Friday, 29 August 2014

aduhai murid-muridku...


       Saturday . I was on my way to school. buat apa lagi ..class tambahan la.. UPSR is around the corner. Slepas 7 bulan bertungkus lumus mengadap muka budak2 tu .Pagi class , ptg kelas tambahan pulak..now dah melarat ke Saturday pulak..lagi dekat lagi la rasa macam ada saja benda tak cukup di perturunkan..
      Budak2 pulak dah dekat sangat peksa ada saja yang nak test kesabaran mak cik tua ni..
Kesalahan2 lama di ulang ulang. Ish rasa macam nak cubit2 pipi lembut depa.. awat la hangpa tak reti2..
    Mengajar kelas peksa ni rasa gayat sepanjang masa..walau pun separuh hidup mengajar tahun 6.Homework dibagi almost tiap hari.Macam kilang ,kita bagi depa buat.corrected bagi yang lain pulak.satu class ada 35 orang maknanya 35  .Saya mengajar kelas peksa 2 class.karangan nak di baca dan di peksa.tak kira MCQ (multiple choice questions)  lagi.Objective 40 soalan..habis buat kena bincang..satu2.
     Saya tau ada cikgu yang hanya tulis di papan hitam.nmber 1= A, 2= C.memang cara ni mudah bagi cikgu, tapi alangkah tak betulnya buat begitu.kesian budak2. Sepatutnya mesti cerita sebab apa A ,bukan C atau D. Sebab tu membincang soalan saja ambil masa lagi lama dari menjawab. Kering tekak. Air mineral ada sebelah.Asyik teguk..

   Sekolah sunyi sepi. I went up to the class.tingkat 3..budak2 dah hampir penuh class.Ada juga yang lambat .Ish...janji pukul 8. Kita 8 tepat dah sampai..ish ish.

   Waited for another 3 minutes then terus mengajar. yang lambat tak mau dinanti lagi.
   Maka mulala kerja...yang tulis ayat silap di panggil sorang2 kedepan,dibetulkan.di suruh buat correction masa tu juga..depan mata kita..

   Sambil membetulkan ayat2 depa, mulut teacher pot pet pot pet..Saya tau budak2 dah jemu dengar mak tok ni dok babling..tapi I think they know I do it for their own good.

   Pukul 11 pagi selepas 3 jam , I let them go..ladened with homework .Next extra class Isnin.
  sapa pun tak berani merungut walaupun Isnin cuti..I reminded again.Monday class mcm biasa 8 till 11. Semua angguk dengan kepala longlai.."OK TEACHER"..

   Yang sweetnya masa bersalam nak balik the girls semua sayang pipi teacher...aduhai.You see depa tak marah teacher membebel, they love me. I know that. And I know they will smile their widest on 11th September..English paper.he he.

   Aduhai..Letih saya hilang.. Ya Allah pls bless them .Hopefully terang hati depa di dewan peperiksaan nanti..Amin Ya Rabb.
  
   

      
    

8 comments:

  1. Teacher dengan hati yang sangat ikhlas memberi ilmu In Shaa Allah akan dipermudahkan.

    Saya selalu siram dgn air beras selain baja2 yang ada jual kat kedai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu arwah to saya pun ada beritau suruh guna air beras..nanti boleh try.TQ kawan.

      Delete
  2. good luck untuk semua anak didik kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Nieda..asal kita ikhlas Tuhan akan kabulkan doa kita ..

      Delete
  3. Salaam to you. Having little to do I looked back at my old blog entries. In one of 012 I spotted your comment and thought I should drop by to say hello. Depending on the group of children in front,teaching can be quite pleasant, sadly not very often. I have a good range from F1 to F5. The older ones are more matured and are not difficult to handle. Those who join my class are the interested ones and are small in number. The little ones of F1 can be fun but tiring for one of my age to handle.

    Push on, teacher and cry out in your postings. If you nee an old man to tell your woe you are welcome - address on the Almanar profile page,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear AL Manar, yes its a blessing to teach only a small group of students where u cn give that extra individual attention. I have about 30 t0 35 in each class.But I guess its ok since disipline is quite tight here, No one dares to play hanky panky with me when I am teaching.At other time they cn even sit on my lap if they want..he he.I hope we cn share more next time.Seemed to me u must have lots of gd and useful experience to share.

      Delete
  4. Hati saya dah tua baca yang last tu ayaq mata nak meleleh dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, kalau Aina dh tua saya apa lagi...he he.No its nothing to do with age actually.jenis2 org jugak.Yg cpat sayu, cpat trsentuh mcm kita ni bukan boleh terusik sikit..

      Delete