Posts

Showing posts from 2015

MTC and I. ..

Image
MTC juga di panggil M4P.   Maktab Perguruan Persekutuan P Pinang. It has always been in my mind. ..This is the place. The place where I studied to become a teacher.

           Recently saya berpeluang menjejakkan kaki ke sana lagi.kali ini berjaya persuading the guard to let me in.Susahnya nak pujuk guard tu. But akhirnya dia bagi saya masuk.

          The minute mata saya memerhati sekeliling...hati rasa sayu.Semua dah berubah.Tiada lagi tempat2 saya dan si dia duduk bersembang..Entah kemana jalan2 kecil tempat kami susuri waktu petang selepas aktiviti di maktab.






               Namanya pun dah berubah menjadi Institiut Pendidikan Guru Kampus P Pinang.
I was lost in this familiar place.The place once so close to my heart.  New buildings took the place of the old ones. Suddenly it looked so strange to me..




                I did not stay there long.I knw now that was  not the place for me.Though it was the witness of so many sweet memorable moments there. Barely 10 minutes,  …

Teacher's day and Merdeka celebration at school.

Image
Hi there....



                                Teachers getting ready for the day..Me in the most front in chili red dress.







 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                               Merdeka Day celebration.below.


                                                            Colourful


                                            Wearing dresses we ordered online. Yours truly in green..

From Hong Kong with love..

Image
A  short getaway..



                       At the airport..nmpak gemuk macam berat 80 kg..haha.


                                                        beautiful....I mean the scenery.






                                                                 malam di HK



                                                            posed la nak hidup


                                             our breakfast here

                                                                   cable car



                                                        our tour guide May

                     fresh cherries sold by hawkers outside the restaurant where we had our lunch.



                                                I love the tree.well cropped. shady.



                  let the pictures speak. nanti lain kali boleh explain lebih lanjut. bye .




































selamat hari raya aidil adha

Image
Its been quite a long time since I last appeared here. Just to wish all of you Selamat hari Raya Aidil Adha. Maaf zahir bathin.



Saya nyanyi untuk anda semua..terimalah."Fatwa Pujangga."





              Khas untuk pengunjung blog yang tak sepertinya ini. terimalah sebuah lagu untuk hiburan anda.Lagu ini telah saya nyanyikan semasa hari persaraan guru besar saya akhir tahun lepas.masa buka ni suspen sikit.tunggu beberapa saat baru boleh play dan dengar suara saya tau.so sabar....
              Sorry ada satu bahagian selepas chorus yang telah tiba2 hilang pulak suara saya...kita bukan recording artist  penyanyi cerok dapor saja..sorry kalau ada flaws sana sini.Just for you all.here it is.
               A present for u all from the very bottom of my heart.  ..hope to hear yr comment soon. kalau suka nanti boleh letak lagi lagu2 lain pulak. Enjoy....



Surat misteri dalam laci teacher...

Image
It was a beautiful morning. Saya masuk nak mulakan pengajaran hari itu..tajuk hari tu nak membina ayat dalam Past Tense. ..
        Selepas diterangkan sikit sebanyak , drill dan soaljawab.maka murid2 pun memulakan latihan bertulis.
        Selalunya  masa budak menulis saya akan menyanyi2 kecil sambil meronda melihat kerja mereka. Kadang2 saya bercerita..
        Hari tu saya cerita pasai buah2an dalam syurga. Bagaiman buah2an itu hanya within reached. Tak payah guna galah panjang, tak payah pakai tangga. Apa makanan yang di inginkan belum di sebut dah terhidang di depan mata..


       "Kamu ni kebanyaknya belum baligh..dosa belum dikira, so buat baik banyak2.  balik umah hari ni mula dengan sembahyang..jangan tinggal. nanti boleh masuk syurga."

       Setiap kali bercerita pasai syurga I could see how their faces lighted up.Semua suka...

       Saya bersuara tiba2..

       "Class , if anyone here has any problem at all, dont hesitate to tell me."
       …

Maysa...dan yang senasib dengannya.

Image
Saya di dalam kelas 5C. menggantikan kawan yang tak sihat.
        "Good morning class "
  Saya isi masa itu mengajar grammar. Pronouns.  habis drilling ,tiba masa menulis latihan, teringat saya nak bertanya.

      "  Sapa dalam kelas ni dah tak ada emak atau bapa."
      "  Saya teacher." sorang budak laki mengangkat tangan.
      "  Mak atau ayah? kemana depa? meninggal? "
      "  Dak aih.ada dua2.tapi saya dok dengan tok."
      "  la, mak ayah pi mana? "
      "  mak tak suka ayah, ayah pun tak suka mak dah.Depa cerai.tok bela saya."

     Terkedu saya.pasai lapulak saya bawa topik ni.mesti ada yang sedih nanti.Ish.
     " kamu tak jumpa dah depa? "
     "Ada . masa cuti mak balik "
     "berapa lama? "
     "2 , 3 hari "
     "kadang2 ayah balik .atau saya  naik bas pi rumah ayah di KL."
     Saya terkedu lagi.budak sekecik tu dah melalui pengalaman sayu…

teacher awat sandwich kami tak rasa macam depa punya.?

Image
Orang kata kita dengar kita lupa. tapi kita buat kita ingat.That's why the children and their teacher decided buat sandwich last 2 weeks. haha..
       Bukan apa .just to make them understand some common cooking terms .Bukan semua budak tau apa itu DICE, CHOP, SPREAD, MIX, MASH,SLICE.BLEND.CUT ,GARNISH..DAN LAIN LAIN.
       So bila buat sandwich dengan muka masing2 excited gila...syok la sangat.sandwich je pun. kanak2...... bila dapat pegang bawang, dengan pakai apron pulak tu. Spreading butter on the bread..amboi bukan main suka lagi.Sampai teacher tak sempat nak explain banyak.Semua dah tau what to do.
      Cuma selang seli la dengan soalan.
    "What are you doing now.? "
    " I am slicing the cucumber teacher. " or " I am doing the plating teacher. "
      Syok tengok muka2 kecik buat kerja masing2..


                                        Group ni dah habis kerja. dok tunggu teacher puji...


                 Ha ha .saja nak tunjuk yang…

Mak saya kata saya dapat C cukup la teacher...

Image
Its been like years since I last wrote in this blog. No big reasons actually.just plain tired, no mood to start even though there were so many things to write and share with everyone out there.
           So today lets start about something.I want to write about this boy. Now he is in form 1.

       Zainudin. (not his real name ).I noticed he was quite naughty the first day I entered the class..The last class . 6 C. A pint sized boy.pointed nose. and a smile on the face every time he saw me .

   The first 2 months was the hell of a time for me. Half of the class did not even know simple verbs like pray, wash, wear , put..etc etc. I know that very minute I would have a tough time here.

   Everyday we would be reading, drilling on action words like the above..I made them memorize. Maybe its not the way to most teachers , but to me its practical. Then by the end of February, we started writing simple sentences based on pictures I gave them. I have collected lots of pictures ove…