday, 16 September 2014

payung jangan tinggal...



Dear readers and friends..

       Bila mengenjak ke usia lanjut ni, rupanya bawa payung sangat berguna..
Last 2 days I was in Cameron . Dengan hujan nya , dengan licinnya..maka payung di tangan sangat membantu..

      Orang kiri kanan tengok ja.Tapi semua akan faham, makcik sorang ni pakai payung to support herself in case there're  holes here and there. ..boleh juga membantu kalau tanah tak rata kan..If I am younger maybe I would use the umbrella for self defence..kalau ada org kacau.kan?

      Dalam bahasa mudah ni peringkat awal pakai tongkat la..he he...



                                   Hi sweethearts out there..Saya dengan payung ...tak lepas tu.

    I was thinking about UPSR actually. Pi mana pun suka duduk mcm ni now. bertongkat dagu.Perihal budak2 kena re-sit for the exam keep bothering me..Kesian budak2 and kesian cikgu2.
    Entah apa pula soalan yang nak keluar. My year 6 pupils are now in KL. Rombongan sekolah. Everything dh plan..takkan nak cancel pulak. When the break is over they have less than 10 days to continue struggling for those two papers. Science and English...Adoi.letihnya ..
   Apa pun kena senyum juga.sebab senyum itu pengubat hati...
  


Saturday, 6 September 2014

hanya pada MU...Allah.




            Orang kata lagi dekat nak peksa jangan mengajar lagi.biaq budak relax..betui ke?


                      This morning at school..while waiting for all to come. My pupils and I sat on the bench and talked like old friends..I shared their stories, little2 things..we got closer that way..

                lagi dekat nak melangkah ke dewan peksa lagi kerap saya jumpa budak2 dan pesan itu ini..Primary school pupils are not like university students..experience has taught me..lagi dekat tarikh peksa lagi kerap kena sembang.Petua itu petua ini..


              My last words ." dont disapoint me.."
              All of them answered together. "insyaAllah teacher "

      Hanya kepada MU kami berserah..rahmatmu mengatasi segala..rahmati kami ya Allah.berkati usaha ku dan kasihani kanak2 ini. bantu mereka utk berjaya. hanya KAMU mampu melakukannya. Amin.

Friday, 29 August 2014

aduhai murid-muridku...


       Saturday . I was on my way to school. buat apa lagi ..class tambahan la.. UPSR is around the corner. Slepas 7 bulan bertungkus lumus mengadap muka budak2 tu .Pagi class , ptg kelas tambahan pulak..now dah melarat ke Saturday pulak..lagi dekat lagi la rasa macam ada saja benda tak cukup di perturunkan..
      Budak2 pulak dah dekat sangat peksa ada saja yang nak test kesabaran mak cik tua ni..
Kesalahan2 lama di ulang ulang. Ish rasa macam nak cubit2 pipi lembut depa.. awat la hangpa tak reti2..
    Mengajar kelas peksa ni rasa gayat sepanjang masa..walau pun separuh hidup mengajar tahun 6.Homework dibagi almost tiap hari.Macam kilang ,kita bagi depa buat.corrected bagi yang lain pulak.satu class ada 35 orang maknanya 35  .Saya mengajar kelas peksa 2 class.karangan nak di baca dan di peksa.tak kira MCQ (multiple choice questions)  lagi.Objective 40 soalan..habis buat kena bincang..satu2.
     Saya tau ada cikgu yang hanya tulis di papan hitam.nmber 1= A, 2= C.memang cara ni mudah bagi cikgu, tapi alangkah tak betulnya buat begitu.kesian budak2. Sepatutnya mesti cerita sebab apa A ,bukan C atau D. Sebab tu membincang soalan saja ambil masa lagi lama dari menjawab. Kering tekak. Air mineral ada sebelah.Asyik teguk..

   Sekolah sunyi sepi. I went up to the class.tingkat 3..budak2 dah hampir penuh class.Ada juga yang lambat .Ish...janji pukul 8. Kita 8 tepat dah sampai..ish ish.

   Waited for another 3 minutes then terus mengajar. yang lambat tak mau dinanti lagi.
   Maka mulala kerja...yang tulis ayat silap di panggil sorang2 kedepan,dibetulkan.di suruh buat correction masa tu juga..depan mata kita..

   Sambil membetulkan ayat2 depa, mulut teacher pot pet pot pet..Saya tau budak2 dah jemu dengar mak tok ni dok babling..tapi I think they know I do it for their own good.

   Pukul 11 pagi selepas 3 jam , I let them go..ladened with homework .Next extra class Isnin.
  sapa pun tak berani merungut walaupun Isnin cuti..I reminded again.Monday class mcm biasa 8 till 11. Semua angguk dengan kepala longlai.."OK TEACHER"..

   Yang sweetnya masa bersalam nak balik the girls semua sayang pipi teacher...aduhai.You see depa tak marah teacher membebel, they love me. I know that. And I know they will smile their widest on 11th September..English paper.he he.

   Aduhai..Letih saya hilang.. Ya Allah pls bless them .Hopefully terang hati depa di dewan peperiksaan nanti..Amin Ya Rabb.
  
   

      
    

Tuesday, 26 August 2014

ala pandora from Angie..



               To my dearest friend Angie. This is the photo I promised you..of course with the bracelet ala pandora gubahan you sendiri.

                        Ni at the canteen pagi tadi..ada kawan melawak dia ambik gambar tak dak mata..he he.but the bracelet is clearly seen here.You see I wear both including the complimentary one from you..nampak sangat tamak cikgu ni..he he.

             Ni my pupil tolong ambik lain..yang ada mata punya ha ha..well tq so much for all the trouble you took to send it to me.menyeberang lautan lagi ..
             Hopefully you keep on producing even yang lebih cantik dari yang ni untuk peminat2 barang ni..Tq again my friend Angie.

Thursday, 21 August 2014

kenduri niece..


  Kenduri my niece. msti la smpai awai awai kan..tengok hiasan Dewan Warisan Kangar. Pernah 2 kali menyanyi di sini dulu2...

             Semua family members pakai baju color ni..not my favourite color because dah la kita gelap, I know I will look even darker in this color. Tapi dah depa set semua pakai color ni terpaksa la..he he..So nak bagi balance I put on tudung biru to cool down the bright peach tone.



          Photo corner...posed la just to mark the day.Tapi bila orang dah penuh tk sempat lagi ambik gambar.sibuk tengok itu ini.make sure majlis runs well till the end of the day. Apatah lagi kawan rakan jauh dan dekat semua mai.


       The next day di rumah pengantin lelaki. Me and my sweetheart Sara. Dah nmpak dia letih , panas..muka dah masam.Tok masih lagi dok senyum meleret.....

Friday, 15 August 2014

makan makan makan..


   ish ish mkan makan makan.tk habis2.selesai saja posa 6, berduyun2 ada kenduri kat sekolah. Kenduri class silih berganti. semua cikgu di jemput. adussss..

         Ni this morning punya cerita.. kendur year 6. Parents mai hantar macam2 ..Food is served di tengah dataran.tak nampak dalam gambar. Murid murid tengah serbu..right in front of us. Di tangan masing2 ada semangkuk laksa siam..macam teringin nak mkan semangkuk penuh, tapi bila ambik hanya mampu masuk 2, 3 sudu saja...

               Ada ketupat, roti jala, nasi dagang, kek, puding dan berbagai lagi tak larat nak habaq .
Untung juga selera saya tak berapa sejak muda, so lepas makan sikit laksa tu, benda lain langsung tak boleh telan..
              I remember my mak selalu kata, dari kecik susah makan , bila dah tua pun masih sama..
Seronok tengok kawan2 makan, lepas satu..satu lagi masuk ke perut..
             Tapi walaupun selera tak tinggi, saya telah naik balik 1kilo lepas raya walau pun msa posa dah turun 4 kilo..ish kena turun balik..kena turun balik..

Friday, 25 July 2014

Selamat Hari Raya semua....


             Today is the last day of school before we celebrate Hari Raya. Macam biasa di sekolah ada pemberian duit raya to those unfortunate children. Anak yatim, anak miskin ..dari derma guru2 dan insan2 perihatin semua budak dpat duit raya.
             At 1030 am semua berkumpul di dataran perhimpunan. Acara berjalan lancar.

                  Masa lagu raya di mainkan kami sempat ambik gambar ramai2. Ada candit ada saja2 bergaya. Macam2 telatah. cikgu2 pun orang juga. Rasa lega. Tension mengajar hilang.
                 Saya bagi homework setiap class yang diajar sesuai dengan cuti seminggu.Raya raya jugak, homework msti kena buat. Dateline hari Isnin lepas raya..tak buat jaga..he he.




                    Murid2 mula beratur bersalaman dengan semua cikgu...

             Selepas selesai semua kami bersembang lagi diatas bangku batu di luar darjah. Salam semua.minta maaf kalau ada salah silap masing2..


                 With my headmistress. Baju merah dia pakai.Sempat bisik ketelinga saya.."kerja banyak menimbun "
                 Selamat Hari Raya Aidilfitri. Forgive me for evry mistake I made. Jangan simpan dalam hati. yg jauh di mata yang dah lost contact..tolong sambung kembali.lets be friends again..
                If tomorrow takes the beautiful and you away from me, at least I will have an old time movie on my spools of memory....



.

Thursday, 24 July 2014

Ubat lena teacher..he he.



       I was passing by a year two class this morning. The kids were making the hell of a noise. No teacher was in the class. Today a few teachers sakit. Maybe yang di suruh ganti class tu tak dapat surat ganti kut. Since I was free I pun masuk senyap2 dari belakang.

     A few boys tengah meloncat2 macam kera kena belacan, tak ingat dunia. Sampah yang dikoyak2 dari buku latihan bertaburan merata class.

     Two boys were fighting. Dua2 menjerit melolong macam kena rasuk..Someone shouted.
        "wei teacher , teacher.! duduk2."
        Semua bertempiaran ke tempat masing2.

        "  Assalamualaikum..."..I said aloud.
        " Waalaikummusalam teacher ! !"
           I did not say a word, hanya tengok muka sorang2 ..
           Class macam kena langgar garuda..senyap sepi..

        "Pelajaran apa sekarang? "
        "mathematics teacher ? "
        "Cikgu mana? "
        "Cikgu xxxxxx teacher "
        "cikgu awak mungkin sakit perut ke, apa ka..awak jangan la bising. Sakit dada saya tau."
         Semua senyap. Tak bergerak.
          kesian la pulak tengok budak2 senyap menikus macam tu.

       " Ok, pasai apa kamu gaduh tadi ? "
         Sorang terus melompat ke depan dan berkata
       " Teacher, dia tumbuk saya dulu"
          Yang sorang tak mau kalah.
       " Dia kata kat bapa saya dulu "
       " Dia kata apa kat bapa awak ? "
        "Dia kata bapa saya Man Musang. Saya marah la. (sambil menangis.)
         Saya tahan tak mau gelak, tapi tersenyum juga..last2 tak tahan saya gelak kuat..ha ha ha..

        "Adoi , tak yah dok gelar orang macam2.Kalau saya gelar bapa kamu ? marah tak ? "
         Angguk kepala...tau pun .
        " jum kita buat craftangan. Sapa tau buat topeng ? "
        "SAYAAAAAA.."

         Saya bagi lebihan kertas A4 yang ada dalam laci meja .Cikgu class punya kut.tk pa nanti saya ganti.
         Nak gelak tengok semua buat topeng dengan senyap. Saya went  round the class tengok depa buat kerja. Mulut menyanyi lagu Pelangi Petang by Sudirman.
         Budak2 sengih2..tengok saya nyanyi.

         "Apa sengih2. sapa sini pandai menyanyi? "
         "Saya teacher . tapi nak ajak kawan boleh ? '
         "Boleh2...come to the front here."


                                    Nak nyanyi konon, tapi yg sebelah kiri tu gelak tak habis2..

     Maka menyanyi la si kenik dua orang tu. Budak umur 8 tahun..belasah ja. Tapi suara tk sedap.Entah apa2 depa nyanyi..Sat ja dah berhenti. Saya pun puji.

         " Ish sedap sungguh nyanyi na..nanti boleh nyanyi lagi."
           Saya tengok muka depa punya la puas...senyum lebar.
         "Teacher nak nyanyi lagi boleh? "
         "Dah lain kali..( ada hati nak nyanyi lagi he he ).
  
                                      
                                                dua kraft yang siap paling awal...

          "Sapa belum pernah tinggal posa.Angkat tangan " .Ada 5, 6 orang angkat tangan.
          "Mai sini teacher nak bagi hadiah.." Kagum saya umur 8 tahun tk tinggal puasa, saya umur ni dulu selalu ponteng posa..he he.
          Duit syiling yang sarat dalam purse saya bertukar tangan.
          Kanak2.dapat sorang secekak syiling bukan main suka.


                                           muka muka orang berposa tak tinggal..
         
           When I stood to get out semua bising balik. ...
           " Teacher ada satu ubat sembur dalam beg tangan teacher ni.Kalau saya sembur kat muka awak yang bising, kamu akan tiduq sampai tahun depan. raya pun tak bangun. nak tak ? ?
           Semua tempik.."Tak nak "
          Suddenly a boy in front came nearer.
          "teacher, nak tengok ubat lena tu boleh ? "
          "Ooops teacher tertinggal dalam bilik guru.Jum kita pi ambik.tapi syarat kena sembur awak dulu."
          "Ooooo tak mau tak mau.."Dia undur kebelakang .
          "Tau takut".
          I bet esok satu sekolah akan bercakap.
         "Teacher ada ubat lena, sekali sembur tak bangkit sampai tahun depan."

                          Ni budak Thai.yang asyik berdiri sebelah I dgn tangan buat peace.Rupanya nak suruh teacher ambik gambaq dia..he he.mcm2.


         Bila saya berselisih dengan budak2 tahun dua tu masa nak turun tangga ke kereta, semua bisik2.
           "Eh teacher teacher.  jangan bising, teacher ada ubat lena sekali sembur tak bangkit smpai tahun depan "
           Saya rasa nak gelak kuat tapi tahan.. Biarla depa terus percaya..he he.

          

          

Tuesday, 22 July 2014

Hi Teacher.! !


      Dah 3 hari dia  di situ setiap kali saya ke kereta masa nak balik. He smiled.Manis. And saya balas senyuman dia.
     "Hi teacher ." sapa dia.
     "Hi " saya jawab.
     Terloncat2 dia gelak.
     "Awak darjah berapa ? "
     "Darjah 4 "
     "Saya tau nama teacher ."
     Matanya berkilau2.
      "Mana tau?"
      "kakak saya drj 6. Teacher ajaq dia ."
      "Oh.."
      "Bye teacher " tangan keciknya melambai saya bila saya masuk ke kereta dan mula nak bergerak keluar.
      "Bye .." I said.giving him the widest smile ever.

      Dia capai basikalnya. Dia kayuh laju mengikut kereta saya. Apa hal pulak budak ni dok ikut kereta pulak nih.
      "Rumah di mana ? " saya tanya.
      "Taman tu "
      "Dah pergila balik rumah.Semua orang dah balik." I said.
      "OK .bye teacher " ish berapa kali nak bye ni..(dalam hati ).

        I would always see his familiar figure around my car.
      Ish budak ni dok tunggu sini ke? ..heran pulak.
      'Awat kamu dok tunggu saya sini tiap2 hari ? "
       "Saja..."
       Esok tak yah tunggu na...saya ada mesyuarat."
       Dia mengangguk .

       The next day we really had a meeting. Habis dah hampir 320 ptg.
        Saya melangkah letih kekereta.

       Aik , ada juga hang tunggu..karut dah ni ..
       Buat pa kamu tunggu saya? dah pi balik , pi balik buat kerja rumah kalau ada." I said with a firm voice.
       "kerja rumah tak dak.. "
       "Kalau takdak, baca buku nanti nak peksa ni "
        Dia menunduk dengan muka masam.
        "Saja nak tengok teacher. Baju teacher cantik . Beli di mana ?  berapa ringgit ? mahai ke ? "
        "Sudah dah . nak tanya harga baju saya pulak. "


          " kamu ni lelaki. Pasai apa nak ambik tau semua ni?"
          " Mak saya tak beli lagi baju raya. hari Khamis ni baru kami nak beli baju."
          " ooh.."
          "Berapa ringgit teacher ? "sambil menunjuk ke dress yang saya pakai.
           I tunjuk dengan jari " RM 200. Saya tak beli .anak saya hadiah."

           " kakak kata teacher nak bagi duit raya kat dia , saya tak dak ka.? "
           " Bapa kerja apa ? " (Sebenarnya saya sudah tau saja nak tanya. because his sister was included in the list yang perlukan bantuan.Memang orang susah.

           "kerja kampung, kadang2 dia pi cat umah orang, kadang2 dia ambik upah mesin rumput."
           Hati saya dah sayu. Mulut terkunci.
           "Adik beradik berapa orang ? "
          "5 orang "
          
           "Nanti saya bagi duit raya na. esok saya bagi.hari ni duit saya dah habis beli biskut raya."
           "Ok teacher." Dengan pantas sambar basikal dan mengayuh pergi.

           Saya mengeluh panjang..teringat kisah hidup saya puluhan tahun dulu.susahnya hidup tanpa ayah. peritnya kehidupan masa tu.

            Today masa saya ke kereta, dia sudah di situ .
            " Teacher " dengan senyuman nya. Saya keluarkan RM 50.mukanya berseri2 tengok sekeping 50 di tangan saya.
             "Teacher bukan orang kaya, ini saja teacher boleh bagi.Jangan lupa cakap dgn mak teacher bagi duit ni. Biar dia tahu. takut kamu  belanja beli mercun pulak."

             " best la teacher ni." Dia menarik basikal nak memecut pergi.
             "hey , cakap apa teacher bagi duit ? "
             "TQ TEACHER ! ! " Dia sudah sampai di selekoh pagar sekolah.
             Rupanya ada hajat dia menunggu saya setiap hari..kesian kanak2..moga dia happy.
             Today I will get his house phone nmber from the class register, kena call mak dia.Bukan apa ,takut kena tipu lagi..he he.

             
          






tq again mak chaq



          
                       Dear Makchaq,
             Ni gambar yang saya janji nk pos pagi tadi. Nk cerita lebih tk boleh.yg empunya diri tk kasi. he he.Tq makchaq.


Monday, 21 July 2014

mak bangun pkl 9 anak pkl 12....


        I call him 'Aad. His name is too long. A boy from the C class too. Now everybody start calling him that .macam saya panggil.
        Masalah dgn budak ni ialah dalam seminggu dia mai sekolah 2 or 3 days saja. Pernah a few teachers buat rombongan pi rumah dia awal pagi to see what really is the matter for his absence tu.

       The mother was still in bed. It was already almost nine in the morning. kalau dah mak bangun pkl 9 anak apatah lagi.

       Siap bagi alasan malam tidur lambat itu ini.bla bla bla..and that day masih tak pi sekolah  jugak..

       Today he came to school. Last week for the whole week tak mai. Bila tanya why.? dia kata mak dia tak bangun dia pun apa lagi tiduq la..sambung lagi. walhal last week ada trial exam..

       Someone told me dia tolong sepupunya jual air at pasar Ramadhan. He told me pulak dia demam.
       "Mana MC awak Aad.? "
       " Saya tak pi clinic teacher, saya makan panadol saja."
       " Muka kamu nmpak fresh saja.Tak pucat apa pun. nampak sihat ja."
      Masa tu baru pucat muka dia..

      So he has to do all the tests that he missed. Nmpak dia boring sungguh. Each paper attempt 20 minit dah hntar. I saw him doing his BM paper. langsung tak baca soalan, dia main tanda saja yang mana dia nak..
      For his mathematics , his math teacher suruh dia buat smpai almost sejam setengah....hoping he has ample time to calculate. Bila he came back for the paper, Aad was fast asleep on the sofa dalam bilik guru...

     Adoi garu kepala tak gatai la jawabnya...
 macam2 perangai budak2. I dont blame him. Anak2 di besarkan dan dididik oleh ibu bapa di rumah. Kalau didikan di rumah kurang maka jadi la macam yang terjadi pada Aad..apa la nasibnya di kemudian hari dalam kehidupan serba mencabar ini dimana hanya yang terbaik saja yang akan mendapat ksenangan...

      Tomorrow he will be doing his English paper 1 and 2. I hope I wont  lose my temper...kalau ikutkan hati mau luruh 2, 3 batang gigi kena penampar dengan saya..sanggup kah saya buat gitu? ..
      

Saturday, 19 July 2014

baju ke belacan ?



         She is very big for her age. Maybe baju size XXL kut. Been looking at her lately. bukan apa dok tengok her school uniform..
         Check her family background dalam register sekolah..Parent kerja bagus.Pegawai kerajaan. Gaji boleh tahan..tapi why jadi macam tu..?
         When I looked at her uniform it looked as if it has never been washed for a long time..dah jadi belacan. tempat poket baju kurung dia dah soiled. daki dah boleh dikikis kut..ish ish.teruknya.
         I called her .Kami bercakap 4 mata.
         " baju awak ni awak pakai berapa hari dalam seminggu.? "
        Muka dia selamba. Budak2 sekarang.Kalau kita dah merah padam muka malu kalau cikgu tanya macam tu.
        "Saya pakai tiap2 hari teacher. "
        " U mean from Monday to Thursday? "
        "yes "
        "Oh my God.." under my breath.
        " Ada berapa helai baju.?"
        "Ada 2, 3 helai."
        " pi mana baju2 tu ?'
        " Ada .Lipat."
        "who send u to school everyday ? "
        " Mak "
        "Mak tengok dak rupa baju kamu ni ? "
        "tengok ."
        "Dia kata apa ? "
        "tk kata apa "
        Saya sekali lagi.."Oh my God."
       "Kamu orang senang.Sebab apa tak bersalin baju, sanggup pakai baju belacan macam ni.Saya ingat kalau kamu buang kat sungai Kg Bakau boleh mati ikan.."
       To my surprise dia boleh senyum..suka la pulak.Adoi..
       "macam ni.Mulai esok teacher tak mau tengok kamu pakai baju sama sepanjang minggu.Kalau tak mau tukar baju lain, baju ni kena basuh.Rendam clorox pun tak sure boleh bersih..ni dah tahap gaban kotoq."
      Dia gelak lagi. Lucu ke saya cakap.? Rasa macam saya nak getu (cubit ) paha dia. 
      "Look here. Awak tu pompuan, jaga la kebersihan.nanti 5 , 6 tahun lagi kamu kawin nak jaga baju suami lagi.Lepas tu dapat anak  nak jaga baju anak lagi..latih diri dari la ni..Orang pompuan mesti bersih. mandi kerap sikit. cuci muka tu elok2.."
     Tunduk sengih. Ish ish.
      "Satu lagi . Awak makan banyak ke? "
      "Banyak "
      "Berapa pinggan sekali makan? "
      "Kalau lauk sedap 3 pinggan boleh habis teacher."
      " Lepas ni kena control makan. Kamu dah jadi besar sangat ni. Teacher dah naik takut tengok. Kurus sikit baru ok. Mata kamu cantik.. kalau kurus mesti lagi cantik."
      Tersenyum simpul la pulak dia.
      "Ingat pesan teacher? "
      "ingat teacher."
      "Ok Boleh balik class."

      The next day...dia pakai baju baru terus...putih melepak.Tudung dah tarik kemas.
      "baju baru ? "
      "Ya, mak kata beli baru senang."
       "Berapa helai mak beli ?"
       "3, " sambil tunjuk jari.
      "Balik hari ni, baju ni kena basuh tau."
      "Ok teacher."
   
      Selesai satu masalah...klau tidak masuk class dok tengok baju dia macam tengok pekasam Sg Baru yang saya beli bulan lepas..dah la duduk paling depan dalam kelas..
     Jadi cikgu cover semua..jadi mak, jadi pendidik, jadi kawan at the same time. Moga dia berubah jadi bersih lepas ni..anak murid ku..he he.





Friday, 18 July 2014

Sapa tak posa hari ni.?




         "Sapa tk posa hari ni ?  " tanya ustaz.
         "Saya ! ! "
         Beberapa tangan kecik angkat tangan.Murid2 dari tahun satu dan pra sekolah. Jujur betui.no cheating. he he.
         Ustaz pun terus berceramah lagi. Sirah Nabi included. terlopong mereka dengar. But only for a few minutes. Then bila dah rasa boring, semua mula bersembang sama sendiri.

        Kanak2.They cant focus for a long time macam orang dewasa..Tapi cikgu2 pun sama kalau berkursus memang nampak nyata. Orang bagi kursus kita sembang di belakang.Tak boleh kuat kita bisik. Yang pasti nak sembang..So nak marah budak2 pun tk boleh kan ?
                                          
                                                           

                  Pengisian Ramadhan. Budak2 dengar ceramah ..cikgu dengar sambil buat hal sendiri.
         
             Pandai Ustaz tarik perhatian. Bila tengok budak2 dah garu sana sini, dia ajak bernasyid lagu2 Raihan yang popular. Sebab dia sendiri  tak pandai nasyid maka di sediakan CD. Budak2 terus bernasyid dengan lantang. muka ceria.
             Sebelum akhir ceramah, siap ada soalan . Sapa boleh jawab dapat hadiah.Apa lagi berebut2 angkat tangan. Budak2 memang suka hadiah. (Cikgu pun sama he he ).


                Gambar ni bukan apa. Kawan ambik bukti kehadiran dengar ceramah Ramadhan. he he.



Friday, 11 July 2014

me and Sharifah Aini's song in the class...he he.


              It was a gloomy day. I was still shocked dapat berita perginya Dato Sh Aini. Tak percaya. tapi its the truth. saya yang membesar mendengar lagu2 dia .Kebanyakan lagu nya saya hafal. almost all. Dari Seri Dewi Malam sampai ke album terakhirnya..

              A day or two from the day of her death, saya masih terkejut. Buka youtube listened to her songs...dengar temuramah dgn rakan2nya on tv. Mana nak cari suara lemak merdu mcm tu. dan patah lagunya sapa tak boleh lawan. Moga Allah merahmatinya dengan kasih syg. Moga dia sejahtera di sana.
            
             A day or two after that sad news, I was in the class.Masa budak2 tengah membuat latihan, saya berkawat ke depan ke belakang.bukan boleh ralit nanti ada yang curi tulang..mata saya kekiri ke kanan..tengok buku budak ini, jenguk buku budak tu..

             Suddenly ingatan kepada Sharifah Aini datang lagi..and quite suddenly I slowly sang one of my favourite "Di pinggir Kayangan"..mula2 humming ..then slowly lyrics keluar.and suara pun makin kuat.
             Budak2 looked at each other..mata masing2 terbuka luas..heran agaknya suddenly their teacher was singing. I tak kisah...Kept on singing.I could see evrybody was smiling..dah suka la tu..

             "Jikalau kau tidur,
               tidur la hai manja.
               ahai..
               tidurlah selesa.
               tidurla nan nyenyak..
               ahai...
               di pinggir kayangan..."

          beralun2..lupa I was in the classroom and 80 eyes had stopped writing .instead they were looking at me.I kept on walking round setiap meja.mulut masih menyanyi..chorus..
       
               "kan ku taburi
                rampai2an
                kembangan cina yang harum semerbak
                Engkau la kekasih di alam impian..
                tangan beralun jari menyusun..."

          Kept on singing. lagu tu kan panjang.

          Akhirnya habis juga ...lega. puas..
          Suddenly persembahan one man show yang tak dirancang itu tamat. my audience clapped their hands like crazy..

          "lagu apa tu teacher? sedap tapi tak pernah dengaq ? "
           " lagu Dato Sharifah Aini. awak mana tau.tu lagu lama. " I said.
      
           " teacher.. lagu baru sikit tak dak? "
           " ada...no problem, finish your work, I will sing for you."
           Mujarab pulak idea tu, in no time semua dah siap. So I sang to them ' Terukir di Bintang " by Yuna.. he he.

          Belum sampai chorus everyone was singing with me. I tap on the desk so that they follow the beat..and raised my voice higher when they tend to go off pitch and tempo.
  
           It seemed  almost everyone tau lagu Yuna..What a sound we made. Teacher and pupils were having a good time. Agaknya kalau nazir datang apa dia nak kata..cikgu ni mengajar English ke muzik.?

          I walked out of the classroom with a pile of books. kerja siap...beres.Ubat nyanyi memang mujarab.
          Mngkinkah ubat yang sama boleh di apply lagi lepas ni?  ha ha.


           

Saturday, 5 July 2014

saya kena tipu dgn anak murid sndiri...



     "Pasai apa tak keluar rehat ni.? lagi sepuluh minit nak habis masa dah." I said to one boy. A tall thin fair one.
    " tak boleh keluaq makan teacher sebab duit makan ni saya nak kumpul nak bayaq yuran..." His voice as sad as his face.

    Hancur luluh hati saya. I am not the class teacher. But I spend 7 periods a week in that class. Of course a teacher my age memang penyedih..I remember one of my teachers dulu ada cakap , as you grow older your heart grow smaller...and we tend to be sad over small sometimes silly reasons.

    "Berapa lagi tak cukup  nak bayar yuran.? Dalam hati teringat my two boys yang dulu boleh makan apa saja di canteen because I was teaching in the same school.Apa nak cakap saja nanti I pi bayaq.

     "Lagi 34 ringgit teacher. RM 100 dah ada kat rumah "
     I took out my purse. Grab RM 50 from it and gave it to him.
     "34 ringgit untuk cukupkan yuran, lagi baki RM16 buat belanja kamu."
     He quickly ran out of the class macam orang tak makan 2 hari..

    A week after that I asked him.
   "Dah bayar ke yuran kamu dengan cikgu class kamu? "
   "belum lagi teacher ..lupa bawak yang di rumah tu  "

       I accepted the explanation.  he kept on giving the same excuse day after day...and silly me still believed him.
   2 weeks after that one man teacher came to me and said.
  "Duit yang u bagi kat budak tu dia tak bayaq yuran dia bebedak (berbagi) sama kawan2 dia..habis dah duit tu depa enjoy.
     Terkejut saya...terbayang muka innocent dia masa buat2 sedih tak keluar makan sebab nak save duit buat bayar yuran.
     I went into the class and confronted him. Yes dia mengaku and semua yang mendapat habuan duit tu pun mengaku..Ada sorang 5 ringgit , ada 3, ada 2 ,dan ada sampai RM 9.

    I have no words to say to him. I just said  "suruh mak mai jumpa teacher esok.and I want back my money."
   I was not hard up for the money tapi sebagai guru saya kena didik dia. bukan setakat menghukum dan memalukan dia di hadapan kawan2nya.
   The next day I saw the mother at the canteen, but the minute she saw me, dia dah belah..a young woman in her 30s..dengan t shirt dan jeans.naik motor .

    That afternoon I heard the boys in my class said." teacher mak xxxxx kata teacher  bodoh , pi bagi duit kat budak2 tanpa preksa  pasal apa.? ".
    Terkedu saya..berpuluh tahun mengajar. dah ramai saya bantu, tak pernah saya sangka dikata macam tu..
 
  3 days after that the parents came. This time pakai scarf mak dia. The father looked ok. Found out earlier orang berpangkat juga ..soft spoken.
  I took them into the meeting room dengan guru disiplin sebagai saksi..

  The mother buka mulut dulu.." anak saya ni sebelum ni tak pernah tipu saya. Dia selalu kena buli dalam kelas..dgn budak tu , budak ni.."
  Cikgu disiplin cakap.." puan tak tau kut..kemarin dia tuang ayaq dalam beg kawan dia habis basah buku." terdiam dia.senyap terus.

   I did not say a word..guru disiplin yang terangkan semuanya on my behalf.
   Then the father said." saya ni kerja jauh ,balik kdg2 2 minggu, kdg2 seminggu sekali...and bla bla bla. saya risau juga dengar pasai anak saya ni..ish ish."

   I wanted to leave but I have to say what I have to say.
" Puan, saya bukan sedih sebab hilang RM 50 tapi saya sedih sebab tergamak puan kata saya ni cikgu bodoh bagi duit kat budak2 . Takkan saya cikgu dia sanggup dengar bila anak murid saya kata dia tk makan sebab nak save utk bayar yuran.? anak puan sangat lemah dalam bahasa Inggeris, saya coach dia personally..dari markah dia E-12% masa saya mula2 mengajar dia awal tahun, bulan ni baru dapat D-35% selepas 3 bulan coaching,dan saya harap dia akan lulus dengan markah lebih baik lagi 3 bulan nak peksa UPSR. .cikgu yang bertungkus lumus macam ni puan panggil bodoh.? "
   I got up. and said to my friend."you settle, saya ada class.now"
   The father looked at me.I can see muka dia serba salah..sedangkan si ibu tengok ceiling tak terkata apa.
  I passed them to head for the door and the father said." Cikgu saya minta maaf."
  I nodded with tears in my eyes..

   The incident was the talk of the school..
    The boy did not turn up the next day.and so a few days after that..
    Tiba2 last week he came to me to the staffroom .I was alone.He said "teacher saya minta maaf."
    I couldnt say anything..I tried too.When he left the room I was crying again...Yes I know ..I am old..and my heart is getting smaller...
 
  


  

 

Saturday, 28 June 2014

sigh....! !




  Kalau dah kena mengajar exam class ,hati sentiasa dok bimbang..dah ajar cukup ke. ada ke tajuk yg miss.Budak2 ni faham semua ke? or masih ada yg tak faham tapi malu brtanya. maklum mengajar bahasa asing.
  takut nanti keluar benda yang kita tak ajar..sahih budak blame teacher..
  try satu kaedah..if I saw muka depa blur...drill lagi many times.Then bagi latihan.Kalau dripada 10 soalan ramai dapat 9 ke atas maknanya depa faham, kalau tidak try cara lain pulak..sampai kita dapat apa yang kita nak..


    Antara murid saya ..Orang dulu2 umur ni dah boleh kawin dah..
I always say to them, apa yang teacher membebel anggap saja macam mak kamu berleter di rumah.jangan ambik hati  .Its for your own good.
   They replied."tak pa teacher, kami anggap teacher mcm mak kami.jgn risau".......lega..
Last two weeks I gave them techniques menjawab soalan Bah Inggeris at Wang Pinang di Kuala Perlis..tempat cantik. tapi tak sempat ambik gambar masa in action..

                                                                      Lengang kalau weekend...

                                         

           This weekend...the school was deserted..sunyi sepi. I buat extra class. Ni sementara menanti yang lain2 mai..boring la, tak punctual.Dah pesan be in class at 8 sharp. masa dah 815.baru 8 orang turned up...budak2 sekarang....tunggu la teacher nya dengan sabar..kalau ikut hati baik balik rumah lebih baik, kain belum masuk machine..halaman belum sapu....

           Then they turned up dengan muka tk rasa bersalah..rasa macam nak getu ( bahasa Perlih for cubit) sorang2..tapi teringat anak sendiri pulak.kalau kena cubit msti sakit.. tak jadi getu..
            Akhirnya buat class dari 815 sampai 11.letih gila...3 jam.

           Ni la payah teacher tua2 macam saya..tk sampai hati nak tabuh budak (lempang)..saya berdoa moga Allah rahmati usaha saya nanti dengan result UPSR yang bisa buat saya tersenyum macam selalu sampai terbawa dalam mimpi.InsyaAllah.  Kawan2 tolong doa sama na ?



.

Thursday, 26 June 2014

pekan siam


     
      Selepas bertangguh-tangguh akhirnya masuk juga ke pekan siam. My sister took me there. Dah lama tk pi sana. Orang memang tak seramai di Pdg Besar sebelah sini. But all things sold murah2..

                                  With my sister Ila..tengok saja  tapi tak beli pun tshirt2 tu.

                                           Tumpang kereta dia..with my daughter faten.


                                            kasut siam..murah. belas2 ringgit ja.


     Di pasar siam..mangga siam hanya RM 2 sekilo.so are other fruits..murahnya.apa tunggu lagi
    .keadaan pasar betul2 macam Pdg Besar puluhan tahun dulu..berniaga di bawah payung besar.
     Most of them letak jualan atas tikar saja.cakap melayu pun tak tau..main tunjuk calculator saja.tapi tak kisah..duit tetap bertukar tangan..
     sebelum balik singgah makan di restaurant Islam situ..but the food adoi ..,menyesal betui..tasteless..suap dua tiga sudu dah give up...Hadyai lebih baik , tapi now tak berapa berani nak ke sana..tunggu betul2 aman..



.

Tuesday, 24 June 2014

Apa lagi...


      Never ending...macam2 program la depa ni.
    .Hari Sabtu and Ahad the most precious days..sebab boleh relax di rumah dengan pokok2 di laman.   
     Tiba2 ada taklimat Bahasa Inggeris untuk guru2 drj 6.pulak.

     Amanat dari pengarah pelajaran .
     biasa la..pesanan itu ini..
     Buku latihan murid msti cepat di tanda..
     Corrections are very important...budak2 msti cepat2 buat corrections kalau perlu.
     cikgu2 msti pandai ambil hati budak2 supaya budak2 sayang cikgu dan rajin buat kerja yang kita suruh.
     Rajin bagi hadiah ( kecik2 pun tk pa) untuk tawan hati kanak2 yang kita mengajar..bla bla bla bla bla bla bla...

     Somebody cakap pasal petua2 nak score high marks..macam2...
     Diam tak diam dah hmpir 5 jam di dewan syarahan perpustakaan awam negeri Perlis.
    One minute leaning on my left..shortly after that ke kanan pulak.lenguh jangan cakap la.maklum urat pun dah longgar semua..

     Tapi one thing yang best giler...boleh jumpa kawan2.
     Tu yg best. langkah masuk ke dewan semua muka ceria..
     and of course pot pet pot pet while waiting for the pengarah..
     Habis saja taklimat masa lunch sembang la sampai tk sedar dh dekat pukul 2..


             Senyum la nak hidup...Among close friends...letih tapi seronok. Next Saturday ada lagi...adoiii.




Saturday, 21 June 2014

On a special friend's birthday.


   Birthday kawan yang sorang ni memang tk akan lupa.Sejak muda msti beli hadiah.So is she on my bthday.
   At 11 am saya dah terpacak kat sekolah..where she was having a course. Dia terkejut.but it was a pleasant surprise.
  Walaupun selalu jumpa but as usual she  looks so good in her loose red blouse with a small chain belt..and a flair skirt.. bergaya macam selalu.
  5 series bukan tak boleh bergaya ..asal sopan dan manis di pandang...jadi nenek pun takkan expect us to wear baju kurung all the time kan? he he.
  

               Me and the bthday girl. A bouquet of roses.. dalam beg tu ada dress cantik.May Allah bless her with many good returns of the day...nmpak dia happy..selamat panjang umur my friend.! !






.