Monday, 31 December 2012

2012 ..its over.



             Ish esok dah new year. Cepatnya masa berlalu, masa macam ada sayap pulak..Tengok balik tahun2 yang lepas..rasa macam nak ubah banyak perkara kalau boleh..tapi sayang sekali masa tu tak akan balik semula..malah makin jauh ...

            Kehidupan routine setiap hari continues..celik mata waktu pagi..dah siap di hujung jari apa nak buat..maklum dah tua dan dah mahir..

            Macam jadi cikgu la.without the record book pun I dah tau apa nak ajar my pupils month by month..maklum dah veteran..dok buat benda tu bertahun2 msti boleh ingat. Bulan january what topics to cover..semua ingat.and ingat juga what extra activities to include..what enrichment exercises to add in..so budak faham and tak boring di samping tak rugi masa walau pun sedikit.

          To my friends yang masih muda ,Remember kita dibayar gaji setiap minit..so jangan la buang masa bersembang di kantin atau main FB di sekolah..In fact bukan cikgu saja.kerja apa pun sama..


            Kalau nak makan angin tunggu masa tak kerja..masa cuti..sapa pun tak larang..kan kan? sightseing boleh hilang stress..semua orang tau tu..masalah harian tolak tepi..berat ke ringan ke push aside when we are on vacation..

                         
                  Briskwalking .pinjam jacket anak yang memang oversize pulak.Exercise  jangan lupa..to shed off those extra fat..bukan senang.tambah2 bila dah senja ni.Lemak macam nak jadi kawan baik kita pulak..ish ish .Setiap hari awal pagi timbang..and followed with action .sama ada nak exercise tambah or boleh relax sat kalau dah stable balik..I do feel lethargic at times..susahnya nak hambat lemak..Orang Perlis kata lemak ketegag..

            
                 Kenduri mesti kena attend.kena makan.boleh jumpa kawan2 .boleh bertanya khabar. bestnya jumpa kawan2 apatah lagi kawan2 lama..nak maintain weight pun mesti kena makan juga..tapi kalau orang makan 2 senduk nasi, kita makan satu cukup la..but some people find it hard not to overindulge at kenduri..


                Ni satu penyakit yang susah nak buang..Tak boleh nampak kasut and handbag. Dari dulu.walaupun dah train myself a little better tapi tak hilang terus penyakit ni..nampak mesti nak tengok, pegang , try...hmmmm. Dulu semua color bag ada..Now dah more practical..go for earth colour .or black senang match dengan baju apa pun..But I heard from a motivator he said shopping helps to release tension jugak..so kira ok la tu..(nak menang jugak )..I am not a fashionista or a fashion plate..(biasa saja,)lagi pun dulu gaji cikgu bukan banyak pun..


             Over the years I learned one thing. Everything you do, do it with a smile.Susah hati kita, orang tak perlu tahu, we have family and friends to share our hard times.Try to maintain a facade of bravery...In other words like what my friend Uncle Lee said..keep a smile and simpan satu lagu dalam hati..

                           Welcome 2013..




30 comments:

  1. happy new year cikgu comeyl!!! may dis new year brings you many good to you. penyakit shopping tu mcm tak buleh buang dpd girls kot, coz it's in our blood! (pepandai je). anyhow, If you got no place to put your items tu...jual aje murah2 kat kita. huhuhuhu.
    May one day we will meet in reality, dgn izinnya.
    Insya Allah...
    Lebiu!

    ReplyDelete
  2. RedRose, yes I hope so too.thn baru ni akan cuba jadi lebih jimat.(dalam hati tk tau lagi he he) you yg muda jelita ni jgn lekat penykit shopping ..nanti your yg lady ikut sama.just like my girls..dua2 kaki shopping.
    tk cr dear.

    ReplyDelete
  3. IndaMarya,
    Happy new year to you. Hope 2013 will have only good things for you. I like your attitude. Keep it up.
    Thanks for dropping by my blog.

    ReplyDelete
  4. Johnnie, belum tau lagi boleh tunai jnji ni ke tidak ha ha.hope so.anyway dont frget to snap beautiful photos klau mai Penang lagi..happy nw year to u too.

    ReplyDelete
  5. Kak.. samalah kita, x leh jumpa kasut and handbag. Now with my lutut dah sakit, dah kurang beli heels. In fact rasanya the last time I beli heels could be end 2011. Tapi jarang pakai laa. Handbag dah bnyk bagi kat org (pssst sebab end Jan nak pi travel somewhere so nak excuse beli handbags baru. Lalliiing x leh kata beg dah banyak sebb bnyk dah sedekahkan hahahaha).. Selamat kembali ke sekolah ya kak.
    By the way, it's been a wonderful year - of making more virtual friends from the blogging arena. I'm grateful for all your visits. Wishing you a rewarding 2013.

    ReplyDelete
  6. Hi dear, pndainya dia bagi alasan nak beli beg baru.ni msti nk pi luar negeri lagi ni.syoknya.
    heels ni kalau pakai memang nmpak elegant.sebab kita akn atur lngkah elok je, compared bila pakai sandals.tk prcaya observe tengok, tapi kdg2 kita tengok dia pkai baju dh ok, tiba2 pakai sliper bunyi sereh sereh..ish potong betul la.
    ada satu my pupil ni .umur 12 thn,likes to immitate me, pi klas tmbahan pakai t shirt and trackbottom, tapi heelsnya mak ai punya la tinggi. I said heels elok tapi tk sesuai pkai dgn trackbottom yg pasanganya sneakers saja.
    nak tergelak pun ada bila tengok dia hayun langkah krup krak krup krak pakai heels.siksanya.

    hope you have a wonderful time ahead with yr love ones.

    ReplyDelete
  7. Hi IndaMarya
    I see that you are a teacher. Wow, a noble job indeed. Agree with you, time flies kan. Me too, when I look behind, sometimes wish can turn the clock and do something differently. But of course that is impossible. So I comfort and tell myself to just learn from it hehehe.. sometimes doesn't work..haishh..
    Hey you look gorgeous and I love your choice of handbags. I too have weaknesses..shopping! Most of the time I say just go look see look see. Will not buy anything 'cos handbag, shoes pun dah banyak. Ada yang belum sempat pakai lagi. But always, if see ada 70% discount, ah apa lagi...haha.. Baru2 ni I ada travel and told myself tak nak beli banyak.. then later found myself with 5 pairs of shoes ..argghhh..

    Wishing you and family a very Happy New Year.
    Thank you for visiting my humble pondok.

    ReplyDelete
  8. Hi angie, its vry true.typical of women.tpi bukan semua women kut he he.just like wat u said, kalau dah 70% discount tunggu apa lagi..seraaaang..tapi ada shoes yang kita pakai selalu .ada yang just slept on the rack.masa try sedap, masa balik pakai long dstance sikit tk sedap pulak.
    This year lets just look see look see.(I love these words of yours )
    hey , I see that u have a flawless skin.any secret?

    ReplyDelete
  9. Helloo
    haha..no secret my dear. Cam biase je..Just ensure my skin slalu cleanse, tone, moisturise. I also use serum and BB cream with sun block. I never go out without it haha.. I also take Vitamin C. I have started taking bee pollen per kind recommendation of our friend yang serba tahu hehehe..siapa lagi kalau bukan Uncle Lee.

    ReplyDelete
  10. Salam,

    Nengok foto awet mudo tu... heeee

    http://nurqasehbiz.blogspot.com/2013/01/collagen-lagipure-marine-collagen.html

    ReplyDelete

  11. Dear Agnes,Of course cleanse, tone, moisturise tiga serangkai yg tk prnah tinggal.letih macammana pun msti buat.I took evrythng that u take except BB cream, yes I never leave the house without my sunblog.Yes bee pollen too .baru 3 bulan mula makan.(Dekat rumah I ada tmpat trnak lebah )vit C ada tepi katil sebab slalu lupa.and of course nght cream sebelum tidur.Hopefully we will age gracefully..

    ReplyDelete
  12. Hi Mamawana, ok will look for ths link.TQ.

    ReplyDelete
  13. Saya... saya... saya tak suka shopping tapi once dah shopping... tengokkkkk la hahah.. terapi :P

    Wah jelesnya saya tengok cikgu briskwalk.
    Rindu juga saya nak keluarkan peluh.
    Kat kelantan ni susoh le, tempat rekreasi tu terhad.
    Kat KL dulu seminggu tu sekurang-kurangnya 2x saya jogging kat titiwangsa.. buleh 2round route luar pun dah kira puas hati.

    ReplyDelete
  14. So dekdaa dh pindah balik ke Klantan? tk po dekdaa,beli ja basikal.saya panggil,basikal bodo sbab tk bgerak,letak dlm bilik, kayuh la smpai keluar peluh.sekarang dh bnyk dlm pasaran .murah,mahal smua ada.At least org tk nmpak pun kita dok excersise keluar2 dah slim he he.tmpat I briskwalking tu tk da org sgt.kalau ramai I pn tk nak.segan semacam..
    anyway jago diri baik2 na..

    ReplyDelete
  15. Pindah 1tahun 6bln dah (ikut ati takmo blk lagi, jiwa masih kat kl huhu).

    Saya kelik kelate aritu mmg beli minigym treadmill free beskal bodo + urut kaki + bantal urut tp treadmill baru jual 2 3bln lps sbb pakai kurang dari 20x.. Xde semangat + boring heheh.
    Beskal ada lagi tp tak guna gak haha.. Dulu memey rajin.. Sekarang balik je tido dpn tv.. Isk pemaleh sggh :p

    Kak.. Briskwalk dgn sape tu? ;)

    ReplyDelete
  16. ih, dekdaa,tok leh malah kalau nok catik kan.start now.nati berseri maso jadi penganten..mok cik tupe suko..

    ReplyDelete
  17. Salam kenal kak IndaMarya
    semoga tahun baru ni membawa kebahagiaan dalam kehidupan
    xnampak macam veteran pun, sentiasa awet muda gitu.ehe...
    apa yang paling penting semua mesti di hadapi dengan senyuman :)

    ReplyDelete
  18. BungaTulip.yes, may happiness be around you .you ni msti a soft gentle girl, sebab asyik suka bunga saja.baguih2.keep smiling.

    ReplyDelete
  19. selamat tahun baru...
    aunty boleh juga control makan..saya ni pantang jumpa makanan..huhu..abihla badan dah jadi macam guni beras... :(

    pastu bagi alasan laki baguih bela bini...muahahahahaha

    ReplyDelete
  20. selamat menempuh tahun 2013 yang pastinya akan lebih mengujakan..

    ReplyDelete
  21. harnida, u muda lagi ,metabolism active, senang turun,tpi kalau dh snja ni susah.evrytg slow mcm kreta lembu bwa penumpang, turun brjalan sndiri lagi cepat.he he.slamat thn baru dgn azam baru yg msti hebat punya..

    ReplyDelete
  22. warna Warni Kehidupan, tq.moga thn 2013 will be a year full of blessings from Allah to you and family.Amin..

    ReplyDelete
  23. Aina dah lama tinggalkan hand bag, rider hanya bawak bag pack. Sesekali nak pi khenduri mula la tercari2 handbag bagai, lap2 habuk.

    Kalau tengah stress memeng syok gi shopping, walaupunhanya beli brooch yg reganya seringgit tu dah cukup hilangkan stress...hehehee...

    Selamat tahun baru cikgu. Anak pompuan nan seorang pun dah balik sekolah dengan mak toknya kat Perlis. Sedey...

    ReplyDelete
  24. handbag masih boleh bertahan lagi tapi kasut...gua boh tahan ma...
    tak semestinya yg branded (tak mampu pun keh3), asalkan berkenan kat mata dan tak sakit di poket, saya mesti sambar punya...poket melecet itu nanti2 punya cerita kekeke...

    untuk tuan rumah ini, just one word - gorgeous!!!

    keep it up dear...moga tahun ini akan bertambah2 ayu, sehat dan menawan....body kita aset kita muahahaha...tak gitu you?

    ReplyDelete
  25. JunAina, betui sgt2, kalau pi suprmarket at least kalau tk dpt apa pun facial cotton pun jadi asal ada beli smthng.he he.ish I wish I cn see u riding a mtrbike .msti kaki menyelit-nyelit ni.cepat smpai tk pyah queue mcm naik keta kan? slamat thn baru to u too, moga thn 2013 makin tmbah rncak tmbh pndapatan.tapi senyum jgn tinggai tau..biaq manih selalu.

    ReplyDelete
  26. Queenie, tahun ni I dh baik banyak dri dulu.tk beli sgt dah .heels pun setakat 2 1/2 or 2 inci.yg branded memang tahan lama, kita letak dalam rak lama pun tk mengelupas ,sama dgn hndbag.tapi kalau dh brtahun2 dok elok jemu jugak kan.betui u kata ,asal tk rebeh poket, hati brkenan beli la...tpi u pndai cri duit tk kisah la mahal pun.bila musim kawin je catering brderet2.masyuk sedia2 kan?.

    ReplyDelete
  27. IM:

    salam. :-) nanti MP khatamkan blog ya.

    x

    ReplyDelete
  28. Hi IndaMarya, Wow! Sure love your pics, macham bintang filem....Pweeeeet!
    Love your beautiful handbags....I bet hari2 ada decisions to make, which ones to match your outfits, ha ha....
    Incidentally, how come there's a pile of tiles left on the floor behind you? Contractor da lupa or work in progress?
    You sure have style and elegance......
    Keep a song in your heart and have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  29. Hi Lee, of course beg banyak.atur elok atas rack dlm umah.once in a while kalau rajin I lap guna baby Johnson lotion, semua kilat balik.
    Last photo tu actually I was at a hotel in Bkt Tinggi Indonesia.hotel tu baru habis renovation.depa tak habis mengemas lagi.sebab tu ada tiles berlonggok lagi.tma kasih atas pujian.tak boleh bayar dgn duit he he.
    You tk care.stay vouge.and keep that smile always..

    ReplyDelete