Friday, 18 October 2013

tukar cikgu bahasa Inggeris tu ! !


       I have been teaching all my life.Ini la kali pertama saya mengalami pengalaman paling pahit dalam hidup saya as far as work is concerned.

        Among my pupils in class ada this child yang selalu absent. Dalam seminggu mesti 3 hari saja or maybe less than that dia datang sekolah.
        Bila tanya his friends yang dekat rumah dia, they said " ada teacher, nampak dia kemarin dok main saja "..
        Dia anak tunggal in the family.Parents still young. Often see them in school, sending their love one dalam kawasan sekolah...( which is not allowed ..cukup setakat di luar pagar saja, unless hari hujan )..
        No one say anything..biaq pi la, as long as the kid mau datang sekolah.Tak pa dia dapat layanan VIP .
       Bila yang lain dah boleh membaca , he is still far behind. In the first exam he only managed to get 29 marks for his English, which made me worried sick.
      Its only natural for me to go to his table , suruh dia baca itu ini, since dia dah ketinggalan banyak. Alphabets  pun masih tak kenal bila di suruh baca.The rest of the class dah  laju kedepan.

       One day after  a few days tak mai sekolah I gave him all the worksheets yang dia missed. tak sempat habis then he has to do as homework...

        Bila dapat balik all were done but not in his own handwriting !
        "Sapa tulis ni? "
       " Saya.." His eyes did not meet mine. Saya ni dah berpuluh tahun mengajaq, takkan saya tak tau tu tulisan dia ke sapa..
       I did not want to ask much.I know dia bohong.So I just wrote in his book.
       " Do this yourself ! " wishing whoever did the homework for him will read that.


                                   Every morning before lesson start mesti saya baca doa and the little angels aminkan...bukan kah murid2 ni ahli syurga, saya tumpang berkatnya saja.tapi bila effort kita di salah  anggap..tak frust ke?


       The next day tiba2 masa staff meeting my headmaster told me the parents came to see him .
" Cikgu kena tukar cikgu bahasa Inggeris tu ! anak saya tak mau mai sekolah kalau dia masih di sini. saya tak suka dia dok suruh buat homework macam2. budak baru darjah satu  ! "
       Hancur luluh hati saya...niat baik kita di perlekeh sampai macam tu, siap suruh guru besar tukar kita pulak...
       The other teachers marah " amboi dia ingat dia sapa nak suruh tukar cikgu. dia bawa la anak dia pi sekolah lain "

       Benda tu hit me real bad. I was  devastated yet dignified.  I masuk kelas macam biasa, bila bagi excercise I bagi dia sikit daripada budak lain, tak mau dia tension buat banyak latihan to please his mak in a way.
     Selalu pagi2 bila after the bell rings saya terserempak the mother tolong bawa beg anak dia masuk kelas.letak atas kerusi baru dia balik. I will try not to face her..ya la orang tk suka kita buat apa nak beramah mesra..

    last week, when I was about to enter the classroom , pagi pukul 740 first period, she was in the class, scolding a boy .accusing him curi color anak dia. I was appalled by what I saw.The poor boy takut habis, muka pucat...Nampak saja I entered the class and bagi salam kat budak2 , she walked out of the class ikut pintu belakang.

   Tak sampai 10 minutes after she left the mother of the boy yang dia tuduh curi color tu pulak came to me .
" Teacher tolong ubah tempat duduk anak saya .saya tak mau dia duduk dekat xxxx.kemarin mak dia pi serang saya di rumah tuduh anak saya curi color anak dia.! ! "

She kept on blabbering and prattling..saya rasa pening kepala. Anything to do dengan budak tu saya dah tutup buku..tak mau masuk campur. I wanted to extricate myself from the situation . Feigning a headache,  I said " Puan pi jumpa Guru Besar na, cerita kat guru besar senang "


       I sent her to the door and kebetulan nampak my boss tengah berjalan bersembang dengan cleaner sekolah.
     The whole school  cerita pasai kejadian tu ...and I feel strange because tiba2 I tak berminat nak dengar. Hati saya dah frust habis. Strangely I was quite composed..

     Someone used to say to me " you ni kalau dah sekali orang buat jahat kat you sampai bila pun you tak boleh lupa,"
Itu la my weak point, I can forgive tapi will never forget, and sampai  bila pun the hurt stays, tak boleh cuci, tak boleh erase...

                Tunggu  2 girls  masuk kelas after break, last2 found out sorang cirit patut tak timbul2...

     Kalau ikut hati saya boleh ignore saja budak tu dalam kelas, I can just anggap he doesnt exist. tapi saya tak boleh buat macam tu becos I still remember my ex teacher said " macam mana kita mengajar anak orang macam tu la orang mengajar anak kita "

     I remember Uncle AL pernah advise, kerja guru ni mulia, buat la sehabis baik, nescaya Tuhan bagi pahala berganda, asal ikhlas . Saya ingat itu.

    
                 Cikgu sampai dulu dalam class, budak2 masih di padang senaman, tu pun kena juga.

            Humans are fallible, we make mistakes .Tapi sebagai orang berpelajaran, kita akan selalu berfikir sebelum melakukan sesuatu.. Kalau orang aniaya kita dan tak tau niat baik dalam hati kita takkan kita nak tengok langit dan menangis saja. There is no point sitting alone twiddling my thumbs.


          How nice to get away from it all, settle on a secluded beach , just admiring the beauty around you. Forget about work , forget about loads of books to mark, forget about files to update,forget about those boisterous children, forget about keying in marks..
         Jum sapa nak teman I ? I belanja. he he.( ni ayat nak pujuk hati sndiri )....apa pun lets go on smiling. a smile that can keep us happy, and of course helps to expunge the memory away...



35 comments:

  1. What a sombre post...I feel for you IM! There are persons out there who are still in the learning process...masih muda kan, I mean the parents of the kid and they are being 'cruel' to their child, sudah nak jadi mcm cerita 'Anak Ku Sazali'. I hope they will realise sooner or later that the way they are bringing up their child is totally wrong. Stay strong IM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear naniasda, tu la ceritanya...tk prnah I felt so sad.tapi we are human kan, now I dah rasa tak mau dekat lama2 dgn budak tu. I heard a few days ago when I was explaining something to him , ada the boy next to him said,"teacher xxx kata cemuih teacher ! " means benci la...wat he doesnt know is I have to finish the syllabus whether he likes it or not.The rest of the class tk da masalah, when I last checked his homework, semua kosong...wat to do ? teacher dah hurt...sob sob

      Delete
  2. My dear IM, i so sedih pula read your post this time. Tak tau lah why humans like that exist kan. Macam I baru2 ni, i sedih and hurt sangat 'cos of people's misconception..I really hate injustice, so unfair and especially if you can't do anything about it....and so forced to accept but for how long. It is so sad if our sincerity, the hard work we put is taken another way.... really feels like s***!. Gosh, I am so sorry dear... please be strong and remember, your intention was good and sincere, blessings from God will come your way. Biar kan saja those ungrateful people, it is their loss. There are so many ppl out there who need you and appreciate you.

    Come lets go for a walk and we can singgah that nice kedai yang ada sign 'sale', pas tu we go makan2..takpe, I belanja k..I insist... I teringin nak makan cendol yang ada kacang merah dan gula melaka...:)

    Take care dear ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ dearest Angie, I ni jenis yang sangat perasa..sikit2 dah sedih. air mata macam senang saja keluar, and I often heard people say as you get older yr heart gets smaller. I believe its true..
      ok jum kita pi makan cendol dgn kcg merah cmpur gula melaka..lpas tu kita pi window shopping shoes n dress pulak..ada berkenan ? sambar saja.duit boleh cari he he.
      enjoy yr weeknd my dear.

      Delete
  3. Dear Pretty cikgu Indamarya,remember it takes all kinds to make a world.Macam2 ada,i always say if everyone thinks the way we do,tak ada orang jahat so polis semua tak de kerja lah,kerajaan tak yah built penjara.As long as you have done your part in all sincerity,theres nothing to worry or feel sad.Just keep doing your part.Banyak lagi parents,kids yang value your sacrifice as a good teacher.You were chosen by ALLAH SWT to be a teacher and you love your job even kadang2 rasa sedih,penat berbagai rasa,but remember the good and satisfiying days outnumber the bad days. Self satisfaction on a job well done outweights any other feelings.I believe in you,i know you lost your dad to cancer but he would have been proud of you giving your all to the teaching profession.Walk tall dear cikgu,you are an inspiration to all,keep smiling, singing and be happy always, i am happy and bersyukur that you "I remember Uncle AL pernah advise, kerja guru ni mulia, buat la sehabis baik, nescaya Tuhan bagi pahala berganda, asal ikhlas ". Saya ingat itu...alhamdullilah ....salam dari Uncle AL.

    ReplyDelete
  4. Dear Uncle AL, its nice to have you here again visiting my blog. You must have read my old posts sebab tu u seemed to know my old miserable life when I was a kid. It bring tears to my eyes again .org slalu kata bila org prmpuan merajuk atau sedih jgn pujuk, lagi pujuk lagi dia teriak, biaq saja.nanti dia baik sndiri.tu sebab la saya dh teriak balik ni..anyway TQ seribu sebab yakin dgn saya..yes the gd satisfying days outnmbered the bad ones.sgt2 benar. tapi walau panas setahun hujan sehari tu la yg kita ingat sgt.
    YES Uncle AL, will walk tall, asal apa yg kita buat betul, biaq la sorang tu nak hentam kita( saya pasti cara dia didik anak dia tk betui) .kdg2 kesian pulak kat budak tu, dlm kelas budak2 lain tk berani nk kwan sebab silap sikit pi balik habaq kat mak dia..
    moga Allah bagi kesihatan yg baik to u , so that u cn go on visiting my blog and shower me with lots of gd advice.I need that.have a nice day Uncle AL.I heard bithday around the corner? happy bthday in advance. Moga Allah pjgkan umur, trus murahkan rezeki, dan kekal bahagia dgn Datin Ina..

    ReplyDelete
  5. begitulah asam garam seorang guru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda, setiap pekerjaan pun ada cabaran kan? sabor je la..tahan setakat boleh..

      Delete
  6. Amboi, senang2 je suruh tukar teacher lain.
    Walhal anak dia sendiri yang tak suka subject english tu hmmm!

    Macam2 peel, pening!
    Sama lah kita, buleh maafkan tapi tak buleh lupa.
    (kdg2 hati jahat ni kata "aku tak maafkan sampai bila2" tapi rasa berdosa la pulak isk!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa, betul betul betul !..amacam dh beli hadiah kat anak abam tu ? msti dia suka kan? pandai2 la jaga hati dia, especially si abam you tu.mudahan2 kekal abadi hingga ke cucu cicit..baby dalam cmmana? ok?

      Delete
  7. Jasa guru?? tak payah nak elaborate lagi lah kan....we become what we are now because of cikgu lah :))
    yang i nak bagi tau....second last pic tu....sweet sgt...& love the way you wear your tudung...share la macam mana nak lilit bendalah tu :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi makcikkantin, senang ja, selendang panjang tu masa pakai pendekkan belah kiri pinkan di atas tepi telinga, yang panjang tu selipangkan saja kebahu kiri and labuhkan la menutup dada, adjust la setakat mana mau.tapi dalam kena ada inner la sebab selendang tu jarang sikit. satu lagi saya letak manik berat pada tepi tu supaya dia flow elok ke bawah. baru terletak..amacam ? kalau tak dapat mai saja rumah saya , kita buat demo lpas tu kita pi pekena laksa Kola..he he.

      Delete
  8. suruh dia ajar sendiri anak dia..baru tahu sennag atau tidak jadi cikgu...saya sendiri...saya akui tak punya kesabaran yg cukup utk mengajar budak2...awal2 lagi tak minat jadi cikgu hehe..kang ada anak org kena cubit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamsiah, slepas beberapa hari budak tu tk mai sekolah, hari ni dia mai. dok coach dia sorang2 pulak buat kerja,kalau ikut hati malas dah, tapi kerana Allah, kerana profession saya , gagahi jugak.wlaupun muka dia masam mencuka masa saya dok mengajar dia one to one...

      Delete
  9. Kakak cantik tak mau sedih2 kerana seorang student dan parent yang macam tu, sebab ramai lagi student dan parent yang tak buat perangai.

    Jemput ke rumah mak nanti ye kak. 3hb Nov 2013 kat Changkat Jawi untuk detail boleh emailkan email adress akak ke juna_ai@yahoo,com.

    Sama macam makcik suka tengok gambar dua last tu, cantikkkk...pandai akak lilit selendang tu tapi akak memang sentiasa bergayakan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah kalau tk pi kursus saya pi knduri tu.( sebab tiap2 ujung ahun depa selalu suruh pi kursus, time org sibuk dgn markah, dgn hari kecemerlangan ).
      tak payah lilit pun , satu pin tepi telinga. satu lagi atas bahu. cepat dn ringkas..tapi kena cari chiffon berat (bukan yg ringan tu ) baru dia flow cantik.
      nanti kalau pi knduri Aina ( kalau lapang la) saya pakai dan tunjuk cara Ok ?

      Delete
  10. Salam cikgu
    Makchaq ada jiran yang ada anak tunggai, hari2 maknya antaq budak lelaki tu ke sekolah, sampai darjah 6 dok tolong bawak beg sekolah hantaq sampai kelas, macam2 komplen kat sekolah pasai anak kena buli la, pasai loker la.. pasai kelas tinggi la.. pasai cikgu itu ini la..sampai cikgu besaq pun tak larat layan.
    Ada sekali tu nampak bapak dia naik basikal, mak jalan lalu depan rumah makchaq, makchaq tanya 'nak pi mana?' katanya anak dia nak naik basikal, depa takut jadi apa2, jadi petang baru pi hantaq basikal, pastu teman dia kayuh basikal balik.. (anak darjah 6 dah) makchaq nampak jugak masa depa balik tu.. bapa ngan mak jalan sambil bawak beg, anak kayuh basikal jauh ke depan..
    Anak main bola/badminton kat luaq mak dok kat luaq juga tunggu tengok anak main.....tapi yang agak sedih, cara anak dia cakap ngan mak dia agak kasaq.... (pada pendengaran makchaq la.. ) mak bukan main lembut cakap ngan anak..

    Pasai sayang sangat tu yang sanggup komplen/berkelai pasai anak.. cikgu memang tak salah, cikgu besaq pun tentu paham.....
    mak pak dia yang over protective..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes dalam cerita makcgaq ni lagi teruk rupanya.memang sapa tk syg anak kan? lagikan kucing syg anak, apatah lagi manusia.saya anak2 dah besaq2 pun dok jaga macam kecik saja.smpai depa lemaih kdg2 .tapi agak2 la syg tu, jgn smpai budak tu trkongkong tk boleh bgerak kan?.

      Delete
  11. Auntyy....meh sini cheq peluk...alolololo..ciannya dia..


    i know what..tu cara parents kat skolah kampung..
    what my sis faced ebfore..sekolah yg mak bapak educated plak lagi dasat...
    siap anta bonzer tunggu kat tepi kelas monitor cikgu lepas cikgu marah anak dia suka suki lari keluar kelas time cikgu mengajaq..

    tu belum lagi yg parents lecturer siap monitor cikgu dah ajaq sillibus berapa..awat slow dari sekolah lain..boleh ke catch up nak abiskan sillabus ujung tahun nanti?
    rasa macam nak tumbuk jer muka org camtu..
    yer la..dia question other people job..sedangkan that teacher dah lebih 5 thn kot mengajaq..takkan tak reti manage kerja sendiri...mesti dia ajaq based on the class punya level..budak2 cepat pick up or slow kan..

    sabaq la cikgu..masih ada ramai anak murid yg dahagakan ilmu dari cikgu..
    ajarla walaupun hanya ada seorang yg mahu mendengar...

    jangan sedih2 dah..
    your smile could brighten up the world tau ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aunty rela sgt2 kena peluk dgn Harnida, maklum Harnida org putih gebu, kalau dgn aunty mcm taik cicak la.or kurang sikit mcm kopi o dgn soya.he he.
      ish ish rupa2nya bukan saya seorang alami nasib buruk dgn parent yg overprotective ni kan?
      tapi yg pi dok kawai smpai sylabbus semua tu lagi samseng kan?
      aunty dah sepnjang hidup mengajar, ni la baru ada pengalaman parent pi ugut GB suruh tukar cikgu kesekolah lain..
      sekolah cuti lagi 3 minggu.Lega....

      Delete
  12. Kesiannya...kak Zai turut simpati. Begitulah kerjaya guru walau niat buat baik tapi ada yang disalah ertikan. Tapi tak mengapa teruskan dengan sikap tulus IndaMarya. Allah swt ada untuk menghitung, In Shaa Allah.

    ReplyDelete
  13. Zai, tak yah berkak dgn saya .awak muda lagi..he he.tau tak masa saya mengajar dia tadi, trpaksa panggil kedepan ajar sorang2 sebab missed sch banyak hari.semua dia dah lupa. tanya ni lupa, tnya tu lupa, suruh keluarkan buku tulis, lupa, suruh buat tak reti..adoi pening.saya kena ajar juga bagi dia tahu sebab peksa hjg tahun English hari khamis ni saja...dh dekat.adoi..

    ReplyDelete
  14. IM ,those were the downs of our work...having parents who thinks nothing of demoralizing us by their deeds...suruh tukar cikgu pula..mau kena I mengajar anak dia agaknya tiap tiap hari suruh I tukar. SKRPB is a challenging school to teach though.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui kak, tak pa sekolah dh nak cuti lagi 3 minggu.lega.boleh tarik nafas pjg2. hilang sesak dada. I pujuk hati sndiri. La ni smbyang dok doa bagi hati kuat, dan krja beres mcm selalu...kdg2 rasa nak buat mcm setengah2 cikgu tu yang tak kisah..boleh boleh, tk boleh sudah..tapi takut pulak kalau2 tindakan tu akan effect anak I yg masih belajar tu payah trima pelajaran ke, assignment tak boleh buat ke...ingat benda tu cepat2 hati jadi kuat balik.Allah maha tahu dan peneman paling setia..

      Delete
  15. IM darlinggg....kesiannya. Memang buta hati betul laa orang2 macam ni. Kalaulah anak saya dapat cikgu BI macam IM, saya peluk cium cikgu tu every day. Ini, baru kita nak tanya sikit, cakap lembut2 berlapik, esoknya my son dah kena jeling dengan satu sekolah cikgu. Kasihannya my boy. Syukurlah dia independent and handle it himself.

    IM, stay put and stay strong ok. Focus on being happy in your job. At least you heart hurt without any physical damage. My job? Heart, body, life, even my car damage. Uwaaaa...

    ReplyDelete
  16. Dearest Aziela, awat jadi smpai mcm tu? teringin juga nk tau. well now I dah ok dah.sekarang ni tengah exam akhir tahun, the boy dok klip pok klp pok tengok paper maklum dh selalu miss school.Smpai I have to read semua bagi dia faham, baru boleh pilih jawapan.Actually mana boleh exam kan...tapi kesian la pulak..
    you muda lagi Aziela, banyak lagi you kena lalu ni sebelum smpai my age. moga you pun strong, But I knw u are a vry loving person , "refer balik kes yr hubby kena sengat duri ikan smbilang tu " he he.Bagus.tabik sekali.

    ReplyDelete
  17. Macam macam cabaran guru ni kan? Parents yang macam inilah yang buat anak anak tak menjadi ...bila ada apa bidang pendidikan atau orang lain yg disalahkan..salah sendiri tak nampak..

    ReplyDelete
  18. salam kenal Aisy Nasiha, betul u cakap tu.Its always the teachers to blame, they dont know macam mana kita deal dengan budak2 tu seharian..bukan seorang dua 30-40 orang satu kelas.macam2 kerenah. ..apa nak buat.dah kerja kita.buat je la..kan?

    ReplyDelete
  19. Oh My God Teacher! kesiannya you. but to be honest, reading all this buatkan I terpikir...How could she do dat to other people? menangkan anak dia and tuduh orang lain about everything on da bad side. I'm a mother, and I'm still young to talk about all these motherhood thingy. tapi I pun paham and kerap kali diingatkan by my parents...wutever dat happened regarding my dotter I need to approach her first. I ought to know about her true behavior rather than blaming others blindly.
    Phrase yang paling I takuti dan selalu diingatkan oleh my dad is, 'she is who we are'. It's like she's my mirror, and I won't ever let my reflection show da worst about my family.
    Be strong teacher! lots and lots of good things will come your way. Insya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear RedRose, tu la jadi cikgu..tahan la.nak buat apa lagi kan? but now I dh ok.you what final exam baru2 ni dia dapat 44%.dulu peksa mula dapat 29 saja.See ? inspite of parents dia dok complain ,kalau kita really put an effort anak dia boleh meningkat ..but he is among the other 4 yang dpt marks mcm tu.The rest of the class shoot up...I happy.tapi if I just ignore him msti lagi teruk.sebab final exam kan banyak soalan susah...
      yes TQ for the support..although my heart is still feeling sore, but I am sure bila dia tengok result anak dia , she will think differently about me.

      Delete
  20. Hi IndaMarya, very heartwarming posting, and this what is occupational headaches experienced by teachers. I sure admire your patience, and the support you had from other teachers.
    There will always be students like your subject, and it really needs a lot of patience, understand, psychology to get the message across to him, his parents.

    I was naughty in school, playing pranks, but I did my homework...as failing to do it will be a 1000 lines of, "I must do my homework everyday", ha ha ha.
    And not one teacher had any favourable thoughts or hopes on me, "no future" was all they said. Only my mom thought otherwise....
    I guess I only grew up when in Form 5. Ha ha.

    I love that last pic of you. IndaMarya, you certainly look a million bucks! And your smile, your pose is just elegance with a capital E.
    I must add this, IndaMarya...you are not a woman, but an essence.
    Have a nice day and hold that lovely smile.
    Lee.

    ReplyDelete
  21. Dear Lee, trima kasih sudi singgah sini. you know what..budak naughty tu is common, tak buat homework is common too, tapi kalau straight all along orang lain buat homework you msti la I geram..and dlm class I kena double coach him pulak.final exam sekali ni he is able to get a C instead of the D yang dia selalu dapat.If I dont push him msti lagi teruk..
    TQ TQ for the terbang in the clouds pujian. Now still floating he he.Tu nampak macam hujan nak turun then I have to fly down to earth balik, or else nmpak sexy pulak if I am soaked to the skin kan?..
    You too have a nice day my friend and keep that blog going.U have a loyal reader here..he he.

    ReplyDelete
  22. Apa pun cikgu tetap maintain vogue tu gitu..keep it up sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi che mid, life goes on..apa pun kena hadapi. kes saya ni lekeh ja, ada cikgu2 lain kena aniaya lagi teruk .Now I am ok.anggap saja itu semua "cobaan" ( sebut mcm pendekar Mustar dlm pendekar Bujang Lapok he he)

      Delete
  23. IM, sabar ye. Memang nasib cikgulah jumpa parents yang mcm tu.

    ReplyDelete