Wednesday, 11 February 2015

teacher awat sandwich kami tak rasa macam depa punya.?



        Orang kata kita dengar kita lupa. tapi kita buat kita ingat.That's why the children and their teacher decided buat sandwich last 2 weeks. haha..
       Bukan apa .just to make them understand some common cooking terms .Bukan semua budak tau apa itu DICE, CHOP, SPREAD, MIX, MASH,SLICE.BLEND.CUT ,GARNISH..DAN LAIN LAIN.
       So bila buat sandwich dengan muka masing2 excited gila...syok la sangat.sandwich je pun. kanak2...... bila dapat pegang bawang, dengan pakai apron pulak tu. Spreading butter on the bread..amboi bukan main suka lagi.Sampai teacher tak sempat nak explain banyak.Semua dah tau what to do.
      Cuma selang seli la dengan soalan.
    "What are you doing now.? "
    " I am slicing the cucumber teacher. " or " I am doing the plating teacher. "
      Syok tengok muka2 kecik buat kerja masing2..


                                        Group ni dah habis kerja. dok tunggu teacher puji...


                 Ha ha .saja nak tunjuk yang ni garnishing almost tak ada langsung.but their sandwich rasa boleh tahan. Main letak ikut suka hati saja.Look at those tomato slices.boleh tercekik. So thick.hehe



             Ni hasilnya...boleh tahan kan? nampak quite tempting. Ingat nak bagi cikgu2 lain rasa.Tengok2 dah licin...
             kesian kanak2.Ada yang tiba2 came to me and said." Awat kami punya tak rasa macam depa punya teacher.? " 
              "Maybe u tak letak ingredients lebih macam group tu. Siap ada mayonese lagi tambah baked beans segala.  haha "
             "makan la.enjoy your very own homemade sandwiches." I said. masing2 suka hati.
             "Yeah. Siap.! ! " yelled a chubby girl .muka bangga gila.
            At the end of the lesson, I gave them recipe tak siap.. And they have to fill in the blanks with the correct phrases on how to make sandwiches from their own experience tadi.
           A succesful lesson. semua jawapan betul.pandai anak murid ku...nanti nak buat recipe lain pulak yang tak perlu masak lebih2.

17 comments:

  1. Mula2 buat sandwiches lepas tu nanti boleh baking pulak. Teacher mesti dah expert.

    ReplyDelete
  2. Zai, saya ni hanya tau masak kampung.Makanan barat jarang singgah di lidah.tak brapa minat.saya hanya minat sayur kampung.ulam2.aair asam, smbal blacan, ikan bakar.asam pdas,tu ja..
    kek, aiscream lagi la tk suka..pizza apatah lagi..western food tak tau sangat.memang jauh kebelakang kalau nk bncang western food...makanan harian saya macam yg di makan nenek moyang 100 tahun dulu.kolot habis.haha.anak2 gelak kalau bawa saya try swetern food. last2 balik umah masak nasi .tumbuk smbal blacan .mkn nasi.

    ReplyDelete
  3. Wahhh kreatifnya teacher ni. Murid kalu ajar teori saja depa mudah lupa dan bosan. Tapi kalu ajak main masak-masak ni depa mesti suka. Teacher pun suka jugak kan?

    ReplyDelete
  4. dear Azie,
    sekali sekala ja boleh buat mcm ni.masa kepala tengah stress kja bnyak.memang enjoy.bila tengok muka budak2 happy.Trlupa pulak nk ambik video.Lagi best tengok.Ada yg tk prnah pegang pisau di rumah terkial2.Yg lucu skali yg tk prnah pegang bawang.dia nk potong dgn kulit2 sekali haha..

    ReplyDelete
  5. Subhanallah, sangat..sangat...sangat kreatif. Saya sangaaaaat kagum. You deserve to be awarded as the Best Teacher ever, kak IM. Sangat jelas keikhlasan nak mengajar dan berusaha untuk memajukan murid. I think, your students are the most luckiest students ever.

    Chop, bajet beli roti and bahan sampingan tu memang sekolah support yer?

    ReplyDelete
  6. mula2 nak beli sndiri 1 loaf roti.nk tnjuk cara di depan class.sambil explain cooking terms tu.but when I tell the children masing2 meloncat nak buat sndiri..and when I divided them into groups , dah siap masing agih sapa bawa roti. sapa bawa sardin dn sbagainya.I suggested they create special names for each group.and elect a leader. esok tengok dah siap sgn card nama group dan ahli masing2. I was vry happy.and u know what evrytime I am about to leave the class evryday.they would say"tq teacher, we love u teacher." And I would say."I love u too dear." and depa buat Muuuuaaah and flying kiss lagi..what more could I ask..di hujung career ni..so blessed.

    ReplyDelete
  7. hi dearest IM, I really like your approach. If macam ni semua teacher buat, all students mesti suka datang sekolah..

    I can imagine the students enjoy sangat2 the lessons. Not only you taught them the language but also the skills which definitely has more impact.. Am sure, kat rumah nanti, they all will want to put their newly learnt skill to use..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Angie.kalau tengok mcm mana those little hands pegang pisau, memang nmpak tk prnah pegang di rumah.and funny to see them brsungguh pakai apron semua.mcm chef.walhal buat sandwich saja pun.hehe.next week we wll go round sch pulak.there are many things I want to show them...especially dekat garden blakang sekolah.

      Delete
  8. Kreatif betul cikgu2 lama ni kan...tapi saya memang puji cara akak utk tarik perhatian anak2 ni belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh nama pun org lama Aina..budak2 dh macam cucu2 kita..tpi enjoy gila bila ada aktiviti mcm tu.tak la boring dgn pensel dn krtas saja.

      Delete
  9. haah lah. tgk gambar pun rasa lapar pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya tk sempat mkn Irfa.hilang sekelip mata depa kebas.haha

      Delete
  10. aktiviti seumpama ini dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim cikgu dengan anak2 murid ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Bunda.memang .rasa mcm di rumah dgn anak2 sndiri.ooops cucu2 sndiri.haha

      Delete
  11. good job teacher..kalau macam ni saya pun nak masuk kelas teacher..

    pasni leh buat rojak buah pulak dlm kelas..hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hei Harnida.vry gd idea.I was thinking apa nk buat kalau tk payah masak.u gve the greatest idea.nanti boleh buat rojak buah...

      Delete
  12. wahh..tu la pikiaq..mesti aunty nak yg x payah masak kan..bukan boleh percaya kanak2 ni kalau bab main api..hahaha

    ReplyDelete