Wednesday, 24 April 2013

Mentor ? ? mentor ke ...



                    For nearly a month I have been the mentor teacher to two young ladies from the nearby Teacher Training College. And for nearly a month I have been mentoring, giving them tips for effective teaching, how to have a good class management, check on their record books , their lesson plans, even their grammar and their pronunciation during practical teaching.I am not superduper good but I have the experience to share..

                   Told them their objectives for each lesson should be achieved by the end of the lesson. Pupils would be able to do or understand what you expect from them .

                   Should I see any doubts on anything at all during the teaching process I would gladly correct them.They are young ladies with big hearts to be teachers..

                   They asked me.."lama dah puan jadi cikgu ? "
                   I said  " sama tua dengan umur awak ! . "
                   "lamanya..."

                   I told them this is one of the jobs that provides challenges,(its not easy to face 30 human beings with different background, personalities, and abilities  in one classroom..  I used to have fitful sleeps often too.)  sometimes children become fractious when they are tired. and many of them are boisterous too with their unbounded and unflagging energy .Masa ni la I always fill the time by telling them stories which make them open their eyes even wider..he he.

                  And on top of that its the personal reward that matters most..hujung tahun when results are out, budak2 come to you and say thank you teacher...best kan ?

                  Of course I told them, jadi cikgu mesti pandai kelentong jugak...( I will tell you more about this later.( pasai kelentong punya pasai )..but whatever you plan for your students must be done promptly, no dilly dally.

                   Yes standing in front of the class with all eyes on you, sometimes you hilang idea .To them you are the super hero in their eyes..Tiba2 jadi mental block..so what to do ..kelentong la.but kelentong wisely la...jangan sampai mengarut pulak....this is where your sense of humour comes in of course accompanied with your most captivating winsome smile ever....

                    Anyway I make it a point that the two teachers to be, doing their practical in the school  ,get all the help and guidance they need. .

                    Tomorrow is their last day, and this morning someone took our photo together...sebagai kenang kenangan..I wish them all the best in their teaching career.Keep on learning, do lots of reading and dont be shy to ask.... ..Selamat.
           

                                                     Good luck Syikin and Izzazi..


Saturday, 20 April 2013

semua orang nak pangkat ke?


           In 2003 I got a promotion to be guru penolong kanan (senior assistant ) in a school  here in  Perlis. Kawan2 ucap tahniah. A friend from the school call, " Wei mai la sekolah aku ? surat dah keluaq 3 hari awat hang tak mai lagi ? "

           "Aku tak mau jadi PK la" I answered short.
           "Awat? semua orang nak pangkat.Hang tak mau pulak pasai apa? "
           "Tu orang, aku lain."

           Although I dah tolak dah seminggu, they still gave me the time to think about it. I called jabatan and told them I was not interested with the post.Sent in surat penolakan..habis cerita.

           3 years later at a function where I kena nyanyi, someone  from the jabatan asked, " ada satu kosong PK . You nak? "
           " No thanks, I dah tolak 3 years ago, ada offer lagi ? please bagi yang nak.I tak berapa minat "

           bac in school, my headmaster then gave me a form " cikgu isi borang ni."
           "Borang apa cikgu ? "
           "borang Guru Cemerlang.(master teacher ) "
           Ish2 tak habis2.
          "Minta maaf cikgu, saya tak berapa minat perlantikan sebagai GC ni."
          "Awat pulak ? "
  
          "Saya tak suka keluar meeting,selalu pi kursus tinggal sekolah "
          "Pulak."..

          Dalam dok tolak itu ini, kena juga jadi JU (jurulatih utama) where kita akan di hantar mengikuti kursus anjuran PPK (Pusat Perkembangan  Kurikulum ) and  balik bagi kursus pulak kat cikgu2 di Perlis.

         After a few times kena, (last sekali escape from request by Maktab perguruan Perlis ), someone bagi jalan macammana nak lepaskan diri dari jadi JU tu. Akhirnya berjaya melepaskan diri ! !.

         So kerja la sebagai cikgu biasa sampai la ni.Sometimes when I met my old friends they will say " wei hang masih jadi cikgu biasa? tak naik pangkat ke? "

            And I will say " tak layak kut " (malas nak cerita ).

           Anyway Allah itu sangat mengasihi hambanya, walau pun tolak semua pangkat2 dunia tu, I tetap dapat excellent award ( anugerah cemerlang)  .Yang ni I suka and terima dengan senang hati.maybe becos its the easiest.You only have to walk up the stage , receive your award , say thank you and habis cerita .

              Sepanjang jadi cikgu,  3 times I got my anugerah cemerlang (award of excellence ). At least dapat anugerah cemerlang I can go on teaching, tak payah attend courses and meeting banyak as a master teacher, or tak payah bagi course kat other teachers as a JU, and  tak payah bagi arahan kat other teachers kalau jadi PK..( alasan paling bodoh said a friend )..

              But I do help friends who need some coaching and  tunjuk ajar how to tackle English UPSR paper.

            Bukan semua orang nak pangkat kan ? BODOH KE SAYA ? tak kisah as long as I am happy..hiduplah saya dalam penuh kesederhanaan, duit tak banyak tapi cukup.and I can go on teaching like other ordinary teachers for many2 years to come..can be at home when my family needs me, boleh masak, menjahit, suka hati saya.and paling penting my pupils tak miss pelajaran di sekolah.( I love those little angels ).

           I can go do facial bila suka,Ada masa tengok muka (check wrinkle baru ! ! ha ha) , ada masa letak santan di rambut (macam di zaman 40an) walau pun berlepat tapi hasilnya rambut lebat berkilat , ada masa go massage or just reflexology...Ada masa shopping kasut or beg baru, ada  masa pi tailor tempah dress baru..boleh mengaji quran anytime, or just go out with friends sembang2 sambil minum kopi... senang hati. Habis cerita.( yang ni pinjam kata2 Uncle Lee )..


                       At home, after receiving  my last excellence award 2 years ago. "senyum la nak hidup".(said my son ).

             Moral of the story : hidup ini pendek, maka pilih la jalan yang kamu suka, bukan yang orang suka, as long as jalan tu lurus  terus menuju bahagia dunia akhirat...( yang sedih, sakit hati , frust, heartbreaking story tu boleh simpan ja dalam hati.) Forgive but never forget, learn from your mistakes but never regret. yg ni ikut kata Uncle AL.
 
              Have a nice day everyone.


Saturday, 13 April 2013

Naim the superman...


    
     

            
                 " Hi teacher ! "
                Di sekolah tu he is the only one berani buat hi hi with me.Yang lain wish and behave prim and proper bila jumpa teacher around the school.
                "Amboi , whats your name ? "
                "Naim.." Muka sipu2 malu.
                " sekali makan nasi berapa pinggan ? " tengok badan quite chubby. In fact he is big for a standard 4 boy.
                " makan satu pinggan ja teacher, kalau lauk sedap makan dua pinggan "

                His friend yang kurus macam lidi who stood  close to him said,
                "saya makan dua pinggan teacher "
                "tak tanya pun " I said smiling. Dua2 senyum.

                "Naim tu kat dahi tu parut apa ? "
                " Parut jatuh pokok ke ? " I asked. tengok parut atas dahi dia macam awan larat..bersimpang siur.
                " Ni parut sejak lahir teacher.." he touched the birthmark gently..
               
                Kawan di sebelah said " teacher, depa dok kata macam2 kat Naim, dok perli dia pasai tanda ni "


     
               "Depa kata apa ? "
               "Depa kata @#$%^%$#  "
               Tak sampai hati  pulak nak tell you all here..
 
               "Teacher tau budak darjah 5 selalu dok buat Naim."
               "Tu ke. kesian Naim .." I said.
              

                 I pretended to look carefully at the mark, and said with a damn serious face.
                 "Naim tau dak, biaq pi depa nak kata apa, depa tak tau tanda ni makna apa "
                
                 "Apa makna tanda ni teacher ? " this time muka Naim lebih serious daripada muka I.
                 "Yang teacher tau, tanda ni maknanya bila besaq nanti Naim akan jadi kuat daripada orang lain"
                 " kuat macam  superman ke teacher ? "
                " Hm eh e..lebih kurang la."( serba salah pulak kata macam tu.tapi dah terkata nak buat macam mana )

                His face lighted up. Nampak happy giler..
             
                The next day he came to me with that skinny friend of his.
      
                 "Teacher teacher, betui kata teacher kemarin" his friend termengah2 beritahu I.
                 " Awat ? apa teacher kata kemarin ? "
 
                 " Naim lawan tumbuk dengan budak darjah 5 yang kata kat dia tu "

                 "Ha ? ? "  I stood up from my chair in the staffroom .

                 "Betui teacher . Naim memang kuat. Dia menang bertumbuk dengan budak darjah 5 tu. "

                 " Ha  ? ? " I looked at Naim's smiling face..I dont know whether I nak gelak atau menyesal ..

               


 






Monday, 1 April 2013

cucu baru ! ! !



Announcement announcement ! !
         Saya dapat cucu baru..he he .A girl weighing 3.1 kg.last week. Rushed to KL after a call from my son that my DIL dah mula rasa sakit.
         500 more kilometers tak terasa cucu punya pasai..
         She was in the labor room lama..kesian, bimbang, takut semua ada.Keep praying, terusan doa siap sembahyang hajat sekali..
         Akhirnya orang baru keluar juga to see this beautiful world, to see his parents and of course tok yang cukup excited..

              My son and his bride on their wedding day last year. Ramai orang kata sejak kecik my son macam muka I..betul ke ? ada la imbas kan ?..mak dengan anak.Beside him my youngest son.


                                 I was the happiest lady masa tu..at the hotel before acara akad nikah.



                                                           
                                                             Me and my cucu


                 Akhirnya 4 days ago , this lovely girl was normally delivered..bestnya tok holding cucu Athiyya Alaani. May she grow up to be a beautiful lady..taat pada Tuhan dan kedua ibu bapanya .Amin..