Sunday, 2 December 2012

Potong kepala buat sup ! ! !

   


     A chubby boy who lives opposite my house was happily cycling around the neighbourhood. Dah banyak kali nampak..Baru lagi pindah ke sini..

     Very often he would stop in front of my house and just looked at my fish pond. Tapi tak berani nak masuk.because maybe my face tak nampak macam ada welcoming look kut..maklum lately ada banyak sangat masalah macam2...so I macam tak dak minat to be cheerful.Or forced myself to look cheerful.

    Petang tadi as usual I was under the rumpun bambu di tepi kolam.Looking at the fish ..looking at the orchids..Tiba2 he was there di depan mata..

     "Luqman hakim ..." I called him.
     Dia terus tolak his small bicycle aside and then came marching in..lenggok kanan kiri kanan kiri macam askar letih balik dari berkawat..
    "Luqmanhakim.".he said tanpa di suruh..

    "Ada ikan dak dalam kolam ni ? "
    "Cuba tengok sendiri ada dak " I said.
    Dia menjengok ke dalam..
    "Ada , ada..."
    "eeee besarnya ikan "..

    Tiba2 he asked me.."Ni rumah ke? "
    Apa punya soalan la budak ni..biar betul ..
    "Bukan, ni bukan rumah, tapi office " I said..saja2 kata.
    He seemed satisfied..

    "Mama Luqman orang mana ? "
    He stared at me..ish tak faham soalan ke budak ni?

    "Mama Luqman orang KL ke, Penang ke ? mana ? "
    "Ooo mama orang Melayu ."

    Nah padan muka ...dia pulak kenakan kita.

    "Umur berapa ? "
    "5 tahun "
    "dah sekolah ? "
    " mana sekolah, orang kecik lagi " kena lagi..

    "banyaknya kucing.." mata liar dok bilang the stray cats tumpang makan di tepi bangku batu..
    "Bukan mak cik punya.nak ke ?
    "Nak..nama apa yang koko tu ? "
    "tak dak nama..semua tak dak nama."
    "ambik yang mana nak "
    "saya nak boh nama Luqman " dengan nada penoh confident.
    "ish hang nama Luqman, kucing hang pun nak bagi nama Luqman ? "

    "Mak cik kerja apa ?" dia pulak tanya kita.
    "kerja cikgu "
    "garang dak ? "
    "garang...." I said sambil menjegilkan mata..luas luas.
    "pukul dak ? "

    "bukan setakat pukul, mak cik potong tangan kaki budak2, buat macam chicken chop..cicah dengan sos"
    Ish ish..dia dah tak selesa..stood up and looked around..

    "yang paling sedap kepala budak2..potong kat sini..(sambil tunjuk isyarat sembelih ) dan buat sup..."
    He opened his eyes now besar sebesarnya..He moved backwards..
    "nak balik..mama panggil "...(Actually I did not hear anybody calling him..).tau takut..

    "balik apa, awai lagi "
   " Nak balik makan nasi ." he ran to the gate.got on his bicycle and sped off..

   Bila dia balik I thought to myself..wat got into this old lady's head..pi usik budak tu buat apa...

   I was about to close my sliding door when he appeared again and said.." Bye bye mak cik ..." dengan senyum lebar..

   Ish ingat kan dia takut kita  ...

  

   

5 comments:

  1. Hi IndaMarya, ha ha, I was smiling all the way reading your very lively chat with chubby boy. Cheeky little bugger.
    Hey, next day take again another pic of your fishpond.
    I have always love home fishponds.
    Here I keep 2 bottles with Siamese fighting fish....keeps me company at home.

    You have a nice day...The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. best nya Mr lee singgah awai hari ni.now tk boleh ambik gmbag kolam lagi sebab air tengah keroh hujan semalam..ala.pond kecik saja .ada ikan kap and some other ikan kecik2.bukan cntik pun.tapi cukup la untuk menjadi pghibur hati masa sunyi..he he.
    dialog btween me and the boy di atas bkan frm a gd teacher tapi masa teacher tengah boring.i am sure dia akan fikir 10 kali baru mai rumah I pulak.takut kena tngkap jadi sup kepala orang he he

    have a nice day Lee, and sure I will keep a beautiful song in my heart.

    ReplyDelete
  3. hahaha...potong kepala buat sup...isk..isk...
    tapi kan..budak2 sekarang ni pandai sungguh menjawab kan...
    rasa macam nak cekik2 jer...

    ReplyDelete
  4. yes Harnida ,memang pandai menjawab.as early as 5 tahun pun dh pndai..kdg2 memang rasa nk cekik.tapi tahan.kalau tidak tk dpt anugerah teacher paling popular pulak nanti he he.saja lawak pagi selasa..

    ReplyDelete
  5. hahaha. mak mmg dah terkenal dah bagi takut bebudak cam tu

    ReplyDelete