Posts

Showing posts from August, 2014

aduhai murid-muridku...

Saturday . I was on my way to school. buat apa lagi ..class tambahan la.. UPSR is around the corner. Slepas 7 bulan bertungkus lumus mengadap muka budak2 tu .Pagi class , ptg kelas tambahan pulak..now dah melarat ke Saturday pulak..lagi dekat lagi la rasa macam ada saja benda tak cukup di perturunkan..
      Budak2 pulak dah dekat sangat peksa ada saja yang nak test kesabaran mak cik tua ni..
Kesalahan2 lama di ulang ulang. Ish rasa macam nak cubit2 pipi lembut depa.. awat la hangpa tak reti2..
    Mengajar kelas peksa ni rasa gayat sepanjang masa..walau pun separuh hidup mengajar tahun 6.Homework dibagi almost tiap hari.Macam kilang ,kita bagi depa buat.corrected bagi yang lain pulak.satu class ada 35 orang maknanya 35  .Saya mengajar kelas peksa 2 class.karangan nak di baca dan di peksa.tak kira MCQ (multiple choice questions)  lagi.Objective 40 soalan..habis buat kena bincang..satu2.
     Saya tau ada cikgu yang hanya tulis di papan hitam.nmber 1= A, 2= C.memang cara ni mud…

ala pandora from Angie..

Image
To my dearest friend Angie. This is the photo I promised you..of course with the bracelet ala pandora gubahan you sendiri.

                        Ni at the canteen pagi tadi..ada kawan melawak dia ambik gambar tak dak mata..he he.but the bracelet is clearly seen here.You see I wear both including the complimentary one from you..nampak sangat tamak cikgu ni..he he.

             Ni my pupil tolong ambik lain..yang ada mata punya ha ha..well tq so much for all the trouble you took to send it to me.menyeberang lautan lagi ..
             Hopefully you keep on producing even yang lebih cantik dari yang ni untuk peminat2 barang ni..Tq again my friend Angie.

kenduri niece..

Image
Kenduri my niece. msti la smpai awai awai kan..tengok hiasan Dewan Warisan Kangar. Pernah 2 kali menyanyi di sini dulu2...

             Semua family members pakai baju color ni..not my favourite color because dah la kita gelap, I know I will look even darker in this color. Tapi dah depa set semua pakai color ni terpaksa la..he he..So nak bagi balance I put on tudung biru to cool down the bright peach tone.



          Photo corner...posed la just to mark the day.Tapi bila orang dah penuh tk sempat lagi ambik gambar.sibuk tengok itu ini.make sure majlis runs well till the end of the day. Apatah lagi kawan rakan jauh dan dekat semua mai.


       The next day di rumah pengantin lelaki. Me and my sweetheart Sara. Dah nmpak dia letih , panas..muka dah masam.Tok masih lagi dok senyum meleret.....

makan makan makan..

Image
ish ish mkan makan makan.tk habis2.selesai saja posa 6, berduyun2 ada kenduri kat sekolah. Kenduri class silih berganti. semua cikgu di jemput. adussss..

         Ni this morning punya cerita.. kendur year 6. Parents mai hantar macam2 ..Food is served di tengah dataran.tak nampak dalam gambar. Murid murid tengah serbu..right in front of us. Di tangan masing2 ada semangkuk laksa siam..macam teringin nak mkan semangkuk penuh, tapi bila ambik hanya mampu masuk 2, 3 sudu saja...

               Ada ketupat, roti jala, nasi dagang, kek, puding dan berbagai lagi tak larat nak habaq .
Untung juga selera saya tak berapa sejak muda, so lepas makan sikit laksa tu, benda lain langsung tak boleh telan..
              I remember my mak selalu kata, dari kecik susah makan , bila dah tua pun masih sama..
Seronok tengok kawan2 makan, lepas satu..satu lagi masuk ke perut..
             Tapi walaupun selera tak tinggi, saya telah naik balik 1kilo lepas raya walau pun msa posa dah turun 4 kilo..ish k…