Posts

Showing posts from February, 2013

Ombak rindu dalam class...he he

Image
I was in std 1 classroom. It was 12.10, letih nya.Just keluar from year 5 class.
          The topic was about  family...
           So kelentonglah  apa yang patut.( buakn sembarang kelentong tau )..
           "Teacher, teacher Azri dia manja,anak sorang.." a boy said.
           "Memang la, kamu ada adik 3 orang pun manja juga.sama la..."  I said.

           Habis drilling, spelling, reading, now came the time where they have to match pictures to words.
 Semua suka, sebab ada gambar bapa, mak, adik abang, kakak...Then came the most enjoyable part for them..colouring..depa memang suka mewarna..

          While I was going round tengok depa dok menulis and mewarna, I hummed a tune.Lagu Terukir di Bintang by Yuna..Everyone so malu, tutup muka..maybe other teachers tak pernah buat macam tu..

          "Sapa tau lagu Yuna, terukir dibintang? "
          "Saya tau teacher,"
           "Saya pun tau teacher" berebut masing2 n…

4 ekoq lebah sengat..tak sakit pun..

Image
Last week my childhood friend Mariyani came from KL.Bawak anak2 dia sekali. It was a real jejak kasih . Dah nearly a year since I last saw her. The last time I saw her with her husband. This time she came without him .he passed away recently.

          Along the beach of Kuala Perlis we chatted that night until almost 12 midnight. Sekarang dah ada gerai2 kecik spanjang pantai jual jagung bakar , nuggets, fruits, laksa, and macam2 lagi. Kawasan yang gelap dah di terangi lampu bergemerlapan.Cerah macam siang.


                                           Masjid Terapung di Kuala Perlis.


                                                        Mariyani and I ( last year's photo)


         Sayang sekali sapa pun tak teringat nak ambik gambar masa tu. Orang ramai. Maklum cuti CNY.
Towards midnight families dah mula leaving the place. A few couples were still hanging around..besa la orang bercinta bukan rasa perubahan waktu.Malam ke siang sama saja.Apa yang depa nampak ialah muka…

sekali cross-country daaaa...

Image
Minggu paling tak suka sebab ada latihan cross country. I hate sports and anything connected to it, except briswalking in the morning..tu pun sebab nak trim down a little and a few inches there.he he.
      The pupils had the hell of a time..budak2.tak tau penat.24 jam berlari sini, meloncat sana.banyak sungguh tenaga depa na..ish dok banding dengan mak cik tua ni mana sama kan?

      Yesterday 8th February ,early in the morning as usual dah smpai sekolah as early as the bird. The pupils were all ready for the cross country, pakai t-shirt sekolah and track bottom siap sedia for the final day .
     Before that ada la some young energetic teachers took the initiative to do some aerobic dengan budak2.Sort of like warming up la kut.

     Then budak2 kena be reminded pi toilet siap2. kalau tidak dekat nak mula lari ada yang mai ..'teacher, nak kencing." adoi..lemaih..
     Then ada cikgu lain pulak pesan..

      " Sapa2 yang ada lelah ka, sakit jantung ka, lepas operat…

Adoi...teacher letih...

Image
I wanted to update my blog dah lama, tapi rasa letih di otak tak habis. I took my rest, read my magazines , ada lagi 2 tak sentuh lagi. Tangguh punya tangguh, akhirnya tangan mula menaip sikit2 , updating my blog.
                 Baru nak mula taip, I got a phone call from anak murid lama saya. It was a pleasant surprise, tak sangka .Suara dah jadi lain, deep voice, kalau dulu masa tution selalu dengar dia shrieking out loud bila saya smacked lengan dia dengan buku bila dia tak mau buat corrections.

                After berbelas tahun dia hilang dari hidup saya, tru his mak I always kirim salam, salam dibalas, tapi orangnya tak nampak. Hari raya come and go, year in and year out, he was always on my mind.

                Tup tup kemarin dia called. We shared an hour more of complete 'jejak kasih'. His choice of words when he talked to me made me wanted to cry. He showed his utmost respect to his dear old teacher.

                As I stood under the shower …