Saturday, 28 June 2014

sigh....! !




  Kalau dah kena mengajar exam class ,hati sentiasa dok bimbang..dah ajar cukup ke. ada ke tajuk yg miss.Budak2 ni faham semua ke? or masih ada yg tak faham tapi malu brtanya. maklum mengajar bahasa asing.
  takut nanti keluar benda yang kita tak ajar..sahih budak blame teacher..
  try satu kaedah..if I saw muka depa blur...drill lagi many times.Then bagi latihan.Kalau dripada 10 soalan ramai dapat 9 ke atas maknanya depa faham, kalau tidak try cara lain pulak..sampai kita dapat apa yang kita nak..


    Antara murid saya ..Orang dulu2 umur ni dah boleh kawin dah..
I always say to them, apa yang teacher membebel anggap saja macam mak kamu berleter di rumah.jangan ambik hati  .Its for your own good.
   They replied."tak pa teacher, kami anggap teacher mcm mak kami.jgn risau".......lega..
Last two weeks I gave them techniques menjawab soalan Bah Inggeris at Wang Pinang di Kuala Perlis..tempat cantik. tapi tak sempat ambik gambar masa in action..

                                                                      Lengang kalau weekend...

                                         

           This weekend...the school was deserted..sunyi sepi. I buat extra class. Ni sementara menanti yang lain2 mai..boring la, tak punctual.Dah pesan be in class at 8 sharp. masa dah 815.baru 8 orang turned up...budak2 sekarang....tunggu la teacher nya dengan sabar..kalau ikut hati baik balik rumah lebih baik, kain belum masuk machine..halaman belum sapu....

           Then they turned up dengan muka tk rasa bersalah..rasa macam nak getu ( bahasa Perlih for cubit) sorang2..tapi teringat anak sendiri pulak.kalau kena cubit msti sakit.. tak jadi getu..
            Akhirnya buat class dari 815 sampai 11.letih gila...3 jam.

           Ni la payah teacher tua2 macam saya..tk sampai hati nak tabuh budak (lempang)..saya berdoa moga Allah rahmati usaha saya nanti dengan result UPSR yang bisa buat saya tersenyum macam selalu sampai terbawa dalam mimpi.InsyaAllah.  Kawan2 tolong doa sama na ?



.

Thursday, 26 June 2014

pekan siam


     
      Selepas bertangguh-tangguh akhirnya masuk juga ke pekan siam. My sister took me there. Dah lama tk pi sana. Orang memang tak seramai di Pdg Besar sebelah sini. But all things sold murah2..

                                  With my sister Ila..tengok saja  tapi tak beli pun tshirt2 tu.

                                           Tumpang kereta dia..with my daughter faten.


                                            kasut siam..murah. belas2 ringgit ja.


     Di pasar siam..mangga siam hanya RM 2 sekilo.so are other fruits..murahnya.apa tunggu lagi
    .keadaan pasar betul2 macam Pdg Besar puluhan tahun dulu..berniaga di bawah payung besar.
     Most of them letak jualan atas tikar saja.cakap melayu pun tak tau..main tunjuk calculator saja.tapi tak kisah..duit tetap bertukar tangan..
     sebelum balik singgah makan di restaurant Islam situ..but the food adoi ..,menyesal betui..tasteless..suap dua tiga sudu dah give up...Hadyai lebih baik , tapi now tak berapa berani nak ke sana..tunggu betul2 aman..



.

Tuesday, 24 June 2014

Apa lagi...


      Never ending...macam2 program la depa ni.
    .Hari Sabtu and Ahad the most precious days..sebab boleh relax di rumah dengan pokok2 di laman.   
     Tiba2 ada taklimat Bahasa Inggeris untuk guru2 drj 6.pulak.

     Amanat dari pengarah pelajaran .
     biasa la..pesanan itu ini..
     Buku latihan murid msti cepat di tanda..
     Corrections are very important...budak2 msti cepat2 buat corrections kalau perlu.
     cikgu2 msti pandai ambil hati budak2 supaya budak2 sayang cikgu dan rajin buat kerja yang kita suruh.
     Rajin bagi hadiah ( kecik2 pun tk pa) untuk tawan hati kanak2 yang kita mengajar..bla bla bla bla bla bla bla...

     Somebody cakap pasal petua2 nak score high marks..macam2...
     Diam tak diam dah hmpir 5 jam di dewan syarahan perpustakaan awam negeri Perlis.
    One minute leaning on my left..shortly after that ke kanan pulak.lenguh jangan cakap la.maklum urat pun dah longgar semua..

     Tapi one thing yang best giler...boleh jumpa kawan2.
     Tu yg best. langkah masuk ke dewan semua muka ceria..
     and of course pot pet pot pet while waiting for the pengarah..
     Habis saja taklimat masa lunch sembang la sampai tk sedar dh dekat pukul 2..


             Senyum la nak hidup...Among close friends...letih tapi seronok. Next Saturday ada lagi...adoiii.




Saturday, 21 June 2014

On a special friend's birthday.


   Birthday kawan yang sorang ni memang tk akan lupa.Sejak muda msti beli hadiah.So is she on my bthday.
   At 11 am saya dah terpacak kat sekolah..where she was having a course. Dia terkejut.but it was a pleasant surprise.
  Walaupun selalu jumpa but as usual she  looks so good in her loose red blouse with a small chain belt..and a flair skirt.. bergaya macam selalu.
  5 series bukan tak boleh bergaya ..asal sopan dan manis di pandang...jadi nenek pun takkan expect us to wear baju kurung all the time kan? he he.
  

               Me and the bthday girl. A bouquet of roses.. dalam beg tu ada dress cantik.May Allah bless her with many good returns of the day...nmpak dia happy..selamat panjang umur my friend.! !






.

Tuesday, 17 June 2014

Hari guru tahun ni..meriah.


 Teacher's Day...di nantikan every year. Lambat sikit update..penyakit malas semakin tebal..This year kena pakai baju sama semua orang..nasib baik sempat siap.My tailor lambat sikit.kena call remind tiap2 hari baru boleh siap.Last minute siap juga.

                     Master of ceremony for the day...Buat di luar dewan..panas gila wei..berpeluh ni.control ayu..Big cakes from parents ..ada lagi at the canteen.banyak.


            A song for everyone...he he.
           And pakai selendang tu ..dapat anugerah 'Guru paling bergaya' .bergaya ka? dah tua pun..


                      Among friends sebelum acara bermula...meriah dengan dress merah biru.


Paling best.hadiah berlonggok di belakang. with my year six girls.pembantu simpan hadiah dalam boot kereta. Happy teacher's day kawan2 cikgu.

Tuesday, 10 June 2014

Anak daraku dah bertunang..


       My third was engaged  recently. hari penuh rahmat dan ikhsan dari Allah. No rain. weather was fine. Rombongan besan dari Penang sampai pukul 11 pagi.Ramai...nearly 50 orang.


             Rombongan dari pihak lelaki dah smpai...dengan hantaran pulak.

      After suaikenal dan family discussion sikit sebanyak maka cincin pun di sarungkan ke jari manis, tanda setuju .

                            Bakal mertua menyarungkan cincin ke jari Faten. Dah terikat da...

I think she looked radiant on the day..



              Posing atas pelamin sebelum acara mula.Me with my girls. hujung kiri bertudung bunga pink is my daughter in law from Kelang.My eldest in dark blue sama color dengan my dress.

          Moga  Allah permudahkan segalanya hingga hari mereka disatukan.InsyaAllah.

Monday, 2 June 2014

SORRY...



         Its been a long time since I last wrote here. many things happened. And many things dah settled pun..
        To ANGIE, JUNAINA, UNCLE AL,AZIELA,HARNIDA,NANIASDA AND BUNGA TULIP yang msg  me and wondering I pi mana...sebenarnya tk pi mana pun tapi ada hal sikit.tak sempat mengadap blog.
         dalam sibuk2 tu ,I had the chance to perform my umrah jugak..it was an unforgettable experience. Ada la 2 or 3 strange macam magic yang berlaku.tapi susah nak cerita dlm blog ni sebab kena cerita berdepan,with expressions baru puaih hati kan? he he.
         But just like many people said la. Rasa mcm Allah dekat sangat dengan kita di sana. kebanyakkan yang di minta dalam doa di Masjid nabi dan Masjidil Haram makbul..hanya satu saja yang belum dapat lagi..masih menunggu dgn harapan dan keyakinan tinggi.Yg pasti I know mudah saja kalau Allah nak bagi...kan?
      look below...my photo there.lady in black.haha.dengan muka tanpa makeup, bedak pun tak letak..lipstick apatah lagi.langsung tk bawa pi sana.lega..
     see you soon.now cuti sekolah.so boleh update semua yg tertinggal.tungguuuu...