Saturday, 9 February 2013

sekali cross-country daaaa...



     Minggu paling tak suka sebab ada latihan cross country. I hate sports and anything connected to it, except briswalking in the morning..tu pun sebab nak trim down a little and a few inches there.he he.
      The pupils had the hell of a time..budak2.tak tau penat.24 jam berlari sini, meloncat sana.banyak sungguh tenaga depa na..ish dok banding dengan mak cik tua ni mana sama kan?

      Yesterday 8th February ,early in the morning as usual dah smpai sekolah as early as the bird. The pupils were all ready for the cross country, pakai t-shirt sekolah and track bottom siap sedia for the final day .
     Before that ada la some young energetic teachers took the initiative to do some aerobic dengan budak2.Sort of like warming up la kut.

     Then budak2 kena be reminded pi toilet siap2. kalau tidak dekat nak mula lari ada yang mai ..'teacher, nak kencing." adoi..lemaih..
     Then ada cikgu lain pulak pesan..
 
      " Sapa2 yang ada lelah ka, sakit jantung ka, lepas operation ka, jangan lari na..dok diam2 kat bawah pokok tu."

      "Lari ikut track yang kamu dok berlatih hari2 tu na, jangan meliliau ke lain pulak."
      Benda ni selalu jadi.Budak siap melencong balik rumah kena teh dulu baru sambung lari..ha ha .macam2.
    
  
                                                          senamrobik dulu...

          Budak2 semua dah berlepas ..Tup tup tak sampai berapa meter ada sorang cikgu bawa balik budak, muka budak tu pucat. Rupanya dia baru beritau he just went for an operation masa cuti penggal. Something to do with his liver..kan dah cakap sebelum lari, sapa2 ada penyakit jangan lari..Ish ish nasib baik cikgu perihatin dok check budak2 .kalau apa2 jadi mampus..kena jawab..
     One man teacher took him to rest, siap bagi minum milo. 

      When we were taking down names of those yang sampai awal, one teacher noticed sorang budak bawa icepop (ala minuman color2 dalam uncang plastic tu ).
      "Hei kamu singgah kedai ke beli ni.? Cikgu2 ikut kamu tak nampak ke? "
      "masa cikgu ronda tang lain saya pi beli.Bukan saya punya cikgu, kawan saya kirim suruh beli.."

      ish masa tu I felt like bagi penampaq sulung sekali ..tapi dok tahan hati.geram yang amat.
     Then one big boy came back tumpang naik motor cikgu..
     " tu la, masa berlatih tak mai, hari ni baru nak lari, kan dah panchet " someone said.
     Dia lintas depan I, nampak perut dia gelebek2, muka mengah, tangan pegang botol air besar..He's really fat...imagine next year in secondary school where sports lagi keras dari masa primary..what will happen to him if he doesnt make the effort to lose some inches..

         'Teacher, teacher, Anis kan, dia dok tarik tudung orang masa lari." (lain kali kamu tarik tudung dia pulak.Senang jawab,malas nak layan )

         "Teacher, awat teacher tak lari sama2? " (budak ni ,tanya soalan tak tengok orang ..mak cik ni kalau jalan boleh la, LARI ? ? come on la nanti tak pasai2 masuk ward..sapa nak jawab ?)

         "Teacher, nak pass up dak homework yang kemarin punya? ( ish masa ni jugak nak tanya soalan tak relevant "
          Then ada yang tak puas hati..
         " Teacher, tadi sebenagnya saya cepat dari dia, pasai paa dia dpt kad nmber 2 , saya dapat nmber 3."
         Cikgu lain sambut, " semua orang nampak dia dulu dari kamu..tak yah dok merepek."

        In one corner a girl sat diam ja..
        "Dah minum?"
        Geleng kepala.
        "Bawa duit ? "
        " bawak, dah habis,." she showed me 10 sen coin left.
        Took out a ringgit from my purse..
        "Nah pi kantin beli makanan."
        macam kilat, she took the money, got up, raced her friend to the canteen..
       

        
       Most of  the lady teachers in the school semua in their early thirties, or late twenties .They are like my children.. Semua pakai track and sneakers..
       Me ? I am the only one  saja sorang pakai pants ( putih pulak tu ) tudung baru, color blog lagi ha ha.and dok pegang handbag  macam tak mau lepas.... ( dalam kepala dok ingat bila la benda ni nak habis..nak balik..lapaq nasi ...he he..


19 comments:

  1. most of the lady teachers tuu semua dh kawen ke makk..,ahHKs

    ReplyDelete
  2. semua dah kawin he he.awat nak buat menantu ke wak?

    ReplyDelete
  3. cikgu! sports ni syok tau, awat tak suka? hak hak hak.
    macam2 hal kan nak handle budak2 umur2 tu.
    I pun tak sure la kalau I pun dulu sebenanya lagu tu jugak peel nya. macam2 karenah.
    neway cikgu, you don't look awkward langsung standing next to them.
    blend in so well to me.
    dan ini adalah ikhlas okeyh. hihihi

    ReplyDelete
  4. RedRose ha ha.thnx for the indah kata secantik bahasa tu. and pasai budak2 sek ren memang mcm tu, bila buat krja dalam klas 2 minit sekali mai tunjuk" teacher mcm ni ke? teacher ni betui ke? " kalau alang2 sabag dgn buku dengan tuan buku sekali I angkat buang kut tingkap.he he.sabor je la.
    sport memang bnda paling tk suka dlm dunia.di college dulu dpt c for cocuriculum, tu pun sebab member baik dok tolong tick attendance ,kalau tidak hmmmm..

    ReplyDelete
  5. Akak,, Hari merentas desa tetap vogue, hahaha i suka! Mcm2 citer budak2 ni ehh.. My son's school belum buat, nanti kalau ada, sure mcm2 citer jugak nanti. Hope U had a good rest CNY ni, take care :)

    ReplyDelete
  6. MamaTim, its been a long time since u last updated yr blog.hilang mana? went oversea again? well awal2 tahun memang ada sukan la , friendly match la..mcm2. peksa satu hal..there is no rest being a teacher now.rendah ke menengah sama..tak mcm dulu where during cuti you can sit down do yr xstitch..now.cuti pun bawa balik buku selambak nak mark.like wat my chinese friend say.."where got rest one ?..so busy ma ! ! "
    You tk cre too dear.

    ReplyDelete
  7. Hi teacher IndaMarya
    I smiled right thru till the end of your story. So interesting.
    Love how you interact with the students. Me too, tak suka sport..haha.. tulah skrg ni macam gendut je...haishhh..

    Wow, punya lah gorjess gambar kat header pic tu. Classic beauty gitu..

    Tapi kan teacher Inda, you nampak macam late twenties or early thirties to me..

    ReplyDelete
  8. Dear Angie, when I pikir balik, memang sejak sekolah rendah sampi jdi ikgu I tk suka sport.to other people bnda tu memang sangat best.I go briswalking pun becos nk bakar lemak2 saja bukan psai I enjoy it.he he.and anak I pun semua sama, all of them hate sports.macam mak dia.he he.
    tq for the pujian .makes me floating for a while ha ha..the old and wrinkles will appear one day, but lets keep that at bay for a while..u tk cre my friend..

    ReplyDelete
  9. hahahaha...dulu2 boleh la lari...
    kalau sekarang ni..saya rela jalan2 amek angin sepoi2 bahasa jer..
    kalau round shopping mall lagi laju kot....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha, u make me laugh my dear, u tu bukan besaq mana pun..

      Delete
  10. hahahah macam-macam ragam betul budak-budak ni.

    tp kan, kalu saya diberi tugas jaga budak-budak tu.. suka gak kot sbb saya meme suka sports specially lari-lari ni la :P

    ~mula-mula baca tittle ni.. ingatkan cross country tu maksudnya rentas negara lain hhahaha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. merentas desa tu depa call cross country.tapi betui la Dekdaa, crosscountry bunyi macam besaq sangat kan? tapi bila kata merentas desa mcm ok kut..

      Delete
  11. wow, tak nampak beza ngan cikgu2 muda tu, lebih vogue dan gojes lagi ada la...

    teacher, saya pun lom minum lagi ni...tu pegang hb mcm taknak lepas, sure ada tebal tepek2 tu hahaaa...

    terkezzut ai tengok header tu, ingatkan termasuk dlm blog dr Halina, isteri Dr Muzaffar tu! syantek bah!

    ReplyDelete
  12. Dear Sweetie, gambag header tu kebun baru I. tengok la I pakai t shirt buruk,dok tengok backhoe dok perata tanah.tnam harum manis. ada lah dlam 40 pokok, nanti tk payah la beli lagi.
    Disni walaupun banyak ladang harum manis tapi masih sekilo RM 14 ke 18 ringgit, lbih kurang sebiji dlm 7 atau 8 ringgit.mahal tu. sebab maintainance dia mahal.pokok Harum manis mudah kena ulat.
    insyaAllah dalm 2 tahun boleh la hasil.hehe.U mai la perlis masa tu..

    ReplyDelete
  13. wow..dah jadi taouke harum manis pulak dah? eishhh....segan la nak dtg masa tu, nanti org ckp ai ni sedara buahahahaha!
    anyway thanks for the jemputan tu hehe...saya sgt menghargainya!

    ReplyDelete
  14. Hi Indamarya, I really enjoyed reading your this very entertaining posting. Love your, "macham kilat she took the money...", arhaaa ha ha....love that expression. Poor thing, only had 10 cents.
    That was very nice of you. You my kind of lady.
    For some reason or other I seem to be able to understand more than 70% of what you wrote in bahasa.
    Wheres I have problems reading some other Malay blogs, I guess they paai those short cut bahasa saya not be knowing, never seen before.

    Looking at the last pic, a couple of the teachers need that cross-country run, ha ha...maybe they regulars at McDonalds? Ha ha.
    As always you look elegant and stylish...with the lupa nama mak senyum, ha ha.
    Have fun, and stay beautiful.
    Lee.
    ps, one of these days bila I balek kampong, I'll drop by your sekolah and get someone call you to the recreation room or visitors room surprise you...he or she will say, "teacher, teacher, ada satu orang Cina, tinggi besar nak jumpa teacher...dia chakap bagi tau teacher, 'simpan satu lagu dalam hati'.....teacher tau dia siapa ke"? Ha ha ha.
    Lee.

    ReplyDelete
  15. Indamarya, I forgot, I sure love your beautiful header pic, the beautiful scenery...the mountains in background, and of course that beautiful, elegant lady...Outstanding!
    Lee.

    ReplyDelete
  16. Dear lee, gmbar header tu dekat kebun .tanah baru nak di buka, pokok2 baru nak tebang, thats why nmpak semak sikit, now its all clear.no more those bushes around. As I told our friend Queenie, we intend to plant mempelam harum manis di situ..sikit saja about 40 pokok.tapi jenis ringan yang boleh bear fruits in less than 2 years.we have rambutans too and cempedak.
    well if u come to my place, sebut saja simpan satu lagu dalam hati I dah tau sapa..you sorang saja kata mcm tu kan?
    working with small children around you evryday , u wll see mcam2 hal.Most of them come from poor families.Malay farmers from the surrounding nearby kampung. so a teacher like me, although I am nt rich kena la bagi duit,when u face children without books, kdg2 pencil, pun tak da,and all they do is cry..
    thats why I told my children , walapun kita miskin, kena belajar, and go look for opportunities to better yrself.
    Like you yrself my friend, yr blog has taught me many things not found in books.and I take those remarkble experience of yours as a guide line to teach my children in return.life is short but live it to the utmost..
    have a nice day Lee. and of course i dh simpan banyak lagu dalam hati to make my days cheerful all the way..

    ReplyDelete
  17. Hello Dear :) .
    Great blog. Interesting post.
    Have a nice weekend.
    Welcome to my blog.
    http://photographyismyexistence.blogspot.com/

    Like me on Facebook. I will be extremely grateful.
    https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856

    ReplyDelete