Posts

Showing posts from October, 2013

Bila canteen di tutup ! ! .............

Image
Canteen tempat budak2 and cikgu makan, suddenly dapat perintah suruh tutup. Not because of cleanliness reasons, tapi kerana air kena potong, sebab towkey canteen tak bayar bill air..berpuluh tahun mengajar this is the first time experience canteen kena tutup ! !.malu betul.kesian budak2.

       Just imagine, suddenly canteen di arah tutup oleh beberapa pegawai kesihatan yang datang melawat. True enough, kalau air pun sikit macam mana nak basuh, masak dengan bersih for the children to eat..
        The headmistress bagi surat to all parents , budak2 pun bawa bekal sendiri. They cannot even sit and eat on the benches at the canteen, warning from the officers, canteen mesti di kosongkan..! !.
     So you can see now children bawa bekal from home, either their mothers have to get up early masak, or beli from the stalls along the streets.

   Mula2 nampak macam semua orang berkelah...seronok juga..

             Sorry gambar timpa cahaya..berkelah dengan budak2..makan bawah pokok..th…

Pengalaman driving ikut batas ban sempit..

Image
This weekend ada camping badan beruniform held at a neighbouring school. So a few pupils were selected for the event.The men teachers got ready with a few tents , siap mineral water, roti lagi..macam2.brief budak2 what to do, helped the pupils prepared  a few gadgets (because they will have a competition for the best gadgets ) advised itu ini..then off they went..
       My school is a small kampung school, so all teachers have to go to the school too.jaga budak2.mana boleh biar budak on their own..bahaya.
      So we took turn to be there. And malam2 ada a few teachers spend the night there with the kids.This morning is my turn , so pergi la..
     To reach the school kena lalu ikut a river bank..menyusuri batas ban (kata orang Perlis).The road was quite narrow. My friend who was driving the car takut, I lagi takut. My hands tiba2 sejuk bila selisih dengan kereta..a man was driving the car, he stopped tengah jalan.Tak mau ke tepi..kami lagi takut nak belok ke sisi jalan.
    …

tukar cikgu bahasa Inggeris tu ! !

Image
I have been teaching all my life.Ini la kali pertama saya mengalami pengalaman paling pahit dalam hidup saya as far as work is concerned.

        Among my pupils in class ada this child yang selalu absent. Dalam seminggu mesti 3 hari saja or maybe less than that dia datang sekolah.
        Bila tanya his friends yang dekat rumah dia, they said " ada teacher, nampak dia kemarin dok main saja "..
        Dia anak tunggal in the family.Parents still young. Often see them in school, sending their love one dalam kawasan sekolah...( which is not allowed ..cukup setakat di luar pagar saja, unless hari hujan )..
        No one say anything..biaq pi la, as long as the kid mau datang sekolah.Tak pa dia dapat layanan VIP .
       Bila yang lain dah boleh membaca , he is still far behind. In the first exam he only managed to get 29 marks for his English, which made me worried sick.
      Its only natural for me to go to his table , suruh dia baca itu ini, since dia dah ketinggal…

TQ bomba...

Image
At least once a year sekolah kena panggil bomba datang ke sekolah .Buat fire drill or demonstrate how to put out fire..
    last week they came lepas we sent a letter requesting them to come..One of the firemen who came earlier than the others asked me to really call the fire brigade and bagi tau canteen sekolah was on fire and ada 2 budak terperangkap di situ.
   He laughed at me when he saw my hands shaking  walaupun hanya call main2..

      In exactly 6 minutes kereta bomba appeared at the sch gate. Dengan bunyi siren yang kuat, the villagers came out thinking our school was really on fire..

           They 'rescued' the victim. Budak ni gelak pulak.orang suruh buat macam betul2...nak kena ni. he he.


      Part budak2 paling suka bila pak cik bomba showed them how to handle the big hose..bila air keluar memancut semua tepuk tangan..sukanya..


              Cikgu yang panggil bomba di suruh try pegang hose..( actually syok tau..look at my face.he he )

              Ish …

Friends around you...without them apa macam?

Image
What are friends for..boleh hidup ke tanpa kawan? saya tak boleh.memang tak boleh..sunyi nya dunia without them..
      They fill up the empty space in your life..True friends give you the unconditional support , to share, to comfort, encourage, and a shoulder to cry on ..
      I have quite a number of close friends,to share my thoughts and my joy..but a few special ones to share the other side of me ,when I am down, sad and miserable


        Went out ,makan2, sembang2 and share stories..about cucu, about anak and menantu..macam tu la when you reach this age..
        This photo was taken last week. They are all teachers..Sembang2 tak sedar dah masuk magrib...apa lagi berlari la balik .he he.Cerita tak habis..to be continued till the next outing.


  Sorry tak tau wat happened.Gambar ni jadi so blur I can hardly see muka kami.. My best friend masa di college and sampai this very day...a Chinese lady tapi cakap melayu fasih, so fluent .
If I talk to her on the phone habis cepat …

sembilang Kuala Snglang..

Image
Ada kawan2 nak belanja makan gulai ikan sembilang di Kuala Sanglang sempadan Perlis Kedah.. Sampai saja air mati..tak naik tak surut...hutan bakau menghijau di sepanjang pantai.
              The mudskippers bersuka ria ..saw ketam bersepit satu bergurau senda saling kejar mengejar..
              Bot-bot nelayan tersadai di tepian..beberapa anak muda , nelayan maybe dok check boat masing2, without shirts on, their bodies tanned under the hot sun...shouting to each other, saling usik mengusik..

              Nelayan Kuala Sanglang antara ratusan nelayan seperti banyak di tempat lain yang hidup kais pagi makan pagi. Seorang dua duduk makan di restoran yang sama,  sambil menghisap rokok daun....


     Sembilang masih di atas api, sambil tunggu tengok nelayan membaiki pukat .Life is slow here, tak berhambat macam di bandar besar. Outside the small wooden houses the women brought out fish on the racks...ish banyak sungguh ikan kering, ada gelama, kembung, and of course keda…