Monday, 22 July 2013

teacher pening la macam ni..



       If many people say teaching standard one is easy...tengok dulu dan baca dulu what I have to tell you.Then you make up your mind....
       Bulan puasa...letih .So to cheer me up and maybe to cheer those out there please continue reading. he he.jangan marah.bukan nak hina sapa2.just for fun saja...


    This pint size boy, I called him Mat Rejab because he looked like one of my friend dulu2 with this name. He like the name.Panggil saja terus mai terloncat2 and said."Awat teacher?"

    Last week, I passed by their classroom, tengok semua meloncat, bising. No teacher in the class. Maybe relief teacher tak masuk lagi.or cikgu depa dalam toilet sakit perut kut.ha ha..

   I gave them something to keep them busy.Bagi satu picture for them to color.This boy Mat Rejab, colored the picture all yellow.
  "Awat Mat Rejab oi semua kuning.mana ada hidupan dasar laut ni semua kuning? "
  He looked at me smiling.
  "tak dak color lain teacher, ada kuning saja "
 Yes I saw one color pencil kuning in his hand..


             Tengok gambar yang dia color...semua kuning..adoi pening la tengok Mat Rejab oi.
             "Awat tak minta duit kat ayah beli color? "
             "Minta pun bukan ada duit ! ! " A sincere answer from a seven year old kid.
             Kesian la pulak.So I gave him RM 3.7O to buy a set of color pencil dari kedai koperasi sekolah di level yang sama.
             I waited for him, lama tak balik2.So I went ikut dia.Saw him standing by the door kedai dengan color pencil in his hand.
            "La awat tak balik class? "
            "Teacher , kakak tu tak bagi baki duit"
            "macammana dia nak bagi baki, kan teacher bagi cukup2 saja for one box of color pencil."
            Adoi...pening la Mat Rejab oi...




                 Ni sorang lagi, kalau the first period tu ada PJ or physical education, maka ni la kerja dia.Since they go to the field pakai track bottom, when she entered the class balik, dok kerja lipat kain sekolah dia.
        "Sudah sudah la lipat kain tu, tengok orang lain dok color gambar, kamu tak mau color ke ? "
        Unperturbed....tak kisah.dia lipat juga..tebar kain dia tinggi2, then spread it on the table, started to fold it again...



                  Ni yang sat in front of the previous girl. 24 jam  mesti ada something dalam mulut. If I take it away, then she will grab her tudung and masuk dalam mulut.Asal ada benda nak gigit. Now dah July.Only sepatah dua dengar suara dia..hardly speaks...tau pun tengok kita dengan mata bulat.Mata with no expressions langsung..adoi..



          Special case boy. Everyday the brother sends him to school on motorcycle.Sampai sekolah he refused to get down. Kata apa pun tak mau turun.So we have to ask men teachers to lift him off the seat.and his class teacher kena pimpin dia masuk class...sikit punya hal ke..
         Once masuk class he just sat down and kept quiet.If he feels he wants to do something then he will do.Other time he just sat there and looked into space.Tak berani nak tegur, nanti tk mau mai sekolah pulak..
       .adoi lagi..mana panadol teacher pening dengan hangpa ni..



      Yang ni pulak everyday came to school with no exercise books dalam bag.When asked mana buku? just shook her head..Adoi.So takkan nak tengok dia macm ni.Bagi duit beli buku kat kedai koop sekolah, then she will do her work.The next day came to school buku dah hilang balik..
     Pesan to her father and told about her dah berkali2...tak dak tindakan..pening lagi kepala I..



              Mat Rejab dengan color baru dia yang I beli.Enjoying coloring sampai tak sedar teacher ambik gambar.Poor boy.kesian dia..

              They may look innocent most of the time, tapi kadang2 perkataan yang keluar dari mulut depa boleh tahan tau...maybe family background or the influence of peer group boleh ubah budak2 baik jadi begitu. kadang2 I would rather see them macam ni than to see them grow up and spoil themselves dengan hidup yang serba mencabar..kesian anak2 murid ku..

      adoi mana panadol tak sampai lagi...teacher pening kepala la Mat Rejab oi ....
















Monday, 15 July 2013

Happy birthday to me..



                          15th July..the date I was born..that was a long time ago..ish how time terbang macam roket..rasa2 macam baru saja keluar college...tiba dah tua..(ooops tak boleh cakap tua nanti Uncle Lee marah..he he).cakap orang lama boleh kut.
                          To Uncle AL, I wish you were there when I sang for my headmaster's retirement last week.Sang 7 songs, including my favourite keroncong kartina Dahari style, and a few more like Kasih(Hetty) and Bisikan Hati (Rafeah Buang) .ada video tapi malu nak share..
                         

              This morning my BFF came to my school with roses.She said she purposely took 3 for 3 words : I Love You..ha ha..We took this photo depan staffroom , caught hold of one Uztaz tengah berjalan ke class, suruh dia snap our photo..the white handbag is also a birthday present from  family, dalam tu ada hndphone baru..ha ha.best nya tahun ni...
              My daughter said my tudung kepala didnt match with my blouse, tengok gambar baru nampak.maklum I get dress for school so early..orange looked like red he he.At 645am , I am on my way to school already ..reached school tengok memang tak matched..hentam saja la..cincai.


                       Balik rumah posed lagi dengan hadiah2 more flowers and handbag pulak.from family and friends.
     Malunya tengok my garden yang dah hilang seri, 2 days ago cabut rumput pun tak kemas lagi..nmpak very untidy dalam photo.Tak pa, lagi  a week before raya I will turn it into a lovely garden again..How?
     Easy, tukar pot sini pi sana, yag sana mai sini..yg banyak bunga will go to the front line, yg tak da bunga will go to the back row..ha ha.Then will snap photos for you all as a prove.

   Anyway Tq a million for those good wishes, alhamdullillah I sihat walafiat.hopefully will stay cheerful and always smiling (dalam hati orang bukan tau )..for many many more years to come..
          Happy birthday to me..