Wednesday, 30 October 2013

Bila canteen di tutup ! ! .............



       Canteen tempat budak2 and cikgu makan, suddenly dapat perintah suruh tutup. Not because of cleanliness reasons, tapi kerana air kena potong, sebab towkey canteen tak bayar bill air..berpuluh tahun mengajar this is the first time experience canteen kena tutup ! !.malu betul.kesian budak2.

       Just imagine, suddenly canteen di arah tutup oleh beberapa pegawai kesihatan yang datang melawat. True enough, kalau air pun sikit macam mana nak basuh, masak dengan bersih for the children to eat..
        The headmistress bagi surat to all parents , budak2 pun bawa bekal sendiri. They cannot even sit and eat on the benches at the canteen, warning from the officers, canteen mesti di kosongkan..! !.
     So you can see now children bawa bekal from home, either their mothers have to get up early masak, or beli from the stalls along the streets.

   Mula2 nampak macam semua orang berkelah...seronok juga..

             Sorry gambar timpa cahaya..berkelah dengan budak2..makan bawah pokok..the girls are eating home-cooked food..

  Now a few ladies come to sell nasi lemak outside the school gate. Cheap and delicious nasi lemak.I saw my pupils makan berselera..
  Teachers pulak ? we take turn macam potluck la..everyday 2 teachers kena bawa lauk..someone sponsor rice cooker and sorang lagi bagi bekas air yang boleh isi air banyak..

   My turn masak dah banyak kali juga, kalau sambal tumis masak dari malam, if its curry or vege then I will get up early at 430 am to cook, because by 530 semua mesti siap masuk tupperware..


               The other dishes are yet to arrive...pinggan plastic je .no one expect canteen tutup kan?

     I was the earliest to reach school (7 am ), So while waiting for the bell to ring at 740, I will boil water, buat coffee satu jug besar, milo satu jug kecik, then masak nasi periuk besar.
   By 8am, semua lauk2 dah terhidang on the table. Nasi panas2. kopi panas. For breakfast many bring nasi lemak or kueh...pengat pisang, currypuff, apom, bengkang, tapai, cucoq kodok...penuh meja..

          Yesterday everyone was busy.No one cooked,  so I gave some money to the  gardener suruh tapau saja.

       Yang tak da class will eat first.The cleaners and the gardeners pun makan sama...By 1030 semua dah licin...

                        I suka tengok everyone happy enjoying the food..

     Before the last bell I would go to the staffroom again, tidy the table...and wash some glasses.( psssst, some men ada habit tak basuh gelas lepas guna ) he he.


              This morning, waiting for the staffroom to open,...nak masak nasi, nak boil water..for coffee...adoi..penat sikit tak apa, asal kawan2 suka hati...


.
           

Saturday, 26 October 2013

Pengalaman driving ikut batas ban sempit..


       This weekend ada camping badan beruniform held at a neighbouring school. So a few pupils were selected for the event.The men teachers got ready with a few tents , siap mineral water, roti lagi..macam2.brief budak2 what to do, helped the pupils prepared  a few gadgets (because they will have a competition for the best gadgets ) advised itu ini..then off they went..
       My school is a small kampung school, so all teachers have to go to the school too.jaga budak2.mana boleh biar budak on their own..bahaya.
      So we took turn to be there. And malam2 ada a few teachers spend the night there with the kids.This morning is my turn , so pergi la..
     To reach the school kena lalu ikut a river bank..menyusuri batas ban (kata orang Perlis).The road was quite narrow. My friend who was driving the car takut, I lagi takut. My hands tiba2 sejuk bila selisih dengan kereta..a man was driving the car, he stopped tengah jalan.Tak mau ke tepi..kami lagi takut nak belok ke sisi jalan.
     Last2 kami terpaksa terhenjut2 sikit sikit ketepi yang ada sikit lebih jalannya..When the arrogant man passed us we looked at him..amboi langsung tak angkat tangan, did not even glance at us..sombongnya.Orang bagi jalan pun tak terima kasih..( sapa la lelaki tak berbudi bahasa tu, tak gentleman langsung ..)


                   A few other teachers were already there. kesian tengok my friend on the left bawa baby sekali.( mana ada babysitter mau jaga baby on Saturday/Sunday ).
                   Budak2 siap mengadu, dahaga, breakfast tak kenyang..so we get some food from the canteen for 19 of them, siap drinks sekali..makan minum la budak2 tu .satisfied.
                   Its true what people used to say, teachers are like emak ayah di sekolah , semua mengadu itu ini..and cikgu2 layan la..listened and did what we had to do..

                Then kami di jamu cucur udang, ketupat and kueh2.. After this photo was taken, an accident happened. tiba2 I tertolak gelas milo tu...the glass fell off, semua isi milo tumpah on my blouse and pants...kebetulan I was wearing white pants...Adoiiii.I had a hard time washing .Nasib baik blouse tu color gelap..tak nmpak kesan milo tu..apa pun senyum jugak...he he.


          Me with my pupils...before they were called back for their next activity. We waited until the next group of teachers came, baru boleh balik.
         We were lucky on the way back tak da kereta lain masuk...lega.


Friday, 18 October 2013

tukar cikgu bahasa Inggeris tu ! !


       I have been teaching all my life.Ini la kali pertama saya mengalami pengalaman paling pahit dalam hidup saya as far as work is concerned.

        Among my pupils in class ada this child yang selalu absent. Dalam seminggu mesti 3 hari saja or maybe less than that dia datang sekolah.
        Bila tanya his friends yang dekat rumah dia, they said " ada teacher, nampak dia kemarin dok main saja "..
        Dia anak tunggal in the family.Parents still young. Often see them in school, sending their love one dalam kawasan sekolah...( which is not allowed ..cukup setakat di luar pagar saja, unless hari hujan )..
        No one say anything..biaq pi la, as long as the kid mau datang sekolah.Tak pa dia dapat layanan VIP .
       Bila yang lain dah boleh membaca , he is still far behind. In the first exam he only managed to get 29 marks for his English, which made me worried sick.
      Its only natural for me to go to his table , suruh dia baca itu ini, since dia dah ketinggalan banyak. Alphabets  pun masih tak kenal bila di suruh baca.The rest of the class dah  laju kedepan.

       One day after  a few days tak mai sekolah I gave him all the worksheets yang dia missed. tak sempat habis then he has to do as homework...

        Bila dapat balik all were done but not in his own handwriting !
        "Sapa tulis ni? "
       " Saya.." His eyes did not meet mine. Saya ni dah berpuluh tahun mengajaq, takkan saya tak tau tu tulisan dia ke sapa..
       I did not want to ask much.I know dia bohong.So I just wrote in his book.
       " Do this yourself ! " wishing whoever did the homework for him will read that.


                                   Every morning before lesson start mesti saya baca doa and the little angels aminkan...bukan kah murid2 ni ahli syurga, saya tumpang berkatnya saja.tapi bila effort kita di salah  anggap..tak frust ke?


       The next day tiba2 masa staff meeting my headmaster told me the parents came to see him .
" Cikgu kena tukar cikgu bahasa Inggeris tu ! anak saya tak mau mai sekolah kalau dia masih di sini. saya tak suka dia dok suruh buat homework macam2. budak baru darjah satu  ! "
       Hancur luluh hati saya...niat baik kita di perlekeh sampai macam tu, siap suruh guru besar tukar kita pulak...
       The other teachers marah " amboi dia ingat dia sapa nak suruh tukar cikgu. dia bawa la anak dia pi sekolah lain "

       Benda tu hit me real bad. I was  devastated yet dignified.  I masuk kelas macam biasa, bila bagi excercise I bagi dia sikit daripada budak lain, tak mau dia tension buat banyak latihan to please his mak in a way.
     Selalu pagi2 bila after the bell rings saya terserempak the mother tolong bawa beg anak dia masuk kelas.letak atas kerusi baru dia balik. I will try not to face her..ya la orang tk suka kita buat apa nak beramah mesra..

    last week, when I was about to enter the classroom , pagi pukul 740 first period, she was in the class, scolding a boy .accusing him curi color anak dia. I was appalled by what I saw.The poor boy takut habis, muka pucat...Nampak saja I entered the class and bagi salam kat budak2 , she walked out of the class ikut pintu belakang.

   Tak sampai 10 minutes after she left the mother of the boy yang dia tuduh curi color tu pulak came to me .
" Teacher tolong ubah tempat duduk anak saya .saya tak mau dia duduk dekat xxxx.kemarin mak dia pi serang saya di rumah tuduh anak saya curi color anak dia.! ! "

She kept on blabbering and prattling..saya rasa pening kepala. Anything to do dengan budak tu saya dah tutup buku..tak mau masuk campur. I wanted to extricate myself from the situation . Feigning a headache,  I said " Puan pi jumpa Guru Besar na, cerita kat guru besar senang "


       I sent her to the door and kebetulan nampak my boss tengah berjalan bersembang dengan cleaner sekolah.
     The whole school  cerita pasai kejadian tu ...and I feel strange because tiba2 I tak berminat nak dengar. Hati saya dah frust habis. Strangely I was quite composed..

     Someone used to say to me " you ni kalau dah sekali orang buat jahat kat you sampai bila pun you tak boleh lupa,"
Itu la my weak point, I can forgive tapi will never forget, and sampai  bila pun the hurt stays, tak boleh cuci, tak boleh erase...

                Tunggu  2 girls  masuk kelas after break, last2 found out sorang cirit patut tak timbul2...

     Kalau ikut hati saya boleh ignore saja budak tu dalam kelas, I can just anggap he doesnt exist. tapi saya tak boleh buat macam tu becos I still remember my ex teacher said " macam mana kita mengajar anak orang macam tu la orang mengajar anak kita "

     I remember Uncle AL pernah advise, kerja guru ni mulia, buat la sehabis baik, nescaya Tuhan bagi pahala berganda, asal ikhlas . Saya ingat itu.

    
                 Cikgu sampai dulu dalam class, budak2 masih di padang senaman, tu pun kena juga.

            Humans are fallible, we make mistakes .Tapi sebagai orang berpelajaran, kita akan selalu berfikir sebelum melakukan sesuatu.. Kalau orang aniaya kita dan tak tau niat baik dalam hati kita takkan kita nak tengok langit dan menangis saja. There is no point sitting alone twiddling my thumbs.


          How nice to get away from it all, settle on a secluded beach , just admiring the beauty around you. Forget about work , forget about loads of books to mark, forget about files to update,forget about those boisterous children, forget about keying in marks..
         Jum sapa nak teman I ? I belanja. he he.( ni ayat nak pujuk hati sndiri )....apa pun lets go on smiling. a smile that can keep us happy, and of course helps to expunge the memory away...



Thursday, 17 October 2013

TQ bomba...



    At least once a year sekolah kena panggil bomba datang ke sekolah .Buat fire drill or demonstrate how to put out fire..
    last week they came lepas we sent a letter requesting them to come..One of the firemen who came earlier than the others asked me to really call the fire brigade and bagi tau canteen sekolah was on fire and ada 2 budak terperangkap di situ.
   He laughed at me when he saw my hands shaking  walaupun hanya call main2..

      In exactly 6 minutes kereta bomba appeared at the sch gate. Dengan bunyi siren yang kuat, the villagers came out thinking our school was really on fire..

           They 'rescued' the victim. Budak ni gelak pulak.orang suruh buat macam betul2...nak kena ni. he he.


      Part budak2 paling suka bila pak cik bomba showed them how to handle the big hose..bila air keluar memancut semua tepuk tangan..sukanya..


              Cikgu yang panggil bomba di suruh try pegang hose..( actually syok tau..look at my face.he he )

              Ish ish...budak2 ni, masa air di pancut depa enjoyed tahan badan bagi kena air..macam pesta main air pulak ..


                             Dengan ketua balai. ..( I need the photo for documentation..masuk file )

              Acara paling depa enjoy.Naik atas kereta bomba..berebut2 nak naik..Look at their hair still wet kena siram ..

             Ketua bomba siap give a talk on first aid and demonstrated macammana nak menolong mangsa sebelum ambulance smpai..that every teacher should know..
             " Ada orang pengsan, tergolek di lantai, apa cikgu nak buat untuk menolong dia ? " asked ketua balai.

           Me thanking one of them yang sudi meluangkan masa datang buat fire drill..
           "Tak pa cikgu, boleh call lagi, nanti kita plan aktiviti lebih hebat." he said.

           Budak2 puas hati, cikgu2 juga lega.Habis satu lagi aktiviti tahunan..
           Before posting this , nah satu pantun for everyone..sapa nak jawab?

                    Padang sasar hijau rumputnya,
                    melati mekar di rantingnya;
                    rumah terbakar nampak asapnya.
                    hati terbakar apa ubatnya ?
           

Thursday, 10 October 2013

Friends around you...without them apa macam?



      What are friends for..boleh hidup ke tanpa kawan? saya tak boleh.memang tak boleh..sunyi nya dunia without them..
      They fill up the empty space in your life..True friends give you the unconditional support , to share, to comfort, encourage, and a shoulder to cry on ..
      I have quite a number of close friends,to share my thoughts and my joy..but a few special ones to share the other side of me ,when I am down, sad and miserable


        Went out ,makan2, sembang2 and share stories..about cucu, about anak and menantu..macam tu la when you reach this age..
        This photo was taken last week. They are all teachers..Sembang2 tak sedar dah masuk magrib...apa lagi berlari la balik .he he.Cerita tak habis..to be continued till the next outing.


  Sorry tak tau wat happened.Gambar ni jadi so blur I can hardly see muka kami.. My best friend masa di college and sampai this very day...a Chinese lady tapi cakap melayu fasih, so fluent .
If I talk to her on the phone habis cepat one hour baru selesai..filled with laughter.gelak sampai kucing tepi pintu bilik  can run hide in the bushes..ingat pontianak terlepas ke apa...
   we shared everything, from the smallest to the biggest secret (if any he he)..

   I remember one incident during college where we were also taught some basic cooking. The lecturer was a Malay lady..garang macam harimau hilang anak..nasib tak baik I forgot my apron."
   "Go take a broom, a mop,  wat ever, cuci bilik ni, tingkap sekali ! ! "
   Never expect dah jadi anak dara pun was treated macam slave, cuci bilik is ok, tapi the harsh words yang tak ok.
   My BFF suddenly took off her apron, put it in her bag, went to the lecturer and said." Puan saya pun tak bawa apron "
  So dua2 kami jadi maid tak bertauliah, swept and mopped the floor,  cuci cermin tingkap semua.
She was ok, we worked in silence, but I was crying and sobbing not becos I had to do the cleaning but was so touched with wat she did..
   "menangis macam budak2..minggu depan tak bawak apron lagi saya suruh lari keliling padang"
  Ish ish I still remember her every word...kalau puan lecturer masih hidup lagi dan terbaca blog ni..please know that I am a teacher now tapi saya tak pernah treat anak murid saya macam hamba..becos I love them...


     I know this lady lama dah.sjak kami bekerja di bawah sat bumbung dulu.Now she has retired but endlessly still calling and sembang2.Sometimes I go take her out to catch up kalau lama tak jumpa.
      Last week called her and could hear her cucu's voice pot pet pot pet..


     I've known her since 1986. and still friends ketat. With her I shared many things. She has been tru many hard times in her life..still going strong..(5 years younger than me)
    The longest we can stand not going out together is 2 weeks....bila jumpa story each other sampai to the last minute...tak habis2.


            My nearest neighbours..the one in blue on the right is my next door neighbour. We often exchanged  home cooked food. Last time pernah buka gerai makan tepi rumah, where I was the regular (top most regular) customer. he he

              My childhood friend (holding her cucu ).Came over to my house few months ago. Where I took her out almost every day. ke Kuala Perlis was one of it. makan laksa kola and bought tit-bits .
            My mother and her late mum were best friends. The last time she came back nampak dia sedih becos she has just lost her husband..
           Now  hari2 tengok ada video menyanyi karaoke lagu2 lama dengan kawan2 dia di KLumpur. Enjoy nampak ? ..tak pa as long you're happy...jaga diri baik2..


                With neighbours..living a few steps away from my house.The one on the right selalu plan trips for us..Then she would call : "wei I dah booked ticket to so and so..." She knows our IC numbers too....
                          




                     With friends at school. Cheerful all the time. bergumbira sedia sedia..Except for the one behind me, the rest of them are merely in their early 30s. The one on the right ( in pink tudung sama age with my eldest girl..)


                My friend when I was in standard one till std 6. selalu juga jumpa
and share cerita anak menantu..

                Used to be my neighbour..selalu hantar buah salak to me..Now she has moved to about 2 kilometres away..

        I think I boleh jadi bodoh kalau tak jumpa my friends..yang mana satu pun tak pa.as long as boleh keluar sekejap..hilangkan semua stress yang menganggu hidup.
     Anything bothering you? well just go out mingle dengan kawan2, or read the quran, or write in your diary. I still do since many many many many  years ago. bukan apa, just to look back what happened in 1984 or 2002 etc etc..lots of fun reading them kan? and tell you wat I have them all tighly hidden in a bag only I know where..ha ha...

     Have a happy weekend my friends..I am off to KL tonite.visiting my children. See you after raya..

 


Tuesday, 1 October 2013

sembilang Kuala Snglang..



               Ada kawan2 nak belanja makan gulai ikan sembilang di Kuala Sanglang sempadan Perlis Kedah.. Sampai saja air mati..tak naik tak surut...hutan bakau menghijau di sepanjang pantai.
              The mudskippers bersuka ria ..saw ketam bersepit satu bergurau senda saling kejar mengejar..
              Bot-bot nelayan tersadai di tepian..beberapa anak muda , nelayan maybe dok check boat masing2, without shirts on, their bodies tanned under the hot sun...shouting to each other, saling usik mengusik..

              Nelayan Kuala Sanglang antara ratusan nelayan seperti banyak di tempat lain yang hidup kais pagi makan pagi. Seorang dua duduk makan di restoran yang sama,  sambil menghisap rokok daun....
          

     Sembilang masih di atas api, sambil tunggu tengok nelayan membaiki pukat .Life is slow here, tak berhambat macam di bandar besar. Outside the small wooden houses the women brought out fish on the racks...ish banyak sungguh ikan kering, ada gelama, kembung, and of course kedai2 kecik jual home made belacan...



             Ada orang tu tak boleh celik mata..seriau..ha ha ha .matahari kian tinggi. Sembilang masih dalam periuk.Di depan mata ada pulut sambal dan pulut inti..tak makan pun.nak tunggu sembilang jugak.
           Since I was a little girl my father tak bagi makan sembilang sebab katanya ikan sembilang hidup di tepian pantai..and makan apa saja yang di buang dari rumah2 nelayan di sepanjang pantai tu including xxxxxx. oooops..
          When sembilang was at last served on the table..frust sekali.sebab bila di jemput isinya dalam masih merah...nampak sangat sembilang tu dari peti ais..bila dimasak mengejut dalam nya tak masak betul...ish. rugi mai jauh2 makan nasi sejemput.
         Kawan2 bedal jugak...on the way home beli laksa Kuala Sanglang, buat isi perut yang masih tak kenyang...