Saturday, 20 April 2013

semua orang nak pangkat ke?


           In 2003 I got a promotion to be guru penolong kanan (senior assistant ) in a school  here in  Perlis. Kawan2 ucap tahniah. A friend from the school call, " Wei mai la sekolah aku ? surat dah keluaq 3 hari awat hang tak mai lagi ? "

           "Aku tak mau jadi PK la" I answered short.
           "Awat? semua orang nak pangkat.Hang tak mau pulak pasai apa? "
           "Tu orang, aku lain."

           Although I dah tolak dah seminggu, they still gave me the time to think about it. I called jabatan and told them I was not interested with the post.Sent in surat penolakan..habis cerita.

           3 years later at a function where I kena nyanyi, someone  from the jabatan asked, " ada satu kosong PK . You nak? "
           " No thanks, I dah tolak 3 years ago, ada offer lagi ? please bagi yang nak.I tak berapa minat "

           bac in school, my headmaster then gave me a form " cikgu isi borang ni."
           "Borang apa cikgu ? "
           "borang Guru Cemerlang.(master teacher ) "
           Ish2 tak habis2.
          "Minta maaf cikgu, saya tak berapa minat perlantikan sebagai GC ni."
          "Awat pulak ? "
  
          "Saya tak suka keluar meeting,selalu pi kursus tinggal sekolah "
          "Pulak."..

          Dalam dok tolak itu ini, kena juga jadi JU (jurulatih utama) where kita akan di hantar mengikuti kursus anjuran PPK (Pusat Perkembangan  Kurikulum ) and  balik bagi kursus pulak kat cikgu2 di Perlis.

         After a few times kena, (last sekali escape from request by Maktab perguruan Perlis ), someone bagi jalan macammana nak lepaskan diri dari jadi JU tu. Akhirnya berjaya melepaskan diri ! !.

         So kerja la sebagai cikgu biasa sampai la ni.Sometimes when I met my old friends they will say " wei hang masih jadi cikgu biasa? tak naik pangkat ke? "

            And I will say " tak layak kut " (malas nak cerita ).

           Anyway Allah itu sangat mengasihi hambanya, walau pun tolak semua pangkat2 dunia tu, I tetap dapat excellent award ( anugerah cemerlang)  .Yang ni I suka and terima dengan senang hati.maybe becos its the easiest.You only have to walk up the stage , receive your award , say thank you and habis cerita .

              Sepanjang jadi cikgu,  3 times I got my anugerah cemerlang (award of excellence ). At least dapat anugerah cemerlang I can go on teaching, tak payah attend courses and meeting banyak as a master teacher, or tak payah bagi course kat other teachers as a JU, and  tak payah bagi arahan kat other teachers kalau jadi PK..( alasan paling bodoh said a friend )..

              But I do help friends who need some coaching and  tunjuk ajar how to tackle English UPSR paper.

            Bukan semua orang nak pangkat kan ? BODOH KE SAYA ? tak kisah as long as I am happy..hiduplah saya dalam penuh kesederhanaan, duit tak banyak tapi cukup.and I can go on teaching like other ordinary teachers for many2 years to come..can be at home when my family needs me, boleh masak, menjahit, suka hati saya.and paling penting my pupils tak miss pelajaran di sekolah.( I love those little angels ).

           I can go do facial bila suka,Ada masa tengok muka (check wrinkle baru ! ! ha ha) , ada masa letak santan di rambut (macam di zaman 40an) walau pun berlepat tapi hasilnya rambut lebat berkilat , ada masa go massage or just reflexology...Ada masa shopping kasut or beg baru, ada  masa pi tailor tempah dress baru..boleh mengaji quran anytime, or just go out with friends sembang2 sambil minum kopi... senang hati. Habis cerita.( yang ni pinjam kata2 Uncle Lee )..


                       At home, after receiving  my last excellence award 2 years ago. "senyum la nak hidup".(said my son ).

             Moral of the story : hidup ini pendek, maka pilih la jalan yang kamu suka, bukan yang orang suka, as long as jalan tu lurus  terus menuju bahagia dunia akhirat...( yang sedih, sakit hati , frust, heartbreaking story tu boleh simpan ja dalam hati.) Forgive but never forget, learn from your mistakes but never regret. yg ni ikut kata Uncle AL.
 
              Have a nice day everyone.


20 comments:

  1. salam my pretty fren...

    jarang kita dengar org makan gaji tak suka naik pangkat kan IM? ada sanggup berjauhan ngan anak2 dan suami demi mencapai cita, ya la pilihan ditangan masing2 kan...?

    I pun tak pernah menyesal tinggalkan dunia 9-5 sebaik kawen sebb tau kudrat I yg tak seberapa utk dibagi dua. Sebab perangai I yg terlampau komited so kena pilih salah satu jer supaaya tumpuan lebih berkualiti, so I pilih rumahtangga dan anak2...

    gitu pun apa2 hal mendatang, bukan kita menentukan...kan? ujian diturunkan pada mereka yang DIA tahu mampu menggalasnya...

    esok kerja?

    ReplyDelete
  2. salam Sweetie, tu la msing2 org masing2 pendapat dan kehendak .tak sama.sedang warna pun ta semua suka warna sama.I suka blue, maybe yg lain2 suka merah or kuning.rambut sama hitam hati lain2. I have come across friends yang smpai bermasam muka dgn ketua jbt bila tak dpt naik..
    I pegang satu ja, kalau dah rezeki , kita tolak satu , yg lain pulak dtg bergolek dpan mata.Cuma setiap kali smbhyng minta Tuhan murahkan rezeki ..yakin dn berbaik sangka yg Allah akn kabulkan doa tu.
    of course esok kerja..aftrwards nk iron baju.dok jengok lemari baju mana nak pakai .Esok isnin ada assembly so kena pilih hok comei sikit he he.(life is fun kan? )..
    tk cr my friend.sleep well.

    ReplyDelete
  3. Hi dear IM
    wow, am so impressed with you. I mean it. Not many or I have not met people yang tak gila pangkat hehehe.. You are indeed one of a kind, sincere in the work you've chosen and you really love it and not just for the sake of working like most people. I am not surprise you get awarded that Anugerah Cemerlang too.. Congratulations dear.. am your no. 1 fan. hehe..

    Tadi kat KK, hujan kuat, habis my handmade accessories tempias oleh hujan cos of the angin...ishhh..hope tak berkarat tu. Dah keringkan and letak dalam fresh container. Tengok lah apa jadi esok..
    Goodnite dear..hugs :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi flawless, msti cantik kan semua kerja tangan you tu.lepas siap satu msti rasa puas sebab another work of art is done.puas sebab tu hasil yang kita buat sendiri.dgn tangan kita sndiri kan ? one day cari la kiosk kat sana jual sndiri hasil kerja you tu.msti syok kan .Here di Pdg Besar memang banyak espeially cristals and barang kemas tiruan..and bukan murah anymore mcm dulu..nmpak so exclusive tau..tapi kena pandai pilih la..

      Delete
  4. Salam Aunty...
    saya pun tak suka naik pangkat..tapi suka naik gaji jer..hahahahaha

    saya paham why aunty tak suka pangkat...
    sebab aunty suka mengajar...

    bila dah naik pangkat..banyak kena spend masa hal2 management..
    dah kurang masa utk mengajar...

    tapi saya rasa..utk guru yg cemerlang macam aunty ni..rugi dibazirkan dgn hal2 management...

    patut diorang kumpul2 guru2 macam aunty ni utk focus pada perkembangan pendidikan kanak2..so..kena la wujudkan skim khas utk guru2 ni..walau pangkat tak naik..ada 'expert scheme' sebagai elaun khas... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hrnida, brilliant idea la anak mami Penang ni..if only wat u said tu really come true..syok la I dok berangan sat. jdi guru la ni kena tahan la...ngajar sikit tapi kerja jadi kerani yang lebih..yg ni nk kena siap minggu dpan, yg tu hjg minggu..adoi.rasa buang masa...kalau smua masa tu di guna mengajar ja..alangkah baiknya. cepatnya pandai anak2 murid tu kan?
      Cuma terimala dgn berlapang dada , kalau ikut geram, mau nak campak fail2 tu semua dalam Sg Perlis yang tk berapa dalam tu..puas hati..ha ha..

      Delete
  5. Jarang kita dengar ada yang menolak pangkat tapi hati yang ikhlas pasti ada balasannya. Aina doakan apa yang akak hajati dan impikan akan menjadi kenyataan suatu hari kelak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..harapkan rahmat Allah..hanya Dia tempat mengadu kan? selamat jaga kesihatan Aina, jgn exert yrself.msti pantang jugak tau..

      Delete
  6. assalam, salam kenal dari bunda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussallam, trima kasih singgah..halaman saya yg tk sepertinya..

      Delete
  7. Indamarya, thank you for mentioning my name,at least i know you have read my comments in reply to your salam at Queenie nya blog,Uncle setuju sesangat gan your n3 kali ni syabas ......Renungan:
    Pangkat dan darjat yang di anugerahkan di dunia bukan jaminan untuk ke syurga dan ianya bukan penentu untuk mendapatkan kebahagiaan dan kesenangan yang berkekalan di akhirat kelak.Disisi ALLAH semua itu tidak dipandang,hanya di dunia aje,akan diberi penghormatan dan disanjung tapi tidak di akhirat kelak.Apa yang ada pada pangkat dan darjat andai tiada iman dalam dada,apa yang ada pada harta benda yang tinggi menggunung andai tiada ketenangan di jiwa.Ianya hanya mengundang kelalaian.

    ALLAH berfirman:
    “Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh)”. (At-Takaathur ayat:1)

    tERUSKAN PERJUANGAN HIDUP DENGAN BERBAKTI PADA NEGARA. I salute you. dari Uncle AL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Uncle AL. smua org berbeza kan? and I have made my choice.Like wat you told me earlier semua betul dan benar belaka...insyaAllah akan cuba ikut dan patuh pada nasihat Uncle AL..as long as I am happy n masih sihat, kerja berat tak terasa..You take cr of yrself my dear friend.

      Delete
  8. Tiap orang ada alasan tertentu untuk menolak...kalau dapat pangkat untuk mendabik dada untungnya hanya didunia.

    Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  9. Memang ramai yg berebut nak naik pangkat..nak kuasa & nak duit lebih.. tapi makchaq pun tak berminat pangkat2 ni..

    Kat tempat kami lain.. makchaq 2 kali jugak tolak..tapi dengaq habaq sapa tolak offer sebab nak stay tempat lama mungkin akan dipindahkan jauh lagi tanpa naik pangkat.. (entah apa2 perangai orang yang berkuasa ni.. macam tak boleh tengok orang senang) dan memang ada pun yang kena lagu tu..

    Jadi ikut ja la arahan.. & yg tak bestnya tempat makchaq la ni tempat yg paling tak best pernah makchaq pi.. tapi redha ja la sehingga keadaan mengizinkan nak berpencen..

    ReplyDelete
  10. Hi IndaMarya, you just live your life as how you want it.
    Often with a promotion comes more stress, less time, more responsibilities.
    As long you are happy is what counts....

    I know what its like re promotions....and yes, I went all the way to the stars, sampai my kids treated me like an uncle. I missed many of my wife's and kids birthdays.
    Come home at 2am, leave next day for airport at 6am....
    work 7 day week......
    Then decided not worth it....I gave up everything, chabut to Canada.
    3 of my friends younger than me died of heart attacks, work stress and high blood pressure.

    Pssst, santan put on rambut? Ini something new to me.
    Very interesting as ha ha.
    Have a nice day, and you look great in the pic.
    Lee.

    ReplyDelete
  11. Hi Lee, yes, I agree with you.sebab tu I choose to be like myself now. still remember how I used to rush home during free periods to breast feed my babies.All the 4 of them . dengar macam tak practical for a career woman,but its the truth. susu manusia untuk anak manusia.if you want anything it cn be done.for the sake of yr love ones.friends said I am living in a modern world but treated myself like I am in the 40s.
    yes i still use santan to treat my hair.put the thick santan in the freezer, then when it solidifies, I massage it onto the scalp and let it on while I do my chores at home.then shampoo rambut macam biasa.for years it has been that way.I have thick hair.still keep it long just like the traditional malay woman zaman dulu. but when dressing is concerned I love the modern way of dressing..I spend quite lavishly on beautiful outfit and pamper myself from head to toe..puas...I live my life my way..and I love the result.

    ReplyDelete
  12. pangkat diberi bersama tanggungjawab kan kak?
    takut nak jawab kat alam sana kalau menyalah guna pangkat yg diberi

    # sy malas nak apply naik pngkat sbb malas nak g intebiu.huhu

    ReplyDelete
  13. ha? malas nak pi interview..(sambil mata masih terjegil ) he he.actually its up to us kan? asal kita bahagia kan Irfa ?

    ReplyDelete
  14. Teacher, admired you, seriously. Bestkan boleh jadi diri sendiri. Saya bila naik pangkat jer, portfolio baru, ikutkan aje tapi bab facial2 tu takleh tinggal. Mesti join ngan anak si Wardah pergi sama2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Mak Wardah, masa kita , kita yang urus.so tak da masalah tk da masa kan? mcm mana sibuk pun tk boleh abai bnda kecik2 utk jaga kecantikan, bukan lama pun .bila dah biasa jadi routine semua bnda jadi mudah..selamat menjaga diri my friend.

      Delete