Monday, 4 February 2013

Adoi...teacher letih...



                 I wanted to update my blog dah lama, tapi rasa letih di otak tak habis. I took my rest, read my magazines , ada lagi 2 tak sentuh lagi. Tangguh punya tangguh, akhirnya tangan mula menaip sikit2 , updating my blog.
                 Baru nak mula taip, I got a phone call from anak murid lama saya. It was a pleasant surprise, tak sangka .Suara dah jadi lain, deep voice, kalau dulu masa tution selalu dengar dia shrieking out loud bila saya smacked lengan dia dengan buku bila dia tak mau buat corrections.

                After berbelas tahun dia hilang dari hidup saya, tru his mak I always kirim salam, salam dibalas, tapi orangnya tak nampak. Hari raya come and go, year in and year out, he was always on my mind.

                Tup tup kemarin dia called. We shared an hour more of complete 'jejak kasih'. His choice of words when he talked to me made me wanted to cry. He showed his utmost respect to his dear old teacher.

                As I stood under the shower sebelum maghrib tiba, fikiran saya penoh dengan imbasan kenangan saya sebagai seorang guru.Lamanya saya mengajar. Anak2 dah besar, anak2 murid pun dah besar, ramai yang dah kawin beranak pinak, sedangkan saya sendiri dah ada cucu yang comel .

               Last week di sekolah my headmaster said, " sekolah ni murid2 kebanyakkannya anak petani, jadi bahasa Inggeris depa pun teruk, semangat nak belajar depa rendah. Dunia depa hanya la kehidupan kampung , main main main, tak da dalam bayangan tentang masa depan..

               " English sangat corot, peratus sekolah di kedudukan paling rendah. Tak pa , cikgu cubalah mana tau kalau2 boleh membantu budak2 ni . "

               I looked at him, hati saya luluh dengan pendapat seorang guru besar yang tak da impian besar. mengalah sebelum berjuang..
    
              "Cikgu, pendapat saya lain, bagi saya maju mundur sebuah sekolah itu terletak di bahu guru2. Murid hanya canvas putih untuk kita warnakan. Kita lah yang akan pimpin mereka ketangga kejayaan, tak boleh cara A kita buat cara B, tak boleh cara B , kita try cara C. Kita tak boleh give up.." and I went on and on and on.( Aku mengajar hampir seumur hidup aku, hang nak jatuhkan semangat aku pulak ? ? ) apa la...

             I entered the classroom. Darjah 1, I looked at those innocent little faces.. there was one face , comel nya dia, bertudung litup. Orang lain bising selepas waktu rehat, dia kelip pok kelip pok, tengok muka saya. I touched the soft smooth skin of her cheek..adoi comei nya ..whats your name?..

         "Nisa..." she answered me..
         Semua yang lain dok bising, " teacher baru, teacher baru ! ! "
         I let them shout for a minute .Then I stood tall and said. " Semua orang nampak dak sanggul teacher yang besar ni? "
         "Nampak "
         "Sebenagnya ada mata dalam ni, orang lain ada 2 mata di depan, teacher ada satu lagi belakang ni, apa saja kamu buat di belakang saya semua saya nampak. " semua mulut terlopong.

                            Tergamak ka seorang mak seperti saya mensia2kan muka2 syurga ni?

         I stood with my back to them and said " tengok? ada sorang dok korek hidung, sorang dok ambik buku dalam beg, sorang lagi dok sharp pencil "
        I pusing balik and asked, " betui dak apa teacher kata tadi".They looked at each other, semua sunyi .
        "Sebenagnya teacher ada magic .Hari ni teacher dah cerita pada kamu, kamu simpan tau rahsia ni, jangan bagi tau orang lain"
        Tiba-tiba, one skinny fellow stood up and said " Teacher, kalau saya tak habag , teacher boleh tau dak pagi tadi saya sepak dia.' Tangan dia pointing at his friend sitting next to him.
        With all the confidence in me I said, "Ya, teacher tau , tapi teacher nak bagi kamu peluang minta maaf pada kawan kamu, lain kali saya akan hukum .Saya nampak semua tu "

        After that the class went on well, no one make noise, semua rajin, bila teacher pusing belakang pun sapa pun tak bising sebab teacher ada mata lain dok tengok depa...Moga Allah ampuni dosa saya berbohong untuk kebaikan anak murid saya..he he..



           My tired face,cuma tak terjelir lidah.. selendang dah terburai sebelah...tak pa nanti boleh pi toilet adjust balik..letih ke lapaq ke..vogue tetap kena vogue..he he. have a nice day kawan2..

18 comments:

  1. Salam Cikgu

    Awat cikgu besaq tu cepat sangat mengalah...

    Teror la cikgu saiko budak2 tu.. tapi tak pa untuk kebaikan..

    Baru ni pi kenduri jumpa cikgu pakchaq.. nampak sebaya dah cikgu ngan anak murid...

    ReplyDelete
  2. salam makchaq, memang kena buat cm tu makchaq kalau tdak payah la nak ntrol depa.tengah buas tu, nak tampaq tk smpai hati budak kecik..
    saya pun ramai anak2 murid yang dah beranak pinak.rasa sangat kita ni dah senja..he he.

    ReplyDelete
  3. it's not easy being a teacher tau cikgu.
    I sendiri dulu pun kalau boleh, biarlah cikgu tu pilihan yang terakhir for me to choose as my career.
    But as I grew older, I began to understand... menjadi guru adalah kerjaya yang paling dihormati.
    tanpa guru, I won't be as wut I am now.
    So, to me... You and the others (teachers) are worth to be honoured. ~clap! clap!

    ReplyDelete
  4. RedRose, tq for the compliment.rasa kembang he he.actually to be a teacher was my first choice sejak kecik. .Becos I love teaching. and mengajar di sekolah rendah beruntungnya kita berdamping dgn ahli syorga tiap2 hari.kanak2 belum baligh tu.sometimes when I got depressed about smthg I akan minta budak2 tu doa sama ..Allah jarang tolak doa kanak2 .depa kan suci tak dak dosa..

    ReplyDelete
  5. I pun selalu temberang kat anak2 masa depa masih kecik hehe..sebab emak2 ni guru pertama depa, kan? so kena pandai main phsychology...

    tp bila siabang dah besar2, bila depa dengar how I temberang anak2 yg kecik, memasing senyum2 jer....sebab memasing dah terkena dulu. Bg I, I suka gunakan pendekatan bercerita utk menyampaikan sesuatu wlp banyak unsur temberang, janji berkesan...itu lebih baik dari kita sakit2 tekak dok mengarah dan menuding jer...selalu marah anak2 dan selalu mudah naik tangan belum tentu mampu melmbutkan jiwa anak2....hati kalau dah keras mmg payah nak lentur semula (eh, mcm kisah rebung pulak har3)

    honestly I mmg tabik spring kat para cikgu...kesabaran mereka? tidak terduga....bak sedikit petikan sajak Allahyarham Usman Awang...

    Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
    Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
    Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
    Jika hari ini seorang ulama yang mulia
    Jika hari ini seorang peguam menang bicara
    Jika hari ini seorang penulis terkemuka
    Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
    Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
    Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
    Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
    Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
    Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
    Dia adalah guru mewakili seribu buku;
    Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
    Semakin bererti tugasnya kepada negara.
    Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
    Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
    Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
    Menjadi kenangan ke akhir hayat.
    USMAN AWANG
    1979

    to my dearest fren cikgu Indamarya...moga kebahagiaan sentiasa berpihak kepadamu...amin amin ya Rabbalamin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Queenie, tu la nak kata apa pun tak tau,yag boleh ckp pun satu saja ..Ietih.moga Allah prmudahkan.hari ni ada one girl dok mai kelebek kain I and asked me, teacher baju ni teacher beli di mana ? masa tu kita tengah dok check hmwork depa, so I said "ada la mana boleh habaq, nanti kamu b pi beli sama dgn teacher " then dia jawab "bukan nk beli kat saya, kat mak saya la.nanti teacher tengok mak saya mai ambik saya naik motor merah ".nak gelak pun ada, kdg2 malas la nk melayan..tpi bila kita diam ada pulak kata"oi jgn kacau teacher letih " masa tu I feel so touched..nama pun kanak2 ...

      Delete
  6. Amboi cikgu besar sendiri tak ada semangat?
    cemana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa, dia pun letih jugak kut ..he he

      Delete
  7. aunty..i sangat respect u..pandai psyco kanak2..
    pandai mendekati murid..barula senang nak mengajaq..
    kalau asyik marah dan denda jer..takut budak2 tak minat nak belajaq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa tk pndainya Harnida, dah 32 tahun jadi cikgu..modal cerita semua penuh didada ni..tinggal nak guna saja.dalam situasi apa pun..tapi it works with budak kecik saja.tahun 5 or 6 jangan .depa tau kita kelentong..kah kah

      Delete
  8. Salam...

    Hahhaaa...tu namanya bohong sunat. Pandangan Aina guru lapih lama-lama ni depa berbakti penuh jiwa raga pasai tu dulu-dulu kita tak pernah dengaq kes2 hukuman terlampau dari guru-guru. Zaman la ni pulak guru2 ada yg hanya jadi cikgu sebab tak dak pilihan atau jugak kerana RM. Bukan kata semua tak ikhlas tapi hat sorang dua tulah dok merosak profesion perguruan. Ibarat kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Aina, dah sihat ke..posing lentok dgn abg dia na. Aina sek kampung mcm tu la.hari ni saya beli ruan kering dri org kantin, fresh punya .balik goreng dan katok2 sikit masa nak makan . Gu dgn air asam cmpoq bawang dn cabai..tu la bestnya sekolah kampung.kita merungut saja terus dapat..

      Delete
  9. Kak Inda, sejak zaman saya sekulah rendah lagi, saya memang tabik dgn kaum guru. Sebab masa tu lagi, arwah Ayah saya sangat rapat dgn golongan guru, dia orang kuat PIBG. Golongan guru sangatlah dihormati dan disanjung tinggi.
    Bebudak pun sanggup ikut cakap cikgu lagi banding cakap mak depa. hehehe.

    Diharap, karenah segelintir guru yg tak produktif tidak menjejas reputasi ramai lagi golongan guru yang sangat berdedikasi.

    Terimakasih Cikgu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Azie, sama2. mudah2an kalau saya kerja elok2 Allah will continue bagi rahmat. kalau tk dak rhmat Allah habis la kita..
      sebab budak percaya kita la maka sambil mengajaq sambil mendidik.bayangkan sekolah rndah ni semua cikgu kena buat, yg dok teriak memnjang tk mau masuk kelas pun ada .drj satu.budak tk di hntar tadika masa kecik. so mak bap dok tunggu tpi kelas, hilang saja bayang mak pak, anak berlari nak lintas jalan nak balik rumah.cikgu nk pi bilik air pun kena cari pengawas tlg jaga sat...jadi apa2 cikgu salah.

      Delete
  10. As Salam,
    Thank you for leaving a comment on my blog yesterday. Ingat dulu2 saya mmg ada peluang untuk jadi Cikgu but I don't have the patience of a saint like you. Hope you don't mind I have linked your blog to mine....take care n have a nice day :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naniasda, actually all ladies jadi cikgu .kalau tak secara formal di sekolah jadi cikgu utk anak2 di rmah. masa anak2 kecik ajar depa mambaca, mengaji, check krja umah, semua, then when they grow up , still kena check, pantau, advise. Being a mum is a whole life time job.May u be a gd and patient mum to yr children.InsyaAllah hasilnya kita dapat kemudian...kan?

      Delete
  11. Assalamualaikum...ziarah sini. seronok dengak citer cikgu =)

    ReplyDelete
  12. Waalaikummussalam,Emaa Hasnah, tq.krja lama, bnyk crita lucu.sedih pun ada.tiap2 hari ada crita, cuma tk boleh crita semua ,sbab nk jga snsitivity banyak pihak..maklum I am dealing with humans wlaupun kecik2 comei2 semua.

    ReplyDelete