Monday, 31 December 2012

2012 ..its over.



             Ish esok dah new year. Cepatnya masa berlalu, masa macam ada sayap pulak..Tengok balik tahun2 yang lepas..rasa macam nak ubah banyak perkara kalau boleh..tapi sayang sekali masa tu tak akan balik semula..malah makin jauh ...

            Kehidupan routine setiap hari continues..celik mata waktu pagi..dah siap di hujung jari apa nak buat..maklum dah tua dan dah mahir..

            Macam jadi cikgu la.without the record book pun I dah tau apa nak ajar my pupils month by month..maklum dah veteran..dok buat benda tu bertahun2 msti boleh ingat. Bulan january what topics to cover..semua ingat.and ingat juga what extra activities to include..what enrichment exercises to add in..so budak faham and tak boring di samping tak rugi masa walau pun sedikit.

          To my friends yang masih muda ,Remember kita dibayar gaji setiap minit..so jangan la buang masa bersembang di kantin atau main FB di sekolah..In fact bukan cikgu saja.kerja apa pun sama..


            Kalau nak makan angin tunggu masa tak kerja..masa cuti..sapa pun tak larang..kan kan? sightseing boleh hilang stress..semua orang tau tu..masalah harian tolak tepi..berat ke ringan ke push aside when we are on vacation..

                         
                  Briskwalking .pinjam jacket anak yang memang oversize pulak.Exercise  jangan lupa..to shed off those extra fat..bukan senang.tambah2 bila dah senja ni.Lemak macam nak jadi kawan baik kita pulak..ish ish .Setiap hari awal pagi timbang..and followed with action .sama ada nak exercise tambah or boleh relax sat kalau dah stable balik..I do feel lethargic at times..susahnya nak hambat lemak..Orang Perlis kata lemak ketegag..

            
                 Kenduri mesti kena attend.kena makan.boleh jumpa kawan2 .boleh bertanya khabar. bestnya jumpa kawan2 apatah lagi kawan2 lama..nak maintain weight pun mesti kena makan juga..tapi kalau orang makan 2 senduk nasi, kita makan satu cukup la..but some people find it hard not to overindulge at kenduri..


                Ni satu penyakit yang susah nak buang..Tak boleh nampak kasut and handbag. Dari dulu.walaupun dah train myself a little better tapi tak hilang terus penyakit ni..nampak mesti nak tengok, pegang , try...hmmmm. Dulu semua color bag ada..Now dah more practical..go for earth colour .or black senang match dengan baju apa pun..But I heard from a motivator he said shopping helps to release tension jugak..so kira ok la tu..(nak menang jugak )..I am not a fashionista or a fashion plate..(biasa saja,)lagi pun dulu gaji cikgu bukan banyak pun..


             Over the years I learned one thing. Everything you do, do it with a smile.Susah hati kita, orang tak perlu tahu, we have family and friends to share our hard times.Try to maintain a facade of bravery...In other words like what my friend Uncle Lee said..keep a smile and simpan satu lagu dalam hati..

                           Welcome 2013..




Thursday, 20 December 2012

PADAMU KU POHON...


    

           Hi friends out there, its been a long time since I last wrote a poem. It needs a perfectly golden time to feel the urge to write, when suddenly the idea comes flowing in
       ..alangkah baiknya kalau otak sentiasa di beri ilham untuk menulis..apa saja yang kita fikirkan..dalam bahasa yang tepat, indah dan mengasyikkan.
          I am not a poet but I love to be one, although I may not be as good as Usman Awang ,that Malaysian great poet..
         But I guess I do no harm to write , biar pun sajak ni is not up to your expectations. tak kisah.

      
            I was among many people.waiting for my son on registration day in UITM.
Suddenly I felt lonely..although there were people around..masa ni la fikiran melayang jauh..Hanya alam     sebagai teman..

          Bersempena tahun baru yang bakal tiba tak lama lagi..this is something for you my regular viewers to this blog. Blog yang tidak sepertinya..yang kurang serba serbi..

        Read this from the heart...

       Manusia berkerumun,
       Ada yang duduk berjuntai berhayun,
       Ada berjalan ada mengelamun.
       Ada bersedih mengenang untung.
       Ada yang sudah tak bangun bangun..
  
       setiap mata ada cerita,
       Setiap hati beribu kata,
       setiap langkah punya agenda belaka,
       setiap saat setiap ketika.

       Diri sendiri ku perhatikan,
       kekurangan diri, ku ingatkan;
       2012 apa yang ku lakukan,
       Cukup kah bekalan untuk persembahan.
       Beratkah timbangan ku di sebelah kanan.
            
       Hasrat hati masih berbaki,  
       Mimpi indah yang tak menjadi,
       keinginan yang tak terisi,
       Namun semangat ku masih berapi-api;
       Menyebut namaMu aku masih tegak berdiri

        Umur tidak berhenti berjalan,
        Rambut hampir seputih awan,
        Mata perlukan kaca untuk lebih terang,
        Lutut kadang2 merajuk nak menampung badan.
        Ingatan pula umpama awan menyaput bulan..

       Masa tak pernah cukup,
       24 jam rasa sejemput;
       Semua perkara nak di cakup,
       siang malam saling mengikut
       Idaman di hati tak pernah luput.

       Wahai Allah yang maha agong,
       Hambamu ini meminta tolong;
       Tahun ini sudah di hujung
       Rahmat dari Mu kini ku pohon
       Dosaku mungkin setinggi gunung,
       Lalai ku mungkin tidak tertanggung,
       Iman ku selalu terapung-apung,
       Amalan ku selepas di tolak di tampung
       Mungkin  sudah  tinggal kosong..

       Ku pohon ampun dari mu jua,
       Wahai Allah AzaWajalla,
       Wahai pencipta perancang segala,
       Mentari, bulan, alam semesta.
       Yang susah, bagi Mu mudah belaka.
       Dari ku janganlah Kau berpaling muka,
       Rahmat dan perhatian pengiring usia
       Di SINI di SANA sama bahagia..       
     
         
       INDAMARYA DECEMBER 2012.
.................................................................................
      


       
       
       



Monday, 17 December 2012

Hat Yai/ Songkhla..a short getaway..





               Hat Yai...They say its the small edition of Bangkok. A bustling city with a vibrant night life..
    Men especially Malaysians banyak ke sini. Banyak "benda" ada di sini ..he he .
              Hat Yai dah berubah banyak dari dulu..yang jelas orang makin ramai..A few years back bazaar tak banyak, now sampai tak larat nak pilih..

                Being the business centre its the largest metropolitan area in Southern Thailand. Busy memanjang.Orang tak yah cakap la..penuh sesak.Locals tambah pelancung..jadi macam ikan sardin.packed. Panas, peluh..

             Huge statues of Buddha are everywhere, so are other statues..Siam memang suka patung. Patung besar kecil, yang duduk, yang berdiri ,yang tidur..macam2 positon.

         
   
        Bukan jalan raya saja jam, nak melangkah di deretan kedai pun boleh jam dengan manusia. Ish ish.
        Rata2 I saw Hat Yai girls have nice complexion, flawless skin,yang tua2 pun kulit licin..I wonder apa rahsia depa na..


 
       A heaven for food..beratus jenis.Piih saja.kena la cari yang halal... Tak halal lagi banyak..Udang ni 4 ekor RM 10.Kerang bakar pun ada...yang lain, you name it..semua ada. Kulit ayam di goreng nampak macam cendawan goreng..nampak rangup.Another makanan tak sihat, di rumah cuci ayam nak masak msti buang kulit, di sini kulit ayam di jadikan makanan jualan yang laris.

     Tapi roti canai sampai RM 2 sebiji..tu pun berlambak orang beratur nak beli..Kesian perut macam2 benda masuk..kalau kena penyakit salahkan nasib, tapi sebenarnya manusia yang cari penyakit.
    .Benarlah kata2 nabi Muhammad SAW "penyakit bermula dari perut"..Chinese pun kata sama.."We are what we eat.."


       
        Floating market.Sampai sini hujan. In fact jejak kaki ke bumi Siam ni dah hujan.sat lebat sat rintik..hujan hujan..lagi.   tak best langsung jalan.silap timing nampaknya.

        Tengok kesungguhan orang sini bekerja, most of them ladies..Tried a bowl of kueteow sup here..tak sedap langsung.tawar dan pedas.tasteless.( nak balik rumah masak sendiri  ! ! )
.
         Looked around ada ubi bakar, jagung, pulut ayam dimana mana..Orang Siam memang suka makan pulut.


    
       Malam hujan lagi..Street vendors and hawkers lined the streets..The rain is not an obstacle.Business run as usual..and customers tetap ada..come what may..hujan ribut, guruh, petir ? tak da masalah..bsiness jalan.
       Manusia hunt for food..pakai payung , pakai raincoat..tpi I redah saja dalam hujan tu beli makanan..



                          Tuk -tuk , small taxi services..popular means of transport for the tourists. Dulu tuk tuk was very small.Now capacity dah bertambah ..can fit in 10 or 11 passengers at one go..rasa macam anak kambing dengan kepala pekedongak ( cakap Perlih )..


             
        Tempat buat dodol durian, tak tergamak nak beli...terdedah . Tengok barang2 buruk , kotak2 di belakang terus tertutup hati nak beli..(mesti banyak sang tikus berkeliaran)...


           
      Samila Beach Songkhla..pantai menarik..ombak menggunung..mengerikan. Hujan menyambut kedatangan..tapi cahaya matahari panas..reda sikit terus keluar van..mana boleh kena ambik gambag untuk kenangan.
      Ada a mermaid statue here, berpuluh-puluh manusia lined up nk brgambar dengan patung batu tu..funny to see a few girls terkapai2 nak jatuh sebab licin hujan..tapi tak jemu berusaha nak naik juga bergambar..


                                 Stopped for prayers at the second biggest mosque in Thailand..

      I also passed by many universities in Hat Yai...such as Prince of Songkhla university, the biggest university in Southern Thailand. Hat Yai is also home to several famous high schools.

       Mana-mana pun sama .Ada baik ada buruknya. Hat Yai is no exception..like what Mr Awang the tour guide who speaks fluent English said.."Mosques are many here and so are pubs and clubs..naughty girls are many too,and so are good girls..The choice is yours.."




Monday, 10 December 2012

Apa punya ngok...(Kes geram )



           Her baby was about 2 years old.A baby girl. Wearing a beautiful yellow gown with a red hairband on her small head.The mother was a big woman, wearing  a green baju kurung with matching scarf.

         It was the peak hour of the kenduri. 1245 tengahari..people started flooding in..Khemah penoh manusia makan kenduri..bersesak-sesak .ada a few masih berdiri pegang pinggan.kerusi semua penoh.

        The woman sat opposite my table. She seemed in a hurry.She put her baby on the chair beside her and started eating .

        Suddenly the baby girl started crying. Softly at first then gradually getting louder and louder. Tudia .semua mata dok tengok dia.
        I heard the mother  said ." Diam, mak nak makan sat "

        Budak  at that age bukan tau apa, pujuk apa pun dia tak peduli. Dari my experience bela anak2. budak kecik menangis mesti sebab dia lapar, sakit , panas atau mengantuk..Babies bukan macam orang dewasa yang boleh menangis kerana kecewa, putus cinta, losing a job, or musibah2 lain..

        "Diam la, mak nak makan sat ! " suara mak makin kuat.
        The baby kept on trying to reach for her .Tangan terkapai2. I think baby tu panas. Semua orang pun panas.Matahari terik betul..khemah kenduri macam rendah sikit and ada fan pun  tak rasa apa..Adoi memang panas.

        The mother did not make the effort to just hold her baby.Baby terus menangis. The mother  relax saja got up and ambik a glass of syrup.( ish ambik la baby tu,dokong dia.nanti berhenti la dia menangis.) dalam hati I dok cakap sorang2.

         Heran sungguh. I was saying to myself. I saw the baby moving on the chair, macam nak jatuh.Ish ish sat gi baby akan jatuh..akan jatuh..akan jatuh ..

   I got up to the rescue with my hand penuh bekas kuah kurma.belum sempat melangkah ke tempat baby...buuup..baby fell to the ground. She yelled at the top of her voice.Mestila..sakit jatuh atas permukaan yang penuh batu2 kecil.

        The mother yang tengah isi air dalam gelas,  turned and saw me lifting up the baby .Now I know why the baby was crying, tangan baby tu ada kuah curry ayam, maybe dia dah tertenyeh kuah ke mata.mesti la menangis..pedih. 

         The mother came and said.." Awat teriak ni ? "
         I dont know how to express what I thought of her. Anak tu has been crying sejak tadi, tiba2 she tanya awat  teriak ! !. Apa punya ngok..( dalam hati I geram .nasib baik the lady tu badan besar, kalau tidak I nak tarik telinga dia sekali..action berani konon..)

         "I rasa baby you ni kena kuah kat mata dia .Kuah ayam. pedih kut.You pi basuh dulu.Kesian dia "
         Tiba2 dia boleh jawab.".ish macam mana boleh kena, saya makan dengan sudu." and she stared at my hand yang memang penoh terpalit kuah. Takkan nak blame I kut...

        Dia tak perasan ke, anak dia kena kuah ayam bukan kurma.and her baby dah menangis sebelum I even hold her lagi.
       Malas nak argue dengan mak yang tak berapa cerdik. I bagi balik baby dia.
      "Apa pun bawa basuh muka dia dulu, nanti lagi pedih.Basahkan kepala di sikit.dia panas ni " I said.( my voice control baik punya, dalam hati panas macam sinar matahari tengahari.)

      She took her baby from my arms and bawa pi basuh dekat tempat orang cuci tangan.

      Tiba2 baby stopped crying.  Memang betul pun.baby cried sebab kuah masuk mata and panas.

      I felt like giving a few words to the mother. Ish kalau anak kecik macam tu, tak payah la pi makan kenduri kalau tak ada orang tolong jaga. Bapa baby ke, abang  atau kakak ke..minta tolong jaga if you are so desperate nak makan kenduri.

      Orang pun akan faham kalau ada anak kecik memang dairi hidup kita jadi sedikit berbeza. Jadi mak mesti akan berdepan situasi macam tadi..

         I learn that bila dah jadi mak , anak2 mean the world to me..they become the priority. mak susah sikit tak pa.nanti bila anak2 besar you boleh la attend the kenduri in peace..

         Or else kesian kanak2 . tak sesuai baby di bawa ketempat2 sesak dan panas macam tu.Mak makan kenduri, anak hanya dapat panas and tak selesa..bila baby dah mula melolong sapa yang susah..Kita juga kan?.

         So yang jadi mak tu..kena la    p i k i a q    na ...
        





        

Sunday, 2 December 2012

Potong kepala buat sup ! ! !

   


     A chubby boy who lives opposite my house was happily cycling around the neighbourhood. Dah banyak kali nampak..Baru lagi pindah ke sini..

     Very often he would stop in front of my house and just looked at my fish pond. Tapi tak berani nak masuk.because maybe my face tak nampak macam ada welcoming look kut..maklum lately ada banyak sangat masalah macam2...so I macam tak dak minat to be cheerful.Or forced myself to look cheerful.

    Petang tadi as usual I was under the rumpun bambu di tepi kolam.Looking at the fish ..looking at the orchids..Tiba2 he was there di depan mata..

     "Luqman hakim ..." I called him.
     Dia terus tolak his small bicycle aside and then came marching in..lenggok kanan kiri kanan kiri macam askar letih balik dari berkawat..
    "Luqmanhakim.".he said tanpa di suruh..

    "Ada ikan dak dalam kolam ni ? "
    "Cuba tengok sendiri ada dak " I said.
    Dia menjengok ke dalam..
    "Ada , ada..."
    "eeee besarnya ikan "..

    Tiba2 he asked me.."Ni rumah ke? "
    Apa punya soalan la budak ni..biar betul ..
    "Bukan, ni bukan rumah, tapi office " I said..saja2 kata.
    He seemed satisfied..

    "Mama Luqman orang mana ? "
    He stared at me..ish tak faham soalan ke budak ni?

    "Mama Luqman orang KL ke, Penang ke ? mana ? "
    "Ooo mama orang Melayu ."

    Nah padan muka ...dia pulak kenakan kita.

    "Umur berapa ? "
    "5 tahun "
    "dah sekolah ? "
    " mana sekolah, orang kecik lagi " kena lagi..

    "banyaknya kucing.." mata liar dok bilang the stray cats tumpang makan di tepi bangku batu..
    "Bukan mak cik punya.nak ke ?
    "Nak..nama apa yang koko tu ? "
    "tak dak nama..semua tak dak nama."
    "ambik yang mana nak "
    "saya nak boh nama Luqman " dengan nada penoh confident.
    "ish hang nama Luqman, kucing hang pun nak bagi nama Luqman ? "

    "Mak cik kerja apa ?" dia pulak tanya kita.
    "kerja cikgu "
    "garang dak ? "
    "garang...." I said sambil menjegilkan mata..luas luas.
    "pukul dak ? "

    "bukan setakat pukul, mak cik potong tangan kaki budak2, buat macam chicken chop..cicah dengan sos"
    Ish ish..dia dah tak selesa..stood up and looked around..

    "yang paling sedap kepala budak2..potong kat sini..(sambil tunjuk isyarat sembelih ) dan buat sup..."
    He opened his eyes now besar sebesarnya..He moved backwards..
    "nak balik..mama panggil "...(Actually I did not hear anybody calling him..).tau takut..

    "balik apa, awai lagi "
   " Nak balik makan nasi ." he ran to the gate.got on his bicycle and sped off..

   Bila dia balik I thought to myself..wat got into this old lady's head..pi usik budak tu buat apa...

   I was about to close my sliding door when he appeared again and said.." Bye bye mak cik ..." dengan senyum lebar..

   Ish ingat kan dia takut kita  ...