Tuesday, 1 October 2013

sembilang Kuala Snglang..



               Ada kawan2 nak belanja makan gulai ikan sembilang di Kuala Sanglang sempadan Perlis Kedah.. Sampai saja air mati..tak naik tak surut...hutan bakau menghijau di sepanjang pantai.
              The mudskippers bersuka ria ..saw ketam bersepit satu bergurau senda saling kejar mengejar..
              Bot-bot nelayan tersadai di tepian..beberapa anak muda , nelayan maybe dok check boat masing2, without shirts on, their bodies tanned under the hot sun...shouting to each other, saling usik mengusik..

              Nelayan Kuala Sanglang antara ratusan nelayan seperti banyak di tempat lain yang hidup kais pagi makan pagi. Seorang dua duduk makan di restoran yang sama,  sambil menghisap rokok daun....
          

     Sembilang masih di atas api, sambil tunggu tengok nelayan membaiki pukat .Life is slow here, tak berhambat macam di bandar besar. Outside the small wooden houses the women brought out fish on the racks...ish banyak sungguh ikan kering, ada gelama, kembung, and of course kedai2 kecik jual home made belacan...



             Ada orang tu tak boleh celik mata..seriau..ha ha ha .matahari kian tinggi. Sembilang masih dalam periuk.Di depan mata ada pulut sambal dan pulut inti..tak makan pun.nak tunggu sembilang jugak.
           Since I was a little girl my father tak bagi makan sembilang sebab katanya ikan sembilang hidup di tepian pantai..and makan apa saja yang di buang dari rumah2 nelayan di sepanjang pantai tu including xxxxxx. oooops..
          When sembilang was at last served on the table..frust sekali.sebab bila di jemput isinya dalam masih merah...nampak sangat sembilang tu dari peti ais..bila dimasak mengejut dalam nya tak masak betul...ish. rugi mai jauh2 makan nasi sejemput.
         Kawan2 bedal jugak...on the way home beli laksa Kuala Sanglang, buat isi perut yang masih tak kenyang...

36 comments:

  1. laaaa...apa kes? kedai makan tepi sungai tapi ikan dari peti ais? ish ish ish...tak patut sungguh na? tu kalau ketahuan kat org kesihatan tu mmg salah besar dah, sbb antara perkara besar yg dilarang dilakukan oleh penjual makanan ialah memasak ikan yg masih beku....

    I masih senak perut ni baca kes keracunan makanan kat kenduri kawen di Kedah..haduiiii....
    mmg la dah takdir kan, tp kecuaian seumpama itu mampu dielakkan...takziah kpd keluarga mangsa...sedih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes Sweetie, memang isi msih merah di dalam, tak trgamak nk suap, saya makan gulai ikan kembung saja...Yang kat Kedah tu bermula dari ayam masak merah..someone said ayam tu dah berbau sebelum di masak lagi..

      Delete
  2. Kak nda semilang tu kalau buat gulai sedapnyaaaaa...

    Pulut sambai aaduiiii...saja ja pepagi ni bagi perut kami lapaq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina, saya tk brapa suka semilang sbab ayah kata dia suka makan xxxxxx.tapi memang la bila buat gulai dok melinang dalam mangkuk trcabar juga iman.
      pulut sambai utara memang sedap. dgn pulut dia lembut, sambai tk brapa pedas sedang-sedang saja.makan dgn kopi panas.( saja nak bagi Aina terliuq he he).

      Delete
  3. sembilang mcm ikan keli,kan....sedap jika masih fresh..isinya manis gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui Kamsiah, org kata rasa memang mcm keli.adik beradik suku sakat sama kut na?..

      Delete
  4. Salam kenal dari Che Mid.. sembilang pun feveret jugak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi che mid, trima kasih masuk blog auntie yang kdg2 timbul,kdg tenggelam ni.kalau sekolah cuti idea banyak masuk..he he.boleh la update slalu..now baru sudah habis type grammar notes bagi budak2 study..

      Delete
  5. header baru akak? kat mana tu , Indonesia ke?
    org yg tahu jenis ikan akan memilih utk makan . macam pari pun sama, hidup di tepian laut ( bukan laut dlm mcm tuna@kayu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear Nieda.header baru, yes kat Indon,masa ni teringin nak rasa naik kreta kuda tu, tapi malu pulak sebab kwan2 lain tk mau naik..he he.
      ayah saya dulu peraih ikan.memang bab ikan dia terror, dari kecik tk dibenarkan mkn ikn sembilang, tapi hari tu curi rasa sikit.mcam keli sebijik.

      Delete
  6. Hello IndaMarya, hey....this pic you posted, Kuala Sanglang....brings back memories to me. I've been there long, long ago, about early '80s.
    But tada makan sana, tengok tempat sahajah.

    I love seafood especially fish, but for some reason or other will avoid eating ikan sembilan...dia ada duri. Also fresh water fish like haruan, ikan betok, sepat....only one I'll eat is udang galah.
    I used to travel to Kedah very often old days, as well was involved in that Dam, and Tower lines project dekat Alor Star.
    I love the nasi lemak at Sungei Petani....
    What camera you use to take the pics here? Very clear and sharp. Well taken too.
    And my compliments to the person who took that pic of you.
    If I was there da tentu nak chepat chari kedai florist...beli satu bunga rose, ha ha ha.
    Have a nice day, and hold that boleh lupa nama mak smile of yours.
    Oh ya, I think the dentist there doesn't know you, ha ha ha...what I always say, "A Hollywood white teeth smile".
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee,dulu memang tk da restaurant di sini , now sudah bnyak kedai makan .you cn choose mana nak duduk and try the food.
      As i told earlier dulu my late father tak bagi kami makan ikan semilang ni sebab ikan ni makan semua including taik orang pun dia makan...thats why i just tried a pinch of the flesh tapi refused to eat much sebab the thought of wat my father said tu mai balik he he..
      i guna camera nikon yang murah saja..maybe in the bright sunlight memang gmbar nmpak sharp.tmpat gelap I tk tau adjust2 semua kelam ha ha.
      trima kasih atas puji pujian tu..senyum la nak hidup..kerana senyuman boleh mengubat hati yang lara..(suddenly become poetic pulak he he).
      have a nice day my friend.
      PS>dok makan sini teringat Bengawan Solo yr favourite song..he he.

      Delete
  7. Makchaq pun dulu x makan semilang & ikan2 tepi pantai... sebab yg sama macam cikgu jugak...
    Tapi la ni semua makan ja.. Dah dok jauh dari laut tak nampak dah... dulu laut tu tempat main, memang x lalu makan la ikan2 tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ka? dulu makchaq do mana? saya tau belah utara tapi tang mana? kuala Kedah? penang? tah tah Kuala Perlis? or maybe Kuala Sepetang? he he .saja teka2.msti mkchaq pandai berenang kan?

      Delete
  8. Saya pun tak makan ikan semilang tak makan. Tapi saya tak tahu beza ikan semilang ngan ikan keli... rupanya sama jer. dua-dua pun saya tak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear MystoryPic, keli gelap, sembilang cerah sikit, rasa lebih kurang saja, tapi saya tak lalu keli..sebab rupa mulut dan kepala dia macam ulaq sawa...kah kah..kesitu pulak ..

      Delete
  9. Hi gorgeous IM, first of all, nak puji header pic tu. waw lawa ler.. previous post dah nampak dah tapi lupa mention pula. That pony with that stylist outfit pun so comel hehe. and gadis sebelah tu.. pun sangat cantik dan ayu gitue..

    Aikk.. ikan sembilang ye.. I pun tak berkenan sangat. Tu lah I pon ingat cakap my folks, that this type of fish makan segala apa xx benda haha..
    Nah.. apa lagi kalau isinya masih merah..yikess..
    Makan je pulut sambal and pulut inti tu.. emm.. i likeee..
    You look sangat gorgeous lah fren :)

    Keep smiling always..

    ReplyDelete
  10. Hi flawless friend, header tu masa pi Indon hari tu.yes kuda tu they decorated cantik.kesian dia mata dia di tutup masa riding, takut dia pecut lari .so when the eyes were blindfolded, dia akan jalan steady saja, ikut direction tuan dia..kesian kan?
    di Perlis ikan sembilang tak banyak sangat.pi cari di market pun kdg2 ada kalau nasib baik.selalu penuh dgn keli saja. which I tak brapa suka..sebab badan dia licin macam makan ular pulak eeeee.geli .
    Pulut inti and pulut sambal tu memang tak nak mkn sebab I dok aim nak mkan gulai smbilang tu..tiba2 tak masak didalam, flesh merah...rasa nak muntah masa tu juga..tapi tahan sebab kawan2 lain berselera makan..
    yes you too keep smiling my friend..itu saja menghibur duka lara kan?

    ReplyDelete
  11. Hi IndaMarya, thanks for sharing the fishing village pictures. The last I went to Kedah was longgggg time ago. LOL

    Have a nice weekend.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia, so u besa pergi kedah? tmpat ni memang betul kampung, nice scenery.life is slow here..rata2 tengok orang dok outside the house sembang2, cerita2...tak macam kita sibuk sentiasa..
      you too have a nice day dear.

      Delete
  12. Salam kenal IndahMarya..tengok topik ikan sembilang tu terus nekcik singgah..keluarga nekcik ni mmg hantu ikan sembilang..masaklah berapa banyak pun..pasti licin...cuma keli tu nekcik tak minat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam NEKCIK, trima ksih sudi singgah blog cikgu veteran ni..he he.saya keli langsung tk suka, kalau tak da laik lain makan la juga kalau buat gulai, tapi bahagian paling bawah.Bahagian isi banyak tak minat.
      kalau you mai sini banyak sembilang..fresh pulak tu, cuma kat restoran tu ambik dari peti ais ,lpas tu tak masak isi di dalam...geram.dah la kita brkobar2 nak rasa.ha ha

      Delete
  13. Kat situ laksa memang sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah, you msti dah besa rasa ni kan? org kampung buat.sedap.bihun laksa pun di buat sndiri, bukan beli paket punya.

      Delete
  14. XXXXXX tu apa teacher?
    Huhu blank tetiba! :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi dekdaa, buak buak tok pehe pulok....nok keno ni.
      baby apa khabar dalm tu.sihat?

      Delete
  15. Salam.

    Aunty...
    cheq pun tak berapa makan sembilang..sikit2 boleh la..
    ikan yg mulut kat bawah jenis leper ni mmg makan benda kat dasar..tempat berlumpuq..macam keli..macam pari..
    sebab tu kot bisa..org pantang tak leh makan...sbb benda kat dasar ni kat macam kotoq sket...makan makanan kat tempat berlumpoq..

    tapi kadang2 cheq pejam mata jer makan...
    cuma satu ja..belut cheq x pernah makan..geli..
    kalau org x habaq tu belut cheq bedal..tapi kalau habaq..konpem x sentuh..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. harnida, aunty pun tk prnah rasa belut2 tu semua.walaupun ada pernah dengaq depa buat kuah laksa dgn belut.
      tapi macam tk logik, banyak mana la sangat isi belut tu kan, besaq sikit daripda jari kita ja kan? tolak kepala tolak ekoq tinggal la secubit.tak baloi dok pesiang belut tu kan?

      Delete
  16. kempunan nak makan sembilang gitu.well, looks like tak semestinya rumah tepi sungai da fish will be all fresh kan? Nelayan pun buat stock dalam fridge. huhuhu. But I tak tau anything about sembilang teacher. kalau hidang depan mata, I makan aje. I just know very few fish yang penting2 aje. so kalau teacher tak cerita about why your father seboleh2 tak bagi teacher makan ikan sembilang...mmg sampai bila2 pun I tak tau rupanya begitu. hik hik hik

    ReplyDelete
  17. org Kola Perlis sndiri cakap ikan smbilang tu makan macam2.kita paham la kan.tapi ada sekali I buat asam pedas laku juga habis seperiuk, including my mother she didnt knw it was sembilang, sebab bagi bahagian tengah n kaki, bahagian kepala dia tk nmpak.but when it mixed well with curry powder, the taste was nyum nyum tau.kalau buat gulai msti pekat , kalau masak hari ni makan esok lagi sedap giler..dia dah sebati dgn kuah curry tu.sebab tu buat gulai sembilang orang jarang rampaikan dgn sayur lain sprti timun ke, tomato, or kundur, sebab isi dia saja dah cukup sedap..

    ReplyDelete
  18. Hello IndaMarya, glad to note you using a Nikon. Nikon has the best lens in the world, next to Zeiss Ikon. The Nikon lens is also used in the space Hubble telescope to look at stars and galaxies beyond our solar system. Thats how good it is. One reason why your pics are very clear.

    I have 2 nikon cameras, one a 14 year old Nikon F-601 SLR film camera with a 35mm-135mm special portrait lens....as well a Yashica Electro 65 SLR film camera
    which is 42 years old, still very good.I use this one as a backup camera to my above Nikon when taking portraits of women...my hobby, portraiture.
    I make women, or mature women beautiful thru my camera lens.

    Then for fooling around I have my Nikon CoolPix S1100pj pocket digital camera.
    By the way, I added in some pics at my pondok after you drove home in your BMW...all taken with this pocket Nikon.
    Drop by if not seen them.
    That pic of the fisherman and his fishing net very sharp....very good pic, well taken. Love that picture!
    Have a nice day, IndaMarya.
    Ada kawan punya kawan coming to tumpang your place? Ha ha ha. Make you cook makanan Perlis?
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee, I punya camera lekeh saja..harga pun vry cheap one, tk da standard punya la...Saw my friends punya camera semua vry expensive ones,,malu nak take out mine..
      you punya sure mahal kan? tengok gmbar u take letak di blog you,are all looking so good.like taken by a pro.
      So clear we can even see the lines ( tak mau kata wrinkles ) he he.
      about kawan punya kawan tu, she nevr call or contact me....betul you said, we are paying for their holiday expenses although it looks like we were just entertaining guests yang datang rumah kita kan?
      have a nice day my friend and simpan itu bangawan solo dalam hati.one day kita duet.he he

      Delete
  19. Sembilang mmg best kak, lagi2 yg fresh, dibakar dan dicicah ayaq asam... Perghh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear MamaTim, ayaq asam utara style..picit cabai melaka, plus belacan, plus garam, asam jawa...potong bawang besar sikit, or sometimes hiris tomato masuk sekali, kalau tak mau guna air asam jawa guna air limau kasturi....ish sedap dgn nasi panas berasap..
      yesterday i just bought ikan sepat kering from one of the canteen ladies at school, goreng makan dgn nasi panas..ish masa hujan turun pulak tu..yummy..kan?

      Delete
  20. Hello IndaMarya, are you okay? You chuti ke? Or holiday in Tahiti, tengok your pondok sini ta'jalan? Blog ada hiccups ke?

    IndaMarya...about cameras, remember, its the person behind the camera.
    A lot of photograph competitions have been won by people using h/phone cameras, even those murah disposable cameras...against others with $12,000 Mamiya Medium format cameras. Or Nikon DSLR costing $$$$$!
    So, jangan malu you bring out your camera.
    Hah! Bila I pull out my 40 year old film camera Yashica Electro 65, most people never seen or heard of this camera.
    But the photographs still very good.
    Just remember, whatever you want to take a shot, study, look around, take your time...because that moment in time will not come back again.
    And have fun.
    Oh ya, kawan kita tu Zul da balek....
    Lee.

    ReplyDelete
  21. My dear Lee, yes blog ada hiccups juga he he.cheap or expensive memang tk boleh lawan the photos you took, semua so sharp, very clear, sometimes can even see the fine lines on the faces . ada sekali tu urat pada daun pun boleh nampak..I tabik you sekali..
    I took photo for the sake of taking saja...tak pandai adjust sana sini.just buka .on and snap saja..actually ada macam2 benda boleh try when taking pictures tapi I malas nak cuba..he he.
    i just siap post baru on blog.

    ReplyDelete