Wednesday, 24 April 2013

Mentor ? ? mentor ke ...



                    For nearly a month I have been the mentor teacher to two young ladies from the nearby Teacher Training College. And for nearly a month I have been mentoring, giving them tips for effective teaching, how to have a good class management, check on their record books , their lesson plans, even their grammar and their pronunciation during practical teaching.I am not superduper good but I have the experience to share..

                   Told them their objectives for each lesson should be achieved by the end of the lesson. Pupils would be able to do or understand what you expect from them .

                   Should I see any doubts on anything at all during the teaching process I would gladly correct them.They are young ladies with big hearts to be teachers..

                   They asked me.."lama dah puan jadi cikgu ? "
                   I said  " sama tua dengan umur awak ! . "
                   "lamanya..."

                   I told them this is one of the jobs that provides challenges,(its not easy to face 30 human beings with different background, personalities, and abilities  in one classroom..  I used to have fitful sleeps often too.)  sometimes children become fractious when they are tired. and many of them are boisterous too with their unbounded and unflagging energy .Masa ni la I always fill the time by telling them stories which make them open their eyes even wider..he he.

                  And on top of that its the personal reward that matters most..hujung tahun when results are out, budak2 come to you and say thank you teacher...best kan ?

                  Of course I told them, jadi cikgu mesti pandai kelentong jugak...( I will tell you more about this later.( pasai kelentong punya pasai )..but whatever you plan for your students must be done promptly, no dilly dally.

                   Yes standing in front of the class with all eyes on you, sometimes you hilang idea .To them you are the super hero in their eyes..Tiba2 jadi mental block..so what to do ..kelentong la.but kelentong wisely la...jangan sampai mengarut pulak....this is where your sense of humour comes in of course accompanied with your most captivating winsome smile ever....

                    Anyway I make it a point that the two teachers to be, doing their practical in the school  ,get all the help and guidance they need. .

                    Tomorrow is their last day, and this morning someone took our photo together...sebagai kenang kenangan..I wish them all the best in their teaching career.Keep on learning, do lots of reading and dont be shy to ask.... ..Selamat.
           

                                                     Good luck Syikin and Izzazi..


27 comments:

  1. beruntung mereka dpt mentor yg sgt berpengalaman mcm akak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear lady lavender, pengalaman adala .pandai belum tentu..he he

      Delete
  2. mmg beruntung kalau dpt mentor berkaliber mcm you pretty...:)

    bila dirumah, kita jadi cikgu aka mentor kat anak2 pulak kan? I pun selalu ada mental block how to beri penjelasan terbaik bila anak2 tak faham subjek yg mereka belajar, tu yg I selalu gunakan pendekatan becerita, bila anak2 minat ngan apa yg mereka dengar, mereka akan ingat subjek tu sampai bebila...

    for eg, kita baca buku cerita Hang Tuah ngan penuh minat, sampai hari ini kita masih ingat jalan cerita dan setiap watak yg terlibat dlm cerita tu, kan?

    apa pun yg paling penting ialah jalinan kasih sayang antara cikgu/mentor/ibu kepada anak2 harus dibina dulu, toi dak cicer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toi toi..sweetie, cita Hg Tuah smpai la ni kita ingat..dari depa berlima pi berguru dgn Adi Putra smpai menyelamatkan bendahara di pekan pesara, sampai hang Tuah pi larikan Tun Teja utk raja, smpai dia di sembunyikan bendahara di hujung negeri ,sampai Hg Jebat menuntut bela, dan akhirnya mati di pangkuan Tuah...semua kita ingat..tapi yg paling saya ingat ialah bila kuda raja jatuh dlm telaga najis..sapa pun tk mau tolong.Tuah juga terjun dlm telaga tu tarik kuda keluar..punya la setia.Agaknya mandi sental limau nipis 4 hari 4 malam pun tak hilang bau kan ? he he.

      Delete
    2. ya betuii hahaha setia tahap gaban!

      walhal raja yg disembah tu pedagang sesat dari India, tersadai dibawah pokok kelapa tapi takdir menentukan dia diangkat jadi raja...org tanah melayu dulu mudah sgt taksub ngan cerita tahyul, jumpa org pelik sikit paras rupa terus diangkat macam dewa...tp itulah salah satu sejarah raja negara kita...

      Jebat pembela dianggap derhaka...tp bila nafsu dah mengatasi akal, satu benda pun takleh dicontoh lagi..apa lagi bila diketahui latar belakang Munshi Abdullah tu sendiri, byk benda kita kena siasat semula...

      Delete
    3. yes my Sweetie, banyak fakta sejarah yang tak betul.kdg2 diubah utk kepentingan org trtentu masa tu..now zaman modern boleh buat rujukan dan siasat sndiri kalau mau utk pstikan kesahihan nya..

      Delete
  3. saya pun nak jadi mentee boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sgt2 .tunggu dapat anak nanti na..

      Delete
  4. kak inda..saya suka tgk personaliti akak
    bergaya dan sweet je
    apa yg akak pakai sesuai dgn umur
    kat opis saya ada sorang mcm akak
    suka tgk cara dia berpakaian..anggun je
    saya harap di usia saya mcm akak nanti akan anggun mcm tu juga
    tp saya kasar sikit.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pompuan mana ada kasar.semua lembut sebenarnya,cuma mungkin Irfa ada adik atau abg lelaki ramai kut yg mempengaruhi hidupan seharian kita masa kecik.so you jadi keras sikit..anyway, selamat menjaga diri dari atas ke bawah...jgn miss.insyaAllah, kedut lambat sampai..gurau saja.Bila time sampai kedut juga kita Irfa oi...

      Delete
    2. sy anak sulung kak
      no abang no kakak..adik je ada 5 org.hahaha

      Delete
  5. You have done what is expected of you as a teacher,dictated by your own conscience, not because you are being paid to do it. I have never been trained to be a teacher but I am sad to come to know of the attitude of some teachers in the schools in my vicinity. "Apa banyak sangat soalan? Buat saja lah apa yang disuruh."

    ReplyDelete
  6. bagi saya kerja itu amanah.nak keluar pi sekolah niat dlm hati ,saya keluar mncari rzki kerana mu ya Allah.berkati la.itu saja saya kisah , yg lain saya tak ambik bab...

    ReplyDelete
  7. Untung depa dapat mentor yang berpengalaman n tak lokek ilmu... Semoga depa jadi cikgu yg berjaya cemerlang..

    ReplyDelete
  8. tma kasih makchag.mudah2an.sebab jdi ckgu zman sekarang jauh lebih mencabar dari time saya mula2 jdi cikgu dulu..alang2 sabar boleh bhnti kerja.tahan ja la .urut dada he he.

    ReplyDelete
  9. Hi gorgeous IM

    these two young ladies are so lucky to have a mentor in you. They couldn't have a more dedicated and responsible mentor.

    I wish I was one of your students...hehe. I remember during my school days, if teacher tu ada buat cerita'selingan' yang kelakar and kelentong sikit, made us laugh, made us wide awake, we usually pay attention dalam class punya. We would usually look forward to her next lesson with us. macam tak sabar she/he come to teach us again and usually, I would do well in that particular subject.

    Thanks for sharing my dear fren. Have a lovely day. hugs..



    ReplyDelete
  10. My flawless Angie, masa I sekolah pun sama, cikgu yg saya minat sure I suka sbject dia ajar and berusaha la nak dpt mrkah tinggi,,tapi my sch ni budak2 lebih pntingkan main dri belajar. banyak faktor that carry them to be like this.kdg2 family bckground yg lebih pntingkan kerja,anak2 neglected, macam2 sebab lain..tk boleh crita semua nanti jdi benda sensitif pulak..serba salah jdi kgu kdg2 .Tegur tk boleh lebih2.rotan lagi payah..last2 jadi budak melampau yg dh tk peduli sapa..I takut apa akan jdi with the future kids...

    ReplyDelete
  11. guru..jasanya tetap dikenang sepanjang hayat,tetap dipanggil cikgu walaupun dah bersara,dah pencen nanti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui Kamsiah, sampai bila2 pun dipnggil cikgu..ada satu lagi ..doctor.smpai bila pun dipnggil doctor kan?

      Delete
  12. Hi IndaMarya, well done! They got the right person to 'mentor' them. Nothing like getting first hand experiences, knowledge honed thru the tears from an experienced teacher.
    Like I mentioned before, someday when one of your students become a minister, or PM, he or she will remember you.

    Just like me, I have never forgotten my teacher's who taught me in my early years...nor they.
    They had nightmares, ha ha ha. Malam tidur susa datang, dream of snakes, cockroaches, etc.
    Have a nice weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  13. You know Lee, I met one young lady at the restaurant last week, she was my pupil dulu masa primary school, I remember dulu2 dia ni ada penyakit lelah.Her asma was quite bad, when it happened in sch I was the one bawa dia pi rehat, frantically called the father , sent to hospital etc etc. Now she is a doctor herself, just got married. I saw her and the family tengah makan, The father came immediately to me, tanya itu ini, but she remained in her seat, just gave me a glance and thts all.I did not go to her. Cause masa tu I felt so sad..till the minute she left the restaurant she did not even look at me..

    ReplyDelete
  14. Teacher, really respect your teaching experiences. Salute your youthful looks and good experiences but reading your asthma pupil attitude yg macam kacang lupakan kulit, I can feel your broken heart. Bukan nak org ingat jasa baik tapi mana budia bahasa dia...

    ReplyDelete
  15. Mak Wardah, serious saya memang sedih betui masa tu, amboi lngsung tk tengok or just angguk kepala tnda dia acknowledge kita,kdg2 saya ingat balik budak2 yg tak brapa cmerlang dlm pelajaran tu pulak yang tegur kita, salam dan tanya khabar, yag cerdik2 buat tk nmpak...walau depa dah besar pjg kita masih kenal dan ingat nama depa, takkan depa tak cam kita kan? bukan kita ni berubah sangat pun ...bila depa nak tinggalkan sek ren kita siap pesan," nanti bila dah brjaya jgn lupa teacher na? semua menangis, peluk kita macam tk mau lepas, bila dh brjaya....nasib baik saya masih kuat, kalau saya dah bertongkat tua kerepot, jalan terhenjut2 mesti saya lagi sedih kan ? anyway TQ my friend sudi singgah and comment.sorry saya berleter panjang pulak...

    ReplyDelete
  16. Cikgu Indamarya, it takes all sorts to make a world,just be yourself and jangan putus asa or rasa sedih sebab life goes on. Uncle understand how you feel bila anak murid buat tak kenal tapi tu lah ragam manusia. For being a teacher to up and coming teachers and being their mentor(bertuah Syikin and Izzazi dapat mentor terbaik) tak ada kata se cantik bahasa yang bolih di beri for you. Falsafah Pendidikan Guru dirangka untuk membentuk guru yang berkualiti selaras dengan objektif pendidikan kebangsaan. Dalam Falsafah Pendidikan Guru, terdapat beberapa aspek atau ciri kualiti yang ingin dibentuk dalam diri guru yang berperanan sebagai agen perubahan kepada generasi masa hadapan. Antaranya ialah berpekerti mulia, berpandangan progresif dan saintifik, bersedia menjunjung aspirasi negara, menyanjung warisan kebudayaan negara, menjalin perkembangan individu, memelihara suatu masyarakat yang bersatu padu, memelihara suatu masyarakat yang demokratik, memelihara suatu masyarakat yang progresif dan memelihara suatu masyarakat yang berdisiplin. Uncle AL pasti dalam my observation of your writings and ideas, INDAMARYA you have it all. Syabas dan teruskan perjuangan hidup yang belum selesai,Insya Allah jasa mu di kenang. ...Uncle AL.

    ReplyDelete
  17. My dear Uncle AL, after reading yr comment, my spirit shoot up to 101% . bila ingat2 balik dulu masa baru2 keluar sbagai guru trlatih memang semangat tinggi , lebih tinggi dari bukit bendera or bukit Combe di Penang tu Uncle, tapi kdg2 bila those incidents came into frame, rasa frust .Memang dalam falsafah pendidikan guru, lengkap boleh membentuk diri guru tu sndiri sebagai agen perubahan to nurture those little angels jadi manusia serba sempurna dalam semua aspek kehidupan...
    I will hold on to wat u told me. You inspire me to be as strong as ever, as productive as 10, 20 years ago...moga Allah terus memandang saya dengan kasih sayang, with all the blessings I need.
    TQ again Uncle AL. You take care, jgn lupa makan soursop banyak2.make it yr daily favourite..hope U will live healthy for many2 years to come, becos I need those inspirations to keep me strong.
    Have a nice day sir.



    ReplyDelete
  18. mentor, guru, sifu, cikgu, ustaz dan ustazah...jasa mu dikenang selalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Bunda..moga kita sntiasa di beri rahmat oleh Allah ..

      Delete