Thursday, 26 June 2014

pekan siam


     
      Selepas bertangguh-tangguh akhirnya masuk juga ke pekan siam. My sister took me there. Dah lama tk pi sana. Orang memang tak seramai di Pdg Besar sebelah sini. But all things sold murah2..

                                  With my sister Ila..tengok saja  tapi tak beli pun tshirt2 tu.

                                           Tumpang kereta dia..with my daughter faten.


                                            kasut siam..murah. belas2 ringgit ja.


     Di pasar siam..mangga siam hanya RM 2 sekilo.so are other fruits..murahnya.apa tunggu lagi
    .keadaan pasar betul2 macam Pdg Besar puluhan tahun dulu..berniaga di bawah payung besar.
     Most of them letak jualan atas tikar saja.cakap melayu pun tak tau..main tunjuk calculator saja.tapi tak kisah..duit tetap bertukar tangan..
     sebelum balik singgah makan di restaurant Islam situ..but the food adoi ..,menyesal betui..tasteless..suap dua tiga sudu dah give up...Hadyai lebih baik , tapi now tak berapa berani nak ke sana..tunggu betul2 aman..



.

17 comments:

  1. kalau beli mempelam disana..boleh bawak balik ke sini ke...kalau orkid,kena kuarantin,kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes Kamsiah, pokok2 tk boleh.tapi ada jalannya he he..

      Delete
  2. Jalan2 sampai siam..buah2an disana memang murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes Zai,apples pink kecik tu sekilo seringgit.mcm tk prcaya.

      Delete
  3. Pekan Siam ni dkt ke dgn sempadan Perlis? Kena guna border pass mcm org Kelantan nak ke pekan Golok ke? byk pula soalan...sori hehe..I pun takut nak ke Golok sbb keadaan bom sana bom sini tp my sister punyalah berani ke sana sampai ke Sadao dia pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes naniasda, Pdg besar belah siam.kena guna guna border pass utk kami org Perlih la.org luar kena passport. org sini pi sana relax saja.hari ni bom esok depa pi mcm tk dak apa...besa dah kut...tapi saya takut..dont want to take the risk.

      Delete
  4. kat mana ni? tak boleh nak agak. tapi mmg best bila ke sana. harga murah dari di malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda, ni Pdg Besar belah siam. org tk ramai.susah sikit beli apa pun sebab depa tk ckp melayu.tapi memang murah.brg dapor murah giler...jauh beza dgn Pdg Besar belah kita..

      Delete
  5. Buah-buahan kat sebelah sana memang murah.... mangga siam memang sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. MystoryPic, kalau boleh nk beli beratus kilo , tapi nk bawa balik payah..penat nk jalan bwa ke kereta..yes mangga siam sedap.especially yg jenis mangga dulu2.

      Delete
  6. Maz,
    teringat dulu dulu..habis lawat sekolah Pdg Besar,terus masuk Pdg Besar Siam.Beli belah sampai tak perasan ada tembak tembak kat situ...tapi barang dia mmg murah.
    La ni nak pi takuitt..
    Bila mula ngajaq kat sekolah baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kak, yes kawan saya pi Hadyai a day aftr the bombing.relax saja dia shopping.org Siam di sana pun behaved like tk dak pa jadi.Maybe bcos it happened too often kut.transfered to ths sch snce awai tahun..

      Delete
  7. wah! seronoknya dua beranak berjalan shoping2 kat Siam....
    Murah2 buahannya...nape kat sana murah2 yer?...tak ada tax ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunda, org Siam ni teknologi depa canggih.tenaga buruh pun murah sebab tu semua menjadi dn boleh jual murah.tapi di Pdg besar belah Malaysia dah mahal semua.blouse yg elok sikit dah mnjgkau 45-50 lebih .tk mcm dulu RM 20 dah cntik..

      Delete
  8. Setiap kali ke Padang Besar saya suka jelajah jer jarang nak borong. Kadang2 makan Pulut Ayam.

    Hmmmm kita suka beg merah magenta Kak Inda..!

    ReplyDelete
  9. azieazah, yes there pulut ayam is so popular. cuma saya tk brapa minat pulut..jarang la makan.
    ha ha.beg tu actually beli murah ja di Queen's Bay RM60 utk letak telekung masa pi brjalan2.tapi tiba2 rasa ringan dan spacy sgt.so dh jadi beg brsantai2.tapi tk bawa la pi kerja .bawa dekat2 ja.

    ReplyDelete
  10. sandal tu jual sini rm25
    kat sana belas2 je?
    meh pos seguni , hahaha

    ReplyDelete