Wednesday, 20 February 2013

Ombak rindu dalam class...he he

    

             I was in std 1 classroom. It was 12.10, letih nya.Just keluar from year 5 class.
          The topic was about  family...
           So kelentonglah  apa yang patut.( buakn sembarang kelentong tau )..
           "Teacher, teacher Azri dia manja,anak sorang.." a boy said.
           "Memang la, kamu ada adik 3 orang pun manja juga.sama la..."  I said.

           Habis drilling, spelling, reading, now came the time where they have to match pictures to words.
 Semua suka, sebab ada gambar bapa, mak, adik abang, kakak...Then came the most enjoyable part for them..colouring..depa memang suka mewarna..
       
          While I was going round tengok depa dok menulis and mewarna, I hummed a tune.Lagu Terukir di Bintang by Yuna..Everyone so malu, tutup muka..maybe other teachers tak pernah buat macam tu..
   
          "Sapa tau lagu Yuna, terukir dibintang? "
          "Saya tau teacher,"
           "Saya pun tau teacher" berebut masing2 nak tunjuk dia tahu.
           "OK while you are writing , jum nyanyi sama teacher nak? "
           I sang loud and clear, mula2 ada sorang dua ikut pelan2.tak dengar telinga sendiri pun.Last2 semua nyanyi.

           I rasa heran jugak, they are only in Std 1, tapi so uptodate kalau bab2 hiburan ni.

           "Teacher, lagu Ombak Rindu saya tau " said one fat girl di baris belakang .
           "Ok Jum nyanyi dengan teacher." I said.

           "Tuhan tolong lembutkan hati dia,
             Untuk terima ku seadanya..
             kerna ku tak sanggup, kerna ku tak mampu hidup tanpa dia disisiku...."
         
           The whole class has turned out to be a lively lot. Kerja habis, nyanyi pun habis....habis saja lagu tu I said."   OK give yourself a big clap..come on." semua tepuk tangan macam lupa diri..

           " Next week teacher will teach you some nursery rhymes..ok.? "
           "OK T E A C H E R ! ! "
           Semangat ssungguh anak2 murid ku..I went out ..masa dah habis.muka senyum puas, sebeban buku di tangan, semua budak jawab on time.

           "Thank you class , see you tomorrow.Assalamualaikum."
           "T H A N K Y O U  Teacher. Waalaikummusalam.

           Saya turun tangga ke staffroom dengan hati berbunga..sapa kata jadi cikgu hanya stress dan sakit jiwa..I love my pupils .and I know they love me too..
        
                                   This little angel from the class I mengajar..so cute ..isnt she?



Friday, 15 February 2013

4 ekoq lebah sengat..tak sakit pun..



           Last week my childhood friend Mariyani came from KL.Bawak anak2 dia sekali. It was a real jejak kasih . Dah nearly a year since I last saw her. The last time I saw her with her husband. This time she came without him .he passed away recently.

          Along the beach of Kuala Perlis we chatted that night until almost 12 midnight. Sekarang dah ada gerai2 kecik spanjang pantai jual jagung bakar , nuggets, fruits, laksa, and macam2 lagi. Kawasan yang gelap dah di terangi lampu bergemerlapan.Cerah macam siang.


                                           Masjid Terapung di Kuala Perlis.


                                                        Mariyani and I ( last year's photo)


         Sayang sekali sapa pun tak teringat nak ambik gambar masa tu. Orang ramai. Maklum cuti CNY.
Towards midnight families dah mula leaving the place. A few couples were still hanging around..besa la orang bercinta bukan rasa perubahan waktu.Malam ke siang sama saja.Apa yang depa nampak ialah muka di depan mata tu saja...he he.

        Semua cerita masa kecik2 di cerita balik, cerita mengaji quran, cerita main masak2 masa kecik, cerita tengok wayang dulu2, cerita macammana I used to sing and dapat upah  and then used the money to buy for the two of us sotong gulung yang paling sedap di dunia..

        Then she told about her siblings, about her late husband, about her mak who died at 41 and of course cerita about herself..macam mana dia dah letih mengajar dan todays challenge as a teacher.  
   
       Not many places to take her around in Perlis. kalau boleh we prefer to stay indoor and sembang till the wee hours..

       I took her along the streets where we lived dulu. Showed her daughter the small road where we used to play along. The old shops still standing strong. It was a sad day for us..

        On the second last day, we went to the Apitherapy Centre di Sg Batu Pahat, been there last year. Since I wanted to go get my B-Pollen, dia pun macam keen nak beli, so bawa la pi sama.


         Bukan senang nak cari original B-Pollen. Sini di jual ditempat pembiakan lebah. so eagerly we bought sorang satu botol. Then I  had apitherapy treatment for my frozen shoulder. They let 4 bees sting me around the problem area. Quite painful. I remember someone told me if u can stand labour pain , the sting of 4 bees is nothing la.. he he.

        Something to share with you my friends, after the bees stung us, they died immediately..what a big sacrifice those insects made..bagi ubat orang lepas tu mati...

        Bila balik rumah, baru nampak bekas sengatan lebah tadi.merah dan bengkak.I have yet to wait and see whether my frozen shoulder will heal after this..
   

                              Me after the bee-sting treatment.senyum la..buat2 lega..he he.

Saturday, 9 February 2013

sekali cross-country daaaa...



     Minggu paling tak suka sebab ada latihan cross country. I hate sports and anything connected to it, except briswalking in the morning..tu pun sebab nak trim down a little and a few inches there.he he.
      The pupils had the hell of a time..budak2.tak tau penat.24 jam berlari sini, meloncat sana.banyak sungguh tenaga depa na..ish dok banding dengan mak cik tua ni mana sama kan?

      Yesterday 8th February ,early in the morning as usual dah smpai sekolah as early as the bird. The pupils were all ready for the cross country, pakai t-shirt sekolah and track bottom siap sedia for the final day .
     Before that ada la some young energetic teachers took the initiative to do some aerobic dengan budak2.Sort of like warming up la kut.

     Then budak2 kena be reminded pi toilet siap2. kalau tidak dekat nak mula lari ada yang mai ..'teacher, nak kencing." adoi..lemaih..
     Then ada cikgu lain pulak pesan..
 
      " Sapa2 yang ada lelah ka, sakit jantung ka, lepas operation ka, jangan lari na..dok diam2 kat bawah pokok tu."

      "Lari ikut track yang kamu dok berlatih hari2 tu na, jangan meliliau ke lain pulak."
      Benda ni selalu jadi.Budak siap melencong balik rumah kena teh dulu baru sambung lari..ha ha .macam2.
    
  
                                                          senamrobik dulu...

          Budak2 semua dah berlepas ..Tup tup tak sampai berapa meter ada sorang cikgu bawa balik budak, muka budak tu pucat. Rupanya dia baru beritau he just went for an operation masa cuti penggal. Something to do with his liver..kan dah cakap sebelum lari, sapa2 ada penyakit jangan lari..Ish ish nasib baik cikgu perihatin dok check budak2 .kalau apa2 jadi mampus..kena jawab..
     One man teacher took him to rest, siap bagi minum milo. 

      When we were taking down names of those yang sampai awal, one teacher noticed sorang budak bawa icepop (ala minuman color2 dalam uncang plastic tu ).
      "Hei kamu singgah kedai ke beli ni.? Cikgu2 ikut kamu tak nampak ke? "
      "masa cikgu ronda tang lain saya pi beli.Bukan saya punya cikgu, kawan saya kirim suruh beli.."

      ish masa tu I felt like bagi penampaq sulung sekali ..tapi dok tahan hati.geram yang amat.
     Then one big boy came back tumpang naik motor cikgu..
     " tu la, masa berlatih tak mai, hari ni baru nak lari, kan dah panchet " someone said.
     Dia lintas depan I, nampak perut dia gelebek2, muka mengah, tangan pegang botol air besar..He's really fat...imagine next year in secondary school where sports lagi keras dari masa primary..what will happen to him if he doesnt make the effort to lose some inches..

         'Teacher, teacher, Anis kan, dia dok tarik tudung orang masa lari." (lain kali kamu tarik tudung dia pulak.Senang jawab,malas nak layan )

         "Teacher, awat teacher tak lari sama2? " (budak ni ,tanya soalan tak tengok orang ..mak cik ni kalau jalan boleh la, LARI ? ? come on la nanti tak pasai2 masuk ward..sapa nak jawab ?)

         "Teacher, nak pass up dak homework yang kemarin punya? ( ish masa ni jugak nak tanya soalan tak relevant "
          Then ada yang tak puas hati..
         " Teacher, tadi sebenagnya saya cepat dari dia, pasai paa dia dpt kad nmber 2 , saya dapat nmber 3."
         Cikgu lain sambut, " semua orang nampak dia dulu dari kamu..tak yah dok merepek."

        In one corner a girl sat diam ja..
        "Dah minum?"
        Geleng kepala.
        "Bawa duit ? "
        " bawak, dah habis,." she showed me 10 sen coin left.
        Took out a ringgit from my purse..
        "Nah pi kantin beli makanan."
        macam kilat, she took the money, got up, raced her friend to the canteen..
       

        
       Most of  the lady teachers in the school semua in their early thirties, or late twenties .They are like my children.. Semua pakai track and sneakers..
       Me ? I am the only one  saja sorang pakai pants ( putih pulak tu ) tudung baru, color blog lagi ha ha.and dok pegang handbag  macam tak mau lepas.... ( dalam kepala dok ingat bila la benda ni nak habis..nak balik..lapaq nasi ...he he..


Monday, 4 February 2013

Adoi...teacher letih...



                 I wanted to update my blog dah lama, tapi rasa letih di otak tak habis. I took my rest, read my magazines , ada lagi 2 tak sentuh lagi. Tangguh punya tangguh, akhirnya tangan mula menaip sikit2 , updating my blog.
                 Baru nak mula taip, I got a phone call from anak murid lama saya. It was a pleasant surprise, tak sangka .Suara dah jadi lain, deep voice, kalau dulu masa tution selalu dengar dia shrieking out loud bila saya smacked lengan dia dengan buku bila dia tak mau buat corrections.

                After berbelas tahun dia hilang dari hidup saya, tru his mak I always kirim salam, salam dibalas, tapi orangnya tak nampak. Hari raya come and go, year in and year out, he was always on my mind.

                Tup tup kemarin dia called. We shared an hour more of complete 'jejak kasih'. His choice of words when he talked to me made me wanted to cry. He showed his utmost respect to his dear old teacher.

                As I stood under the shower sebelum maghrib tiba, fikiran saya penoh dengan imbasan kenangan saya sebagai seorang guru.Lamanya saya mengajar. Anak2 dah besar, anak2 murid pun dah besar, ramai yang dah kawin beranak pinak, sedangkan saya sendiri dah ada cucu yang comel .

               Last week di sekolah my headmaster said, " sekolah ni murid2 kebanyakkannya anak petani, jadi bahasa Inggeris depa pun teruk, semangat nak belajar depa rendah. Dunia depa hanya la kehidupan kampung , main main main, tak da dalam bayangan tentang masa depan..

               " English sangat corot, peratus sekolah di kedudukan paling rendah. Tak pa , cikgu cubalah mana tau kalau2 boleh membantu budak2 ni . "

               I looked at him, hati saya luluh dengan pendapat seorang guru besar yang tak da impian besar. mengalah sebelum berjuang..
    
              "Cikgu, pendapat saya lain, bagi saya maju mundur sebuah sekolah itu terletak di bahu guru2. Murid hanya canvas putih untuk kita warnakan. Kita lah yang akan pimpin mereka ketangga kejayaan, tak boleh cara A kita buat cara B, tak boleh cara B , kita try cara C. Kita tak boleh give up.." and I went on and on and on.( Aku mengajar hampir seumur hidup aku, hang nak jatuhkan semangat aku pulak ? ? ) apa la...

             I entered the classroom. Darjah 1, I looked at those innocent little faces.. there was one face , comel nya dia, bertudung litup. Orang lain bising selepas waktu rehat, dia kelip pok kelip pok, tengok muka saya. I touched the soft smooth skin of her cheek..adoi comei nya ..whats your name?..

         "Nisa..." she answered me..
         Semua yang lain dok bising, " teacher baru, teacher baru ! ! "
         I let them shout for a minute .Then I stood tall and said. " Semua orang nampak dak sanggul teacher yang besar ni? "
         "Nampak "
         "Sebenagnya ada mata dalam ni, orang lain ada 2 mata di depan, teacher ada satu lagi belakang ni, apa saja kamu buat di belakang saya semua saya nampak. " semua mulut terlopong.

                            Tergamak ka seorang mak seperti saya mensia2kan muka2 syurga ni?

         I stood with my back to them and said " tengok? ada sorang dok korek hidung, sorang dok ambik buku dalam beg, sorang lagi dok sharp pencil "
        I pusing balik and asked, " betui dak apa teacher kata tadi".They looked at each other, semua sunyi .
        "Sebenagnya teacher ada magic .Hari ni teacher dah cerita pada kamu, kamu simpan tau rahsia ni, jangan bagi tau orang lain"
        Tiba-tiba, one skinny fellow stood up and said " Teacher, kalau saya tak habag , teacher boleh tau dak pagi tadi saya sepak dia.' Tangan dia pointing at his friend sitting next to him.
        With all the confidence in me I said, "Ya, teacher tau , tapi teacher nak bagi kamu peluang minta maaf pada kawan kamu, lain kali saya akan hukum .Saya nampak semua tu "

        After that the class went on well, no one make noise, semua rajin, bila teacher pusing belakang pun sapa pun tak bising sebab teacher ada mata lain dok tengok depa...Moga Allah ampuni dosa saya berbohong untuk kebaikan anak murid saya..he he..



           My tired face,cuma tak terjelir lidah.. selendang dah terburai sebelah...tak pa nanti boleh pi toilet adjust balik..letih ke lapaq ke..vogue tetap kena vogue..he he. have a nice day kawan2..