Posts

Showing posts from December, 2012

2012 ..its over.

Image
Ish esok dah new year. Cepatnya masa berlalu, masa macam ada sayap pulak..Tengok balik tahun2 yang lepas..rasa macam nak ubah banyak perkara kalau boleh..tapi sayang sekali masa tu tak akan balik semula..malah makin jauh ...

            Kehidupan routine setiap hari continues..celik mata waktu pagi..dah siap di hujung jari apa nak buat..maklum dah tua dan dah mahir..

            Macam jadi cikgu la.without the record book pun I dah tau apa nak ajar my pupils month by month..maklum dah veteran..dok buat benda tu bertahun2 msti boleh ingat. Bulan january what topics to cover..semua ingat.and ingat juga what extra activities to include..what enrichment exercises to add in..so budak faham and tak boring di samping tak rugi masa walau pun sedikit.

          To my friends yang masih muda ,Remember kita dibayar gaji setiap minit..so jangan la buang masa bersembang di kantin atau main FB di sekolah..In fact bukan cikgu saja.kerja apa pun sama..


            Kalau nak makan angin …

PADAMU KU POHON...

Image
Hi friends out there, its been a long time since I last wrote a poem. It needs a perfectly golden time to feel the urge to write, when suddenly the idea comes flowing in
       ..alangkah baiknya kalau otak sentiasa di beri ilham untuk menulis..apa saja yang kita fikirkan..dalam bahasa yang tepat, indah dan mengasyikkan.
          I am not a poet but I love to be one, although I may not be as good as Usman Awang ,that Malaysian great poet..
         But I guess I do no harm to write , biar pun sajak ni is not up to your expectations. tak kisah.


            I was among many people.waiting for my son on registration day in UITM.
Suddenly I felt lonely..although there were people around..masa ni la fikiran melayang jauh..Hanya alam     sebagai teman..

          Bersempena tahun baru yang bakal tiba tak lama lagi..this is something for you my regular viewers to this blog. Blog yang tidak sepertinya..yang kurang serba serbi..

        Read this from the heart...

       Manusia b…

Hat Yai/ Songkhla..a short getaway..

Image
Hat Yai...They say its the small edition of Bangkok. A bustling city with a vibrant night life..
    Men especially Malaysians banyak ke sini. Banyak "benda" ada di sini ..he he .
              Hat Yai dah berubah banyak dari dulu..yang jelas orang makin ramai..A few years back bazaar tak banyak, now sampai tak larat nak pilih..

                Being the business centre its the largest metropolitan area in Southern Thailand. Busy memanjang.Orang tak yah cakap la..penuh sesak.Locals tambah pelancung..jadi macam ikan sardin.packed. Panas, peluh..

             Huge statues of Buddha are everywhere, so are other statues..Siam memang suka patung. Patung besar kecil, yang duduk, yang berdiri ,yang tidur..macam2 positon.



        Bukan jalan raya saja jam, nak melangkah di deretan kedai pun boleh jam dengan manusia. Ish ish.
        Rata2 I saw Hat Yai girls have nice complexion, flawless skin,yang tua2 pun kulit licin..I wonder apa rahsia depa na..



       A heaven …

Apa punya ngok...(Kes geram )

Her baby was about 2 years old.A baby girl. Wearing a beautiful yellow gown with a red hairband on her small head.The mother was a big woman, wearing  a green baju kurung with matching scarf.

         It was the peak hour of the kenduri. 1245 tengahari..people started flooding in..Khemah penoh manusia makan kenduri..bersesak-sesak .ada a few masih berdiri pegang pinggan.kerusi semua penoh.

        The woman sat opposite my table. She seemed in a hurry.She put her baby on the chair beside her and started eating .

        Suddenly the baby girl started crying. Softly at first then gradually getting louder and louder. Tudia .semua mata dok tengok dia.
        I heard the mother  said ." Diam, mak nak makan sat "

        Budak  at that age bukan tau apa, pujuk apa pun dia tak peduli. Dari my experience bela anak2. budak kecik menangis mesti sebab dia lapar, sakit , panas atau mengantuk..Babies bukan macam orang dewasa yang boleh menangis kerana kecewa, putus cinta, l…

Potong kepala buat sup ! ! !

A chubby boy who lives opposite my house was happily cycling around the neighbourhood. Dah banyak kali nampak..Baru lagi pindah ke sini..

     Very often he would stop in front of my house and just looked at my fish pond. Tapi tak berani nak masuk.because maybe my face tak nampak macam ada welcoming look kut..maklum lately ada banyak sangat masalah macam2...so I macam tak dak minat to be cheerful.Or forced myself to look cheerful.

    Petang tadi as usual I was under the rumpun bambu di tepi kolam.Looking at the fish ..looking at the orchids..Tiba2 he was there di depan mata..

     "Luqman hakim ..." I called him.
     Dia terus tolak his small bicycle aside and then came marching in..lenggok kanan kiri kanan kiri macam askar letih balik dari berkawat..
    "Luqmanhakim.".he said tanpa di suruh..

    "Ada ikan dak dalam kolam ni ? "
    "Cuba tengok sendiri ada dak " I said.
    Dia menjengok ke dalam..
    "Ada , ada..."
    &quo…