Posts

Showing posts from March, 2015
Saya nyanyi untuk anda semua..terimalah."Fatwa Pujangga."





              Khas untuk pengunjung blog yang tak sepertinya ini. terimalah sebuah lagu untuk hiburan anda.Lagu ini telah saya nyanyikan semasa hari persaraan guru besar saya akhir tahun lepas.masa buka ni suspen sikit.tunggu beberapa saat baru boleh play dan dengar suara saya tau.so sabar....
              Sorry ada satu bahagian selepas chorus yang telah tiba2 hilang pulak suara saya...kita bukan recording artist  penyanyi cerok dapor saja..sorry kalau ada flaws sana sini.Just for you all.here it is.
               A present for u all from the very bottom of my heart.  ..hope to hear yr comment soon. kalau suka nanti boleh letak lagi lagu2 lain pulak. Enjoy....



Surat misteri dalam laci teacher...

Image
It was a beautiful morning. Saya masuk nak mulakan pengajaran hari itu..tajuk hari tu nak membina ayat dalam Past Tense. ..
        Selepas diterangkan sikit sebanyak , drill dan soaljawab.maka murid2 pun memulakan latihan bertulis.
        Selalunya  masa budak menulis saya akan menyanyi2 kecil sambil meronda melihat kerja mereka. Kadang2 saya bercerita..
        Hari tu saya cerita pasai buah2an dalam syurga. Bagaiman buah2an itu hanya within reached. Tak payah guna galah panjang, tak payah pakai tangga. Apa makanan yang di inginkan belum di sebut dah terhidang di depan mata..


       "Kamu ni kebanyaknya belum baligh..dosa belum dikira, so buat baik banyak2.  balik umah hari ni mula dengan sembahyang..jangan tinggal. nanti boleh masuk syurga."

       Setiap kali bercerita pasai syurga I could see how their faces lighted up.Semua suka...

       Saya bersuara tiba2..

       "Class , if anyone here has any problem at all, dont hesitate to tell me."
       …

Maysa...dan yang senasib dengannya.

Image
Saya di dalam kelas 5C. menggantikan kawan yang tak sihat.
        "Good morning class "
  Saya isi masa itu mengajar grammar. Pronouns.  habis drilling ,tiba masa menulis latihan, teringat saya nak bertanya.

      "  Sapa dalam kelas ni dah tak ada emak atau bapa."
      "  Saya teacher." sorang budak laki mengangkat tangan.
      "  Mak atau ayah? kemana depa? meninggal? "
      "  Dak aih.ada dua2.tapi saya dok dengan tok."
      "  la, mak ayah pi mana? "
      "  mak tak suka ayah, ayah pun tak suka mak dah.Depa cerai.tok bela saya."

     Terkedu saya.pasai lapulak saya bawa topik ni.mesti ada yang sedih nanti.Ish.
     " kamu tak jumpa dah depa? "
     "Ada . masa cuti mak balik "
     "berapa lama? "
     "2 , 3 hari "
     "kadang2 ayah balik .atau saya  naik bas pi rumah ayah di KL."
     Saya terkedu lagi.budak sekecik tu dah melalui pengalaman sayu…