Saturday, 28 June 2014

sigh....! !




  Kalau dah kena mengajar exam class ,hati sentiasa dok bimbang..dah ajar cukup ke. ada ke tajuk yg miss.Budak2 ni faham semua ke? or masih ada yg tak faham tapi malu brtanya. maklum mengajar bahasa asing.
  takut nanti keluar benda yang kita tak ajar..sahih budak blame teacher..
  try satu kaedah..if I saw muka depa blur...drill lagi many times.Then bagi latihan.Kalau dripada 10 soalan ramai dapat 9 ke atas maknanya depa faham, kalau tidak try cara lain pulak..sampai kita dapat apa yang kita nak..


    Antara murid saya ..Orang dulu2 umur ni dah boleh kawin dah..
I always say to them, apa yang teacher membebel anggap saja macam mak kamu berleter di rumah.jangan ambik hati  .Its for your own good.
   They replied."tak pa teacher, kami anggap teacher mcm mak kami.jgn risau".......lega..
Last two weeks I gave them techniques menjawab soalan Bah Inggeris at Wang Pinang di Kuala Perlis..tempat cantik. tapi tak sempat ambik gambar masa in action..

                                                                      Lengang kalau weekend...

                                         

           This weekend...the school was deserted..sunyi sepi. I buat extra class. Ni sementara menanti yang lain2 mai..boring la, tak punctual.Dah pesan be in class at 8 sharp. masa dah 815.baru 8 orang turned up...budak2 sekarang....tunggu la teacher nya dengan sabar..kalau ikut hati baik balik rumah lebih baik, kain belum masuk machine..halaman belum sapu....

           Then they turned up dengan muka tk rasa bersalah..rasa macam nak getu ( bahasa Perlih for cubit) sorang2..tapi teringat anak sendiri pulak.kalau kena cubit msti sakit.. tak jadi getu..
            Akhirnya buat class dari 815 sampai 11.letih gila...3 jam.

           Ni la payah teacher tua2 macam saya..tk sampai hati nak tabuh budak (lempang)..saya berdoa moga Allah rahmati usaha saya nanti dengan result UPSR yang bisa buat saya tersenyum macam selalu sampai terbawa dalam mimpi.InsyaAllah.  Kawan2 tolong doa sama na ?



.

16 comments:

  1. dah terbalik dah cikgu...cikgu yg kena tunggu murid pulak...ishhh budak2 la ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamsiah, budak2 la ni memang mcm tu..tk tau la apa nk nk jadi.depa peksa kita yg stress.depa relax ja..

      Delete
  2. Beruntumg dapat teacher mcm IndaMarya,sabar dan tekun mengajar murid. Semoga segala penat lelah mendapat ganjaran dikemudian hari.

    ReplyDelete
  3. Memang mencabar sungguh jadi cikgu. Apa lagi zaman sekarang, dugaan memang banyak. Bersaing dengan cabaran lain di luar sekolah yg banyak pengaruhi murid.

    Kalu saya agaknya, hari-hari lempang budak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. azieazah, saya pun rasa mcm nk lempang, kalau boleh biaq lekat 5 jari kat muka..puas hati .tapi pipi depa lembut..halus.kesian pulak...

      Delete
  4. Heee zaman sekarang budak besar tu dah fikir ke depan + gajet2 di tangan.
    Rasanya tak ramai yang nak kawen awal.

    (saya pun kawen lambat.. sentap saya tauuuu dengan budak2 zaman dulu haha).

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa,kawin awai ke lewat sama ja.janji dpt yg baik.

      Delete
  5. Bila umur dah banyak kita semakin cool kan... Aina pon dah terasa dulu kalau anak2 buat salah mau jadi singa kejap tapi bila skrg ni anak2 buat salah marah pun ada had.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt betui Aina.la ni jarang rasa nk marah.cool ja.walhal mcm2 bnda yg membuat kita rasa geram gila.tapi bila nk buka mulut brckap..tiba2 tk jadi.and I prefer to keep it to myself.diam saja senang..

      Delete
  6. Kalaulah Adam dapat belajar with you, he must have been happy. Sama2 doa naaa... Amiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada budak drj 1 last year dok keriau nak kawin dgn teacher...tak ke haru.ha ha.dia tengok muka kita mcm org dewasa...eeee takut .bakal Romeo budak tu..

      Delete
  7. Hi IM, I really miss your stories ni. Love the way you write like as if you in front of me bercerita. Kelakar ada, sedih sikit pun ada..and geram pun ada hahaha.. I

    Bertuah sungguh anak2 murid you kan IM. I geram sangat when I imagine the students come lambat tapi tak rasa bersalah pun... eeeshhh...

    The Almighty sees and knows everything and surely bless you for your sincerity in imparting all the necessary teachings to the kids that would eventually results in positivity..




    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq my flawless.I guess u must be vry busy.anyway sekali sekala tulis la anything..just nk lepas rindu.he he

      Delete
  8. Untunglah anak murid sekarang ni...cik gu pulak tunggu depa...nasib baik cik gu tu penyabaq...kalau tak dah kena penampaq ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang BUNDA.kalau tk sabaq dh lama kena penampaq....urut dada la saya...lama2 hilang marah.

      Delete